En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 21 mars 2013

Nu kommer kylan...

Så kylan har hållit rubrikerna levande i aftonblaskan och x-pressen sista tiden. Här kommer några övriga förslag på vad de kunde ha haft som rubriker.


Under tiden kan man se till att man har ett bra förråd av mat och förnödenheter hemma. Jag ser att Cornucopia häromdagen skrev om hur MSB noterat att svenskarna inte har förråd hemma av det vad som de behöver och att om lastbilarna stannar så stannar Sverige.
http://cornucopia.cornubot.se/2013/03/survivalism-ater-aktuellt.html

Jag noterar även att när de senast här i Luleå körde övningar i krisberedskap, i ett scenario kring 'om dammen brister..' så visade sig det då att om dammen verkligen skulle brista så kan de inte få tag i chefer såsom rektorer som är ansvariga för sina skolbarn i skolorna. Eller chefer inom andra ansvarsområden. Man kan alltså konstatera att man inte kan lita på att samhället kommer att kunna ta hand om sina olika enheter i stunder av kris. http://rymdiz.blogspot.se/2012/12/om-dammen-brister.html

Detta var en övning men antagligen har man varken lärt eller förbättrat något kring strukturerna. Jag har också hört att det snart är dags för mörkläggning i den årliga Earth Hour. Nu på lördag den 23:e mars, kl.20.30 är det alltså dags.
http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/1415461-earth-hour-2013

Men om man ändå tänkt elda på olika värmeljus och andra energikällor så är det alltså inte så mycket sparad energi vi pratar om. De verkliga bovarna är fortfarande sådant vi gör i vardagen inte en årlig en-timmes besparingsinsats. Skippa hellre köttätandet och vardagsresorna med bilen för bättre klimat-positiv-effekt. Men faktum är att jag har små eller inga förhoppningar om att mänskligheten skall lägga om sina vanor.

Därav desto större sannolikhet att vi får se fler och mer väder-rubriker framöver när vi inom hundra år riskerar 4+ graders ökning. Då kommer dagens extremväder att verka som en promenad i parken.

6 kommentarer:

 1. Ge inte upp hoppet att vi ska klara stoppa växthusgaserna före 4+.

  I gårdagens Ny Teknik såg jag att Toyota har mål för batterier med samma energitäthet som bensin.

  Har tittat lite då och då på kraftsituationen här och i grannländerna. När helst jag kollar är Sverige nettoexportör. Nyss såg jag för första gången att Norrland importerade lite el från Finland men en minut senare gick strömmen i andra riktningen. När det gäller Finland verkar mest gå över från ungefär Forsmark, gissar att exportledningarna i Norrland är svaga. Mest importerar vi senaste veckan från Danmark och exporterar mest till Norge. Ibland är elpriset i Danmark upp till en femtedel av vårt pris, men då producerar de mycket vindkraft.

  Sky News pratar just om 36 timmars snökaos i England. Gissar att det kommer hitåt senare och fyller på magasinen i Norge och Sverige. Hoppas dammarna håller.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi måste stoppa växthusgaserna före +4 för annars går världen ändå in i en +5 eller +6 graders värld. Vid det laget går utvecklingen ändå inte att stoppa och vi kommer att se en massdöd av både växter och djur som inte hinner anpassa sig. Samt då alla kraftiga väderförändringar när klimatet förändras.

   Ny teknik är spännande att läsa, man får hoppas att vi kan snabba på utvecklingen.

   Radera
  2. Visst ska vi stoppa före +4, men +2 är nog redan kört. Såg nyss att Karlsruhe Institute of Technology har en ny 3D-skrivare för nanostrukturer som är 100 ggr snabbare än tidigare och klarar strukturer ner till 30 nm. För att se det man skriver krävs förstås elektronmikroskop. Kommer kanske att ge någon viktig produkt på nanonivå. Kanske genombrott för bättre batteri. Fast det som är lättast att se, utan elektronmikroskop, är att konstiga subventioner av fossila energikällor måste bort snabbt. Slutar vi i Sverige att kraftigt subventionera tunga långtradartransporter och tex Indien fotogen för belysning har vi kommit en bra bit på rätt väg.

   På det personliga området köpte jag en ny motorsåg för att få mer biobränsle till uppvärmning idag. Eldriven för 299:-, som ersättning för en äldre som det sprutade delar från.   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. wow, ja 3d skrivar-branschen håller verkligen på att ta fart. Spännande tider, tekniskt sett. :)

   Radera
 2. "Hating energy is another form of hating humanity."
  De senaste 15 åren - ingen global uppvärmning. Europa på väg tillbaka till 70-talets vintrar och värre.
  Då ska vi släcka lamporna! Idioti!

  SvaraRadera
 3. Kan du utveckla dina tankegångar, men på svenska, spåkärringen? Håller med om att det varit kallt de senaste dagarna. Undrar vem som hatar energi?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera