En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 24 juli 2012

Hösten på väg med sin kraschande ekonomi...

Noterar idag att vindarna börjar kännas mer som höstvindar här uppe i norr, och kanske blir det höst utan att vi hunnit känna någon sommar.

Samma sak händer i ekonomin, utan en återhämtning så är det snart dags för en ytterligare dipp nedåt. Swedbank gick som alla säkert vet, ut med en förfrågan om inte finansdepartementet kunde införa amorteringskrav på de högst belånade. http://www.dn.se/ekonomi/swedbank-vill-ha-amorteringskrav

Detta bör ju uppröra en del av allmänbefolkningen som kanske inte vill sitta still i båten när det kommer tvingande amorteringskrav, fler kanske kommer försöka sälja sina bostäder, men det är som vanligt trångt i utgången att kliva ur den typen av positioner.


Samtidigt kommer ju vanligtvis i augusti diverse rapporter från företagen som ytterligare kan späda på gemene mans uppfattning om krisen. Vi får se efter semestrarna vilka spännande saker som upptäcks när folk börjar sopa av sina dammiga skrivbord.

DN skriver även att eurokrisen leder till högre arbetslöshet, och långtidsarbetslöshet för fler. http://www.dn.se/ekonomi/priset-for-euron-langvarigt-hogre-arbetsloshet-i-europa

Säkert har ingen missat att värdet på Euron fortsätter ned, och det liknar allt mer en krasch i valutan. Man flyr euron till andra alternativa placeringar. För Sverige innebär det att kronan stärks, men att detta även kommer att kosta på arbetstillfällen i industrin då exporten faller.
""Det finns få skäl för att köpa euro. Investerare är oroade för att skuldkrisen håller på att sprida sig till länder som Spanien och Italien", sade Junichi Ishikawa på IG Markets till Bloomberg News."

Kreditvärderingsinstitutet Moody's Investor Service ändrade på måndagskvällen utsikterna för Tyskland, Nederländerna och Luxemburg från stabilt till negativt och hänvisade till osäkerhet kring skuldkrisen i eurozonen. http://www.di.se/artiklar/2012/7/24/moodys-varnar-tyskland/

För mig känns det som med allt fler negativa utsikter, så hörs mindre positiva röster och kanske är det så att hösten redan är här. Jag trodde att vi skulle hinna njuta av sommaren fram till augusti men i år verkar det verkligen som att hösten kom tidigt. 

Är ni redo för den kommande vintern? ...för att även fritt citera Game of Trones "Winter is coming"...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar