En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 7 mars 2013

Ekonomins dilemma...

Som det ser ut skall aktiemarknaden fortsätta att stiga mot skyarna, trots en allt mer vikande realekonomi. Trots orosmoln iform av skenande statsskulder och banker som är insolventa. Kapitalinjektioner i ekonomin och tillfälliga stimulanser har blivit mer eller mindre permanenta. 

Under tiden urholkas värdet i den finansiella världen. Visserligen är aktiemarknaden allt mer uppblåst av injektioner, men samtidigt sjunker valutornas värde i en kapplöpning mot botten. Just nu ignorerar de flesta skuldberget som ligger och jäser, medan man inte åtgärdar eller försöker betala av på skulderna. De flesta fortsätter sitt liv som vanligt här i de delar av världen där det inte börjat kollapsa på allvar ännu. Men man kan säga som DN, resonerar att den politiska kollapsen och förtroendet för politikerna är närmare än den faktiska ekonomiska kollapsen (som kommer senare). http://www.dn.se/ekonomi/politisk-kollaps-narmare-an-ekonomisk

I USA försöker man fortfarande hitta ett trollspö som skall lösa situationen med det fiscala stupet som kommer dra ned världsekonomin under ytan.


Samtidigt som man dividerar över detta, och världens skuldberg så sjunker även värdet på andra tillgångar, mätt i valutorna. Så även om något på papperet ser ut att ha samma värde som igår så är värdet på allting ständigt sjunkande. Fastigheter som ändå kan anses värdebevarande pyser långsamt ur samtidigt som värdet på valutan gör det. Skulderna finns kvar. Vi har inget sätt att släcka ut skulderna utan att systemet kollapsar som det ser ut idag.

Guld och silver, som investering i ädelmetaller skulle i teorin kunna vara värdebevarande men likväl som andra tillgångsslag sjunker de ändå i värde. Jag tror att den trenden även kommer att fortsätta. När börsmarknaden ser ut att vara på väg uppåt säljs det guld nu mer än aldrig förr. Men även i en sjunkande börsmarknad verkar guld och silver belastas av att det handlas som pappersderivat och därmed kan det aldrig ha det reella värde det borde ha. http://www.di.se/artiklar/2013/3/7/guldfonder-dumpar-guld/ 

När väl röken lägger sig och finansvärlden kollapsar så kommer guldtåget inte ha räddat spekulanter som förväntar sig en raket mot skyn när allt annat faller nedåt i värde. Jag tror att guldet kommer följa med nedåt på den resan tills det återigen övergår till att handlas utifrån guldets egentliga egna värde. Men det är en lång väg kvar tills att dess guldet skulle återfå en äkta status som monetär valuta och värdebevarande.

Tillgångarna i världen är det som egentligen måste avgöra hur realekonomin ser ut. Världens samlade energi som finns som färdiga tillgångar som fossila bränslen minskar ständigt. Enda förhoppningen som det ser ut just nu är ju att med en ekonomisk tillgång bromsa hastigheten i vilken vi uttömmer våra tillgångar medan vi behöver förändra samhället och den ekonomiska aktiviteten från grunden. Det finns inte politiskt mandat till att förändra vårt levnadssätt och inställning till hur vi förbrukar världens resurser. Vi fortsätter leva i vår dröm om det 'rika livet' även om det rika livet är en illusion byggd på lånade resurser från framtiden.

Så fastän börsmarknaden stiger idag så är jag mer bekymrad över skuldberget. Privat sett amorterar jag även på skulder så fort jag bara kan och min förhoppning är att vara helt skuldfri när det väl brakar samman i   både trygghetssystem och annat. Vart man skall få resurser ifrån i framtiden, och hur man skall kunna leva när det väl blir dags för pension, eller när jag väl kommer behöva samhällets trygghetssystem är det nog ingen som vet. Hur balanserar vi det ekonomiska systemet? Gasa och bromsa samtidigt? Går det ens?

Hur tänker ni själva? Känner ni er trygga när ekonomin nu ser ut att vara på återhämtning, eller tänker ni som jag att det bara ökar farten mot den stundande "bergväggen" när vi når realekonomins gränser? 

7 kommentarer:

  1. Peder Yellowstone7 mars 2013 kl. 15:11

    Hej. Nu är jag verkligen ingen expert utan blott en stor amatör, men jag tänker nog som så att våra "kära" politiker kommer göra vad de kan för att försöka hindra en krasch (dock av egoistiska snarare än filantropiska skäl), genom att fortsätta med alla former av konstgjord andning på ekonomin som de bara kan komma på. Någon plötslig krasch tror jag därför inte på, utan snarare i värsta fall en långssamt fallande ekonomi, en nedgång som kanske mycket väl redan har börjat visa sig i diagrammen, vem vet? Jag har nyligen fått en skaplig ekonomi, och äger nu för första gången i mitt liv fondandelar, så jag befinner mig själv just nu i sitsen att försöka avgöra om jag ska fortsätta att spela på börsen eller om jag ska kliva ur och casha in vinsten redan nu. Ännu har jag inte kommit fram till något svar på dessa funderingar, men det känns ju svårt att kliva av börståget just när det verkar rulla på bra, även om jag inte alls förstår att det trots allt verkar gå bra för våra stora företag, trots situationen i omvärlden. Det verkar finnas mycket pengar i omlopp ännu...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sprid riskerna är väl enda rådet egentligen.

      Radera
  2. På något sätt borde skuldberget som finns resultera i nedgång av världsekonomin på det sätt som har skett i flera Euroländer och börserna världen över borde rasa. Varför det inte sker förstår jag inte men för säkerhets skull sparar jag inte i aktier annat än i PPM-systemet. Lån har jag som amorteras efter förmåga så får vi se vad som händer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det beror på att de kvantitativa lättnader som skjutits in i systemet, (här pratar vi om siffror upp mot trillionerna räknat i dollar och euro). Dessa har letat sig från bankerna in i aktiemarknaden och därmed kommer alltså marknaden att hållas uppe oavsett hur det ser ut i realekonomin.

      Vid nästa nedgång skjuter man till mer pengar tills vi har en jättestor ohanterlig bubbla. Fast egentligen har vi ju en sådan redan. Det finns inget sätt som ekonomin kan pysa ut på ett sundare sätt. Men antagligen kan man sparka burken nedför vägen ett antal år till.

      Radera
  3. Troligen kommer en nedgång från dagens lågkonjunktur snabbt i Sverige när bostadslånen havererar. Kommer nog att kännas som en bergvägg för de överbelånade, speciellt om de blir arbetslösa. De privata lånen är för stora idag. När det gäller oljetoppen slår det nog mest via andra länders problem och blir långsammare. Det är en svår omställningstid att komma ur beroendet av olja. Mycket som idag tas för givet försvinner eller krymper under denna tid. Hoppas det mesta av omställningen är avklarad på några årtionden.

    Givetvis drabbas långt ifrån alla personer eller företag om inte en ovanligt otrevlig svart svan slår ner. Flödande energi och effektiviserande är områden som kommer att växa. Robotar, 3Dkopiering, nanoteknologi, nya effektivare växter och djur genom traditionellt urval och avel samt genöverföring mellan arter är säkra framtidsområden. Verksamheter på nätet som nya Google, bildhanteringar, spel, virtuella företag mm.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  4. Hej Rymdis

    Hittade precis din blogg. Hur resonerar du när du lägger mycket av dina intjänade pengar på att amortera? Vi står troligen inför en skuldkollaps. Vi har dragit på oss skulder som aldrig kommer kunna betalas tillbaka. Är din tanke att du minsann vill göra rätt för dig och betala tillbaka din skuld medans alla andra som har skulder kvar kommer få dem "clearade". Någon form av systemkollaps med en reset till följd är i mina ögon oundviklig. Är det då inte bättre att spela efter spelets regler och samtidigt hedga sig istället. Exempelvis istället för amortera på sitt lån så köper man Guld och silver ?

    Kungsklippan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför att vi inte kan vara säkra på att vi kommer få våra privata skulder här i Sverige "clearade" eller avskrivna så att säga. Troligtvis skulle jag tänka mig att de istället låter folk gå ifrån hus och hem, de som överbelånat sig.

      Sedan i det sista så tror jag att de kommer att driva in skulderna. Så jag tror inte alls på någon slags global "friskrivning" även om jag tror på en slags systemkollaps.

      Stora skulder, såsom statsskulder kommer avskrivas. Men den lilla människan kommer de jaga på det sista korvöret. Det är andra regler som gäller för stater och för privatpersoner helt enkelt.

      Jag tror att vid systemkollaps är det bättre för mig att vara skuldfri samt med en viss hedge som du säger. Men samtidigt tror jag "pappersgulder och papperssilver" kommer att kollapsa samtidigt som övrig börsmarknad mm. Detta gör att innan guld och silver kryper upp i värde igen så måste det gå en lång tid efter eventuell krasch/djup ekonomisk depression. Jag tror att ädelmetall måste frikopplas ifrån pappersvarianten först, innan det skall bli intressant.

      Därför tror jag att det är bättre för mig att vara skuldfri än ha stora hedge:ar som man inte kommer kunna använda just då. Då är de pengarna ändå låsta över en ansenlig tid.

      Men alla har ju sina gissningar det är svårt säga vad som verkligen kommer att hända. Amortera känns iallafall som ett "safe bet" för mig. Det är minska sin skuld och det tycker jag är minska min risk. En typ av riskhantering.

      När jag är skuldfri om 5 år då kan jag fundera var jag skall bygga min jättehög med pengabinge eller vad man nu skall satsa på. :)

      Radera