En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 24 september 2013

Om jag inte var jag...

Tänker du någonsin på, "vad skulle jag ha gjort om jag inte var jag?"  Livet är ju fyllt av möjligheter och ändå har jag gjort just de val som jag har gjort. Val som har lett fram till var jag bor, hur jag lever, vilka andra människor som finns i mitt liv. Om jag hade gjort annorlunda val hade jag inte suttit här vid köksbordet idag. Då hade jag suttit vid ett helt annat bord, i ett helt annat kök, i ett helt annat liv...

På bild: Helene Öhman (Fotograf: http://www.photobymaria.com/)



Jag 'googlade' några andra "Helene Öhman" för att se vad de har för sig:

Jag kanske kunde ha varit präst i Skåne...Men än är det kanske inte försent?
http://www.trelleborgsallehanda.se/personligt/article1440313/Flytten-till-Skane-ledde-till-dromyrket.html

Eller Folkpartist. http://www.folkpartiet.se/folkpartiet-nara-dig/skane-lan/kommuner/staffanstorp/ovriga-representanter/helene-ohman/

Eller varför inte sjuksköterska?
http://www.ystadsallehanda.se/tomelilla/article1977506/Sviktande-minne-far-stod.html

Eller utvecklingschef på Ledarna... https://www.facebook.com/helene.ohman

Det känns faktiskt lite märkligt att se andra med samma namn leva så olika liv än mig själv. När jag läser olika artiklar och sidor så här. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Än är man ung och än har man mycket kvar att se.

The Road Not Taken (Robert Frost)
Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair,
And having perhaps the better claim
Because it was grassy and wanted wear,
Though as for that the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black.
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
Two roads diverged in a wood, and I,
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference. 
Den här dikten handlar om det här. Att vi kan aldrig förutse var vägen tar oss och inte förrän i efterhand kan man se att olika val man gjort har haft olika effekt. Men man kan aldrig vara säker på vad som hade hänt om man tagit den där andra vägen.

Hade man tagit en annan väg, hade man varit en annan person och tänkt annorlunda. Därför hade man inte kunnat se hur resultatet varit i annat fall. 


Lite att fundera på så här på tisdagskvällen.

7 kommentarer:

  1. Nej men jag har funderat på hur jag hade kunnat få mera gjort...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad vill du ha gjort? Kvantitet eller Kvalite? Göra många saker, eller göra några få saker bra? Vad är det viktigaste...

      Själv har jag massor av olika hobbies, som jag kan ägna väldigt mycket tid åt för att studera något på djupet innan jag hoppar vidare till nästa ämne. Jag blir aldrig expert på något, men jag kan mycket om lite... ;)

      Vill man spela ett instrument bra, eller kunna sjunga, bli en konstnär, eller en del som har gjort karriär, bildat familj eller gjort en fantastisk resa kan jag vara avundsjuk på av olika anledningar.

      Men ingen hinner göra allt. Man väljer sin väg, precis som i dikten av Robert Frost. Mycket handlar om prioriteringar. Jag hinner inte vara både sjuksköterska och präst. Iallafall inte samtidigt. Ett val utesluter ett annat osv.

      Inte förrän efteråt ser vi om vi använt tiden på rätt sätt. Förhoppningsvis har vi hur som helst haft roligt under tiden...

      Radera
  2. Jag blir ständigt en annan person. Varje litet val ändrar. Föredrar att se framåt än att tänka på vad som skulle hänt om ... "Vad händer om" är mer i linje med hur jag fungerar. Visserligen fastslog Einstein för 100 år sedan att tiden är den fjärde dimensionen och ännu har ingen bevisat att tidsresor bakåt är omöjligt.

    Lärde nyss av professor Azar att 40 % av koldioxiden vi släpper ut finns kvar i atmosfären efter 100 år och 20 % efter 1000 år samt att det sista tar 10000-tals år att bindas geologiskt. Har tidigare redan insett att 2-gradersmålet är kört. Ser dystert ut, men det gäller att göra något själv och inte överlåta på andra. Installerade värmepump nr 2 nu och har facit av besparing om ett år. Ska kolla lite tätningslister innan hösten är helt etablerad. Går lätt för oss husägare att spara energi och dessutom spara pengar. Den som bor i lägenhet kan sänka temperaturen något men bara indirekt få ekonomisk privateffekt.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja eventuella miljömål är körda sedan länge. Jag hoppas mänskligheten överlever ett tag till, men i den här farten är det inte så säkert.

      Eftersom tid även är rörelse, då allt i universum flyttar på sig, så tror jag att om man kunde resa bakåt i tiden måste man även förflytta sig till den plats där man skulle ha varit "då". Annars hamnar man kanske 200 år bakåt i tiden, fast mitt ute i rymden. Vilken glädje har man av det? :)

      Radera
  3. När man sugs in i ett svart hål stannar tiden och man kan se omgivande universum allt hastigare åldras. Kunde man sega sig ut så kanske ...

    Jag är övertygad om att mänskligheten överlever, ja nästan säker. I dagens nummer av Ny Teknik svarar sex riksdagspartier att energi och klimat är viktigast inför nästa års val. Ett parti valde att inte svara - moderaterna. Förmodligen har M inga teknikpolitiska ideer.

    Hur stora blir kostnaderna i mänskligt lidande genom försummelsen att göra något rejält åt koldioxiden? Miljöminister Eks lömska lögner om minskad koldioxid borde tydligt avslöjas när vi får möjlighet. Ja att vi importerar varor som krävt koldioxid tex.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  4. Mänskligt lidande? Hela det moderna samhällets framväxt sedan 1800-talet har kostat och kostar enormt mänskligt lidande genom all exploatering och den enorma befolkningsökningen det medfört.

    Det är redan konstaterat att allt skulle kunna vara bra om vi människor bara distribuerade och delade resurserna mer rättvist, men uppenbarligen gör vi inte det och därför dör och lider miljoner och åter miljoner människor samtidigt som vi sågar av grenen vi sitter på (miljön långsiktigt).

    Politiken är körd och det är bara de enskilda lokala alternativen och initiativ som kan bygga plattformar för överlevnad. Den goda nyheten är att det faktiskt görs. Om det räcker får framtiden utvisa, men det är det största hoppet i nuläget.

    SvaraRadera
  5. Nja Gronvita förutom lidande har också förbättringar skett för miljarder människor under industrialismen. Död i tidig ålder har minskat kraftigt och många sjukdomar kan botas eller lindras. Befolkningsökningen har på senare år i de flesta länder i stort skett genom längre livslängd och många industriländer står inför minskad befolkning.

    Grensågningen ska vi göra något åt och även om vi i detalj inte omedelbart blir överens kan vi säkert samarbeta om en del. Vi är överens om att fossil energi ska bort.

    Visst kan du ha rätt att bara lokala initiativ kan ge överlevnad. Själv är jag mer optimistisk och utgår från att även mer centrala åtgärder kommer. Fast de kan givetvis påskyndas av lokala alternativ och någon är normalt först med en ny ide. Var nyss ute och plockade lite päron och mumsade på ett äpple i trädgården. Den möjligheten hoppas jag fler får i alla framtida samhällen.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera