Både Cornucopia och Flute skriver exempelvis om torkans effekter, till exempel här: http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/en-perfekt-storm.html och här: http://flutetankar.blogspot.se/2012/07/arets-spannmalsskord-stora-problem.html
IPCC har förutsett denna utveckling i sin rapport som även presenterades under våren. Sedan Juni finns rapporten även tillgänglig på deras hemsida. Rapporten kan läsas i sin helhet här: http://www.ipcc-wg2.gov/SREX/images/uploads/SREX-All_FINAL.pdf
IPCC varnade för att mer extremväder är att vänta. Och det är redan utsatta länder som enligt forskarna kommer att drabbas värst: kraftiga skyfall blir vanligare i Östafrika, torkperioder hänger i längre i till exempel Nordamerika och Brasilien, värmeböljor kommer oftare i länderna kring Medelhavet. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/extremvader-slar-mot-utsatta_6960285.svd
Man skriver bland annat i rapporten att över hela världen där det finns tillräckligt med underlag för att beräkna detta så ser man att antalet varma dagar ökar jämfört med tidigare. Det pågår alltså en förändring i klimatet till det varmare. Extremt väder såsom torka beror på flera faktorer som kanske inte anses ovanliga när de bedöms var och en för sig, men när man ser att de allt oftare leder till sammanhängande perioder utan normalt regn så bedömer man dessa som extrema.
För övrigt så anser rapporten att torkperioderna hade ökat i många delar av världen men att man ansåg att centrala delarna av nordamerika hade varit mindre drabbad av torka än tidigare, vilket representerade ett undantag. Kanske måste de revidera den åsikten efter denna sommar.
"Det finns ett medium förtroende för att vissa regioner i världen har upplevt mer intensiva och längre torka i särskilt i södra Europa och Västafrika, men i vissa regioner torka har blivit mindre vanliga, mindre intensiv, eller kortare, till exempel i centrala Nordamerika och nordvästra Australien." (ur IPCC's rapport, sid 8)
Eller så kan man se det som att vi naturligtvis inte helt kan förutsäga vädret, men att man kan anta att områden som redan idag då och då drabbas av torka, så kan detta alltså komma att ske mer frekvent än tidigare. Man kan även se det som att de kan bli färre i antal, men när det väl blir exempelvis torka eller kraftiga regnfall så pågår dessa sedan i en längre sammanhängande period när de väl kommer.
Till exempel så ser man även att där det är nederbörd och stormar så kan dessa öka i styrka och intensitet men samtidigt minska i antal. "Det är troligt att frekvensen av kraftig nederbörd eller andel av den totala nederbörden ifrån kraftiga regnfall kommer att öka under 2000talet i många områden i världen. En genomsnittlig tropisk cyklons maximala vindhastighet kommer troligen att öka, även om ökningarna inte förekommer i alla oceaner. Det är troligt att den globala frekvensen av tropiska cykloner antingen minska eller vara stort sett oförändrad."
Det är även lite av ett dilemma att samtidigt som vi ser klimatförändringarnas ödesdigra konsekvenser med dödliga stormar, torka, missväxt, översvämningar, svält i många afrikanska länder, så fortsätter kapplöpningen mot mer koldioxid och oljeutvinning.
Men det är inte bara matbrist som blir en följd när världens skördar i det närmaste tappar grovt räknat, en tredjedel av sin skörd. Ett annat stort problem är ju även vattenbristen. När det regnar mycket, men det regnar på fel ställen så fylls inte heller grundvattnet på. Man förbjuder konstbevattning av matjordarna, men vattennivåerna har redan nått kritiskt låga nivåer. När vattendragen torkar ut dör även eventuellt ekosystem knutit till samma vattensystem, också ut.
Det finns många städer och länder där man redan identifierat framtida vattenbrist av katastrofala proportioner. Se till exempel: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/den-kommande-vattenbristen.html
En del av extremvädret under juli, källa: TT
Japan:
Fler dagars intensivt regnande i juli orsakade jordskred och översvämningarn på den sydliga ön Kyushu. Omkring 400 000 evakuerades från sina hem och inhystes i skolor och allmänna byggnader. Broar och tusentals hus spolades bort av vattenmassorna. I går rapporterades att katastrofen krävt ytterligare ett dödsoffer. Totalt har 28 människor mist livet, ett 30-tal saknas fortfarande. Omkring 2 000 hushåll är fortfarande utan ström, men många har nu fått återvända till sina bostäder.
Ryssland
Nära 200 personer dog i översvämningar i regionen Krasnodar i Ryssland i början av juli. Skyfallen ledde också till att katastroftillstånd utfärdades hamnstaden Novorossijsk vid Svarta havet och råoljetransporterna från stadens hamn stoppades.
Polen:
Minst en människa dog och tio skadades i ett oväder som darbbade nordvästra Polen i helgen. En kraftig tromb ställde till med stor förödelse. Tusentals träd slets upp med rötterna eller knäcktes och byggnader och elledningar raserades
Sverige
Framför allt Småland drabbades hårt av översvämningar i förra veckan. I flera vattendrag och sjöar steg vattennivåerna över det normala och vägar och hus skadades.
Som sagt är extremvädret här för att stanna och ju mer koldioxid och växthusgaser vi släpper ut desto värre eller extremare, kommer vädret att bli. IPCC:s rapport skriver även att känsligheten för hur man drabbas av detta extremväder beror på många faktorer såsom landet och styrningen av det land man bor i, vilken ålder, kön, allmänhälsa man har, hur känslig man är för ekonomiskt bortfall eller förändring i prissättning för maten man äter.
Man skriver i IPCC's rapport, s.7 "Exponering och sårbarhet är dynamiska värden, varierande mellan tid och rum och skalan beror på ekonomiska, sociala, geografiska, demografiska, kulturella, institutionella orsaker, såsom styrning av staten och miljömässiga faktorer. Därför är individer och samhällen differentiellt utsatta och olika sårbara baserat på ojämlikhet såsom nivåer av välstånd och utbildning, funktionshinder och hälsotillstånd samt kön, ålder, klass och andra sociala och kulturella särdrag.
Bosättningsmönster, urbaniseringen och förändringar i socioekonomiska förhållanden har alla påverkat hur man påverkas av dessa klimatförändringar. Man har även observerat trender i exponering och sårbarhet för klimat extremer. Till exempel i kustområden.
Bosättningar skriver man, bland annat på små öar och i delta-områden och bosättningar på berg är utsatta och sårbara för klimat ytterligheter i både utvecklade och utvecklingsländer, men med skillnader mellan regioner och länder.
Man kan alltså se klara fördelar i att försöka minska sin känslighet för dessa saker. I Sverige där vi fortfarande har en god ekonomi kanske vi inte i första hand drabbas av ökade priser på maten, men många i Småland känner sig säkert drabbade av att översvämningar förstört deras hus och ägodelar. Det kan alltså vara en idé att se så att man inte bor i närheten av vattendrag eller där höjda vattennivåer kan förstöra vägarna till ens hus. Finns det tendenser till översvämningar redan idag så kan man nog räkna med översvämningar i framtiden. Bor man särskilt utsatt till kan man naturligtvis även överväga att flytta till ett mindre utsatt område. Som IPCC påpekar kan även berg vara ett dåligt ställe att bo på, kanske för att man där istället kan råka ut för starkare vindar, och stormar. Öar är även de utsatta.
Men om man nu inte vill flytta på sig, är ett alternativ alltid bara att minska sin ekonomiska sårbarhet och som vanligt, betala av skulder och se till att skapa buffert mot oförutsedda händelser.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar