En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 12 februari 2013

Semlans dag...

Jag hoppas ni alla tar er tid att njuta av en fettisdagsbulle! Ordet semla kommer förmodligen av latinets simila, som betecknade det finaste vetemjölet. Semlan som vi känner den i dag, med mandelmassa och grädde, uppfanns av svenska konditorier i början av 1900-talet.Men förät er för all del inte, På fettisdagen 12 februari 1771 avled nämligen den svenske kungen Adolf Fredrik (Gustav III:s far). Detta skall ha skett efter att han förätit sig på bland annat semlor. I bulletinen om kungens död står i varje fall följande att läsa: "Hans Majestäts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champagnevin."

Kungen hade under en period i början av 1771 vistats på hälsohem. Vid återkomsten till Stockholm åt han en relativt normal kunglig måltid: böckling, rysk kaviar, hummer, ett fat med surkål, samt kokt kött med rovor. Eftersom det var fettisdag bjöds naturligtvis även på Adolf Fredriks favoritefterrätt – fettisdagsbullar. Som drycker till denna dessert föredrog kungen varm mjölk och en flaska champagne. Ett par timmar senare drabbades kungen av magkramp och yrsel, fick ett slaganfall, och avled. http://sv.wikipedia.org/wiki/Semla


Sedelärande i den här historien är alltså att semlan kan bli droppen som får bägaren att svämma över!

Viktigt är dock ändå att kunna unna sig något ibland, och leva i nuet. För även om man kan se svart på framtiden och oroa sig för miljö, ekonomikris, kommande hälsoproblem (som alltså även kan komma av den här semlan) så bör man alltså ändå i mitt tycke, njuta av hur bra vi ändå har det precis just nu. Kanske med en extra lunchpromenad för att motverka ohälsan då (?) . Man vet aldrig om den här semlan kan bli ens sista.

Ha en härlig tisdag allesammans!

3 kommentarer:

 1. Ok nu tar jag mig samman och köper semlor. Min fru har också påpekat vad det är för dag. Köper efter din varning bara två semlor.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Som sagt "tänk bara på hur det gick för kung Adolf Fredrik..." ;) borde ju gå hem som en varning/ godtagbar anledning i alla sällskap.

   Radera
 2. Tack och ha en härlig tisdag själv!
  //HPD

  SvaraRadera