En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 4 mars 2013

Effektivisera språket..

Är det bara jag som önskar reklamen ska börja använda "hen" också då kunde de istället för skriva "kläder som passar både henne och honom" skriva "kläder som passar hen". Med ett effektivare språk, skulle jag slippa läsa reklamens budskap lika länge då "hen" tar mindre plats än att skriva honom och henne. Ja det är sant, idag är jag på ett "sånt" humör. Det handlar nog mer om att jag är less på reklamen än att jag tänker börja använda ordet "hen". Men här är lite repetition för de som hunnit glömma detta fantastiska ord:


Inte han, inte hon – men ’hen’, för både han och hon. Ordet ’hen’ skulle göra det lättare att slippa säga ’han’ om alla, i perceptionsstudier har man även sett att val av pronomen har stor betydelse för hur vi uppfattar något. Så kanske är det viktigt?

En annan 'hen' ser man här nedanför. Googlar man på "hen" får man upp bara bilder på fantastiska hönor. Kändes också viktigt, än har vi alltså ingen bild av hur en "hen" ser ut. 

I övrigt har man sett att när man gör jämförelser med språk och kulturer där könsbestämda pronomen helt saknas antyder att en sådan avsaknad inte korrelerar med ökad jämställdhet. Så har vi hen istället för han och hon kommer vi alltså inte bli mer jämställda. Generellt sätt.
http://www.svd.se/kultur/understrecket/hen-kulturer-ar-inte-mer-jamstallda_6927977.svd


Professionella råd angående användning av ordet "hen": http://www.sprakradet.se/12729

Språkrådet avråder inte från att använda hen om sig själv eller andra, för att ge uttryck för könsidentitet eller för en ideologisk hållning. Däremot rekommenderar det att använda formuleringar som "När kunden har fått hem varan ska den källsortera emballaget", alltså den istället för hen, när det handlar om att undvika omständliga formuleringar (som "han eller hon") när man talar om personer i allmänhet.

Språkrådet avråder även från objektsformen henom då de anser att det ser ut som en variant av honom samt att andra objektsformer av pronomen i det svenska språket inte längre lever. Språkrådet rekommenderar istället att använda hen utan objektsform, så som den och det används i svenskan.

Genitivformen blir hens. http://www.sprakradet.se/12729

Japp, det kändes som en viktig paus i måndagsmörkret. Ha en trevlig start på veckan! (helst en bättre än mig, då jag har förkylning, halsinfektion och hostar 'bollar' samt att min son började morgonen med att riva sin ipad i golvet och krossa glaset) :) God fortsättning som det heter.

5 kommentarer:

 1. Objektsformer av pronomen lever i allra högsta grad! Vi säger "mig", "dig", "er" och så vidare. Den och det kan visserligen användas både som objekts- och subjektsform, och vi skiljer inte på ackusativ och dativ längre, men objektsformerna är knappast på utdöende, i alla fall inte i första och andra person.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland är det bra att vara neutral, men jag tror inte på ett över-neutralt-samhälle, om man skulle kunna tänka sig ett sådant. Jag tror däremot att vår syn på vad som är kvinnligt respektive manligt kan utvecklas vidare. På min mammas tid fick min bror göra mer äventyrliga saker än vad jag fick, för "du är ju tjej" som min mamma skulle sagt. Detta har dock inte hindrat mig från att ägna mig åt en del aktiviteter som en del ser som typiskt mer manliga än kvinnliga, såsom kampsport, sportdykning, och annat.

   Radera
 2. Kläder för hen... Sedan stode nog kunnera å hängde på låset till butikerian.

  SvaraRadera
 3. "Hen"... Inte en genusfanatiker till, du som verkade så vettig. Hoppas det var ett olycksfall i arbetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder själv aldrig ordet 'hen'. Ibland använder jag dock 'den' om tex. 'kunden'. Precis som i exemplet "när den (eller denne) kommer hem". :)

   Radera