En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 22 februari 2013

Lite om världsekonomin igen...

Världens finanser håller på att sjunka som en sten, men samtidigt säger politiken att vi inte skall behöva oroa oss utan att nästa uppgång är just runt hörnet. Att fylla finansmarknaden med finansiella kvantitativa lättnader som är större än vår samlade BNP här på jorden är tydligen inget tecken som vi skall behöva ta på allvar.

Därför ligger fortfarande vår börsmarknad nära sin ath (all time high) trots att konjunkturen har sjunkit som en sten. Det är inte en enskild marknadsbubbla utan hela marknaden är därför i en bubbla. Under våren kommer dock USA att få börja fundera mer över hur de skall hantera framtidens fiscala stup som man gillar att skjuta framför sig.


Samtidigt fortsätter politiken, media och stater med att förneka detta, att ekonomin, hög arbetslöshet, skuldsättning, energikrisen och brist på naturresurser som kommer, skulle vara något som helst problem. Det är inte ett paradigmskifte, det är bara en tillfällig svacka. Samt att i vissa fall vrider man och vänder på offentlig statistik så att det skall gå att visa upp positiva siffror, både i USA, och i Europa. Att inte räkna skulder som en del av balansräkningarna är kreativ bokföring. Att förvränka arbetsmarknadsstatistik är mer vardagsmat mm.

De senaste fyra åren har världen fortsatt som att ingenting har hänt, samtidigt som gapet hela tiden växer mellan var den reala, verkliga ekonomin och den som bara existerar som siffror i marknadsspelet. Om alla ville ta ut dessa "låtsaspengar" från systemet skulle det naturligtvis rasa ihop innan hälften ens klivit ur. Det är som en smal pyramid med endast en smal exit från systemets marknadsbubbla.

Underbyggandet av den europeiska marknaden för statspapper har blivit 'en fars' även om det inte erkänns ännu. Men verkligheten kommer att komma ikapp. Samtidigt har nyheterna börjat tystna om vad som händer i Grekland, Spanien, men även större länder som Frankrike och Storbritannien.

Med låga räntor är värdet på pengar snart nere på noll. Eftersom pengarna skapas ur ingenting är det en risk för värderingen av dessa "pengar" även den sjunker till noll.

Ha en trevlig Helg!


4 kommentarer:

 1. Sjunka som en sten? Tvärtom, den lyfter som av en heliumbalong uppumpad av QE's och andra skulder. Flyger så fint och så högt. Men balonger brukar väl spricka med en smäll när de nått en viss höjd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kanske är en bättre liknelse ^^. Jag tänker på real-ekonomin, men alla finansiella instrument flyger mot himlen!

   Radera
 2. Ballongen sprack och nu är de väldigt upptagna med att England nedgraderats till AA1 på Sky News. Har haft kanalen på en timme och det är inte mycket annat.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. hahahahaha o va fan händer sen

  SvaraRadera