En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 30 april 2013

En veckas familjeranson av livsmedel...

Vad äter man i världen? http://imgur.com/a/mN8Zs

Här är bilder på en veckas ranson av livsmedel för en familj från olika länder i världen. Ibland säger en bild mer än tusen ord. Särskilt när man ser vad man äter i Mali, eller i Chad. Länder som är fattiga men som har ett överflöd på grönsaker får iallafall frukt och grönt i sin kost. USA, som har ett överflöd. Där har man istället kanske näringsbrist på grund av ensidig kost av onyttigheter.

Mexico


Storbritannien


USA

Australien


Germany


Italy


Canada


France


Japan

Kuwait


Mali


India

Bhutan


Chad


Ecuador



Guatemala



Fakta om klassamhället...

En del tänkvärda fakta: https://www.facebook.com/FaktaOmKlassamhallet





En gång i tiden fanns ett politiskt ideal om att försöka utjämna skillnader mellan olika klasser i vårt svenska samhälle. Utifrån att ett mer jämlikt samhälle är mer välmående än ett med stora klasskillnader.
Se även: http://rymdiz.blogspot.se/2012/05/ojamlikhet-skapar-stora-halsorelaterade.html  och
http://rymdiz.blogspot.se/2013/03/sociala-orattvisor-ger-okad-ohalsa-och.html

I framtiden ser det ut som att trenden kommer att fortsätta och skillnaderna öka mellan fattig och rik. Jag upplever att skolväsende tidigare haft en utjämnande funktion i att barn som växer upp i familjer med föräldrar som inte själva har hög utbildning. Hade en möjlighet att ändå ha stora möjligheter att lyckas i skolan och läsa vidare på universitet och högskola. Men med en allt mer urholkad välfärd där vi inte längre satsar lika mycket pengar på skolan så fortsätter dessa skillnader att öka.

Vilken utbildning vi får, påverkar sedan vilka arbeten vi kan söka på arbetsmarknaden. Utvecklingen har även lett till en otrygg anställningsform som anställning via bemanningsföretag. Detta är något som gagnar ägare av stora företag som inte längre behöver ta ansvar för sina anställda. I samband med detta urholkades även tryggheten på arbetsmarknaden för de svagare grupperna. Med bemanningsföretagen minskade även säkerhetstänkande och nu är det högre risk än tidigare att man skall dö eller skadas på sin arbetsplats, än det var tidigare då man var direkt anställd på det företag man arbetade åt.

Tänkvärt...

måndag 29 april 2013

Föreläsning i Älvsbyn med Cornucopia, idag...

Idag har jag nöjet att gå och lyssna på en föreläsning i Älvsbyn. 16.30 börjar föreläsningen som enligt uppgift skall vara på Forum (Folkets hus) och att det är fritt inträde för alla intresserade. Eftersom Cornucopia? inte kommer till Norrbotten så ofta utifrån att det tar för lång tid att resa hit med tåg. Så gäller det att passa på att lyssna på den här föreläsningen nu när den ges. 
http://cornucopia.cornubot.se/2013/03/forelasning-i-norrbottens-parla-den-29e.html

Här finns inspelade föreläsningar om "Slutet på Oljesamhället med Lars Wilderäng" (Cornucopia?) som spelats in tidigare när han hållit sina föreläsningar.
http://cornucopia.cornubot.se/2013/03/forelasningar-cervenka-och-wilderang.html


Föreläsning filmad den 21 mars 2013 i Alingsås: http://www.youtube.com/watch?v=Bc5VluoWU-I

Men även om jag sett dessa så tycker jag alltid det är roligare att se föreläsningar på plats, i verkligheten!

Om någon från Luleå vill åka med så går det bra, jag har plats i min bil. Jag kommer att åka mellan 15.00 och 15.30. Jag beräknar att vara tillbaka i Luleå igen mellan 18.30-19.00. Maila till rymdis(at)hotmail.com om ni är intresserade så kollar jag mailen under dagen.

söndag 28 april 2013

Privatisera alla världens vattenkällor. Vatten är ingen rättighet...

Även detta kunde man ju hoppas vara en ond dröm. Men tyvärr inte. 

"Världens vattenresurser borde privatiseras. Den åsikten förfäktar Peter Brabeck-Lethmate. Vad som gör uttalandet ännu mer kontroversiellt är att östterikaren är ordförande för ett av världens största livsmedelsföretag, schweiziska Nestlé. Peter Brabeck-Lethmate avfärdar tanken på att tillgång till vatten skulle vara en rättighet. I en videoinspelning menar han att den "extrema" idén bara kommer från välgörenhetsorganisationer." 
http://www.di.se/artiklar/2013/4/20/nestles-ordforande-vatten-borde-inte-vara-en-rattighet/


En gång i tiden trodde indianerna att "marken tillhör alla". Att man inte kunde äga marken. Kanske är vi även idag naiva när vi tror att man inte kan "äga vattnet". Kanske kommer världen inom en snar framtid att övergå till att kapitalistiskt drivna företag äger och säljer vattnet. Har man inte råd med vattnet? Ja, då kanske "välgörenhetsorganisationer" kunde köpa och fördela vatten till de fattiga?

"Livsmedelskonglomeratet Nestlé säljer allt från barnmat till kosmetika och rapporterade 2012 en vinst på 11,55 miljarder schweizerfranc, drygt 80 miljarder kronor. Bolaget rankas som världens 32:a största företag av tidningen Forbes, men som allra mest lönsamt av de 500 största företagen i världen. Innan Peter Brabeck-Lethmate 2005 blev ordförande för Nestlé hade han varit vd sedan 1997."

FN:s generalförsamling har slagit fast att tillgång till rent vatten och sanitär utrustning är en grundläggande mänsklig rättighet. Men att det skall finnas en tillgång, kanske inte behöver betyda att denna tillgång skulle vara gratis?

"Sedan klippet från dokumentären började cirkulera i sociala medier har Peter Brabeck-Lethmate kommenterat uttalandet på sin blogg och menar att resonemanget är taget ur sin kontext. Läs mer om Peter Brabeck-Lethmates blogginlägg här
http://www.di.se/artiklar/2013/4/22/nestles-ordforande-vatten-ar-en-mansklig-rattighet/

Det kontroversiella uttalandet härrör från den österrikiska dokumentären We Feed the World, som är från 2005. Bland annat intervjun, men också den återkommande kritiken mot Nestlés sätt att verka i tredje världen, gjorde att Peter Brabeck-Lethmate tilldelades anti-priset Black Planet Award 2007. "


Faktum är dock att vattenbristen i världen ökar och med brist på en resurs, är det en stor risk att solidariteten även viker. Risken är att vid det laget så kommer man inte att ta ansvar för detta att rent vatten är en s.k. mänsklig rättighet. För någon skall då finansiera vattenprojekt i fattiga länder. I en vikande global ekonomi där "alla" naturresurser blir bristvaror och överpopulation ett gigantiskt globalt problem så är kanske rätten till vatten, en slags utopi. 

