En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 26 februari 2013

Politisk oro i Italien påverkar marknadsräntor och börsmarknaden...

Italienska marknadsräntor rusar uppåt och euron försvagas kraftigt efter att det italienska parlamentsvalet som fruktat resulterat i ett politiskt dödläge, där inget politiskt block fick en majoritet i överhuset. http://www.di.se/artiklar/2013/2/26/rantor-och-valutor-varsta-tankbara-utfallet/

Osäkerhet kring den italienska regeringsbildningen och landets framtida vägval med reformer och besparingar tynger risktillgångar generellt. Europabörserna öppnar ned efter börsfall i USA och Asien samtidigt som räntorna i Europas kärna sjunker när investerare flyr allt vad risk heter.


Enligt det definitiva valresultatet från det italienska inrikesdepartementet fick Vänsteralliansen, ledd av Demokratiska partiets Pier Luigi Bersani, 29,5 procent av rösterna i valet till underhuset (deputeradekammaren). Högeralliansen, ledd av Silvio Berlusconis Frihetens folk, kom hack i häl med 29,2 procent av rösterna. Tack vare ett system med bonusröster till det största partiet får dock Pier Luigi Bersani en betryggande egen majoritet i underhuset.


Båda kamrarna i Italien har samma befogenheter och det krävs därför stöd av båda kamrar för att få ett stabilt regeringsunderlag. http://www.privataaffarer.se/nyheter/oklart-lage-efter-valet-i-italien-480847

Frågetecknen är av denna anledning många. Ett alternativ skulle vara om Vänsteralliansen skulle söka stöd hos Femstjärnerörelsen i överhuset. Ett annat scenario är att en interimsregering tillsätts och att det sedan blir nyval, en företrädare för Demokratiska partiet varnade för det redan på måndagskvällen.

"Som fruktat pekar resultatet på stor politisk osäkerhet, särskilt vad gäller utsikterna för en ambitiös reformagenda, utan vilken det kommer att vara svårt för Italien att bryta sin långa ekonomiska stagnation", skriver Societe Generale i ett marknadsbrev. http://www.di.se/artiklar/2013/2/26/rantor-och-valutor-varsta-tankbara-utfallet/

Så känslig är alltså den nuvarande ekonomiska marknaden, att så länge man kan inbilla sig att de olika krisländerna lyckas följa eventuella orealistiska avbetalningsplaner för att minska sina statsskulder, så fortsätter festen på börsmarknaden. Men när det börjar svaja politiskt, är det alle man till livbåtarna. Då inser man plötsligt att med "fel" politisk styrning är det bara en tidsfråga innan skeppet sjunker, även om det länge hållit på att ta in vatten.

Frågan är ju hur länge man kan fortsätta sopa de globala problemen under mattan, och fortsätta att låtsas att det kommer att lösa sig. OMX Stockholm är ned -1,0% på den här nyheten. Men så snart man får till en stabil lösning i Italien så kanske börsen kan återgå till att stiga. Som sagt när man ser på utvecklingen på börsmarknaden så är vi snart på all time high igen. Med den utsikten borde det ju inte finnas några moln, eller globala problem i sikte, eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar