En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 1 juli 2014

Fly-In Åsele...

I vårt samhälle har det alltid varit nya lösningar som drivit utveckling och skapat nya ekonomiska vinster. Näringslivet behöver alltid fundera på hur man kan skapa tjänster som samhället behöver och var det finns nya marknader. Ibland kan detta ske i samarbete med föreningslivet. I Sverige finns det många föreningar med massor av utövare som vill ha en meningsfull fritid och njuta av tillvaron. Samtidigt kan dessa föreningar vara en tillgång för näringslivet.

Jag blev glad över att se det här nya initiativet för en möjligtvis liten marknad, men samtidigt nyskapande och intressant!

Åsele är en liten ort som kanske har svårt att dra turister och besökare. I ett initiativ ifrån en restaurang som råkar ligga i direkt anslutning till Sveriges längsta landningsbana på gräs. Kom man fram till att man kunde använda den här landningsbanan. Man bjöd in en mängd flygklubbar som verkar i regionen i Norrland och sade att det var dags för en Fly-In. De var alla välkomna att flyga till Åsele, landa på deras landningsbana. Kunna hålla gemensamma klubbträffar och samtidigt njuta av deras goda mat kanske?

Genlanda heter flygfältet utanför Åsele som med sin en kilometer långa landningsbana av gräs är Sveriges längsta. http://kartor.eniro.se/m/95EWJIntresset fanns och föreningarna skickade ut inbjudningar till sina medlemmar. I slutändan för denna första premiärtur var det 12 plan totalt som valde att flyga till Åsele och landa. De kom ifrån olika orter i Västernorrland och Västerbotten. Jenny Lundqvist var initiativtagare och äger campingen och den intill-liggande restaurangen. Man kallar denna händelse för "Airborn" i Åsele.
http://www.vk.se/plus/1226134/airborn-i-asele?pak=oyXAgrWATl79P8UFn0GFHz2IgsbrA%2F2dS%2Fy3pkgu2Q%3D%3D
Inte oväntat vara det mycket uppskattat av piloterna eftersom det är sällan det finns en restaurang alldeles bredvid där man landar. De fick också möjlighet att träffa varandra och ha en trevlig dag kring Åsele Camping. Det bjöds även på musik där i gräset och för campingen och restaurangen blev det också något som lockade andra turister och besökare att komma och titta på planen. Även Åselebor passade på att komma och ha picknick där i gräset.

I Augusti kommer de köra ett sådant här arrangemang igen. Varför vänta? Som jag ser det är det just den här fantastiska mixen, mötet mellan föreningslivet och näringslivet. Som samtidigt skapar nya möjligheter och ett mervärde för alla inblandade. Det är så samhället är tänkt att fungera! 

Många landningsbanor av gräs i Sverige som funnits har låtits växa över. Genom att landningsbanan används kommer den även att fortsätta att existera. Samtidigt är det sådant som kan sätta små orter som Åsele på kartan!

2 kommentarer:

  1. Men visst är den översta bilden Umeå? Känner igen Mariehem, stadsdelen där jag bor, och Nydalasjön intill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, en kompis till mig flög där över och tog den bilden, tänkte det var en bra "flygresa" bild då han åkte till fly-in från Umeå. :) Coolt att du kunde känna igen Umeå från ovan, det är även min hemstad ursprungligen, även om jag bor i Luleå nu!

      Radera