En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 17 februari 2013

Koreanska tv-serier...

Då och då försöker jag göra en "kulturell avstickare" och se lite tv-program ifrån andra länder. Ibland kan jag se någon "bollywood film" eller koreanska eller japanska tv-serier.

För närvarande har jag också mycket på mitt jobb, där jag ingår i ett nytt projekt och arbetar intensivt med en del ungdomar som vi försöker hjälpa och motivera (coacha) närmare studier och arbete. Detta gör att arbetet på bloggen blir lite lidande eftersom jag inte har tid eller ork att skriva djupare analyser, eller grotta ned mig i världsekonomin, energikrisen och allehanda miljökonsekvenser.

Därför handlar detta söndags-inlägg om något så avkopplande som tv-serier.

Beethovens Virus är alltså ett koreanskt drama, tv-serie som visades 2008 på MBC (kanal). Kang Gun Woo är en världsberömd dirigent, som också är en perfektionist i arbetet. Han är svår att arbete med och alla i hans orkester är rädda för honom. Av en händelse träffar han Du Ru Mi, som spelar fiol och en ung polis som har samma namn som honom själv, och upptäcker att även utan musikalisk träning så är den unga Kang ett musikaliskt geni. Ett triangel-drama utvecklar sig.


Hana Yori Dango (Boys over flowers) är ursprungligen en japansk manga (tecknad serie) som blivit en klassiker i sin genre. Romantiskt drama som utspelas på en elitskola för de rika, där en fattig flicka hamnat efter att hennes föräldrar försöker se till att hon skall få världens alla chanser och få ett bättre liv än vad de har levt. De har också en förhoppning om att hon skall träffa någon rik kille så att familjens alla problem skall vara lösta.


Hon hamnar dock snart i trubbel efter att förklarat krig mot skolans F4 (de fyra rikaste killarna på skolan, som har ett "gäng" och också styr alla de andra eleverna som fruktar dem). De sätter en röd lapp i Makino Tsukushi  skåp och därför får hon alla elever på skolan emot sig. De säger att hon aldrig kommer att klara ens en vecka till på skolan. Men Makino förklarar krig mot dem i sin tur. Vem skall vinna?

Goong (aka. Princess hours, Palace, Imperial household) från 2006, anses som en av de bättre koranska drama-serier som visats på tv. Även denna baseras ursprungligen på en koreansk "Manhwa" som är deras motsvarighet till  manga-serier. Serien handlar om en alternativ värld, där koreanska kungliga familjens linje till tronen inte är utdöd, utan där de fortfarande har ett hushåll i "goongen".


Det som är underhållande med att se tv-serier från andra länder är att man har en annan berättarteknik som är uppfriskande efter att ha sett hollywood filmer, och amerikanska tv-serier till förbannelse. Även hong-kong actionfilmer kan vara en bra omväxling, eller varför inte koreanska skräckfilmer? En av dessa är den läskigaste som jag har sett, tex. "A tale of two sisters". http://www.imdb.com/title/tt0365376/

Har man inte sett "Battle Royale" ifrån år 2000, http://www.imdb.com/title/tt0266308/ kan detta också vara en idé att se, då denna historia ligger till grund för den mer välkända "Hunger games" som nog fler känner till. 

Jag har tidigare berättat om min hobby, att se B-filmer. Detta kan ni läsa om, här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/filmpaus.html

Ha en fortsatt trevlig söndag!

2 kommentarer:

  1. Jag gillar formatet på de koreanska och japanska tv-serierna, 10-20 avsnitt och bara en säsong gör att man lätt kan se klart hela serien utan att det tar för mycket tid. Och som du säger, roligt med lite annorlunda serier jämfört med de vanliga amerikanska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du sett några du vill tipsa om? :)

      Radera