En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 25 mars 2013

Semesterplanering...

Redan skall man ha lämnat in sin ansökan om semesterplaneringen inför sommaren. I mitten av mars brukar många företag önska att medarbetarna skall ha lämnat in sina önskemål. Även Luleå Kommun har en sådan tradition att vara tidigt ute med att planera semestern.

Det betyder att jag nu vet vilka veckor jag kommer att vara ledig i sommar. I övrigt kommer man ju till den frågan vad man skall göra på semestern. Om man är tidigt ute med att planera sin semester borde man även tänka på hur sommaren skall spenderas och kanske med vilka finansiella medel man har att röra sig.Faktum är att man kan ha rika upplevelser även på hemmaplan om man planerar det lite. Vad tyckte ni om att göra när ni var små? Sola, bada? Ströva i skog och mark? Fiska i en sjö? Hälsa på någon i deras sommarstuga eller kanske någon släkting eller vän? Jag tittar på sådana här bilder och tänker att det vore härligt att resa utomlands. Men samtidigt är sällan de där utlandsresorna så sköna och avkopplande som man tror att de skall vara. Faktum är att man kan vara mer uttröttad när man kommer hem igen än vad man var innan man åkte..

Samtidigt så finns det mycket man kan göra som inte kostar så mycket. Har man barn finns det även ofta sommarfotboll eller andra aktiviteter att göra under sommaren. Kanske något läger dit barnen vill åka själva? Eller kanske bara besöka de olika anläggningar som kommunen har. Här i Luleå finns ju skärgården dit det går båtturer till fina sol-och-bad öar. Eller så kan man åka till Hägnan och titta på Muséet och djuren de har där ute. Vilket små barn kan vara nog så glada över. Några dagar åker man säkert till stranden. Vi har också ett gratis utebad där man kan bada i pool och åka vattenrutschbana på Aronsbadet.

Vad tänker ni själva hitta på? Är det utlandssemester som hägrar? Eller en tripp till gotland? En resa till den kungliga huvudstaden kan vara nog så givande etc. Nu när våren snart gör att snön smälter här i norr tycker jag det är trevligt att börja drömma sig bort.

Ju längre man tänker åka ju längre i förväg bör man börja planera sin resa så att man hinner avsätta finansiella medel till resan. Det är ju inte meningen att man skall få leva på hårdbröd och vatten när man väl kommer hem igen efter att ha varit bortrest...

8 kommentarer:

 1. Det är inte adressen eller prislappen som är det avgörande. Allra minst för barn. Det är omväxlingen från vardagen. Ett miljöombyte, gärna som ett äventyr med glada vuxna och roliga kompisar närvarande. Det är semester! Gå på spaning och äventyr, eller göra utflykter, kan man göra på många olika platser och i många miljöer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kanske inte är läge att lära barnen att man behöver så mycket för att ha en härlig semester. Kanske bara åka ut i naturen med tält och grilla och sova en natt i ett tält kan vara nog så exotiskt. :)

   Radera
 2. Sedan jag blev ensamstående har jag med något undantag åkt på folkhögskolekurser, vilket gett både sällskap, god mat och ny kunskap. I övrigt har jag semestrat hemma med utflykter i närområdet. Lika bra som att flänga iväg till Thailand.
  Moventia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, vad är det för typer av kurser?

   Radera
  2. Det har varit allt möjligt. Först kurser i akvarellmålning, senare gammaldags målningstekniker typ äggoljetempera mm. Då jag skriver har det blivit några kurser i dramatikskapande. Sy i lin har varit kul för mig som alltid gillat att sy. Blir en kurs i Värmland i sommar samt resa till Mora för att måla kurbits. Det gäller att hitta något som passar ens intressen. För många kurser är lika överallt och lite ytliga. Men de har suveräna lärare för det mesta på alla folkhögskolor.
   Moventia

   Radera
  3. Jag skall komma ihåg det till mina somrar när min son blir tillräckligt stor för att inte kräva 100% av min närvaro. :)

   Radera
 3. Ofta har barnen lika roligt med de pinnar de hittar i rännstenen på gatan eller ödetomten som med de pinnar de hittar på badstranden långa flygresor bort. Samt att de är uppskattade för det de hittar på med dessa pinnar (så länge de inte slår ner kaffekoppen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag dricker inte kaffe, så det är lugnt för min del. ;)

   Radera