En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 29 juli 2014

Personlig säkerhet: GPS-spårare...

I kategorin små-elektronik med praktiska tillämpningsområden finns sådana här små GPS spårare som kan använda för att hålla koll på kidsen eller om man är orolig för sin egen säkerhet kan man bära den med sig som en typ "panikknapp". Trycker man på knappen kommer ens platsangivelse att skickas till upp till tre förprogrammerade mobilnummer. Praktiskt? Kanske.

Just det här exemplaret från: http://www.chipnplay.se/sparare-tracker-barbar-tracker-p-622.html?cPath=140_18 men det finns naturligtvis andra tillverkare av sådana.


Laddningstid 3-4h, sedan räcker batteriet i upp till 5 dagar beroende på hur ofta den skall uppdatera om var den befinner sig. Detta görs genom att den skickar sms till en mobiltelefon om var den är just då. Den här GPS-spåraren på bilden har även olika finesser som att man kan sätta upp koordinater för t.ex. bostadsområdet så att den larmar inte så länge den är inom sitt förprogrammerade område. Men om ens kids drar iväg till andra sidan stan kan den larma (genom att skicka ett sms) och säga att den lämnat området.

Möjligtvis kan en del tycka att det här är övervakning och intrång i den personliga integriteten om man använder den för att hålla koll på barnen. Men praktiskt för väldigt små barn skulle jag tycka, om man är orolig att de vandrar iväg för långt ifrån vad man kommit överens om.

Annars kan det ju vara praktiskt om man då är mer orolig för sin personliga säkerhet och känner sig allmänt otrygg, så kan man använda den här för att larma om vart man befinner sig. Varför inte ha den om man går hem på natten och ens anhöriga ändå sitter vakna hemma för att vänta på att man kommer hem säkert?

1 kommentar:

  1. Tillägg: I slutändan köpte jag ett annat märke, men jag har nu en spårare på mitt barn efter att han rymt från skolan vid flertalet tillfällen. Man vet ju aldrig om han en gång går så långt ifrån skolan att han kanske går vilse.

    SvaraRadera