En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 30 juli 2012

LIBOR bevisligen manipulerad av minst tre stora aktörer...

Libor skandalen fortsätter att växa och det visar sig nu att Barclays inte är den enda av "storbankerna" som i stor utsträckning alltså manipulerat interbankräntorna. Tidigare har Barclays alltså försökt att slinka undan mer rättsliga påföljder genom att helt enkelt betala skadestånd.
http://www.expressen.se/nyheter/libor-skandal-kan-sta-banker-dyrt/

Men utredningen fortsätter växa och härvan kommer antagligen att ta evigheter att försöka reda ut. Det är frågan vad man egentligen kan göra åt saken eftersom detta handlar om att man via räntorna även alltså påverkat indirekt vår avkastning på fonder, eller bankkonton. Det handlar alltså om ofattbara summor som "stulits" av folket genom manipulationen av Libor.

Dessa andra två inblandade storbanker var bland annat Royal Bank of Scotland Group Plc och Schweiz UBS AG. Läs gärna den här otroligt långa artikeln hos Reuters: http://www.reuters.com/article/2012/07/28/us-banking-libor-traders-idUSBRE86R03220120728


I vanlig ordning kommer antagligen inget personligt ansvar sedan att utkrävas av de som faktiskt suttit i beslutsfattande positioner utan bankerna får betala skadestånd men de som egentligen fattat dessa beslut, som man tycker skulle behöva sättas i den mörkaste fängelsehålan, kan antagligen njuta av sina dagar i något söderhavsparadis även om de inte får fortsätta i sin ledande position.

Ja, det är upp och nedvända världen, stjäl man som "småskurk", ett lastbilslass tv-apparater från elgiganten (eller valfri butikskedja) kan man när man bli fast förvänta sig fängelse, men stjäl man miljarders miljarder genom att manipulera marknadsräntor får man som mest avgå ifrån sin chefsposition. Trots att dessa alltså är riktiga skurkar och fula fiskar i biljardklassen.

I övriga nyheter vill även EU att priserna heller inte längre skall manipuleras till exempel på råvaror såsom Olja. Frågan är väl som vanligt hur detta skall bevisas om detta sker? Men om det sker skulle det isåfall kunna leda till fängelse, se alltså även den här artikeln:
http://www.reuters.com/article/2012/07/26/eu-benchmarks-idUSL6E8IQEL720120726

Om detta kriminaliseras kanske även guldpriset kommer att sluta manipuleras? Eller är det för otroligt för att kunna ske?

Som jag ser det är det nog för mycket att hoppas på att vi skulle få ett rättvist system i världen, till allas gagn. Oavsett om det gäller rättssystem, pengasystem eller övrigt system som innehåller någon grad av makt. Vi är fortfarande långt ifrån det stadiet i mänsklig utveckling.

söndag 29 juli 2012

Torkan sprider sig från USA och är nu även i Asien och i södra Europa...

Vid det här laget, känner många till den svåra torkan i USA, men en liknande situation håller på att uppstå även i Asien och i södra Europa. http://www.zerohedge.com/news/deep-fried-black-swan-goes-global-drought-spreads-us-asia-and-now-southern-europe

Monsunregnen i Asien är 22% lägre än det som är normalt för årstiden. I södra Europa är det också en värmebölja som gör att andra grödor såsom majs nu vissnar, samt korn motsvararande 16% av den totala exporten och vete motsvarande 20% av det som produceras inom EU.  


http://bloom.bg/NuYa6q se även denna länk till videoklipp som fanns på Zerohedge sida, inslag från Bloomberg om torkan.


Under tiden fortsätter alltså även den extrema torkan över USA, utan räddning i sikte.

Ett tips kan alltså vara att se till att hålla ett visst lager av grundförnödenheter i hemmet, om priserna stiger ytterligare senare under hösten är maten fortfarande billigare idag än imorgon. Det är även bra att ha ett visst matlager hemma om något händer globalt sett som skulle störa våra matleveranser i vårt just-in-time samhälle. Vid en global ekonomisk kris kan även internationell handel stå stilla vid en global valutakollaps.

I övriga nyheter håller Kina på att fortsätta samla på sig sjuka mängder guld, som det inte finns någon morgondag. Både genom att själva utvinna och spara allt de utvinner samtidigt som de försöker köpa upp det som finns tillgängligt på öppna marknaden. 

I Hong Kong, har de just avslutat arbetet med att bygga sitt största guldförvar vilket kommer att öppnas i september. Man räknar med att detta valv kommer att kunna hålla 22% av guldet som förmodligen hålls inom Fort Knox.. Detta visar på Kinas misstro till global valutahandel.

Världssvälten kanske kommer slå nya rekord, vädret är nyckfullt och vi får se om torkan kommer att fortsätta. Här i Sverige regnar det dock som aldrig förr, som många märkt, inte minst i Göteborg.

Sommarbio: Batman the Dark Knight Rises...

Gjorde som många andra och valde att gå och se Batman i sommarbiomörkret. Trots att midnattsskjutningen under premiären hände långt härifrån, i ett helt annat land, så fanns tankarna kvar kring varför det hände och hur det kom sig att mördaren valde just den här filmen. Trots en del tankar som då och då kom och störde så var det en väldigt bra (fast mörk) film.

På något sätt tyckte jag ändå att filmen innan den här, nämligen "The Dark Knight" var mörkare än den här "The Dark Knight Rises" som ändå verkade hålla någon slags strimma av hopp genom det mörka temat.

Tankarna på offren till dödsskjutningen kom naturligtvis vid det första segmentet i filmen där det skjuts en hel del och det var då mördaren även öppnade eld mot de oskyldiga, mot familjer, både vuxna och barn i biosalongen och foajén på biografen i Denver. 12 människor miste livet. http://www.dn.se/nyheter/varlden/garningsman-identifierad-efter-bioskjutning


Ett av filmens tema känns just som det meningslösa våldet och hur det inte leder någonstans utom till mer lidande både för förövare och offer, även om det i filmen förklaras att även förövare i filmen har tragiska bakgrunder och att de är trasiga människor.

Till den bakgrunden känns det nästan ironiskt att mördaren i Denver, USA valde att utöva meningslöst våld till en film som just har det budskapet att förövaren också är ett offer. Man kan bara fundera över vad i hans egna liv, hur trasigt psyke man måste ha innan någon människa tar och gör något sådant.


Vad gäller Batman själv så har han i trilogin kommit långt, och förlorat kanske många av sina illusioner. Men fortsätter att kämpa för Gotham City även fast andra påpekar för honom att han inte är "skyldiga dem något", invånarna i Gotham, att han "redan gjort nog" för dem. Kampen fortsätter dock, till filmens sista ruta i  ett högt tempo. Filmen känns aldrig tråkig trots att den är 2h och 40min lång har den mycket att berätta och är väl värd att se. Den har även fått ett gott betyg på IMDB. http://www.imdb.com/title/tt1345836/

För mig tyckte jag även det var skönt som omväxling att slippa se filmen i 3D, för de flesta storfilmer på senaste tiden har ju bara funnits i den varianten och skall jag välja får jag nog säga att det är mycket mer avkopplande att se filmen helt "naturell" och om filmen är bra, behövs inte 3D för att lägga effekt och underhålla oss mer än själva filmens handling gör bara i sig själv.

Själva har vi ingen hjälte som kan rädda oss, vi får själva försöka rädda varandra. När en trasig människa kan gå så långt som vid skjutningen i Denver, så är det hela samhället som har misslyckats. Vi måste försöka igen, och göra samhället ännu bättre. För att sådant här inte skall behöva hända, vaken nu eller i framtiden.

fredag 27 juli 2012

Jag är B positiv (+)...

Var idag till Blodgivningen på morgonen och lämnade blod. Med soligt väder ute, fredag, och semestertid var det minst sagt öde inne på blodgivningen. Det händer dock mycket olyckor under semestertider så det kan vara bra att göra sin medmänskliga gärning och gå och lämna blod. Det tar inte speciellt lång tid och man får lite fika efteråt samt trisslotter eller 50kr presentcheck för besväret.

Jag är B+. Det betyder att min blodgrupp är B, och att jag har RH+. Blodet kan ges färskt inom 5 dagar, men om man centrifugerar bort röda blodplättar som får blodet att koagulera kan man spara blodet i 6 veckor innan det måste slängas. Man har alltså alltid behov av blodgivare för att ha blod att ge i samtliga blodgrupper.

Det finns inget alternativ till blod, och man kan inte framställa det på konstgjord väg. Det är också en färskvara som ständigt alltså behöver påfyllnad.

Blodcentralen kontrollerar ditt blodvärde (Hb) som måste vara minst 125 g/L om du är kvinna och 135 g/L om du är man. Du får ge blod högst tre (kvinna) eller fyra (man) gånger per år. Du bildar ständigt nytt blod. Efter några veckor finns normalt antal blodkroppar i cirkulation igen.

Jag hade 145 g/L i blodvärde imorse och nu efter att ha lämnat blod bör det ha sjunkit med  ca.10g/L. Blodet nybildas dock hela tiden, och om några veckor kommer det att vara tillbaka till det normala. Jag känner inte av att jag lämnat blod, har inte känt mig yr så det märks inte alls.
 


Lite om blodgrupperna: (från Wikipedia)

Det finns 30 olika grupper av antigener som förekommer på ytan av de röda blodkropparna, och som är med och definierar en blodgrupp. Genom kombinationer av dessa ämnen har över 600 blodgrupper identifierats, men de flesta är mycket ovanliga eller begränsade till etniska grupper. De vanligaste indelningarna är AB0 och Rh.

AB0

Den vanligaste och mest frekvent förekommande indelningen är AB0. Den utarbetades av den österrikiska biologen Karl Landsteiner i början på 1900-talet. Han fick Nobelpriset i medicin år 1930 för sitt arbete.

Det finns två antigener, A och B, och fyra kombinationer av dem:

A) Har antigener av typ A på sina röda blodkroppar och bildar antikroppar mot B-antigenen. 

B) Motsatsen till A, har B-antigenen och bildar antikroppar mot A-antigenen.

AB) Personen har både A- och B-antigener och saknar antikroppar mot någon av dem. 

0) Det förekommer varken A- eller B-antigener, men antikroppar mot båda typer bildas.

Om blod innehållande A-antigenen blandas med blod vars plasma innehåller antikroppar mot den (B eller 0) så reagerar kroppens immunförsvar. Den regelbundna förekomsten av antikroppar i en människas blod uppkommer under det första levnadsåret.

Detta betyder att vid blodtransfusioner kan personer med blodgrupp A ta emot blod av typerna A och 0, likaså kan B ta emot B eller 0. Personer med blodgrupp AB kan ta emot blod av vilken typ som helst eftersom de inte bildar några antikroppar. Grupp 0-personer kan endast ta emot blod av typ 0.

Grupp 0 (noll) kallas även för grupp O (av tyska ohne Antigene, ’utan antigener’), och systemet då också för ABO-systemet.

Rh-systemet används ofta tillsammans med AB0-systemet för att bedöma kompatibilitet mellan blod. Rh är en förkortning av Rhesus, som är taget från Rhesusapan hos vilken man först upptäckte faktorn. Det finns flera Rhesusantigen men när man talar om Rhesus utan tillägg menar man vanligtvis RhD.

Antingen har man Rhesusfaktorn (är Rh-positiv, Rh+) eller så har man den inte (Rh-negativ, Rh-). Om man har den i blodet så kan man ta emot blod både av typ Rh+ och Rh-. Finns inte faktorn så kan man bara ta emot blod av samma typ, det vill säga Rh-. Om en person med Rh- får in Rh+ i kroppen kan det leda till hemolys. Detta gör att röda blodkroppar spricker och kan alltså leda till döden.

Jag tycker att friska, unga människor absolut skall bli blodgivare, då detta gör att vi faktiskt räddar livet på många som inte skulle överleva om de inte fick blodtransfusioner vid operationer, både planerade och de som måste akutopereras efter olyckor. Jag tror att vi själva räknar med att blod skall finnas vid sjukhuset om vi skulle behöva det. Men då bör man ta sig tid och även själv gå och lämna blod ibland. Det behövs alltid nya blodgivare.

torsdag 26 juli 2012

Vart tar alla pengar inom EU vägen?

EU: s revisionsrätt kan till exempel endast till fullo bekräfta 5% av förbrukade pengar som finns i budget och många har därför kritiserat systemet varje år sedan 1994. För hur kan pengar hanteras på ett sådant sätt att man inte vet var de tar vägen? EU:s årsbudget uppgår till nästan 142 miljarder euro (2011).

I fråga om ansvarsfrihet år 2003 lovade kommissionen en omfattande reform, men vi väntar fortfarande på denna. En av de som är kända för att ha kritiserat systemet var Marta Andreasen. http://en.wikipedia.org/wiki/Marta_Andreasen

Marta fick så småningom sparken ifrån sitt arbete, gissningsvis för att det sällan är uppskattat att kritisera ett system man är en del av. 2007 var budgeten på "bara" 120 miljarder Euro men ingen kan alltså säga med säkerhet var pengar inom EU egentligen tar vägen.



Så här mycket information kan man till exempel få veta på Eu-upplysningens hemsida: http://www.eu-upplysningen.se/Om-EU/EUs-budget/Kort-om-EUs-budget/

Marta Andreasen, var på den tid det begav sig, Europeiska kommissionens tidigare chef revisor. Hon gick ut med uppgifter att det fanns oförklarliga brister mellan två av EU:s konton där det saknades £130 miljoner i räkenskapsskillnad. Efter att ha gått ut med dessa uppgifter fick hon sparken, år 2005 av dåvarande chef Neil Kinnock då hon ansågs inte vara lojal gentemot arbetsgivaren. http://www.martinfrost.ws/htmlfiles/nov2007/eufraud_again.html

Jag tänker mig att denna anda av ogiltigheter inom EU fortsätter att leva kvar, man har aldrig varit intresserad ifrån ledningshåll av att klargöra för allmänheten hur pengar spenderas och omlokaliseras inom EU. Många länder inom EU har en mycket lägre nivå av insyn till myndigheternas arbete jämfört med den lag om offentlighet och insyn som finns här i Sverige. Eftersom skillnaderna i myndighetsutövning är så stor så har man en väldigt låg nivå av insyn i EU-arbetet.

Att korruption nu frodas inom EU kan vi vara alldeles säkra på, och hur mycket pengar som egentligen försvinner för närvarande igenom "räddningsfonder", "räddningspaket", "brandväggar" mm, kan vi bara ana att det kommer vara i mångmiljardklassen. I efterhand kommer ingen kunna säga hur pengarna vandrat i systemet utan de kommer bara att vara spårlöst borta. Det är helt enkelt ett enda stort svart hål av bristande bokföring, lögner och okunskap ifrån oss EU-medborgare. Mycket pengar lär komma att stjälas i processen då ingen kan sakna pengarna då bokföringen har sådana brister.

Det som är synd är väl att vi som medborgare heller inte efterfrågar en större transparens, eller insyn. Vi accepterar styrningen som varande hur bristfällig som helst. Frågan är hur vi någonsin skall återfå någon slags kontroll, insyn eller demokrati i vårt "fredsbevarande" demokratiska system. Utan att medborgarna frågar efter en förändring kommer vi heller inte att få någon.

Kommer insekter att äta framtidens skördar?

Man ser en ökning av antalet skadedjur i USA såsom svärmar av gräshoppor, myror, syrsor och även övriga insekter såsom bin mm. Det verkar som att dessa trivs väldigt väl i den ökande värmen.

Ett problem kan dock komma att bli att dessa skadedjur naturligtvis även börjar ge sig på odlade grödor i sin jakt på föda. http://www.usatoday.com/tech/news/story/2012-07-23/summer-bugs/56442572/1

Man kämpar mot kämpar gräshoppor i Texas, myror i Florida och syrsor och bin över hela landet. "Insekter utvecklas även snabbare när temperaturen är högre", säger entomolog David Denlinger vid Ohio State University. Han tillägger att insekterna även klarade sig bra i övervintringen på grund av bristen av intensiv kyla.


Insekter som gräshoppor och syrsor kan vara en olägenhet för husägare, men de är "mycket förödande" i jordbruket. När skördesäsongen närmar sig med ett pågående varmt och torrt väder har gräshoppor och liknande insekter ätit i en större skala än normalt på bland annat tobak och vissa grödor grönsaker, säger Lee Townsend, en entomolog vid University of Kentucky. 

Antalet gräshoppor blir rikliga eftersom bakterier och svampar som normalt ger en naturlig kontroll av antalet skadedjur inte är särskilt effektiva under varma, torra förhållanden.

Och de mest irriterande av sommarens skadedjur är myggor, som även de njuter av värmen, trots rekord torkan. "Myggor kan föröka sig i så lite som en fjärdedel till halv tum av vatten," och Texas och Florida är två platser där myggorna är särskilt många eftersom dessa två stater har haft det ovanligt varmt och ganska blött i år.

Fyrtiosju olika varianter av West Nile-virus infektioner, som myggor sprider, har rapporterats i år till amerikanska "Centers for Disease Control and Prevention". En man i Texas dog av viruset.

Eftersom att dessa värmetrender med varmare sommare och mildare vintrar är något som kommer att fortsätta kan man ana att dessa problem även är något som vi kommer att få dras med när klimatförändringarna fortsätter. Detta orsakar globala problem i matförsörjningen eftersom att vi handlar globalt med det som produceras.

Jag tänker mig även att en trend som vi kan se tydligt i andra delar av världen kanske även kommer att drabba oss här hemma, när temperaturerna ökar även i Sverige ökar antalet insekter även här vilket kan komma att bli problem för jordbruket här. Sverige är dock blötare än USA så kanske får vi även problem här med fler typer av mögel som kan växa på grödorna.

Spänningarna stiger i världen, och här är krigsskeppen (zerohedge)...


Var är de större krigsskeppen positionerade för närvarande? Källa för bild: http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2012/07-2/Naval_Update_7.25.12.jpg

Mellanöstern är naturligtvis en enda stor oroshärd, men samtidigt håller Kina och Filippinerna på att börja bråka om energirättigheter ute på internationellt vatten. Frågan är om alltså Asien kommer trappa upp sina konflikter. http://www.zerohedge.com/news/spot-naval-hot-zone

USA vill nog skydda sig mot Kina/Nordkorea/Ryssland i första hand och har mest intresse av att stabilisera Mellanöstern regionen nu och på grund av rädslan för ovan nämnda starka statsmakter så kan de inte starta ytterligare krig i mellanöstern. Så länge oljetransporterna fungerar så kommer USA inte att göra mer än att observera.

Överhuvudtaget antar jag att med USA som börjar få en försvagad position inte har råd att stöta sig med övriga stormakter då maktbalanserna börjar förskjutas. Kina och Ryssland är som tidigare konstaterat emot ett ingripande i mellanöstern (Syrien). http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/usa-tappar-sin-makt-i-varlden-gentemot.html

Kina är ju dock makthungrig och på bettet och Filippinerna har nog inte mycket att sätta emot när Kina vill ha kontroll över naturtillgångarna. Antagligen kommer USA backa undan och låta Kina sköta Asien på egen hand. USA har ju även ekonomiskt sett inte råd med fler krig, de är ju essentiellt bankrutta. Ryssland vill ha Nordpolen området och kontrollen i Norra Europa (Sverige kan ligga dåligt till).

USA kommer nog låta både Kina och Ryssland hållas och i första hand försöka kontrollera sina egna intresseområden i Mellanöstern och till viss del Europa. Det är dock troligt att USA släpper Nordeuropa om det börjar hetta till. Jag tror att Sverige har mindre stöd från omvärlden än vad vi själva kanske tror. Jag ser inga krigskepp som håller till särskilt mycket norrut.

Men det är alltså intressant och viktigt att försöka se vilka övriga förändringar som vidtas i den nära framtiden och hur upptrappningen ska gå, för USA har heller inte råd att helt släppa sin världskontroll som de tidigare har haft. Men var kommer gränsen att gå och hur illa till ligger vi själva?

tisdag 24 juli 2012

Torka i USA men svenska skördar regnar bort...

