En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 21 januari 2014

Telia bluffmail och försök till phishing...

Idag fick jag det här mailet ifrån en relativt bekant avsändare. Det ser ju precis ut som ett mail ifrån Telia skulle kunna se ut. Förutom att de här klåparna har skrivit "Tellia Faktura". Jag blir så besviken när dagens bluffmail har sådan dålig svensk grammatik, meningsbyggnad och absolut ingen stavkontroll. Hur skall de kunna lura en så länge de håller på så här? Dessutom visste jag ju också att jag inte dubbelbetalat någon faktura eftersom jag dessutom har e-fakturor som skickas direkt till kontot och jag behöver aldrig lägga in deras uppgifter själv.

Här är ett exempel på hur ett bluff-mail kan se ut. Notera konstiga siffror ute i kanten, och längst ned gör de reklam för ett orelaterat nyhetsbrev på Facebook. Telia loggan ser också mystisk ut, de har inte ens kunnat kopiera loggan på rätt sätt.

"Problem på din sista räkningen," <-- När skulle Telia skicka ut ett brev med en sådan här mening?


"Flera kunder har den senaste tiden fått mejl som ger intryck av att komma från Telia. Mejlen kan vara förhållandevis professionella med Telias logotyp och Telia-liknande e-postadresser som avsändare. Mejlen handlar om en påstådd dubbelbetalning av en faktura och om en återbetalning. Dessa mejl kommer inte från Telia. 

Klicka inte på några länkar och lämna absolut inte ifrån dig några person- och/eller kontouppgifter. Detta är försök till ”nätfiske” eller phishing som det också kallas. Telia begär aldrig att kunder ska lämna sina uppgifter via mejl. Telia har blockerat de länkar samt spärrat de avsändaradresser vi känner till."
http://www.telia.se/privat/aktuellt/2013/November/Varning-f-r-bluffmejl

Hur går det själv, får ni mycket bluffmail och konstiga telefonsamtal från andra länder?

2 kommentarer:

 1. Jo det förekommer och ibland tar det en tid i samtal innan det står klart vad det rör sig om. De svenska samtalen rör mest telefon och internetavtal där de försöker ge sken av att vara ett annat företag än de är.

  Tack är inte intresserad är rätta svaret och avsluta genast kontakten.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper aldrig saker via telefon. :)

   Radera