Jag har skrivit lite om vattenbristen här: 
och ett till exempel här: 

Men överhuvudtaget att människor i ledande positioner har sådana här tankar och ett sådant synsätt, ger ändå en oro för framtiden. Att alla våra tillgångar kapitaliseras och inte ägs av folket, utan av olika multinationella företag är ett gigantiskt globalt problem.

Därför finns även fattigdomen i många länder. Just för att företag utvinner deras naturtillgångar och tar deras vinster medan folket i landet får svälta.

torsdag 25 april 2013

Strejkinformation...

Kommunal har lagt ett varsel om konflikt till 100 kommuner och ett antal landsting. Stridsåtgärderna träder i kraft 2013-04-29 kl 00:00. Luleå kommun är en av de varslade kommunerna.
http://www.lulea.se/kommun--politik/konfliktinformation.html


Om det blir strejk;

Fackförbundet Kommunal har lagt ett varsel om konflikt till 100 kommuner och ett antal landsting. Stridsåtgärderna träder i kraft måndag 2013-04-29 kl 00:00. Om det blir strejk påverkas Luleå kommun bland annat när det gäller tillagning av mat till skolor, förskolor, leverans av mat till äldreomsorgen samt lokalvård.

Vänd dig direkt till den kommunala verksamhet som du är berörd av (skola, äldreboende osv) så besvarar de dina frågor så långt det är möjligt.
Information finns också på kommunens webbplats www.lulea.se
Under dagtid besvarar vi frågor via kommunens växel telefon 0920 - 45 30 00.

Varslet i Luleå kommun omfattar;

Blockad mot nyanställning inom Kommunals avtalsområde.
Strejk för maskinister och fastighetsskötare för kommunens fastigheter.
Strejk för arbetstagare på Uddebo reningsverk/Gäddviks vattenverk och alla pumpstationer.
Strejk för arbetstagare i kundtjänst, tekniska förvaltningen.
Strejk för samtliga lokalvårdare.
Strejk för arbetstagare på verkstaden, tekniska förvaltningen.
Strejk för ingenjör för projektering på tekniska förvaltningen.
Strejk för arbetstagare inom bemanningsverksamheten och vikariesamordningen och personalhandläggare, systemadministratör på socialförvaltningen.
Strejk för arbetstagare som utför transporter inom socialförvaltningens område.
Strejk för arbetstagare inom park och natur på tekniska förvaltningen.
Strejk för arbetstagare inom samtliga tillagningskök.

Allting berör som vanligt inte alla, i det här landet. Men de som har barn i förskola eller skolålder drabbas när Kommunal tar ut måltidspersonal. Här är råden till de som har barn i Luleå Kommun:
http://www.lulea.se/kommun--politik/konfliktinformation/skolor-forskolor.html

Kommunen uppmanar därför föräldrar att;

- Skicka med mat och dryck som kan ätas kall
- Förvara maten i en kylväska eller väska med en kylklamp
- Skicka med tallrik, bestick och en mugg
- Skicka med en påse för disk och eventuella matrester.

För att förskolan och skolan ska vara en säker miljö för alla barn är det mycket viktigt att inga livsmedel som innehåller nötter, jordnötter, mandel eller sesamfrön skickas med era barn. Detta på grund av risken för svåra allergiska reaktioner.

Det kan förekomma andra allvarliga livsmedelsallergier, i sådana fall får ni information direkt från er förskola eller skola via rektor/förskolechef.

Verksamhetsspecifik information;

Förskolan - skicka med ditt barn frukost, lunch och mellanmål med dryck.
Fritidsverksamhet - skicka med frukost och mellanmål med dryck.
Grundskolorna och grundsärskolan – skicka med lunch med dryck
Gymnasieskola och gymnasiesärskolan – skicka med lunch med dryck

onsdag 24 april 2013

Love is all you need?

Imagine a world, where straight is gay...


Love is All You Need? är en kortfilm (20 minuter) som vänder på situationen. För att vi skall få en större förståelse för de som förlöjligas, retas och mobbas för att de är sig själva. Denna film visar på en rå känsla av att hur det är att leva livet som en heterosexuell i en homosexuell värld.

Filmen kan ses i sin helhet på Youtube. http://www.youtube.com/watch?v=3ROXTFfkcfo

Filmen har vunnit mängder med olika filmfestival utmärkelser med Lexi DiBenedetto i huvudrollen. Den är välgjord och manar till eftertanke. Väl värd dessa 19 minuter av ditt liv!

I USA tar barn så unga som 10 år gamla, livet av sig för att de känner att de inte vill leva i en värld där de inte är fria att uttrycka sin kärlek. Kan du leva utan kärlek i ditt liv? Filmen har även en hemsida. Där kan man läsa mer om filmprojektet och bakgrunden till den.
http://www.loveisallyouneedthemovie.com/theshort.php

I Luleå är pridefestivalen 14:e juni, i Stockholm den 30 juli. 

Visa ditt stöd. Delta.

Obemannade drönare kan vinna Nobels fredspris?

Att överhuvudtaget ett utvecklat vapen kan få fredspris kanske visar på utvecklingen av att det här priset blir mer och mer löjligt. Det är tyvärr inte ett aprilskämt.




"The General Atomics MQ-1 Predator unmanned drone was nominated Monday for the 2013 Nobel Peace Prize for its unrelenting pursuit of peace and tranquility in under-governed spaces around the globe, the Nobel Foundation announced."

Between 2004 and 2013, The Predator single-handedly reduced the number of opponents to world peace by no less than 1,533, with some estimates putting the number as high as 2,500. Conducting hundreds of missions daily, the remotely piloted drone and its peace-seeking missiles are capable of bringing instant tranquility to multiple villages and/or pickup trucks simultaneously.
http://www.duffelblog.com/2013/04/predator-drone-nominated-for-nobel-peace-prize/

Den här artikeln summerade det verkligen bra. "Peace-seeking missiles". Hur kan någon människa tävla med ett sådant ädelt vapen? Återstår att se om den obemannade drönaren också kommer att vinna i slutändan. 

Sammanfattningsvis är min åsikt att det handlar inte bara om att man minskar motståndet och därmed skapar "fred". Det handlar för mig även om vägen dit. Att inte tappa sin mänsklighet och att  försöka nå freden på fredliga villkor.

tisdag 23 april 2013

Samhällsproblematik...

Så här på samhällets nedsida så fortsätter fortfarande festen. Men likt Titanic så spelar orkestern in i det sista om de inte har något bättre för sig. Själv är jag trött på politiska lögner och att myndigheter inte talar klarspråk. Inte förrän nästa år är det val och oberoende av vad vi väljer är båten vi sitter i för tung och tungstyrd för att vi kommer kunna ändra riktning. Antagligen kommer jag fortsätta att rösta rött, jag har alltid varit för solidaritet. Även om det kommer sämre tider så tycker jag att vi skall dela på det som finns.

Men på det hela taget skulle en "ändrad riktning", som bäst innebära några futtiga grader i sidled.


Själv känner jag mig underligt accepterande över läget. Det är som att samhället fortsätter sin charad så det är bara att spela med. Jag har bland annat försökt att hålla en miljöföreläsning för de på mitt jobb om "peak oil", jag har skickat in till kommunen förslag på att man skall ta hänsyn till peak oil i stadsbyggnadskontorets planeringar eller även i politiska planer inför framtiden.

Jag tycker sällan eller aldrig man får gehör ifrån något håll. Varken ifrån vänner och bekanta, arbetskollegor eller kommunal styrning. Så eftersom "problemet inte finns" så händer heller ingenting. Själv fortsätter jag med mina egna förberedelser. Amorterar så mycket jag kan för att se till att vara skuldfri när det "brakar lös". Men jag hade önskat att det fanns mer att göra.

De som redan accepterat peak oil för några år sedan verkar även de vara på god väg med sina förberedelser. Men jag ser att det går långsamt för andra att ta in den här realiteten.

Samtidigt kan man inte deppa ihop alldeles och leva med "peak oil blues", känslan hela livet. Den där sorgen som kommer med insikten om att samhället kommer förändras. Att allt inte alltid kommer att vara som vi hittils levt. Att förändringen bara är runt hörnet.
http://rymdiz.blogspot.se/2012/05/peak-oil-blues.html

Jag har hört många som lyssnat på när jag försöker berätta om peak oil, som är nära att slå över till peak oil blues och verkligen förstå förändringen som kommer. Men sedan ser jag att de backar att de gör allt för att inte ta in detta budskap. Att de tittar omkring sig där festen fortfarande pågår. Sedan säger de: "Men om det hade varit något problem så skulle väl någon ha gjort något för länge sedan?". Samtidigt tror jag också att den här nya kunskapen ligger och gnager lite på dem ändå.

Tillväxt till döds - är alltså vad som står på menyn. Samtidigt fortsätter Lyxfällan visa att shoppandet är precis som vanligt. Kronofogden får allt fler kunder, pensionerna försvinner i allt snabbare takt och trygghetssystemet havererar. Komplexiteten i statens styrning, lagar och regler blir allt högre. Samtidigt kastar  vi varje år bort mängder av resurser. Så mycket som stadens återvinningsstationer aldrig hinner ta hand om. Tonvis med böcker, kläder, möbler. (Bara böcker, bara i Luleå är mer än ett ton i veckan). Samtidigt som kontrasten med andra länder och de som inget har, är hög. Eller att allt som vi faktiskt köper, vårt överkonsumerande, är sådant vi "måste" kasta en dag. Det är nästan lika besvärligt, eller faktiskt besvärligare att bli av med saker än vad det var att en gång införskaffa detsamma.

Jag ser ingen minskad takt på utbyggnad av dyra lägenheter, bostadsrätter och köplador (konsumenttempel) som fortfarande byggs ut. Börsmarknaden steg upp till ca. +10% för att sedan vända ned till ca. 4%, men senast idag steg Stockholm OMX med 2,5% igen. Volativ ekonomi och ingen verkar veta var vi är på väg. Politikerna säger allt som oftast att snart kommer återhämtningen och sedan är vi tillbaka på samma stigande kurs som före 2008. Guldkramarna säger att vi skall köpa guld, men när guldet nu pyser ut sitt värde så sjunker nog guldet med värdet på övriga tillgångar. Kanske återfår det sitt värde igen långt efter kraschen och när "pappersguld" slutar vara sättet att sätta värdet på guldet. Inte förrän då kan det återfå sitt rätta värde, om det har ett sådant.



Svaret är nog heller inte att bunkra vapen, konservburkar och ammunition. Utan här är det ju en större samhällsförändring vi skall rusta oss för och den är det svår att köpa sig fri ur. Kunskap hade kunnat ge oss ett visst försprång men världen fortsätter att sticka huvudet i sanden och locket ligger på. Men Sverige är ju trots ett av världens modernaste länder, så visst skall vi väl kunna fixa det här ändå. När problemet med peak oil väl visar sig. Ja, om inte Ryssland invaderar och tar över oss först, förstås.

Så vad gör man då? Jag fortsätter njuta av samhället vi lever i just nu. Jag tänker att även om samhället står inför en stor förändring så finns ju allt omkring oss just nu för att njuta av. Jag deltar i festen. Hur gör ni andra?

måndag 22 april 2013

Game of thrones: Cello break...




Det är någon speciellt och magiskt med musik som framförs på det klassiska sättet. Mycket filmmusik och även spelmusik gör sig ofta mycket bra med de klassiska instrumenten eftersom musiken är gjord för att vara dramatisk.

Gruppen som framför här i klippet ovan heter "Break of reality" och är ett cello/rock band.
http://www.breakofreality.com/


Här är exempelvis även en gammal tv-spels klassiker "Castlevania - Vampire Killer", här framförd i en orkestral version. Både spel, tv och filmmusik är ofta värt att lyssna på i min mening. Det är kanske här vi idag främst finner våra kompositörer eftersom efterfrågan på rent "klassisk" musik. Verkar i det närmaste stendöd och popmusiken är repetitiv och enformig i jämförelse.

Dags att flytta till mars?

Om tio år börjar människan bosätta grannplaneten Mars. Det nederländska företaget Mars One har seriösa planer på projektet och på måndagen efterlystes frivilliga för vad som sannolikt skulle vara en enkelresa. http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sokes-fyra-personer-for-resa-till-mars

Resan går enligt planen först om flera år och målsättningen är att en mänsklig koloni ska ta sin början 2023. Avståndet och de mycket annorlunda förutsättningarna på Mars gör det sannolikt att de hugade måste ställa in sig på att aldrig mer återvända till Jorden.



Hittills har ändå tiotusen personer anmält intresse, enligt företaget, och med den officiella inbjudan tror man på tiotusentals fler.


Partikelfysikern och Nobelprismottagaren Gerard ’t Hooft är en av Mars One-projektets namnkunniga ambassadörer och rådgivare. Företaget grundades för tre år sedan och har fram till nu arbetat fram en detaljerad tidsplan för såväl finansiering som genomförande. Uppskattningen är en kostnad på 40 miljarder kronor. http://mars-one.com/en/

fredag 19 april 2013

Fredagsmys: Sci-fi film och Defiance...

En ny tvserie som kommer ifrån Syfy channel. http://www.defiance.com/en/



Serien har beskrivits som en mix mellan Firefly (vilda västern), Terra Nova (jorden men inte riktigt), lite Farscape, lite Stargate Atlantis, Battlestar Galactica och flera andra.
http://www.imdb.com/title/tt2189221/


Med konstgjorda alien-språk av David J Peterson, som bland annat skapade Dothraki språket till tv-serien Game of thrones känns konceptet genomarbetat. http://dedalvs.conlang.org/

Det blir spännande om det här skall vara en ny sci-fi serie att se fram emot. Själv hoppas jag mycket på nya serier men det var länge sedan jag verkligen fastnade för en sci-fi serie. Star Trek, Babylon 5, Firefly, känns ju väldigt avlägsna. Det finns inte så många "moderna" sci-fi serier som jag faktiskt fastnat för. Terra Nova exempelvis kändes lite "larvig" och kom aldrig igång med någon vettig intrig. Jag har även hört rykten som säger att om inte Defiance slår stort så riskerar även kanalen Syfy att läggas ned.

Men om inte annat kommer det ju många filmer på bio som man kan hoppas på. Oblivion med Tom Cruise, Star Trek - Into the darkness, Iron man 3 är några sådana. Så något av det måste väl vara värt att se? Även om Iron Man 3 kanske blir den sista i serien då Robert Downey Jr börjar tycka att han är för gammal för att göra den typen av film. Något jag inte väntar på däremot är nästa Star Wars i sagan. Disney har redan meddelat att de kommer att släppa en Star Wars film varje år med start 2015. 
http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article16625470.ab

torsdag 18 april 2013

Doomsday preppers - Hur länge överlever du?

Hur länge skulle du överleva i en katastrof? Du kanske aldrig kan veta när nästa världskrig eller zombiekatastrof hägrar utanför dörren. Men tv-serien "Doomsday Preppers" har ett interaktivt test där du kan testa din överlevnadsförmåga genom att svara på frågor om "hur förberedd du är".

Länk till test:
http://channel.nationalgeographic.com/channel/doomsday-preppers/interactives/how-prepped-are-you1/




Enligt det här testet så överlever jag nog bara 2-4 månader i en katastrof så det ser ju mörkt ut. Testet går igenom ditt vatten och matförråd, om du har förnyelsebara förråd genom att ha tillgång till brunn, vattenrening, mark att odla på, egen köttproduktion. En egen bunker, vapen, överlevnadskunskap, förmåga att fly ur ditt område (om det är så att du inte kan stanna på din nuvarande plats) och så vidare.
http://channel.nationalgeographic.com/channel/doomsday-preppers/interactives/how-prepped-are-you1/

Hur länge överlever du? :)

onsdag 17 april 2013

Spaceport Sweden...

Spaceport Sweden har som mål, att med bas i Kiruna, etablera Europas första rymdhamn som erbjuder äventyr, rymdresor för privatpersoner samt forskare och tjänster för akademi samt företag. Spaceport Sweden vill utveckla en komplett rymddestination där rymden görs tillgänglig för alla genom lärande rymdäventyr på jorden, i luften och i rymden. (se artikel via länk)


För att förbereda sig för detta så kommer Spaceport Sweden under sommaren inleda ett samarbete med Luleå tekniska universitet (LTU) för att utveckla sin rymdturism ännu mer och skapa en världsunik utbildning inom upplevelseproduktion. Tack vare detta samarbete kommer studenter från Upplevelseproduktion-programmet i Piteå få vara med och utforma denna nya besöksnäring.

Samarbetet med LTU är ännu ett exempel på hur Spaceport Sweden arbetar tillsammans med en mängd olika aktörer inom svensk rymdindustri, besöksnäring, forskning och utbildning för att skapa en denna nya rymdturistindustri.

Karin Nilsdotter som är vd för Spaceport Sweden hade detta att säga om samarbetet:
– Vi är mycket glada över satsningen med LTU då samverkan med akademi är en hörnsten i vårt arbete med att utveckla en ny industri. Rymdturism handlar inte bara om rymdresor för de välbemedlade utan om att utveckla forsknings- och utbildningstillfällen som kommer att sätta Norrbotten och Sverige på kartan för innovation. Genom sådana här samarbeten hoppas vi kunna stimulera flera unga talanger och företag att göra avtryck i denna unga industri.

Till hösten tillkommer man dessutom öppna upp en trainee-tjänst vid Spaceport Swedens kontor i Kiruna där en student kan få bättre koll på Spaceports dagliga verksamhet.

Ibland tror man att det är första april, hela april. Men det finns en hemsida för det här projektet och det är nästan lika underhållande som artikeln i sig: http://www.spaceportsweden.com/

tisdag 16 april 2013

Varsel om storstrejk...

Alla kommuner och landsting härikring, berörs av det varsel som Kommunal la på måndagen. "Det handlar om att Kommunals kvinnodominerade yrkesgrupper systematiskt har sämre lön än mansdominerade yrkesgrupper", säger Annelie Nordström, ordförande.
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7606891

Enligt Nordström erbjuder SKL 1 500 kronor mer i månaden på tre år, 250 kronor mindre än vad många andra grupper fått.




En del av varslet handlar om strejk bland till exempel undersköterskor, vårdbiträden kökspersonal, barnsköterskor, mentalskötare, personliga assistenter, renhållningsarbetare och personal inom räddningstjänster. Det berör följande kommuner: Boden, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Luleå och Piteå samt Norrbottens landsting.

Den andra delen, som berör alla kommuner och landsting är en blockad av nyanställningar i samma yrkesgrupper.

Varslet träder i kraft den 29 april.

I de pågående förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) har det kärvat till sig framförallt när det gäller löner och villkor. Kommunal och LO kräver löneökningar i kronpåslag. 1 740 kronor på tre år för de som tjänar under 25 000 kronor i månaden.

"För att skillnaden mellan industriarbetaren och undersköterskan inte ytterligare ska öka så är krontalspåslagen helt avgörande", skriver Kommunal i ett pressmeddelande. Arbetsgivarparten SKL är sparsam med kommentarer.

Som vanligt tycker jag själv att alla branscher måste sluta jämföra sig med industriarbetarna. Det är en privat, egenfinansierad sektor som står för export och produktion. De har löner som försvaras av att de är privat anställda och att företagen har vinster som de kan lägga på de anställdas löner. När det gäller anställda inom kommunal regi så är dessa helt skattefinansierade och det är orimligt att ha samma löner som i privat sektor.

Man jämför äpplen och päron. Jag vänder mig ifrån deras argument vilket jag tror är det som gör att de aldrig brukar få igenom sina lönekrav. Man kör samma argument år från år. Jag hade hellre sett att man jämfört sig med exempelvis kommunal tjänstesektor. Vad gäller utbildningsnivå som också är relevant. Undersköterskor har inte lika lång utbildning som en del som arbetar som tjänstemän och därmed kan de inte ha samma löner. 

Därav inte sagt att inte dessa yrkesgrupper är för undervärderade. Så kanske skall det ändå till en löneförhöjning. Men jag tror inte de kommer att få igenom dessa förrän "de" (facket) kan få fram relevanta, jämförbara underlag för argumenten.

Nu kommer statliga Medlingsinstitutet att kallas in och myndighetschefen Claes Stråth har varit tydlig med att det är industrins lönemärke, räknat i procent, som är ledstjärnan. Några högre krav än så tänker inte medlarna medverka till. Industrins märke landade på 6,8 procent, Kommunals krav uppgår till runt 7,8 procent.

Utöver kravet på löneökningar kräver Kommunal att arbetsgivarna ska begränsa de anställdas så kallade delade turer, tillhandahålla arbetskläder för personal inom vård och omsorg, samt gå med på en extra föräldramånad. http://www.gp.se/ekonomi/1.1563805-strejkvarsel-fran-kommunal

Kommunals konfliktåtgärder får stöd av 6F, Fackförbund i samverkan, som består av Byggnads, Elektrikerförbundet, Fastighets, Målarna och Seko.

I ett gemensamt uttalande skriver de att löneökningar i kronor måste till för att inte ytterligare öka skillnader mellan industriarbetare och undersköterskor. Arbetsgivarna vill se industrins riktmärke på 6,8 procent över tre år som styrande för avtalsrörelsen.

"Det är självklart att det blir mycket mindre än det kronpåslag som medlemmar i mer manligt dominerade yrken får. Det är uppenbart att detta drabbar de med lägst löner", skriver 6F.

Kommunals strejkvarsel rör alla möjliga yrkesgrupper, alltifrån undersköterskor, vårdbiträden, kökspersonal, barnsköterskor, personliga assistenter, renhållningsarbetare och personal inom räddningstjänster, totalt närmare 9 000 anställda i 100 kommuner. Varslet träder i kraft den 29 april och rör 8 971 personer.

Björndjuren, världens tuffaste djur...

Björndjur, även kända som Trögkrypare. Är en stam inom djurriket. De är mycket små, mellan 0,05 och 1 mm (som det minsta sandkorn alltså). http://sv.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B6gkrypare

De är i huvudsak vattenlevande, även om de också återfinns på land i exempelvis mossa. De kännetecknas av fyra kloförsedda "benpar", som används för att gå eller klättra på underlaget. Detta gör att de liknar små knubbiga björnar, vilket är upphovet till benämningen "björndjur".

Trögkryparna beskrivs ofta som bland de tåligaste organismerna på jorden. Vissa arter kan uthärda timmar och till och med veckor av stark strålning, vakuum och nedkylning till endast några grader över den absoluta nollpunkten genom att övergå till ett så kallat kryptobiotiskt stadium. De har även överlevt vistelse i rymden.

De finns överallt – från djuphavet till tio kilometer upp i atmosfären. De kan klara sig utan vatten i åratal och tål temperaturer från nära den absoluta nollpunkten till plus 150 grader Celsius. Björndjurens hemlighet är att de kan tillbringa upp till 90 procent av sitt liv i ett ­intorkat dvaltillstånd, under vilket de överlever även de mest extrema livsvillkor på sparlåga. http://illvet.se/natur/djur/de-levande-doda


Dessa små djurs härdighet i miljöer extrema vad gäller temperatur, vakuum, strålning och torka gör att de ofta nämns i diskussioner om panspermteorin, som behandlar möjligheten av spridning av liv i universum genom transport av biologiska varelser mellan olika himlakroppar. Bland annat av detta skäl har djurens överlevnad testats i rymden. En stor andel av en av de två arter som testades överlevde två veckors exponering i rymden om solens UV-strålning delvis skärmades bort. Var djuren utsatta för den fulla UV-strålningen överlevde knappast några djur alls.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/bjorndjuret-en-tuffing-i-rymden

De kan ligga i dvala, kryptobios i mer än hundra år. 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1027&artikel=5490037

Kanske kommer det att vara björndjur som vi hittar även på andra planeter en dag?

måndag 15 april 2013

Kontrollsamhället som gick för långt?

Den här gången är det stämpelur för barn som skall testas. Genom att föräldrarna checkar in barnet när det kommer och går så antar man att då kan förskolan hålla koll på hur många timmar barnen egentligen är på förskolan. I Luleå testas detta nu på två olika förskolor i kommunen.

Se artikel: http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7606830

För mig låter det mer som en onödig kostnad. Tre miljoner skulle det kosta att installera ett sådant system på alla förskolor. Samtidigt undrar jag man tänker sig att spara när man väl har systemet på plats. Orsaken är att man när man har barn på förskolan så har man ju angett redan om man arbetar tex. heltid, halvtid eller om man är föräldraledig. Jag får anta att barn som har heltidsplats kommer att även vara på förskolan väldigt nära heltid. Likväl som barn som har halvtid kommer att vara på förskolan nära halvtid. Med reservation för lite extra res-tid för föräldrarna.


Man vet alltså redan med relativt stor säkerhet, hur många timmar varje enskilt barn i snitt skall vara på förskolan. De föräldrar som eventuellt skulle ha barnen längre tid än beräknad restid, skall de då bli jagade med stämpeluret? "Det har tagit en extra 10-15 minuter för dig att hämta barnet idag, varför är du sen?".

Anta sedan att de flesta föräldrar, verkligen vill hämta barnen så fort de bara kan. De övriga som möjligtvis av olika anledningar inte hämtar barnen innan de åker och handlar en liter mjölk. Kommer antagligen inte att ändra sitt beteende bara för att man infört ett stämpelur.

Som jag ser det är det alltså en onödig kostnad som inte i tillräckligt hög utsträckning kan "rädda barnen", utan att de vanliga observationerna som fröknar på en förskola kan göra, såsom att ett visst barn hämtas sent varje dag. Ändå kommer att komma fram, utan jakt med stämpelur. 

Mer teknik och kontroll är inte alltid vägen framåt. Tre miljoner kunde satsas på barn genom mer resurser på andra sätt till förskolor. Kanske till att göra fler utflykter med barnen, eller några fler pedagoger som kan arbeta på förskolorna och därmed öka personaltätheten.

Terroristattack mot Boston marathon...

Minst två explosioner inträffade vid mållinjen klockan 14.45 lokal tid, nästan en timme efter att många av de 27 000 löparna passerat och loppet hade hunnit halvvägs. Explosionerna inträffade med tio sekunders mellanrum på varsin sida av gatan.

- Det var enormt kraftiga smällar, säger ett vittne till CNN.

- Åskådare och löparer fick panik och flydde från platsen och de tog skydd i byggnader i närheten. Det är fullständigt kaos.

De första rapporterna talar om tre döda och sex skadade. New York Post rapporterar att 12 har dött och över 20 skadats och hänvisar till en polis på plats. Bostons polis har bekräftat 2 döda och 23 skadade på sitt twitter-konto.

Vad som orsakat explosionerna är hittills inte känt.

De flesta löparna hade avslutat loppet när explosionerna inträffade.





http://www.eurosport.se/maraton/extra-flera-doda-av-explosioner-under-boston-marathon_sto3713840/story.shtml

Uppdatering: Ny terrorist attack, nu mot JFK Library. http://rt.com/usa/library-blast-police-boston-914/

Dock har inga skadats eller dödats vid biblioteket. Polisen i Boston har också bara bekräftat 2 dödsfall än så länge, av de som skadats i bomber vid marathonloppet. Över två dussin skadade har rapporterats därifrån.

Samlarmani egen diagnos i maj...

Jag har tidigare skrivit om min uppväxt i ett inlägg här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/09/att-leva-med-en-hoarder.html

En reporter ifrån TT läste historien och ville skriva en artikel. Den finns att läsa här:
http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6811939

Orsaken till att det mediala intresset för detta är högre just nu är för att "samlarmani" som man så vackert döpt det till här i Sverige, blir en egen diagnos nu i maj. Jag återger här artikeln ifrån Kuriren.

LULEÅ. Helene Öhman växte upp med en mamma med samlarmani.
Huset fylldes med kartonger, tidningar och loppisfynd.




Till slut kunde mamman inte ens slänga brödsmulor eller ruttnande äpplen. Från utsidan såg villan i 1990-talets Umeå ut som vilket medelklasshem som helst. Men innanför väggarna eskalerade problemen.

– Mamma blev sjukpensionär. Hon tappade det sociala nätverket, och samtidigt började hon få ett sjukligt samlarbeteende, säger Helene Öhman, som i dag bor i Luleå.

Sista gången Helene minns att hon hade kompisar hemma var på tioårskalaset. Därefter beskriver hon det som ”fullt kaos” där hemma. Huset fylldes med glansiga magasin, urvuxna kläder, gamla möbler och allt möjligt som ”kunde komma till användning”.

Larver kläcktes
Mamman gillade också att gå på loppis.
– Mot slutet hade hon ingen urskiljning. Hon kom hem med saker som redan var sönder. Det blev kaos överallt.
Helenes rum var en frizon. Men i takt med att förråden, bottenvåningen och resten av villan fylldes smög sig högarna in även där. Då var köket för länge sedan så belamrat att det inte gick att laga mat. Familjen levde på det som gick att laga i mikron.
– Jag och min bror smög ut och kastade saker när hon inte såg. Då blev hon jättearg. Vi bråkade konstant om det här.
Samtidigt var mamman perfektionist. Allting i skåpen skulle vara så noggrant ordnat att hon aldrig hann med. Det bidrog till att högarna utanför skåpen växte. Till slut kunde mamman inte slänga ruttnande äpplen eller brödsmulor från skärbrädan – trots att larver kläckts där.

Smög ut sopor
Hon sade upp sophämtningen, som hon ansåg för dyr, och började smyga ut hushållssoporna i handväskan för att slänga i allmänna papperskorgar.
Mamman drabbades av en alzheimerliknande sjukdom och tvingades till vård. Hon flyttade till en lägenhet, där hemtjänsten hjälpte till att städa. Med medicin och vård mådde mamman bättre än på länge.
Helene Öhman beskriver sin mamma, som gick bort för några år sedan, som en godhjärtad person som alltid ställde upp.
– Sjukdomen är inte det enda som definierar henne, hon hade mycket vänlighet och empati och tänkte på andra före sig själv, säger hon.
Gustav Sjöholm/TT
Skiljer sig från tvångssyndrom
Samlarmani, eller patologiska samlare, på engelska ofta ”compulsive hoarding”, skiljer sig från tvångssyndrom (OCD) på flera punkter:
Samlarmaniker ser ofta inte sitt samlande som problematiskt och söker därför inte hjälp.
Samlarmani förvärras med åldern.
Känner svår ångest när de riskerar att tvingas göra sig av med föremål.
Har ofta både svårt att göra sig av med föremål, samtidigt som de gillar att skaffa nya saker (för att de är fina, de relaterar till dem eller så ger de föremålen en identitet).
Källa: Depression and Anxiety 2010 (TT)
Hundratusentals svenskar
Flera internationella studier pekar på att samlarmani, eller compulsive hoarding som det kallas på engelska, är vanligt förekommande.
Samlarmani kan definieras som att skaffa ett stort antal föremål och ha en underlåtenhet att göra sig av med dem, så att möjligheten att vistas i bostaden begränsas.
En brittisk tvillingstudie, som publicerades i The American Journal of Psychiatry 2009, visade att 2,3 procent av deltagarna var drabbade, och att det fanns en tydlig ärftlighet i beteendet.
Andra studier, till exempel en från tyska universitetssjukhuset i Erlangen samma år, visar att förekomsten kan vara 4,6 procent.
Forskning vid Karolinska institutet pekar på att förekomsten är lika stor hos barn, men att den skiljer sig eftersom barn har begränsad ekonomi och kontroll över sitt hem. 

Många lärare saknar utbildning för ämnet de undervisar i...

Ämneslärare på svenska grund- och gymnasieskolor saknar i stor omfattning utbildning i de ämnen de undervisar i. Det visar en unik granskning av Skolverket av drygt 100 000 lärares utbildningsnivå. I teknik hade bara 7 procent av lärarna på grundskolan tillräcklig utbildning, och i fysik 13 procent.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/skolan

I en av de största registerstudier som Skolverket någonsin gjort har man kartlagt inom vilka årskurser och i vilka ämnen lärare undervisar i kopplat till deras ämnesutbildning.


Resultatet är slående: många lärare saknar utbildning i de ämnen de undervisar i.

I grundskolan har till exempel 50 procent av de lärare som undervisar i fysik ingen utbildning i ämnet alls, och bara 13 procent har tillräcklig utbildning enligt de krav som lärarlegitimationen kräver. Övriga har utbildning men inte tillräcklig.

I kemi är motsvarande siffror 48 respektive 16 procent och i teknik 70 respektive 7 procent.

Mest anmärkningsvärda är granskningens resultat när det gäller naturorienterande ämnen i grundskolan. Men situationen är liknande inom grundskolan även när det gäller samhällskunskap, vissa moderna språk samt hem- och konsumentkunskap på grundskolan.

På gymnasiet är klyftan mellan högskoleutbildning och de ämnen lärarna undervisar i störst inom naturkunskap och teknik.

Att det ser ut så här riskerar att ställa till stora problem när kraven på lärarlegitimation börjar gälla i december i år. Risken finns att eleverna står utan behöriga lärare.

Läs hela skolverkets lista över lärare här: http://www.dn.se/Images/Skolverkets_lista.xlsx

Själv trodde jag inte att situationen hade blivit så här illa. Men det säger sig självt om kvalitén på svenska skolan sjunker genom att vi inte kan förse skolorna med behöriga lärare så är det inte konstigt att utbildningsnivån på svenska barn och ungdomar börjar sjunka när man jämför internationellt. Kanske sänker det även barnens intresse för vissa ämnen, särskilt naturkunskap ämnen där behöriga lärare saknas i störst utsträckning.

Det skulle isåfall göra att vi nästa generation saknar dem med samhällets grundläggande kunskapsämnen. Matematik, fysik, kemi, teknik är ämnen som jag räknar som "riktiga". Läran om samhället och mjukare ämnen om hur vi ser på vår historia eller humaniora, är i ständig förändring men matematiken har inte ändrats. 

lördag 13 april 2013

Det är alltid bra att vara man...

Hur fungerar det för dig att vara man och egen företagare?

– Det fungerar bra. Det är skönt att vara man och eh, manlig företagare.

Känner du att du har tillräckligt med företagarmän som förebilder?

– Absolut. Gott och väl, finns det. Allt från Ingvar Kamprad med Ikea – som det har gått bra för – till you name it. Richard Branson.

Blir folk förvånade när de hör att du, som är man, också är företagare?

– Näe, faktiskt inte. Jag har fått ett väldigt bra bemötande, och …

 

Genusfotografen har gjort en utställning om att "Stötta manligt företagande".

Genusfotografen har gjort det igen. Ställt frågorna på ett annorlunda sätt. Genom att ställa frågor som man normalt sett ställer till kvinnliga ledare och chefer till män istället så upptäcker man felet med dessa frågor. Bara genom att männen är normen så utmanar man med dessa frågor på ett nytt sätt, anser jag.

Intervjuer med manliga företagare, med bilder finns att läsa i sin helhet här:
http://www.genusfotografen.se/?page_id=67

Bakgrunden går det att läsa om här: http://www.genusfotografen.se/?p=3384
Bara titta på alla stereotypa bilder som finns av kvinnligt företagande. När man ser bilderna uppradade så slår kräkreflexen till och iallafall jag mår lite dåligt. Precis som man nog ska. Varför skall kvinnor vara så puttinuttigt gulliga?

Så välkommen till klyschlandet där man egentligen ser alla skillnader mellan manligt och kvinnligt ledarskap och chefsskap. När man måste framställa kvinnor på det här viset, är det egentligen konstigt att ingen tar kvinnliga egenföretagare på allvar?

Om man kollar på siffror från Statistiska centralbyrån ser man att:

1. Mäns företag går oftare i konkurs

2. Män skadar sig oftare på jobbet så att de dör


Så… vem är det egentligen som behöver tas om hand? 

tisdag 9 april 2013

The dark side of the Internet...

Jag väljer här att återge en artikel jag hittat på SVD då jag tyckte det var så pass intressant.
http://www.svd.se/naringsliv/shodan-det-morka-google_8066024.svd


"Det började som ett hobbyprojekt för programmeraren John Matherly, som undrade hur mycket information han kunde samla in om olika maskiner som är uppkopplade mot internet. Efter att ha förfinat koden i sin programvara i närmare ett decennium lanserade han sökmotorn Shodan i slutet av 2009 och bad sina vänner att testa den. Testpiloterna märkte snart att något väldigt uppseendeväckande. De kom utan problem fram till industriella kontrolldatorer, alltså systemen som sköter automatiseringen av till exempel elverk och vattenkraftverk och de var knappt skyddade alls.

Sedan starten 2009 är Shodan igång dygnet runt, året om, och samlar in information om över 500 miljoner olika system eller maskiner som på något vis är kopplade mot internet. Bland alla miljoner system märks bland annat otaliga trafikljus, säkerhetskameror och värmeanläggningar för privatpersoner. Säkerhetstänket är i stort sett obefintligt hos de maskiner man hittat.

– Man kan logga in på ungefär hälften av det som finns på internet med standardlösenordet som sätts av tillverkaren, säger HD Moore, säkerhetsansvarig på Rapid 7, till CNN.com.

I ett föredrag under förra årets Defon cybersecurity conference visade den oberoende säkerhetskontrollanten Dan Tentler hur han använde Shodan för att hitta kontrollsystemen för luftkonditioneringsanläggningar, varmvattenberedare och garagedörrar. Han visade också en biltvätt som kunde stängas av och en hockeyrink i Danmark som kunde avfrostas med en knapptryckning. En hel stads trafikkontrollsystem var uppkopplat mot internet och kunde sättas i ”testläge”.

Många av de olika uppkopplade enheterna som hittas var aldrig tänkt att kopplas mot det publika internet, utan var designade för att köras på privata nätverk. Problemet är många IT-avdelningar bortser från det och väljer att koppla dem direkt mot företagets webbserver.

– Naturligtvis finns det inget säkerhetstänk för dessa maskiner, det är inte tänkt att vara på internet från första början, säger John Matherly till CNN.com."

Vad man märker i den här artiklen är naturligtvis att det borde innebära väldigt stora säkerhetsrisker för ett samhälle när man har ett så dåligt säkerhetstänkande. Till och med enkla saker som trafikljus kan alltså leda till livsfara och död om funktionerna i dem missbrukas av "terrorist" eller någon som helt enkelt inte förstår bättre.

Att man överhuvudtaget väljer att lägga sådana här funktioner som inte behöver ligga på "internet" ändå åtkomligt av privatpersoner som inte har med systemet att göra är alarmerande och förhoppningsvis blir säkerhetstänkandet snart bättre vad gäller publika system och funktioner.

Kanske kommer man en dag att titta tillbaka på dagens naiva inställning till tekniken och inse att i rätt (eller fel) händer kan allting vara ett vapen.

Sloveniens tur att räddas?

Så var det alltså dags att rädda nästa land på kartan. Det verkar inte gå i bokstavsordning men nu har turen kommit till Slovenien. Tydligen har man även här fifflat med siffrorna och man kommer snart att tvingas be om ett nödlån enligt källor. Eller som en lustig kommentar till artikeln säger "Nästan alla dinosaurier som levde under krita, dog ut".
http://www.di.se/artiklar/2013/4/9/oecd-varnar-for-ny-bankkris/

Som i Cypern är bankerna det stora problemet. Enligt officiella uppskattningar har Sloveniens banker dåliga lån på omkring 7 miljarder euro, motsvarande knappt 60 miljarder kronor. Det är ungefär en femtedel av Sloveniens BNP. Men enligt OECD, en samarbetsorganisation för rika länder, kan kapitalbehoven vara större än så.


Bankernas totala balansomslutning är bara 140 procent av BNP, vilket är mindre än hälften av genomsnittet i EU. Men de är i huvudsak statskontrollerade och långivningen har präglats av politiska snarare än affärsmässiga hänsyn.

”Slovenien står inför en allvarlig bankkris, driven av överdrivet risktagande, svag styrning av statligt ägda banker och otillräckliga tillsynsverktyg”, hävdar OECD. OECD vill att regeringen i Ljubljana genomför nya stresstester. Organisationen stödjer en befintlig plan att skapa en så kallad bad bank där de dåliga tillgångarna samlas, men oroar sig enligt Reuters för att ”brist på transparens och politisk inblandning medför risker”.

Sloveniens ekonomi väntas i år krympa med 2,1 procent. Statsskulden är låga 47 procent av BNP men har fördubblats sedan 2008. Enligt OECD kommer den att nå 100 procent av BNP till 2025 om inga reformer genomförs. ”Den potentiella tillväxten har sjunkit rejält sedan krisen började”, varnar OECD.

Inte helt oväntat kommer man alltså inte heller i Slovenien att kunna förlita sig till att tillväxten skall ta fart och rädda ekonomi, politik och samhälle. Som ekonomisk kollaps går, så är det sakta men säkert som den ekonomiska instabiliteten sprider sig ifrån land till land. 

Det är bara att fortsätta betala av skulder alltså. Både privat som globalt.

Vilken hästmarknad...

Hästkött är kött från hästar. Till skillnad från t.ex. nötkött och många andra köttdjur görs det ingen skillnad på kött från vuxna djur och från föl. Hästkött styckas och äts som oxkött och har en likvärdig smak, men innehåller mindre fett.

Det verkar inte vara något slut på den så kallade hästköttsskandalen och fortfarande hittas alltså kött som är felmärkt. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16562787.ab

Hästköttsskandalen kallas händelser från januari till mars 2013, då mat som hade deklarerats innehålla nötkött visade sig innehålla hästkött och annat odeklarerat kött, såsom fläsk, och i några fall inget kött alls. Problemet uppdagades den 15 januari 2013 när det rapporterades att häst-DNA hade upptäckts i frysta hamburgare av nötkött som såldes i flera brittiska och irländska stormarknader.


På bilden: "Man skall inte leka med maten..."

Hästkött är i sig inte farligt, och har liknande smak som nötkött, men är billigare och har lägre fetthalt. Förtäring av hästkött är emellertid tabu för en del personer. Det finns också en risk att hästkött som inte slaktats med rätt metod kan innehålla farliga ämnen, exempelvis det smärtstillande läkemedlet fenylbutazon ("bute"). Någon sådan förekomst har hittills inte hittats i hästköttet i Sverige.

Hästkött är alltså egentligen att föredra framför nötkött för de som vill äta kött med låg fetthalt. Man kan också fråga sig om smaken är densamma varför har vi dragit oss så länge för att äta hästkött. Visserligen kanske människor är mest upprörda över felmärkningarna som avsett att förhindra spårbarheten av köttet. Hade man vetat att det var häst och varifrån det kom hade då människorna ätit det?

I de flesta länder där hästar slaktas för köttindustrin sker det på liknande sätt som för nötkreatur. Men frågan  i det här fallet är ju även vad det är för hästar som slaktats. Har det varit gamla och sjuka djur? Har de ätit mediciner innan slakten vilket skulle göra köttet ohälsosamt att äta?

Själv tror jag att jag innan den här skandalen uppdagades, inte hade ätit hästkött om det stått det på förpackningen. Men i färdigrätter ifrån Dafgård eller Nestlé, har det visat sig att köttbullar och biffar innehållit hästkött. Kanske påverkar det även smaken och gör maten sötare och godare dessutom? Kanske smakar ändå hästköttet lite annorlunda än nöt. Kanske kommer man att få mindre goda biffar om man köper deras färdigrätter i fortsättningen?

Men efter den här skandalen, om man börjar sälja hästkött uppmärkt och godkänt. Likt en hästlik oxfilé så tror jag att jag blivit mindre rädd för att äta det. Ett djur som tidigare varit tabu att äta utifrån att vi haft det som husdjur är det många nu som inte har samma känslor för. Jag var i stallet när jag var liten, men jag tror nog att jag skulle kunna äta en bit häst nu. Sannolikheten är hög att jag redan gjort det. Jag vet bara inte om det.

måndag 8 april 2013

Vårstäda bilen inför besiktningen...

Idag var det besiktningsdags. Då brukar jag ta mig för att köra bilen i biltvätten och städa den innan så att den skall få visa sig ifrån sin allra bästa sida när det är dags för besiktning. Men i år har jag inte kommit mig för det. Visserligen har jag lyft ut pantflaskor och några kartonger ifrån bakluckan, samt lagt fram varningstriangeln, men städningen har jag kvar.

När jag känner mig skrockfull brukar jag tänka att en ren bil skulle ge dem ett bättre allmän-intryck av bilen och att den då lättare skulle passera besiktningen. Troligtvis är de så pass professionella att städning av bil inte ingår som en faktor.




Inför besiktningen skall man göra följande:

- Fyll på eventuell spolarvätska. De kommer att kontrollera spolarfunktionen och vindrutetorkarna
- Byt glödlampor om några saknas. Vissa lampor är viktigare än andra. Bromsljus och framlyktor bör höra till de viktigaste. Men visst kanske man kan åka på ombesiktning även om det är andra lampor som saknas. Särskilt om det är en lampa som även var sönder året innan. Då kanske det inte hjälper att det är någon liten "skruttlampa" som ska bytas. De kontrollerar alltså alla strålkastare.
- Signal (tutan) skall fungera
- Bromsar
- Kolla mönsterdjup på dina bildäck och att däcken inte allmänt är för gamla och slitna
- Varningstriangeln skall finnas lätt tillgänglig
- Bilbälten skall vara framtagna och gärna ihopkopplade i baksätet så att de inte hamnat under sätet
vid något tillfälle då man haft baksätet nedfällt.
- Rätt oljenivå i motorn
- Att skyltlyktan för registreringsskylten fungerar

övrigt som man kan tycka självklart:
- Batteriet skall sitta fast
- Hela backspeglar som sitter fast

Lista finns även här:
http://www.bilprovningen.se/bp/elements.nsf/(read)/5FC955C2A7B9AD19C125794F0047BC43/$file/checklista_personbil_mc.pdf

Utöver detta kommer de alltså att kontrollera hur mycket avgaser som bilen släpper ut så om du vet att din bil inte har fungerande avgasrening kan det alltså vara läge att fixa detta redan innan besiktningen. Sen far de väl alltid ut och buskör en vända med bilen för att kolla hur den känns på vägen. En runda runt "kvarteret" eller huset brukar räcka för att de skall känna på bilen.

Själv känner jag mig alltid tryggare efter en bilbesiktning. Det känns bra att proffsen gett min bil tummen upp och att den får köras ännu ett år på våra vägar. Jag känner mig även trygg i förvissningen att det finns någon slags kontroll över de värsta trafikfarorna som kanske på grund av den årliga besiktningen håller sig borta ifrån vägen.