Man har uppskattat att kanske motsvarande en miljard svenska kronor har regnat bort under sommaren som var ovanligt regnig. 2007 som räknades som ett ovanligt regnigt år så var bortfallet en halv miljard. Man kommer inte veta säkert vad bortfallet resulterar i ekonomiskt förrän under hösten då man gör bokslut.
http://www.di.se/artiklar/2012/7/11/en-miljard-regnar-bort/

Värst drabbade för närvarande, är Norrbotten, Västerbotten, Dalarna samt hela Västmanland och Uppland, men Skåne och Halland har fortfarande sitt på det torra, med vissa undantag. Dock står Skåne för en stor del av den svenska spannmålsproduktionen så om man skulle ha något slags rekordår där i år så kan alltså bortfallet eventuellt jämna ut sig..


Eftersom dessa väderförändringar av extremväder gör att regnperioder i Sverige kommer att öka och Sverige kommer att bli regnigare och blötare så kommer alltså bönderna i de här regionerna att få det mycket tuffare i framtiden då väderförändringarna permamenteras.

Kan vara något att fundera på för de som tänker sig att investeringar i jordbruksmark är framtiden. Då bör man alltså även fundera en och två gånger på var denna jordbruksmark är lokaliserad.

Se även tex: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/klimatforandringarna-visar-sig-i.html och http://rymdiz.blogspot.se/2012/07/ipcc-varnar-for-extremvadrets.html angående väderförändringar.

Inte helt förvånande gör detta att priset på jordbruksaktier rusar, etanolpriserna väntas skjuta i höjden, efter torkan i USA och här hemma får vi fundera på om detta på sikt alltså kommer att göra att en del jordbrukare kommer att få lägga ned då de inte längre kan kämpa mot vädrets makter.

På bostadsbubblans topp finns mångmiljonbostadsrätter även i byar som Pajala...

Eller vad sägs om 3.2 miljoner i insats men sedan 6-8000kr i månadskostnad i avgift till bostadsrättsföreningen? Dock kommer BRF:en att vara skuldfri men om inte alla lägenheter blir sålda så kommer de istället att hyras ut som hyresrätter.

Med egen tvättstuga, lyxig interiör och egen relax och bastu hoppas man kunna locka köpare till denna fantastiska nyskapade bostadsrättsförening.

Källa: http://www.nsd.se/NYHETER/ARTIKEL.aspx?ArticleID=7043496



På bild: Byggnaden innan ombyggnationen.

Med ett kvadratmeterpris på 25.000kr ligger man långt över de 9000kr/kvm som i övrigt råder i Norrbotten så även det talar för att man endast i en "bubbeltopp" bygger sådana jätteinvesteringar...

Hur man tänker när man drar igång den här typen av lyxbostäder i en liten ort som Pajala med runt 2000 invånare i tätorten övergår mitt förstånd. Då man överhuvudtaget inte kan förstå så måste det verkligen vara på toppen av bostadsbubblan. För vem skulle vilja gå in med de pengarna i dagsläget?

(Ps. Om någon har sett interiörbilder till projektet får ni gärna länka, jag är intresserad av hur det kan tänkas se ut. Ds.)

IMF har medvetet dolt olika tecken på att Europa var på väg in i en skuldkris...

Internationella valutafonden har medvetet undertryckt bevis på att Europa var på väg in i en skuldkris, enligt ett avskedsbrev från Peter Doyle, ekonom i IMF: s europeiska avdelning. 

IMF, som har spelat en central roll i räddningsaktioner i Grekland, Portugal och Irland, har nyligen bett länder såsom Storbritannien och Kina om ytterligare 500 miljarder dollar (£ 320bn) till att använda till räddningspaket i Europa, när skuldkrisen eskalerar.

Mr Doyle,sade att underlåtenhet att ge en varning har lett till "lidande" i Grekland m.fl länder och gjorde att inga åtgärder vidtogs för att förhindra skuldkrisen.


Källa: http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9416608/Debt-crisis-IMF-suppressed-signs-that-Europe-was-facing-debt-crisis.html

Det är som sagt inte förvånande att IMF kände till detta, och vi får helt enkelt räkna med att organisationer, stater samt även vår egen regering, riksdag eller andra även svenska myndigheter kan komma att ljuga för oss igenom hela den här processen.

Orsaken är så klart att man har en förhoppning om att genom att dölja vad som egentligen händer, så skall förtroendet kvarstå på marknaden och man har en större sannolikhet om att kunna rädda systemet. Frågan är såklart om det ens är möjligt.

Hösten på väg med sin kraschande ekonomi...

Noterar idag att vindarna börjar kännas mer som höstvindar här uppe i norr, och kanske blir det höst utan att vi hunnit känna någon sommar.

Samma sak händer i ekonomin, utan en återhämtning så är det snart dags för en ytterligare dipp nedåt. Swedbank gick som alla säkert vet, ut med en förfrågan om inte finansdepartementet kunde införa amorteringskrav på de högst belånade. http://www.dn.se/ekonomi/swedbank-vill-ha-amorteringskrav

Detta bör ju uppröra en del av allmänbefolkningen som kanske inte vill sitta still i båten när det kommer tvingande amorteringskrav, fler kanske kommer försöka sälja sina bostäder, men det är som vanligt trångt i utgången att kliva ur den typen av positioner.


Samtidigt kommer ju vanligtvis i augusti diverse rapporter från företagen som ytterligare kan späda på gemene mans uppfattning om krisen. Vi får se efter semestrarna vilka spännande saker som upptäcks när folk börjar sopa av sina dammiga skrivbord.

DN skriver även att eurokrisen leder till högre arbetslöshet, och långtidsarbetslöshet för fler. http://www.dn.se/ekonomi/priset-for-euron-langvarigt-hogre-arbetsloshet-i-europa

Säkert har ingen missat att värdet på Euron fortsätter ned, och det liknar allt mer en krasch i valutan. Man flyr euron till andra alternativa placeringar. För Sverige innebär det att kronan stärks, men att detta även kommer att kosta på arbetstillfällen i industrin då exporten faller.
""Det finns få skäl för att köpa euro. Investerare är oroade för att skuldkrisen håller på att sprida sig till länder som Spanien och Italien", sade Junichi Ishikawa på IG Markets till Bloomberg News."

Kreditvärderingsinstitutet Moody's Investor Service ändrade på måndagskvällen utsikterna för Tyskland, Nederländerna och Luxemburg från stabilt till negativt och hänvisade till osäkerhet kring skuldkrisen i eurozonen. http://www.di.se/artiklar/2012/7/24/moodys-varnar-tyskland/

För mig känns det som med allt fler negativa utsikter, så hörs mindre positiva röster och kanske är det så att hösten redan är här. Jag trodde att vi skulle hinna njuta av sommaren fram till augusti men i år verkar det verkligen som att hösten kom tidigt. 

Är ni redo för den kommande vintern? ...för att även fritt citera Game of Trones "Winter is coming"...

måndag 23 juli 2012

Släkten framför allt...

Har just avslutat en helg i släktens tecken, min bror, svägerska och deras två barn kom upp och spenderade helgen i min lägenhet som jag lånade ut till dem. Full rulle i tre dagar men vi alla överlevde trots allt.

Släkten är det viktigaste man har, vi har en otroligt liten släkt också så då är det naturligtvis extra viktigt. Lägenheten står ju också kvar och ingenting har gått sönder så det var ju lite fantastiskt bara det. Båda mina föräldrar har gått bort för några år sedan, vi har heller inga andra äldre släktingar kvar. Därför är det mest jag och min bror som finns kvar, samt våran halvsyster som bor i södra Sverige.


Men mitt ena brorsbarn behöver mycket extra stöd, eftersom han har en utvecklingsstörning och en svårare autism så det blir lätt mycket jobb för att alla ska ha det bra. De har ju också ett till barn som är yngre, men barnen har ju olika behov.

Jag lagade mat innan de kom så det fanns fulla kylen med mat, sedan har jag försökt avlasta dem så gott det går med att finnas som en tredje vuxen, och hjälpa med barnen och laga mat, diska, städa lite kring dem så de iallafall kunde ha lite av en semester här i Luleå. Det är ju otroligt mycket jobb med att möta upp till behoven som finns när man har en i familjen som har just särskilda behov. Vi hade inte helt tur med vädret det var ostadigt hela helgen men vi hann ändå ut och vara i lekparkerna runt omkring i Luleå. Det har ändå gått över förväntan och väldigt bra att vara här vilket som sagt inte är så lätt för den som behöver mycket struktur, likadana rutiner, och vanor, samt har just särskilda behov.

Han är så otroligt charmig, och går ändå framåt, för mitt lilla brorsbarn. Han har börjat prata lite och man ser att han börjar förstå mer och mer. Man blir otroligt glad de stunder han är glad också. Hans leende skiner som solen och man vill förstå honom och hur han fungerar och få fram det där leendet igen.

Kanske måste det vara så att om man måste kämpa sig uppför livets uppförsbackar så måste man verkligen se till att njuta av utsikten när man väl har kommit upp på toppen. Eftersom våra föräldrar drogs med sjukdom och sedan gick bort, måste vi ju se till att ta hand om varandra i vår lilla familj. Man skall verkligen se till att ta vara på alla de här bra ögonblicken, för nu är vi själva vuxna och skall ge våra barn samma fina minnen som vi själva hade som små.

Hoppas ni själva även ser till att njuta av vår ostadiga svenska sommar, och tar hand om alla era nära och kära. De och alla minnen, är värda mer än alla pengar i världen.

torsdag 19 juli 2012

Hur nära är vi den globala depressionen?

Intressant klipp och intervju på youtube från författaren till en bok som heter just "New Great Depression" av Richard Duncan. Hans bok, som jag inte har läst, så jag vet inte om den är bra, finns även att köpa här: http://www.amazon.com/The-New-Depression-Breakdown-Economy/dp/1118157796


Länk: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g-woSJpg8E0

Det finns även ett bra blogg-inlägg som skrivit mer om det här: http://www.shtfplan.com/headline-news/very-real-danger-of-collapse-could-be-so-severe-i-dont-think-our-civilization-could-survive-it_07172012

Jag tror inte att vi kommer att kunna att ignorera det här problemet länge till då alltså diskussionen ökar i omfång i media. Frågan är vad lösningen till detta ska bli, eller om vi bara får sitta och titta på medan skeppet Titanic (vår civilisation) sjunker?

Jag har ställt nästan samma fråga, och för även en diskussion kring mina tankar om detta, även här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/07/hur-nara-ar-vi-en-ny-djup-ekonomisk.html

Hyperinflation att vänta i en eller flera valutor...(zerohedge)

Zerohedge skriver om att UBS nu går ut och varnar för risken att det blir hyperinflation i en eller flera valutor. För dem som följer sambandet mellan kreditexpansion, kapitalinjektioner och stimulanser av ekonomin genom kvantitativa lättnader blir nog inte förvånade över att man börjar upptäcka att risken för hyperinflation existerar och är en verklig risk. Frågan är som alltid vilka som kommer att ta det på allvar.

UBS är ett av världens största internationella finansbolag. Bolaget är "både världens största förvaltare av privata tillgångar och världens största förvaltare av andra människors pengar".
Det är också den näst största banken i Europa sett både till marknadskapitalisering och profitibilitet. (Källa: Wikipedia)



Artikeln går att läsa här: http://www.zerohedge.com/news/ubs-issues-hyperinflation-warning-us-and-uk-calls-it-purely-fiscal-phenomenon

Man skriver bland annat att: "Ju mer de offentliga finanserna försämras och ju fler centralbanker som försöker göra sina valutor mindre värda för att stimulera export mm. desto större är risken för en förlust av framtidstron på köpkraften hos pengar, eller valutor, hos befolkningen. Indikatorer för att bestämma hur stor risken är för att hyperinflation skall inträffa finns om man bland annat bevakar den finanspolitiska situationen och penningpolitiken i de länder som dras med ett högt underskott."

Och "Nuvarande offentliga underskott och det nuvarande underskottet hos centralbankernas balansräkningar gör att åtgärderna inte är tillräckliga för att skapa hållbarhet i den finans- eller penningpolitiska inriktningen och därmed finns en reell risk för framtida hyperinflation. Den finanspolitiska situationen kan förvärras snabbt, utan att påverka nuvarande budgetunderskott, till exempel när regeringar antar eventuella förpliktelser i banksystemet, eller när de ekonomiska utsikterna oväntat försämras."

Förändringen kan alltså komma snabbt och oväntat eftersom det finns så mycket obalanser i den nuvarande världsekonomin.

Läs gärna artikeln som sagt, den innehåller en del guldkorn, men samtidigt inga direkta nyheter förutom just detta att det är bra att risken alltså uppmärksammas även om frågan alltid är om makthavare kommer att ta till sig denna information innan det är försent.

Ideella föreningar och föreningsverksamhet i Sverige hotas?

I Sverige har vi en lång socialistisk bakgrund. I grunden har funnits arbetarrörelser som kämpat för sina rättigheter. Vi har senare utvecklat en livsstil där många svenskar engagerar sig på sin fritid i föreningsverksamhet, ideella föreningar och idrott mm. Att styra människors fritid har inte varit statens uppdrag utan på fritiden har olika yrkesgrupper kunnat använda sina kunskaper fritt till samhällets gagn. Detta har varit grunden till föreningarna som dragit nytta av medlemmarnas kompetens.

På ett sätt har all föreningsanda en grund i demokrati och också en önskan att skapa ett bättre samhälle där vi samverkar med varandra. Sveriges höga andel föreningar har alltid varit en del av grunden i hur vårt samhälle fungerar. När sociala skyddsnät och staten och kommunernas ansvarsområden inte täcker helt har ideella föreningar gått ut och stöttat samhällets funktioner. "Föräldrar på stan", "Röda Korset", "Rädda barnen", m.fl. Exemplen är många på hur dessa föreningar har förbättrat för samhället i sig.

Röda Korset har profilerat sig med sina första hjälpen kursen där de utbildat tusen och åter tusen svenskar i första hjälpen och livräddning för att öka säkerheten i samhället när dessa kan vara närvarande vid offentliga arrangemang och där folk samlas.



Utifrån denna bakgrund kan man tänka att målet inte bör vara att försvåra för dessa föreningar att utöva sin verksamhet. Tråkigt nog kommer en ny lagstiftning satt käppar i hjulet, då man numera ifrån socialstyrelsens sida anser att en sjukvårdare som på sin fritid engagerar sin i "första hjälpen" på en fotbollsmatch, ändå anses som yrkesutövare.

Socialstyrelsen har nyligen utrett möjligheten för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal att engagera sig i olycksfallsberedskap på frivillig basis. Det här utreddes 2008 av Socialstyrelsen som gav utslaget: ”När någon som innehar legitimation att utöva ett visst yrke inom hälso- och sjukvården på fri-villig väg, inom till exempel Röda Korsets regi, tar hand om någon bör en sådan situation inte betraktas som vård inom hälso- och sjukvårdsverksamhet varför någon journal- föringsplikt inte föreligger”. Dock ändrar Socialstyrelsen uppfattning av oklar anledning och i en promemoria från juni 2011 fastslås att legitimerad personal ska ses som yrkesutövande på sin fritid, även om de bara ger första hjälpen.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/frivilligt-engagemang-slas-ut_7355950.svd

Detta får naturligtvis lite av en katastrofal konsekvens i samhället när man börjar stoppa vissa yrkesgrupper från att engagera sig ideellt på fritiden. Detta brukade vara en grund i vårt samhälle att mycket arbete och tjänster kan utföras ideellt och motsvarar en enorm summa i oavlönat arbete där de ökat säkerheten vid annan fritidsutövning. Att kunna ha sjukvårdspersonal vid första hjälpen situationer borde ses som en tillgång och inte hanteras som en risk som måste stoppas.

En enormt tråkig utveckling i vårt annars fria samhälle och visar på en utveckling där storebror staten känner ett behov av att gå in och reglera all frivillig verksamhet. Det får mig även att fundera om de egentligen även vill göra mer inskränkningar i ideell föreningsverksamhet då denna låg till grund för arbetsrörelsernas arbete.

Jag tycker mig se en tendens till att man vill få bort fackliga föreningar och kanske, kanske är det en början på en hetsjakt mot övrig samlingsfrihet, föreningsverksamhet och demokrati. Om det skulle vara så, så kommer det att börja precis så här, med mindre inskränkningar medan man långsamt reglerar bort föreningsverksamheten som byggde det här landet.

I Danmark satsar man på cyklisterna...

För att underlätta pendlandet med cykel så kan man alltså cykla 17 km en väg till Köpenhamns centrum på en "motorväg" byggd enbart för cyklister, med luftpump-stationer utplacerade med 1,6 km mellanrum. Bred asfaltsväg utan onödiga stopp.

Prislapp: Motsvarande 17 miljoner svenska kronor: http://www.dn.se/nyheter/varlden/cyklisternas-egna-motorvag

Kanske är det på det här viset man kommer uppmuntra fler att ställa bilen och ta cykeln?


Denna första cykelväg kommer bli den första i ett nätverk av cykelbanor som skall täcka hela Köpenhamn. Här kunde man även se dagens sträckningar: http://www.cykelsuperstier.dk/

Själv tänker jag att det är absolut något som skulle vara bra för allmänhälsan hos befolkningen om fler valde cykeln, det kanske leder till en större anpassning inför dyrare transporter i framtiden och då är det ju bra om man redan nu kan välja att ställa bilen utan att behöva skylla på att det inte är anpassat för att cykla i trafiken.

onsdag 18 juli 2012

Lite av ett media-fail för företaget Shell?

Det kunde vara en positiv marknadsföringskampanj där människor skapar budskap för företaget Shell i reklamform, men något (?) gick fel...






Mer bilder finns här: http://arcticready.com/social/gallery

Det är dock inte Shell själva som står bakom denna kampanj, utan Greenpeace som försöker väcka uppmärksamhet inför vad som händer i Arktis. http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/shells-planer-for-arktis-hanas-i-natkampanj_7351666.svd

Får man loppor på loppisar?

Jag har ju som en del vet tidigare arbetat med flyktingmottagningen i Luleå. Men även om jag nu inte längre arbetar på samma avdelning så pratar jag ibland med mina gamla kollegor då vi även huserar i samma fastighet.

Idag fick jag veta att några flyktingfamiljer som kommit på sistonde fått problem med ohyra i sina bostäder, både kackerlackor och vägglöss. Misstanken riktas mot de begagnade möbler som familjen inhandlat sedan de kommit till Sverige. I en av lägenheterna fanns det jättemycket kackerlackor och familjen har tvingats till att kasta ut alla möbler och bränna dem samt att anticimex har varit där för att utrota ohyran.


En del av de som handlar med begagnade möbler har ju stora lokaler där alla möbler blir stående. Det är alltså inte omöjligt att eventuell ohyra som skulle följa med en möbel alltså kan sprida sig i lokalen. Tyvärr hade den eventuellt misstänkta begagnat möbel-handlaren semester och går ej få tag i.

Detta för mig ger ändå lite av ett varningens ord, visst är det roligt att handla på "loppis" och "second hand". Jag gillar själv att handla böcker, eller saker på loppisar och har själv kommit hem med lite av varje. Men att man alltså ändå måste tänka sig för och fundera över risken kring att man alltså kan komma hem även med objudna gäster. Jag själv avskyr alla sorters insekter och kryp, antagligen för att de har fler ben än jag själv och att de har en förmåga att "myllra". Det är sällan en insekt kommer ensam.

Trämöbler och skåp eller byråer och bord är lätta att städa och torka av. Värre är det med tygmöbler som soffor, och vem vet vad som alltså gömmer sig bland soffkuddarna? Om man ändå köper textiler, tyger, kuddar, soffor är det alltså en idé att direkt kasta allt som går i en tvättmaskin och förhoppningsvis går det bra.

När det kommer till kackerlackornas ägg eller vägglössen så är det inte säkert att man alltså ser levande exemplar man kan ändå få med sig dem hem även om ingen sitter på den möbel du just köpt. Kackerlackors ägg kan man till exempel få med sig under skorna när man gått i en lokal där det finns kackerlackor. Dessa ägg som är i stort sett osynliga, kan sedan kläckas när man kommit hem. Har man varit på ett ställe där man alltså sett ohyra skall man alltså även tänka på att tvätta sina egna kläder och skor så att man inte kommer hem med dessa objudna gäster...

tisdag 17 juli 2012

IMF erkänner att Japans skulder mot BNP ratio aldrig kan normaliseras (zerohedge)...

Onekligen är det ett steg på vägen att iallafall kunna erkänna så mycket, men när jag tittar på den här tabellen tycker jag det ser mörkt ut för samtliga av de s.k. utvecklade länderna på listan...
http://www.zerohedge.com/news/imf-says-japan-and-spain-are-done-debt-ratio-will-never-stabilize


Men man säger även att särskilt för Japan och Spanien så kan dessa aldrig normaliseras. Själv tänker jag att även USA ligger ju inte helt lysande till, det är bara så att IMF med sina prognoser säger att de ser andra länder "stabilisera" sig så att inte skulderna skenar medan för Japan och Spanien ökar de explosionsartat. På tabellen ser man att både Grekland och Spaniens blöder kraftigt ekonomiskt.

Det som är lustigt är att det varit en ganska kraftig revidering för alla de perifera europeiska nationerna (Grekland t.ex. anses nu ha en 171% Skuld / BNP ratio under 2013 jämfört med prognosen som sa att skulden skulle vara på 160,9% och det var vad man sa för bara 3 månader sedan). Men den genomsnittliga skulden i förhållande till BNP bland samtliga av de avancerade ekonomierna väntas fortsätta att stiga under de kommande två åren. Många kommer nå över 110 procent av BNP som blir ett genomsnitt vid ca. 2013.


IMF menar på att detta är en topp och att skulderna efter detta skall börja minska efter 2013 för övriga skuldsatta länder. Vi får väl se hur det blir med den saken. Antagligen måste lögnerna erkännas ett steg i taget. 

Frågan är hur man skall kunna lösa problemet utan att erkänna att hela det finansiella systemet ligger i allvarlig risk för kollaps? Samt, hur bygger man ett nytt parallellt system då som kan ersätta det gamla när man ägnar mesta tiden åt att mörka vad det är som händer?

IPCC varnar för extremvädrets konsekvenser på världen...

USA upplever den värsta torkan sedan 1956 med förödande konsekvenser för jordbruket. Liknande utveckling sker även för andra stora jordbruksländer, där extremt väder ställer till det med missväxt som följd. http://edition.cnn.com/2012/07/16/us/us-drought/index.html?hpt=us_c1

Både Cornucopia och Flute skriver exempelvis om torkans effekter, till exempel här: http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/en-perfekt-storm.html och här: http://flutetankar.blogspot.se/2012/07/arets-spannmalsskord-stora-problem.html

IPCC har förutsett denna utveckling i sin rapport som även presenterades under våren. Sedan Juni finns rapporten även tillgänglig på deras hemsida. Rapporten kan läsas i sin helhet här: http://www.ipcc-wg2.gov/SREX/images/uploads/SREX-All_FINAL.pdf


IPCC varnade för att mer extremväder är att vänta. Och det är redan utsatta länder som enligt forskarna kommer att drabbas värst: kraftiga skyfall blir vanligare i Östafrika, torkperioder hänger i längre i till exempel Nordamerika och Brasilien, värmeböljor kommer oftare i länderna kring Medelhavet. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/extremvader-slar-mot-utsatta_6960285.svd

Man skriver bland annat i rapporten att över hela världen där det finns tillräckligt med underlag för att beräkna detta så ser man att antalet varma dagar ökar jämfört med tidigare. Det pågår alltså en förändring i klimatet till det varmare. Extremt väder såsom torka beror på flera faktorer som kanske inte anses ovanliga när de bedöms var och en för sig, men när man ser att de allt oftare leder till sammanhängande perioder utan normalt regn så bedömer man dessa som extrema.

För övrigt så anser rapporten att torkperioderna hade ökat i många delar av världen men att man ansåg att centrala delarna av nordamerika hade varit mindre drabbad av torka än tidigare, vilket representerade ett undantag. Kanske måste de revidera den åsikten efter denna sommar.

"Det finns ett medium förtroende för att vissa regioner i världen har upplevt mer intensiva och längre torka i särskilt i södra Europa och Västafrika, men i vissa regioner torka har blivit mindre vanliga, mindre intensiv, eller kortare, till exempel i centrala Nordamerika och nordvästra Australien." (ur IPCC's rapport, sid 8)

Eller så kan man se det som att vi naturligtvis inte helt kan förutsäga vädret, men att man kan anta att områden som redan idag då och då drabbas av torka, så kan detta alltså komma att ske mer frekvent än tidigare. Man kan även se det som att de kan bli färre i antal, men när det väl blir exempelvis torka eller kraftiga regnfall så pågår dessa sedan i en längre sammanhängande period när de väl kommer.

Till exempel så ser man även att där det är nederbörd och stormar så kan dessa öka i styrka och intensitet men samtidigt minska i antal. "Det är troligt att frekvensen av kraftig nederbörd eller andel av den totala nederbörden ifrån kraftiga regnfall kommer att öka under 2000talet i många områden i världen. En genomsnittlig tropisk cyklons maximala vindhastighet kommer troligen att öka, även om ökningarna inte förekommer i alla oceaner. Det är troligt att den globala frekvensen av tropiska cykloner antingen minska eller vara stort sett oförändrad."

Det är även lite av ett dilemma att samtidigt som vi ser klimatförändringarnas ödesdigra konsekvenser med dödliga stormar, torka, missväxt, översvämningar, svält i många afrikanska länder, så fortsätter kapplöpningen mot mer koldioxid och oljeutvinning.

Men det är inte bara matbrist som blir en följd när världens skördar i det närmaste tappar grovt räknat, en tredjedel av sin skörd. Ett annat stort problem är ju även vattenbristen. När det regnar mycket, men det regnar på fel ställen så fylls inte heller grundvattnet på. Man förbjuder konstbevattning av matjordarna, men vattennivåerna har redan nått kritiskt låga nivåer. När vattendragen torkar ut dör även eventuellt ekosystem knutit till samma vattensystem, också ut.

Det finns många städer och länder där man redan identifierat framtida vattenbrist av katastrofala proportioner. Se till exempel: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/den-kommande-vattenbristen.html

En del av extremvädret under juli, källa: TT

Japan:

Fler dagars intensivt regnande i juli orsakade jordskred och översvämningarn på den sydliga ön Kyushu. Omkring 400 000 evakuerades från sina hem och inhystes i skolor och allmänna byggnader. Broar och tusentals hus spolades bort av vattenmassorna. I går rapporterades att katastrofen krävt ytterligare ett dödsoffer. Totalt har 28 människor mist livet, ett 30-tal saknas fortfarande. Omkring 2 000 hushåll är fortfarande utan ström, men många har nu fått återvända till sina bostäder.

Ryssland

Nära 200 personer dog i översvämningar i regionen Krasnodar i Ryssland i början av juli. Skyfallen ledde också till att katastroftillstånd utfärdades hamnstaden Novorossijsk vid Svarta havet och råoljetransporterna från stadens hamn stoppades.

Polen:

Minst en människa dog och tio skadades i ett oväder som darbbade nordvästra Polen i helgen. En kraftig tromb ställde till med stor förödelse. Tusentals träd slets upp med rötterna eller knäcktes och byggnader och elledningar raserades

Sverige

Framför allt Småland drabbades hårt av översvämningar i förra veckan. I flera vattendrag och sjöar steg vattennivåerna över det normala och vägar och hus skadades.


Som sagt är extremvädret här för att stanna och ju mer koldioxid och växthusgaser vi släpper ut desto värre eller extremare, kommer vädret att bli. IPCC:s rapport skriver även att känsligheten för hur man drabbas av detta extremväder beror på många faktorer såsom landet och styrningen av det land man bor i, vilken ålder, kön, allmänhälsa man har, hur känslig man är för ekonomiskt bortfall eller förändring i prissättning för maten man äter.

Man skriver i IPCC's rapport, s.7 "Exponering och sårbarhet är dynamiska värden, varierande mellan tid och rum och skalan beror på ekonomiska, sociala, geografiska, demografiska, kulturella, institutionella orsaker, såsom styrning av staten och miljömässiga faktorer. Därför är individer och samhällen differentiellt utsatta och olika sårbara baserat på ojämlikhet såsom nivåer av välstånd och utbildning, funktionshinder och hälsotillstånd samt kön, ålder, klass och andra sociala och kulturella särdrag.

Bosättningsmönster, urbaniseringen och förändringar i socioekonomiska förhållanden har alla påverkat hur man påverkas av dessa klimatförändringar. Man har även observerat trender i exponering och sårbarhet för klimat extremer. Till exempel i kustområden.

Bosättningar skriver man, bland annat på små öar och i delta-områden och bosättningar på berg är utsatta och sårbara för klimat ytterligheter i både utvecklade och utvecklingsländer, men med skillnader mellan regioner och länder.

Man kan alltså se klara fördelar i att försöka minska sin känslighet för dessa saker. I Sverige där vi fortfarande har en god ekonomi kanske vi inte i första hand drabbas av ökade priser på maten, men många i Småland känner sig säkert drabbade av att översvämningar förstört deras hus och ägodelar. Det kan alltså vara en idé att se så att man inte bor i närheten av vattendrag eller där höjda vattennivåer kan förstöra vägarna till ens hus. Finns det tendenser till översvämningar redan idag så kan man nog räkna med översvämningar i framtiden. Bor man särskilt utsatt till kan man naturligtvis även överväga att flytta till ett mindre utsatt område. Som IPCC påpekar kan även berg vara ett dåligt ställe att bo på, kanske för att man där istället kan råka ut för starkare vindar, och stormar. Öar är även de utsatta.

Men om man  nu inte vill flytta på sig, är ett alternativ alltid bara att minska sin ekonomiska sårbarhet och som vanligt, betala av skulder och se till att skapa buffert mot oförutsedda händelser.

Hur nära är vi en ny djup ekonomisk depression?

Sakta börjar medias ton förändras till att förut kallats "en tillfällig dip i ekonomin" till "recession", "dubbel-dip-recession" till att nu även ordet "depression" börjar användas. http://www.cnbc.com/id/48193471

Faktum är att alla de ekonomiska stimuli vi hittils har använt för att hålla ekonomin flytande inte är något som på längre sikt räddar ekonomin då vi inte kan få en tillväxt som ökar i samma fart som skulderna gör. Därmed är det enda som händer, att man drar ut på det nuvarande läget längre. Kanske kan världens ekonomiska hjul snurra några varv till med lite mer smörjmedel men ändå har de börjat saktas ned och till slut kommer de till att stanna. Problemet med att fortsätta rulla framåt är även att vi riskerar bli hängande utför ett stup eller att störta helt nedför stupet.


Själv tror jag att ju längre den nuvarande fasen får pågå desto djupare blir hålet som vi sedan kommer att bli tvungna att klättra ur. Vi använder upp mer av jordens resurser och tillgångar och samtidigt uppstår hela tiden en mättnad i systemet. Hur många platt-tv apparater kan ett hushåll i västvärlden ha? Hur många datorer? Man ser en kraftig nedgång i försäljningen av elektroniska hushållsprodukter då det helt enkelt finns en "mättnad". Vi kan inte skapa en konstlad efterfrågan när ekonomin kommer till ett stillastående, men ändå så är det vad vi försöker göra. Ju längre som man får människor att ta billiga krediter och sätta sig i skuld desto längre tid tar det även att få dessa människor att betala av sina skulder. En billig kredit i dagsläget är en skuld och minskad köpkraft i framtiden. Samma sak händer med statsskulder. Om vi bränner av räddningsaktioner nu så finns dessa krediter och pengar inte i framtiden och måste alltså med nödvändighet innebära en minskad köpkraft för hela det landet.

Så hur långt borta är detta "stup"? Hur lång tid har vi på oss? Hur länge kan vi hålla vargarna ifrån dörren? För mig personligen så skulle det vara bra om vi inte går in i en djup ekonomisk depression förrän om några år då jag gärna sett att jag helt hunnit betala av mina bostadslån. Jag tror dock inte vi har så många år på oss. Men jag är inte helt förberedd ännu.

Vad tror ni själva? Pratar vi om ett, två eller tre år bort? Någonstans tycker jag mig även ha hört att en depression varar lika länge som den senaste boomen. Vi har haft en enorm tillväxt de senaste 20-30 åren, betyder det att en global depression varar lika länge?

Jag tror dock att det är oundvikligt att vi kommer att komma till en punkt där vi inte kan fortsätta använda alla tillgångar vi har såsom både råvaror, energi och en ekonomi som skall stimulera användningen av de båda andra. Med tanke på utvecklingen kring skuldkrisen, peak oil, peak naturtillgångar, avtagande tillväxt eller nolltillväxt, som alla hänger samman så pekar allt på att vi kommer att komma till ett plötsligt stopp. Gruset har redan fastnat i maskineriet och snart kan den inte drivas längre framåt då det gnisslar och klagar i hjulen.

Jag väntar med spänning på vad som kommer att hända när makthavarna kommer åter ifrån sina politiska semestrar. Kommer förnekelsen att fortsätta eller kommer det att starta en riktig debatt snart om vad som skall hända eller göras?

I-lands problem med för mycket mat...

Det är som alla vet inte bra med för mycket av något, vilket jag själv upptäckte igår efter att ha ätit på tok för mycket "Texas chili". Men det var alldeles för gott. Jag följde det här receptet: http://www.recept.nu/recept_nu/soppor_och_grytor/kott/texas_chili/


Den är rätt kryddstark men jag har kunnat äta den förut utan problem, den här gången tror jag problemet helt enkelt var att jag åt för mycket av det goda. Jag fick ont i magen och gick en längre promenad för att börja må bättre igen. Kroppen fick någon slags "mat-chock" för att ta ett ord som aftonbladet skulle ha valt. Jag är fortfarande mätt så det blir nog till att äta mindre mat idag så att man inte äter ihjäl sig.

Senare i veckan kommer släkten i form av min bror och hans familj med barn och hälsar på och då tänkte jag laga en annan lite mildare gryta, nämligen:
http://www.tasteline.com/recept/Boeuf_Bourguignon


Jag gillar att laga grytor på sommaren, det blir väldigt mycket mat och räcker länge, lätt att bjuda gästerna på och den står sig gärna till dagen därpå så att man kan äta rester och grytan blir dessutom bara godare när den har fått stå ett dygn. Det är också ett relativt "billigt" kött som fransyska men då detta fått koka sina 1,5-2h så blir köttet väldigt mört. Men jag tycker det känns festligare än att bara ha en köttbit rakt upp och ned, här känner man att man faktiskt "lagat" maten också när det fått stå och koka och hela huset luktar köttgryta.

Sen behöver det inte vara så onyttigt om man äter köttgryta med sallad och kanske nån baguette på sidan om, men att man försöker att inte ha allt för mycket kolhydrater på sidan om, en del gillar pressad potatis eller pasta, men jag tycker man kan lika gärna kan ha något lättare till. Som sallad. Men det är bra när man har tid att planera sitt ätande, då kan man äta mer "riktig" mat och försöka undvika snabbmaten.

Faktum är att det är nu när jag är tillbaka på jobbet igen, och min son är hos sin pappa, som jag kan vila upp mig och få njuta av sommaren lite. Jag tror att alla som har småbarn vet att är man ledig med småbarn så är det inte mycket till ledighet då de kräver mycket uppmärksamhet, aktiviteter, hopp och lek. Tidiga mornar och långa dagar utomhus.

Nu när man jobbar igen har jag tid att både vila upp mig, ha lite fritid på kvällarna, samt laga härlig mat och njuta av vänners sällskap utan krav. Jag har även tid att skriva ett och annat blogginlägg. Det gäller som vanligt att få balans mellan allt i livet, samt med hur mycket man äter så att man inte äter för mycket. Som ni även märker blir det inte lika mycket om ekonomi heller just nu, då jag fortfarande har lite av "semester-läge" och även tänker avvakta med de flesta ekonomi nyheter fram till augusti igen då förmodligen ekonomin kommer att börja gå ned sig igen.

I övrigt så har jag även börjat intressera mig för att prova på att laga en pizza hemma, efter att ha läst här: http://pizzahemma.bloggplatsen.se/. Jag har en sån där ugnssten liggande någonstans så kanske vore det värt att prova någon dag. Även detta verkar vara något som skall förberedas då degen gärna skall göras 10h innan eller dagen innan man skall laga sin hemmalagade pizza. Det enda som oroar mig är att resultatet skall bli för lyckat då jag inte kan äta pizza hela tiden då det vore för onyttigt!

När vi ständigt har tillgång till mat är det lätt att äta för mycket vilket kanske är varför andelen överviktiga ständigt ökar i västvärlden samt även i Sverige. Med det sagt tror jag det får bli en långpromenad idag. Hoppas ni alla också "passar på" att njuta av solen och värmen som äntligen verkar ha kommit, i allafall här i Luleå.

måndag 16 juli 2012

Amortering sparar pengar...

Det här borde ju inte komma som någon egentlig chock för någon, men blir ändå lite av en aha-upplevelse när man jämför sina tidigare räntekostnader med dagens. Att en amortering faktiskt sparar pengar...

Jag tittade på förra årets summa jag amorterade, jämfört med den nu, så från november förra året tills nu så har summan alltså sjunkit med ca.150kr/månad och därmed sparar jag för närvarande 1800kr/år på att jag har amorterat kraftigt sedan i november förra året, men summan ökar hela tiden.


Egentligen ser det inte ut att vara så mycket, men varje månad sjunker räntekostnaderna med några tiotals kronor, vilket alltså blir en rätt stor skillnad när det månad efter månad sakta betar av min skuld och alla små summorna "räntar alltså ihop" så att säga. Det innebär ju även att jag inte bara sparar de pengar som jag skulle lagt på räntekostnader bara det här året, utan alla år framöver om jag till exempel skulle gjort som många andra svenska hushåll där man kanske valt att inte amortera på sina lån.

Om jag valt att behålla lånet på samma nivå och bara betala räntorna så hade jag alltså stått och betalat 1800kr x resten av mina levnadsår. Så lever jag 50 år till hade detta inneburit 90 000kr bara i dessa extra räntekostnader som jag alltså sparat in.

Amorterar du? Annars skulle jag rekommendera att börja eller öka på amorterandet så fort som möjligt eftersom ekonomin i övrigt mestadels i bästa fall går sidledes och att amortera kan i många fall vara ett säkrare alternativ till finansiella investeringar i övrigt. I värsta fall betalar man iallafall bort en skuld man har så att man inte står där bostadslös med en kvarvarande skuld efter seperation, skilsmässa eller plötslig sjukdom i familjen.

Sedan kan man dels välja att se amorteringen i sig som en form av säkert sparande, men även alltså ett sparande som uppstår när man sänker sina räntekonstnader. Själv strävar jag efter att en dag bli helt skuldfri även om det fortfarande är några år bort innan jag helt betalat bort mitt bostadslån helt. Ett alternativ för att betala av skulderna ännu snabbare är ju att även höja amorteringar när räntekostnaderna sjunker, eller om man får en löneförhöjning.

fredag 13 juli 2012

Den pågående torkan i USA i en bild...


Källa: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/expert_assessment/seasonal_drought.html

Matpriser skjuter i höjden...

Som en konsekvens av klimatförändringarna kommer torka, missväxt och dränkta skördar som ett brev på posten. I USA har de drabbats av torka och bara priset på majs har gått upp med 30% sedan i Juni. http://www.svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/priset-pa-jordbruksprodukter-skjuter-i-hojden_7341668.svd


Förutom majspriset har även världsmarknadspriset på vete stigit med 20 procent den senaste månaden och på sojabönor med omkring 15 procent. Majspriset påverkar etanolpriserna då en stor del av majsen går till etanolproduktion. Majs är också viktigt för djurfoderproduktion och fortsätter priset att stiga kommer det sannolikt att innebära att framförallt köttpriserna kommer att stiga.

Dessutom så har vi de permanent stigande oljepriserna som kommer att göra alla framställda jordbruksprodukter dyrare i framtiden. I det här läget är "alfa strategin" inte alls så illa tänkt, nämligen att det du köper idag kommer att vara dyrare i framtiden och därför kan man köpa idag och lägga upp ett lager då detta innebär att man sparar framtida köpkraft.

Alfastrategin går i sin helhet ut på att om du kunde köpa allt du behövde för resten av livet, idag, så skulle du göra det därför att med inflation kommer alla varor att bli dyrare i framtiden, med urholkningen av penningvärdet som pågått ända sedan fiat-valutornas skapande.

Man kan förvänta sig demonstrationer och nära nog upplopp i många länder där det slår hårt mot befolkningen, när höjningarna slår igenom på livsmedelpriserna.

torsdag 12 juli 2012

Te som blommar...

När sommaren mest ser ut att regna bort i år så njuter jag istället av blommande té. Otroligt vackra handknutna torkade te-blommor från kina som blommar i din tekanna eller tekopp. Teet har en mild smak men bara att se blomman öppna sig och blomma ut är en sinnlig njutning. 

Dessa går att beställa på mängder av ställen på nätet, men finns säkert även hos vissa välsorterade tehandlare (som vanligt gäller det bevaka priset då man handlar på nätet och jämföra priserna så att man inte slösar pengar i onödan).



Jag ser att fortfarande så sjunker värdet på hus, bostadsrätter och fastigheter i Sverige, fortfarande ökar behovet av kapitalinjektioner i världsekonomin och börsmarknaden har återgått till att falla igen. Ekonomin har inte stabiliserats men går i sidled. Men jag har semester och oroar mig inte över detta. Istället njuter jag av en kopp té och härliga böcker, filmer och tv-serier.

söndag 8 juli 2012

Tortyr och brott mot mänskliga rättigheter på framväxt...

Tragiskt nog så har nedgången i våld och tortyr som världens regimer använt gentemot människorna börjat vända. Exakt i vilken grad användningen av tortyr har ökat är svårt att avgöra. I många fall så kanske det heller inte är så att behandlande av fångar kanske inte har blivit sämre men att vi nu är mer medvetna om det än vad vi var i gångna tider.

För varje nation, eller grupp av människor, som godkänner en användning av tortyr så är det en betydligt mer komplex uppsättning av omständigheter som krävs än grymma nycker en en enväldig diktator. Både polisen och militären måste åtminstone ge sitt tysta samtycke, om inte deras fulla samarbete, hela rättsväsendet måste acceptera tortyr som ett användbart straff och accepterandet av detta måste även komma ifrån befolkningen, beroende på hur totalitära regimen i landet är.

I vissa fall sker detta godkännande i öppen form, i andra fall krävs en form av offentligt förnekande att sådana förehavanden sker medan man privat använder det. Detta sista var fallet i medeltida och renässansens England, i Sovjettidens Ryssland och förblir så i USA och dussintals andra länder i dag.

Om din omedelbara reaktion är att förneka att tortyr fortfarande sker, särskilt i till synes civiliserade västerländska nationer, så anser rapport från Amnesty International från exempelvis onsdagen den 23 maj 2007 att det fortfarande sker. I sin rapport kommer de till slutsatsen att världen upplever en "härdsmälta rörande mänskliga rättigheter". "En rädslans politik", enligt rapporten, "underblåser en nedåtgående spiral av brott mot mänskliga rättigheter" ... "Kriget mot terrorismen" och kriget i Irak, med sin katalog av människorättskränkningar har skapat djupa klyftor som kastade en skugga på internationella relationer. Den amerikanska administrationen att behandla världen som ett gigantiskt slagfält för sin kriget mot terror. "

Om man frågar varför tortyr fortsätter att existera och fortfarande praktiseras av så kallade civiliserade nationer så är svaret att svaga, osäkra, paranoida ledare känner sig tryggare om de kan identifiera, isolera och förstöra en eller flera "fientliga konspirationer". När denna fiende (för den spanska inkvisitionen var det kättare, för puritanerna i Salem, Massachusetts var det häxor. För Joseph McCarthy var det kommunister, Ronald Reagan jagade "det onda imperiet", för George Bush var det "ondskans axelmakter ". När man har identifierat dessa fiender så kan dess agenter tvingas erkänna sina brott och namnen på deras förbundsmedlemmar.

Att offentliggöra bekännelser har ett bra propaganda värde. Det är därför Mellanösterns terrorister tvingar sina egen offer att bekänna inför videokameror. Det är samma anledning till varför häxjakten började.

Världen är under hot av ett mer än rikligt antal galningar. Det står oss upp till våra halsar med terrorister, politiska fanatiker och fundamentalistiska fanatiker och farliga människor av alla slag kan tänka sig. Men sanningen är inte så enkel som regeringar vill få oss att tro - de konspirationer som finns, om de faktiskt existerar, kanske inte alls är lika organiserade eller genomgripande som vi blir tillsagda att tro.

Men regeringar och militära ledare måste hitta enkla, rena lösningar för att enkelt identifiera problem. Problemet som de ser det, eller åtminstone som de vill sälja den till allmänheten, är att det finns någon bra konspiration för att förstöra civilisationen som vi känner det och allt vi behöver göra är att hitta dessa medlemmar till denna, och krossa dem. Det är på sådana prydliga och väl organiserade antaganden som Rom förföljde kristna, inkvisitionen brände kättare och Hitler skickade judar till gaskamrarna. USA, Storbritannien och deras allierade använder samma motivering som grund för "kriget mot terrorismen".

Naturligtvis för att kunna gå efter skurkarna (och spendera oändliga mängder pengar som krävs för att göra det) så måste regeringar och militären övertyga sitt folk (de väljare som håller dem i regeringsställning) att det finns en mycket verklig, identifierbar, fara och att endast storebror vet hur man får monster att försvinna. Ett sådant övertygande kräver en stor propaganda ansträngning.

Det första steget i att övertyga ett helt land som att någon är ute efter dem är genom att identifiera vem denna "någon" är. Kättare måste identifieras och med offentlig förnedring, eller med tortyr fås att bekänna sina synder. Ibland får regeringen mycket hjälp i denna processen. Efter att USA pekat finger åt muslimska extremister, särskilt de i Irak, sedan den dag Saddam Hussein invaderade Kuwait 1990 kom den största uppsving de kunde ha bett om den 11 september 2001, då en grupp galna terrorister kapade plan och kraschade dem i New Yorks World Trade Center och Pentagon.

Lika verkligt som hotet från terrorister kan vara, går det inte att ändra på det faktum att regeringarna måste identifiera faran, och männen bakom, även om dessa inte längre utgör någon verklig fara. Det verkar ganska osannolikt att Irak exempelvis hade något att göra med 9/11 men det gjorde inget för USA invaderade Irak och senare även Afghanistan och Libyen. Skillnaden är alltså att USA numera är propaganda maskinen nummer ett. Innan de islamiska extremisterna vände sig USA gentemot Sovjetunionen och kommunisterna. Det är denna vändning av en annars osynlig konspiration i en konkret händelse som kan förvandla denna abstrakta skräck i en mycket verkligt föremål för hat och som i sin tur gör att tortyr godtas som regeringens officiella politik.

Oundvikligen för att vända rädsla och paranoia i en institutionaliserad politik för tortyr, måste fienden väljas med omsorg på ett sådant sätt att de framstår bevisligen som att de utgör en skillnad från resten av oss. I medeltida Frankrike, Spanien och Tyskland var det judar och kättare, i Hitlers Tyskland var det judar, kommunister, polacker och ryssar, i Stalins Sovjetunionen var det västerländska imperialisterna och kontrarevolutionärer.

I varje fall kunde en viss grupp identifieras och demoniseras före rack, brinnande inlägg, gas kammare och bränning och tanke togs till handling. När några kättare (eller kommunister, eller judar, eller terrorister) hade fördömts som fiender av både Gud och människa - det vill säga de inte längre tycktes vara människa - så är steget kort till att tortera dem inte längre verkade så hemskt.


En sådan propagandakampanj är nödvändig för ledaren skall kunna övertyga sitt folk att jakten med tortyr av medlemmar av denna "osynliga konspiration" är den enda acceptabla, patriotiska sak att göra. Precis som på medeltiden, så är det de som fortsätter att förneka existensen av häxor som riskerar att bli stämplad som häxa själva.

Att övertyga majoriteten av befolkningen att det finns en "tydlig och närvarande fara" är alltid lättare under tider av politisk eller ekonomiska problem. När det är dåliga, söker man redan efter någon att skylla sina problem på och när regeringen överlämnar dem en syndabock på ett fat är folket alltför villiga att acceptera det så länge som det är: a) enkel att förstå och, b) offret verkar inte alltför mycket som din egna familj.

Liksom alla dåliga vanor, ökar användningen av tortyr med förtrolighet. Som med alkohol, droger, tobak och så många andra saker som är dåligt för oss, desto mer vanan att tortera för en nation blir större så ökar också dess tolerans för det. Ingen kliver helt enkelt ur sin bil en dag och bestämmer sig för att slå sina grannar till döds. Det är på detta sätt som brutalitet är så mycket som alkohol eller droger, sakta men kontinuerlig exponering av våra erfarenheter gör att vi kan bygga upp en tolerans och det är med fullständig kunskap om vår tolerans- och kapacitetsuppbyggnad som gör att regeringarnas spärr långsamt förflyttas upp med demonisering av mål grupper och den ständigt ökande nivåen av brutalitet som utförts mot dem.

I efterdyningarna av den 11 september 2001 mot World Trade Center och Pentagon, visade USA: s vicepresident Dick Cheney sig på NBC nyheter. I sitt uttalande hänvisade han till det faktum att USA skulle "jobba på den mörka sidan". Han sa "Vi måste spendera tid i skuggorna ". Exakt vad han kan ha menat med detta är öppet för spekulationer, men utan tvekan är en del av den mörka sidan det som CIA nu hänvisar till som "förstärkt förhör teknik ". I December 2004 skrev det amerikanska justitiedepartementet ett memo som uppgav att sådana förbättrade tekniker som långvarigt, tvingade stående, att tvinga fångarna att bära huvor, utsätta dem för höga ljud och förlust av sömn, eller undanhålla mat och dryck kan anses inhumant, men att detta inte utgör tortyr.

I ett försök att klargöra justitiedepartementet promemoria - men utan att egentligen säga någonting alls - så vägrade talesman Erik Amblin att svara på frågan och ange vilka specifika förhörsmetoder som kan vara grymma och förnedrande, men ändå inte räknas som tortyr. Han sade dock att "agera med den specifika avsikten att orsaka långvarig psykisk skada" skulle vara olagligt enligt amerikansk och internationell rätt. Betyder detta att orsaka en fånge att ha ett mentalt sammanbrott är acceptabelt om det var oavsiktligt? Har alla samma tolerans mot tortyr? Om inte, så kallar amerikanska förhörsledare in en psykolog för att avgöra varje individs känslomässiga och fysiska gräns för smärta innan de tortera dem?

I en kuslig bild av Heinrich Himmlers order som angav gränser för när och hur mycket tortyr kan tillfogas fångar godkände USA: s försvarsminister Donald Rumsfeld användningen av "förbättrade förhörsmetoder" på en enda fånge som hölls på den amerikanska militärbas i Guantanamo Bay, Kuba, som misstänktes vara inblandad i planeringen av 9/11 attackerna mot World Trade Center och Pentagon. När amerikanska förhörsledare insåg att misstroendevotum och straff för att tillfoga tortyr osannolikt att riktas mot dem, så kom denna nya praxis snabbt att spridas till amerikanska styrkor i både Afghanistan och Irak.

I maj 2004 dök bilder av amerikanska soldater, som tillfogar en stor varians av tortyr och övergrepp på fångar som hölls i Abu Ghraib Correctional Facility i närheten Bagdad, Irak, ut på nästan varje större tv-nät i världen. Som något ur medeltiden såg vi bilder - tagna av förövarna själva - av fångar som blir slagna, sparkade, deras nakna fötter som hoppades på av soldater i stridande stövlar. I andra bilder fanns fångar som kläddes av nakna och arrangeras i dekorativa högar, tvingades att onanera och simulera fellatio, släpades runt på änden av ett koppel som hundar och hotades med attack-tränade hundar.

När generalsekreterare som ansvarar för Abu Ghraib vid tidpunkten för händelsen, brigad general Janis Karpinski utfrågades omkring detta, insisterade han att allt fel som begåtts berodde på "några rötägg". Men var det? Eller var det ett fall där fångarna hade varit så avhumaniserade att ingen riktigt brydde sig om hur fruktansvärt de misshandlades? Den påföljande undersökningen visade att militära förhörsledare kom och gick utan att ens bli ombedda att presentera identifiering. Ingen myndighet förde siffror som kontrollerades angående fångarnas status eller välbefinnande.

Problemet här som jag ser det är att "kriget mot terrorismen" inte kommer att avta när de ekonomiska problemen tilltar. Vi kan däremot räkna med att propagandaregimer skapar mer fiender åt oss för att rikta fokus mot annat än alla deras egna tillkortakommanden. Folk som får det sämre ekonomiskt är också själva på jakt efter någon grupp att skylla på så sannolikheten är stor att våld, tortyr, krig och missförhållanden gentemot fångar och hur vi behandlar varandra helt enkelt kan komma att försämras med nedgången i ekonomin. Jag hoppas bara att alla kan vara vakna på vad det är som händer och hur utvecklingen fortlöper. Efter USA:s krig mot terrorismen så följde alla andra västerländska länder direkt med på alla regler som USA sade skulle gälla för hur man skulle behandla misstänkta.

Edmund Burke sade att: "Allt som krävs för att ondskan ska segra är att goda män inte gör någonting. Om detta verkligen är så, då måste du fråga dig själv vilken sida av ekvationen du vill vara på. Du måste fråga dig själv: "Vad för slags värld vill du leva i?" Och då, med svårighet, så måste du även fråga dig själv: "Vad tänker du göra åt det?"

fredag 6 juli 2012

När kommer räntan att komma helt ned till noll?

ECB sänkte räntan från 1% till 0.75%. Bank of England har redan en ränta på 0.5%. Liberty Silver har lagt upp nyheten om detta här, samt så länkar de till Sveriges Radio.

Så här så bara upprepar jag nyheten för att sprida den vidare: http://www.libertysilver.se/kc/news?id=180.

Som alla vet ligger jag för närvarande i hängmattan, men när det kommer en sådan "viktig" nyhet kan man ju inte låta det passera utan att kommentera det hela.

Så frågan är när får vi en faktisk nollränta, kan räntan gå ned helt till noll? hur nära nollan kan den komma innan det anses "omöjligt" att sänka den mer? Det är ju redan löjligt nära noll att den ökade stimulansen man kan få för att man sänker den dessa 0.25% borde ju vara relativt försumbar och ingenting som påverkar nämnvärt i det långa loppet.

Kanske är det dock ett steg mot den så kallade nolltillväxten. Med noll i ränta borde ju all tillväxt stanna av då det inte finns incitament till att tjäna mer pengar? Vem behöver mer pengar när man bara kan låna pengarna gratis?

Som sagt tror jag inte denna åtgärd kan leda någonstans, men hoppet är det sista som överger människan sägs det ju...

torsdag 5 juli 2012

Läsvärt av Cervenka...

På semestern gör jag inte många knop men har äntligen kommit mig för att börja läsa den nya boken av Andreas Cervenka. "Vad är pengar?" Boken finns även recenserad av SvD på den här adressen: http://www.svd.se/naringsliv/lognen-hela-vart-samhalle-vilar-pa-del-1_7247991.svd


Boken verkar otroligt välskriven de första kapitlen som jag tagit mig igenom och det är njutbar läsning i hängmattan. Jag rekommenderar alla som inte redan har gjort det att antingen köpa den eller att låna den som Elib bok på ditt lokala bibliotek. Har du då bara ett lånekort kan du låna en digital kopia och läsa som PDF på din dator hemma. För de som gillar pappersformatet bättre så kan man naturligtvis antingen låna boken i pappersform eller helt enkelt köpa boken.

Cervenka skriver om "Vad är pengar?" och vi tror alla att vi har en bra uppfattning om vad pengar är, men ingen är så påläst att det inte tål att repeteras igen. Med en hel del nya spännande tankar kring ämnet. En del nya fakta, en del om guld och de nytryckta digitala sedlar som ger inflation i det finansiella systemet och om lågräntornas konsekvenser på hela systemet. Om löner och bonusar till finanspampar och hur detta inte innebär en egentlig morot för människors förmåga att prestera. Delen om bankväsendet känns väldigt aktuell med tanke på situationen i världens alla ekonomier. Med liknelser och smått skämtsamt jargong, så håller boken sig hela tiden spännande och man kan inte vänta tills man kommer till nästa sida. Det är en väldigt lättläst bok på det sättet att den förklarar hur allt hänger ihop utan att krångla till det i onödan.

Det mesta är kanske sådant som de pålästa redan vet, men med anekdoter, och tänkvärda infallsvinklar så har boken alltså ett mycket bra flyt och är faktiskt förvånansvärt lättläst för att vara en bok om ekonomi.

Därför råder jag alla andra att göra vad jag redan gjort, och genast plocka upp boken för att läsa. Det är verkligen värt tiden! Eftersom den är skriven på det sätt som den är, så är det alltså inte tung läsning utan mer som underhållning och fortfarande ett avkopplande sätt att spendera sina lata semesterdagar om ämnet intresserar en!

måndag 2 juli 2012

Turista i din egen stad...

I Gammelstad i Luleå finns kyrkbyn som också återfinns på UNESCO:s världsarvlista. Under sommaren bör man i mitt tycke inte bara åka bort på semester utan även passa på att uppleva sin egen stad och det som finns i närområdet. Ofta förbi ser man de fina omgivningar som ändå kan finnas nära hemmet där man kan njuta av att flanera en liten stund. Jag gillar utflyktsmål som inte kostar något men som ändå förgyller ens tillvaro.



Luleå har ju även en hel del stränder, men tyvärr har juni varit alldeles för kall och regnig och det är ännu inte varmt i vattnet. Men har man barnen med sig kan de tycka om att titta på djur och natur och besöka exempelvis Hägnan i Gammelstad nära kyrkbyn, eller att åka ut på Hertsö Miljögård http://hertson.se/miljogarden/.

Barn uppskattar även enkla utflyktsmål såsom lekparker på andra sidan stan där man kanske sällan eller aldrig varit och lekt förut. Gültzaudden har en fin lekpark och strand. Stadsparken i Luleå har även den en liten lekpark som brukar uppskattas om man stannar till en stund och leker när man ändå tänker gå en vända på stan.


Blir det många regniga dagar kanske man vill vara inomhus på Leos lekland eller Teknikens hus vid universitetet eller kanske att bara åka till badhuset. Äventyrbad finns i Boden och Piteå. Så om man kan tänka sig att köra utanför Luleå kan man besöka Pite Havsbad som har gott om aktiviteter för barn och ungdomar.

För de äventyrliga barnen finns Western Farm i Boden som kan även den uppskattas av både stora och små.

Blir det varmt så att det känns som badväder så kan man åka ut till Skärgården med turbåtarna som jag skrivit om tidigare: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/lulea-skargard-varldens-enda.html.

Har du själv planer för sommaren? För även om man även bör ha tid till att ligga i hängmattan så känns det för mig viktigt att ta vara på den lediga tiden och försöka fylla den med roliga aktiviteter och upplevelser med sådant man kanske inte hinner till vardags. Så att det även känns att man har gjort något under tiden man varit ledig. Det behöver dock inte vara så tillkrånglat. Vardagslyx är de rika upplevelser som inte behöver kosta något. http://rymdiz.blogspot.se/2012/06/vardagslyx-ar-en-minibaguette-med-ost.html