En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 16 januari 2014

Terminatorkrig just runt hörnet?

Ryssland lägger just nu mängder av pengar på att rusta upp sin armé och vilka vapen man har tillgång till. Man försöker utveckla mer effektiva robotar att använda i strid. Världen över används redan väldigt mycket "drönar" plan som flyger pilotlöst.



De här nya robotarna är bland annat amfibier som ska kunna köra på land och i vatten. Pentagon hade nyss en demonstration av alla de här nya vapnen. Se bland annat filmer och information, här:
http://gizmodo.com/these-next-generation-drones-carry-gear-and-machine-gun-1445664557


Otäckt och skrämmande med nya vapen, det är bara att konstatera att vapenutvecklingen aldrig står stilla utan nära följer all vår övriga teknikutveckling. Ofta ligger den dessutom före vår övriga utveckling på grund av att en del teknologi utvecklas endast för militärt syfte i början.

8 kommentarer:

  1. Ibland hinner det civila samhället ta upp militär utveckling snabbt. Exoskelett blir en lättnad för många idag rullstolsbundna och än fler som har svårt att gå. Militärt är det tänkt att hjälpa soldater bära tung utrustning och förflytta sig snabbt i terräng utan mer vanliga fordon.

    Google köpte nyss ett antal företag för robotar. Mest känt är Boston Dynamics som tillverkat ett antal robotar som liknar fyrfota djur och kan förflytta sig snabbare än människor. De har meddelat att företaget tänker respektera befintliga militära kontrakt Boston Dynamics skrivit under, men att de inte har några avsikter att skapa militär teknik.

    DHL och Amazon har sagt sig vilja ha drönare för paketförmedling och åtminstone för mycket lätta transporter tror jag cykelbud snart får det lite tuffare. Med mycket lätta transporter menar jag dokument, medicin mm. Luftfartsmyndigheter är väldigt rädda för obemannade farkoster. Har själv haft samtal med Norrköping i mitten på 10-talet när jag ville starta en verksamhet med obemannade zeppelinare. Som hobby var det ok men inte kommersiellt. Skulle jag ta upp det idag var det med drönare.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressanta tankar och information. Tackar. :)

      Radera
  2. Varje historisk teknikutveckling har hitintills nyttjats militärt i första hand. Så även nu. Hela rymdprogrammet är ett sentida exempel på det.
    Därefter har de civila tillämpningarna kommit. Det gör de säkert med robotarna också. Och det är nog bra.
    Man kan ju önska att det vore annorlunda, men faktum kvarstår.
    Vår enda möjlighet är att på alla sätt stärka de fredsbevarande krafterna och initiativen.

    SvaraRadera
  3. Nja Gronvita hur är det med tex:

    Eldens tämjande?
    Plogen?
    Vattenkvarn?
    Väderkvarn?
    Boktryck?
    Ångmaskiner?
    El?
    Sekvensering av dna?
    De första industrirobotarna användes väl för biltillverkning?

    Finns olika åsikter om vad som är fredsbevarande krafter och initiativ. Men en del kan vi säkert enas om. Lindra tillväxten av CO2. Främja alternativ till fossil energi tex elbilar för persontransporter, drönare för inspektion av grödor hos bönder och att skrämma bort rovdjur. Jag tror att elbelysning i bostäder bidrar till kunskap och att det är en viktig faktor. Mat är säkert än viktigare. Mobiltelefoner?

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  4. Nanotec.
    Primärt och sekundärt. Ny teknologi används ofta militärt.
    Elden nyttjades för att terrorisera fiender.
    Kvarnar för att smida vapen.
    Den tämjda hästen för kavalleri
    DNA-manipulation för att skapa "super-soldater"

    Hönan och ägget, javisst, men den militära drivkraften är alltid stor.
    Tror teknikutveckling är bra. Viktigt dock att begränsa viljan och behovet att vända den militärt

    SvaraRadera
  5. Ja Gronvita ny teknologi används ofta militärt. Spinning Jenny gjorde tillverkning av uniformer billigare men också vanliga kläder förutom att uppfinningen ofta sägs ha startat den industriella revolutionen. (Anser själv att det var fler samverkande faktorer)

    Jag tror att allmänt spridd kunskap kan minska mängden krig. Vi har också färre krig nu än tidigare. Samtidigt vill jag ha fler med militär utbildning i Sverige helst värnplikt igen för både män och kvinnor. Vet att militär gör stor nytta vid lite större olyckor som svåra stormar eller större skogsbränder och ser dem som en försäkring vid än större katastrofer som tex reaktorhaverier eller just för att helst få en angripare att avstå.

    Har full förståelse för de som inte under några som helst omständigheter kan tänka sig att bruka vapen. Anser försök till allmän nedrustning, förbud för vissa vapen mm utmärkt.

    Inser också att en del utveckling jag arbetat med eller investerat i också kommer att nyttjas militärt även om det inte är det största syftet. Nobel trodde dynamiten var så fruktansvärd att den inte skulle användas militärt utan bara civilt.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  6. Och visst är vi överens här.
    Även så om värnplikten. Där vill jag se en bredare värnplikt med förutom den militära delen, civilförsvar, driftvärn för den viktigaste infrastrukturen (då kanske t o m tågen skulle kunna fungera vintertid), tull, gränsskydd, räddningstjänst, polis, miljöskydd m fl.
    Poängen är att, förutom att få dessa funktioner att fungera, fostra oss själva till samhällsansvar och utbildning i nödvändigheten av ett fungerande samhälle.
    Tror det är ett bra sätt bygga freden och samtidigt rusta för ev. ofärd.

    SvaraRadera
  7. Utmärkt Gronvita! Vi är helt överens. Intet att invända.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera