En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 29 juli 2012

Torkan sprider sig från USA och är nu även i Asien och i södra Europa...

Vid det här laget, känner många till den svåra torkan i USA, men en liknande situation håller på att uppstå även i Asien och i södra Europa. http://www.zerohedge.com/news/deep-fried-black-swan-goes-global-drought-spreads-us-asia-and-now-southern-europe

Monsunregnen i Asien är 22% lägre än det som är normalt för årstiden. I södra Europa är det också en värmebölja som gör att andra grödor såsom majs nu vissnar, samt korn motsvararande 16% av den totala exporten och vete motsvarande 20% av det som produceras inom EU.  


http://bloom.bg/NuYa6q se även denna länk till videoklipp som fanns på Zerohedge sida, inslag från Bloomberg om torkan.


Under tiden fortsätter alltså även den extrema torkan över USA, utan räddning i sikte.

Ett tips kan alltså vara att se till att hålla ett visst lager av grundförnödenheter i hemmet, om priserna stiger ytterligare senare under hösten är maten fortfarande billigare idag än imorgon. Det är även bra att ha ett visst matlager hemma om något händer globalt sett som skulle störa våra matleveranser i vårt just-in-time samhälle. Vid en global ekonomisk kris kan även internationell handel stå stilla vid en global valutakollaps.

I övriga nyheter håller Kina på att fortsätta samla på sig sjuka mängder guld, som det inte finns någon morgondag. Både genom att själva utvinna och spara allt de utvinner samtidigt som de försöker köpa upp det som finns tillgängligt på öppna marknaden. 

I Hong Kong, har de just avslutat arbetet med att bygga sitt största guldförvar vilket kommer att öppnas i september. Man räknar med att detta valv kommer att kunna hålla 22% av guldet som förmodligen hålls inom Fort Knox.. Detta visar på Kinas misstro till global valutahandel.

Världssvälten kanske kommer slå nya rekord, vädret är nyckfullt och vi får se om torkan kommer att fortsätta. Här i Sverige regnar det dock som aldrig förr, som många märkt, inte minst i Göteborg.

8 kommentarer:

  1. Träffade för en tid sedan en man från Atlas Copco och lärde mig att de tagit fram extra lätta borrmaskiner för de djupa guldgruvorna i Syd Afrika. Varför just dit var min fråga? Du förstår att i de djupa heta gruvorterna kryper arbetarna fram i jakten på guldådrorna och i princip alla har aids så de orkar inte hantera för tung utrustning, blev svaret.

    Vid guldruscher brukar den som säljer spadar och hackor tjäna mest.

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. ... och även de som köpte in ägg för en cent styck och sålde vidare för 1 dollar styck till guldgrävarna tjänade mest...

      Inget nytt under Solen.

      Radera
  2. En svart svan drabbade Indien idag. 300 miljoner blev utan el. Brist på kol till kraftverk är en orsak. Detta är den mest lästa nyheten på BBC idag. Här i Sverige syns den knappt.

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har slutat läsa vanlig media dagligen då det rapporterar om så mycket ointressant jag tvingar mig själv att gå in då och då för att se vad fårket får för världsbild.

      Radera
    2. ojdå. lite av ett elavbrott kan man tycka... :O

      Radera
  3. Idag blev det nytt avbrott och som mest drabbades 600 miljoner. En annan orsak än brist på kol är att vissa delstater tar ut mer el än de blivit lovade. I Sverige verkar det vara järnvägens försörjning av el som är lika bristfällig.

    Nanotec

    SvaraRadera
  4. I Japan dar jag bor och har vanner som ar jorbrukare ar det numera snustorrt. De senaste tva veckorna har inte mycket regn fallit och varmen gor inte saken battre. Alla mina vanner sager att om det forsatter sa har i tva veckor till kommer mycket av arets skord att ga forlorat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antagligen får man vara mycket orolig för med så många platser med missväxt samtidigt ser jag bara ordet "Svält" framför mig. Jag kan tro att det blir flera dåliga år här framöver... usch. :(

      Radera