En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 25 juli 2014

SMHI varnar för extremvärme...

SMHI höjer sin värmevarning från klass 1 till klass 2 vilket innebär ”extremt höga temperaturer”. Varningen gäller stora delar av Svealand och hela Norrlandskusten.
En rad värmerekord slogs i går i Sverige. Det mest spektakulära noterades i Umeå med 32,2 grader, den högst uppmätta temperaturen i staden sedan 1882. På flera orter var det i går den varmaste dagen sedan 1994, i Gävle (32 grader), Delsbo (31,8), Sveg (31.3), Sundsvall (31,4).
Särna i Dalarna hade den högsta temperaturen sedan 1975 – 30,9 grader. Och det kan bli fler rekord i dag. SMHI har gått ut med klass 2-varningar för ”extremt höga temperaturer” i följande län: Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland, Stockholm, Uppsala, Dalarna, Västernorrland samt kusten i Gävleborg, Västerbotten och Norrbotten. Klass 1-varningen ligger kvar för Västra Götaland och Östergötland.
— Vi har ännu en varm dag framför oss på flera håll. Jag skulle inte bli förvånad om det blir en lika lång lista i morgon, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.
Framåt helgen blir det däremot något kallare.
— Det svalnar långsamt. Vi har ändå temperaturer på dryga 25 grader i stora delar av landet på lördag och söndag, säger Björck.
En klass 2-varning utfärdas när den maximala dagstemperaturen väntas nå över 30 grader fem dagar i följd, eller när den väntas gå över 33 grader tre dagar i följd.

En angenäm varning må jag säga, än så länge njuter vi av tillvaron!

5 kommentarer:

 1. Sjuka dör nu i större utsträckning.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag inte om jag sett någon nyhet om? Däremot -kan- absolut gamla, sjuka och barn drabbas av den höga värmen. Äldre och barn har svårt att reglera kroppstemperaturen. Därav att SMHI varnar så att kommuner kan vidta åtgärder på sina boenden mm.

   Radera
 2. På SÖS var det 80 akutpatienter igår kväll mot 40 normalt. Personalen menar att det beror på värmen

  I Nature skrev Daniel Oudin Åström, Bertil Forsberg, Kristie L. Ebi och Joacim Rocklöv vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet, om detta med värmeböljors effekt.

  De har kommit fram till att ca 300 personer fler dog under perioden 1980-2009 på grund av värmeböljor i Stockholm.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många som även har drunknat under juli månad, även unga människor i den kategori som man tror borde vara relativt säkra simmare, 25-40 års ålder exempelvis.

   Radera
 3. Illa med de som drunknar. De får stor uppmärksamhet men de är få jämfört med de som dör av värmen. Bortser vi från Estonia har antalet drunknade i Sverige minskat kraftigt under de senaste 100 åren och med 90% för barn.

  När så få barn (0-17 år) som tio per år drunknar i Sverige kräver framtida prevention detaljgranskning av de enskilda dödsfallen.

  En sådan granskning har gjorts via rättsmedicinska protokoll av 106 drunknade barn i åldrarna 0–17 år under 10-årsperioden 1998–2007.

  Inga barn drunknade vid båtfärder.

  En tredjedel drunknade vid badplatser, huvudsakligen på grund av dålig bevakning.

  Barn i förskoleåldern, särskilt pojkar, drunknade i grunda dammar.

  Alkohol var vanligt förekommande bland de äldre barnen.

  Risken för drunkning var ökad för förskolebarn till ensamstående föräldrar, för barn boende i Sverige med ursprung från Mellanöstern och för barn med neurologiska sjukdomar, särskilt epilepsi.

  Uppgifterna har jag från Läkartidningen 2010-06-15.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec


  SvaraRadera