En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 14 februari 2013

Glad alla hjärtans dag!

Alla hjärtans dag är en temadag som firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag. 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Alla_hj%C3%A4rtans_dag

 Enligt en sen medeltida helgonlevnad ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter - något som kom att inlemmas i vissa moderna historier om Sankt Valentin.

Kopplingen till romantik och kärlek uppkom först under medeltiden och uppstod möjligtvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop med minst ett år framöver.


I 1300-talets England och Frankrike blev Valentindagen en fest för ungdom och förälskade. Det var först då som helgonet som sådant började förknippas med kärlek. Under medeltiden uppstod där också en sed att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käraste, och senare på 1800-talet blev tryckta och utsirade valentinkort, ofta utsmyckade med sidenband och spetsar, populära. I dag är Valentindagen starkt uppmärksammad i alla engelsktalande länder, där kärleksbrev och små presenter brukar skänkas bort

I Sverige har firandet av S:t Valentin och Alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, då det lanserades av kommersiella skäl och genom amerikansk kulturell påverkan. NK-varuhuset försökte lansera seden, men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. Under 1990-talet tog dock firandet fart (kanske som en följd av uppmärksamheten i skolorna) och har funnit sin plats som Alla Hjärtans dag i den svenska högtidskalendern.

Enligt en rapport från Svensk Handel 2012, sammanställd av enkätsvar från 1 100 tillfrågade svenskar i februari 2011, är det 56% som firar Alla hjärtans dag. Blommor är vanligast att ge som gåva (17%), tätt följt av middagsbjudning (16%). En middagsbjudning är den populäraste gåvan att få (36%), medan kläder och geléhjärtan är minst önskvärda att få denna dag.

På Alla hjärtans dag säljs över 4 miljoner rosor i Sverige. Framförallt efterfrågas mörkröda rosor. Eftersom efterfrågan på rosor i världen är större än tillgången just denna dag, säljs det även många mörkröda tulpaner och nejlikor på Alla hjärtans dag.Kanske har även du, någon speciell som du vill tänka på denna dag, och ge en ros till? Undvik dock att ge gelehjärtan för det är för kommersialiserat och opersonligt!

3 kommentarer:

 1. DN kom nyss på nätet med detta: "...Svenskarna lägger i genomsnitt 122 kronor på presenter till den kärlekspräglade dagen, men den genomsnittliga stockholmaren spenderar 134 kronor. Snålast är norrlänningarna som snittar på 98 kronor per person.

  Det visar en undersökning av statistikföretaget Yougov på uppdrag av Tradera. Minst populärt att ge bort är geléhjärtan, följt av husgeråd och en tredjedel av de tillfrågade personerna som deltog i undersökningen uppger att de önskar att deras partner vore mer kreativ i valet av present."

  Det är definitivt inte beloppet som avgör och skulle man jämföra medelinkomst när man gör sådana här jämförelser så är säkert norrlänningen mer spendersam.

  Jag får försöka vara kreativ nu, något annat än en röd ros till min fru. Behöver kanske inte ens kosta något. Tanken med gåvan är nog viktigare än beloppet. Kanske ska jag göra något ovanligt istället. Måste tänka mer.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. hahhaa. snålast är norrlänningarna... lol.

   Som sagt en romantisk gest, med tända ljus, hemlagad middag, med ett glas vin till skulle kunna vara mer fantastiskt, och kanske inte gå att mäta i pengar. Vad mäter man? Om man köper blommor, choklad mm kanske det märks i beräkningen, men om man använder sådant man ändå har hemma som mat och ljus så märks det ju inte. ...

   Radera
  2. Tack!

   Får vara försiktig, men levande ljus ska det bli, länge sedan pga risk för nära kattkontakt med ljus. Man mäter nog bara inköp i sådana här undersökningar. Får inte glömma att sätta in skyddsgallret i tänd kakelugn och dämpa ner elljuset och kanske stänga av datorn en kort stund.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera