En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 13 juli 2012

Matpriser skjuter i höjden...

Som en konsekvens av klimatförändringarna kommer torka, missväxt och dränkta skördar som ett brev på posten. I USA har de drabbats av torka och bara priset på majs har gått upp med 30% sedan i Juni. http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/priset-pa-jordbruksprodukter-skjuter-i-hojden_7341668.svd


Förutom majspriset har även världsmarknadspriset på vete stigit med 20 procent den senaste månaden och på sojabönor med omkring 15 procent. Majspriset påverkar etanolpriserna då en stor del av majsen går till etanolproduktion. Majs är också viktigt för djurfoderproduktion och fortsätter priset att stiga kommer det sannolikt att innebära att framförallt köttpriserna kommer att stiga.

Dessutom så har vi de permanent stigande oljepriserna som kommer att göra alla framställda jordbruksprodukter dyrare i framtiden. I det här läget är "alfa strategin" inte alls så illa tänkt, nämligen att det du köper idag kommer att vara dyrare i framtiden och därför kan man köpa idag och lägga upp ett lager då detta innebär att man sparar framtida köpkraft.

Alfastrategin går i sin helhet ut på att om du kunde köpa allt du behövde för resten av livet, idag, så skulle du göra det därför att med inflation kommer alla varor att bli dyrare i framtiden, med urholkningen av penningvärdet som pågått ända sedan fiat-valutornas skapande.

Man kan förvänta sig demonstrationer och nära nog upplopp i många länder där det slår hårt mot befolkningen, när höjningarna slår igenom på livsmedelpriserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar