En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 23 september 2013

Några av de klokaste ord jag hört på länge...

"David Bergkvist Nu tänker jag uppfinna några egna politiska ord, för att väga upp högerns nyspråk:

Stoppa SKATTEDUMPNINGEN! Länge har vi åtnjutit bland världens starkaste ekonomiska deltagande, med en solid ekonomi som följd! Regeringens politik går ut på att oansvarigt sabotera detta! Stoppa dumpningen av skatteunderlaget och avdemokratiseringen av ekonomin! För en stark, solidarisk, progressiv skattepolitik! Låt oss ta från de rika och ge åt de fattiga - inte tvärt om!

Bekämpa MASSPANIKEN! Rädslan är den farligaste fienden! Genom att söka syndabockar såsom nyanlända från andra länder och kulturer förlorar vi lätt fokus på vad som egentligen orsakar våra problem och hur vi tillsammans kan lösa dem. Medan rasisterna spyr sin galla i Riksdagen skrattar överklassen hela vägen till banken.

För FRITIDSLINJEN! Den tekniska utvecklingens mål och syfte måste vara att öka andelen tid i kreativ, meningsfull och bekväm fritid för alla och envar. Låt oss inte sätta upp politiska spärrar eller straffsystem som hindrar denna självklara utveckling. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön är ett enkelt och självklart steg mot detta."Detta är återgivet ifrån ett Facebookinlägg som jag bara tyckte behövde en större spridning. När vi tycker saker på FB så har det en tendens att stanna där. Men genom att sprida ordet vidare när vi hör något som vi tycker låter bra så fortsätter väl diskursen genom samhället?

Faktum är att om arbetstidsutvecklingen följt tidigare utveckling så hade vi ju haft 6 timmars arbetsdag för länge sedan. Somnade "arbetarrörelsen" i och med medelklassens intåg. Fick vi det för bra så att vi slutade kämpa för demokrati, eller för förbättrade villkor för "arbetaren".

Arbetarrörelsen verkar helt enkelt ha mer eller mindre dött ut. Även om jag anar att den är på tillbakaväxt nu när samhället har tagit en sväng till det sämre efter alla skattesänkningar. Moderaterna har sänkt skatterna med -130 miljarder. Inte konstigt att det känns som att vård, skola, omsorg och välfärden urholkas. De rika blir rikare och de fattiga blir fattigare.

På den ljusa sidan ser jag dock att vi har en tradition i det här landet av att organisera oss i föreningar och därmed finns det hopp om att arbetarrörelsen växer åter och återigen går till kamp för arbetarens rättigheter. Genom exempelvis förkortad arbetsdag skulle vi ju kunna få fler arbetstillfällen på den svenska arbetsmarknaden och fler skulle kunna arbeta istället för att vara i ett utanförskap.

Om vi kan dela med oss, dela med oss av arbetstiden. Dela med oss genom att bevara skatterna som vi behöver ha för att värna om vår välfärd. Att inte bygga ett 1/3 dels samhälle. Att ha ett rättvist, demokratiskt samhälle där alla kan ha samma förutsättningar till ett gott liv.

Här är Jan Ericsson (M) riksdagsledamot för er som såg det här tv-programmet under veckan:


"Jag har ju inte fått några större mängder mail i min mailbox från människor som tackar nej till en skattesänkning". säger Jan.

Vad säger ni - ska vi hjälpas åt att fylla Jans mailbox?
jan.ericson@riksdagen.se

Här har ni ett brev-förslag som gör det hela lite snabbare:

Hej Jan !

Jag såg programmet där du sade att du inte fick speciellt många brev från
väljare som tackade nej till ytterligare skattesänkningar.
Här har du en som gör det !

Den inslagna vägen är en återvändsgränd för landet,
ni moderater har sänkt skatten i landet med mer än 130 Miljarder.
Var nöjda med det !!

Känner ni er nöjda med att kvaliteten fått stå tillbaka i Skolan och vården
bara för att vårt lands rikaste skall få ännu mera ??
Eller det faktum att vi har de snabbaste växande inkomstklyftorna i västvärlden ??

Jag anar att du kanske har fått fler brev precis som mitt.
Vänligen säg aldrig igen att du aldrig fått de synpunkterna till dig igen.


//Helene Öhman, Luleå

(Men byt namn och radera denna parentes)

9 kommentarer:

 1. Parasiter brukar vilja dela. Ni är så skattekåta för att ni hoppas vinna på det, det är så härligt att få andras pengar, eller hur? Avundsjuka och girighet är vad er massmordsideologi bygger på.Ni skall dela på min lön...

  SvaraRadera
 2. Alliansens största misstag var att inte börja riva dom ruttna delarna av den offantliga sektorn, det vill säga nästan hela. Ingen sosse skulle betala 500 spänn för en smörgås, om den inte är gjord av den offentliga sektorn och någon annan betalar. om den offentliga sektorn slösar bort miljarder av andras pengar då skrattar sossen lite korkat, ignorerar problemet och fortsätter vråla hysteriskt efter högre skatter. Som om högre skatter automatiskt leder till högre skatteintäkter. Men handen på hjärtat, att ha höga skatter är ett självändamål. Det lindrar avundsjukan hos dom lata korkade massorna som brölade och kastade snus på lektionerna i skolan istället för att anstränga sig.

  SvaraRadera
 3. Verkar vara känsligt ämne. Ord tar hårt ibland. Fast visst borde det gå att diskutera mer sansat än 8:18 och 8:31 verkar förmå.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Hej! Jag tillhör dem som med rätt låg inkomst och lång utbildning, två barn och fru, till fullo njuter av och uppskattar jobbskatteavdragen. Jag och min hustru jobbar i olika delar av den ideella (inte quango-modellen utan på riktigt ideella) sektorn, trivs med våra jobb, och uppskattar att få behålla mer av våra pengar. Naturligtvis finns det förutsättningar att tycka annorlunda. Men - när politiker i vår kommun (Östersund) föredrar att bygga ishall för en kvarts miljard (ishockey är en liten sport i denna landsända) när det räckt med 60-70 miljoner - fortfarande en gräslig massa pengar så är det klart att sådant som skolor och klasstorlekar hamnar i kläm. När man i Övik slänger miljardbelopp på misslyckade etanolsatsningar så är det klart att skatten är hög. När Götene brände hundra miljoner på "Medeltidens värld" så är det klart att man inte har råd med några extravaganser.
  Du kan aldrig någonsin vara generös med någon annan människas pengar. Du är generös med din egen tid, dina egna resurser och dina egna pengar. Det är i sig ett skäl att sänka skatterna. En politiker, oavsett partifärg är inte generös om vederbörande sänker skatten eller satsar på i sig goda ändamål. Du och jag kan vara generösa. Det kräver att vi har något att själva få disponera.
  Vi byggde en välfärdsstat och förlorade välfärdssamhället. Tyvärr ser det ut som att det var lättare att riva ned det senare än att bygga upp det förra.
  Beklagar anonymiteten, men den har sina randiga och rutiga.

  SvaraRadera
 5. Oj, det var mycket upprörda känslor. Tur att vi alla får tycka olika, annars hade det inte varit ett roligt samhälle att bo i...

  SvaraRadera
 6. Ni kan ge dom pengarna ni inte vill ha till mig, jag behöver dom! Ni behöver dom förmodligen själva men är för hårt indoktrinerade i socialistisk slavmentalitet för att fatta det själva. Ni vill bli dominerade och styrda eftersom ni har gjort er av med all iniativkraft, självkänsla och stolthet. Om ni inte vill ge pengarna till mig nu eftersom jag sagt den hemska sanningen, så kan ni ju dela ut dom till feta, lata och korkade sossekommunalare så dom kan bygga ut villan alternativt köpa cigg och mazariner. Det är nämligen det era pengar kommer gå till, inte till välfärd om ni trodde det (det gjorde ni naturligtvis inte, ingen är så dum, ni är bara avundsjuka och vill förstöra livet för dom som lyckats bättre än er). Varför inte dela ut pengarna till kriminella? Dom gillar ni ju att ta i försvar..

  SvaraRadera
 7. Ja, räkna med upprörda känslor när det gäller konfiskering av frukterna av mitt arbete. Ursäkta otrevligheten, men jag tål verkligen inte socialism! Jag avskyr verkligen den röda ondskan.

  Tyvärr finns det nog inga ärliga partier att rösta på. Sd möjligen.

  SvaraRadera
 8. Dagens skattepolitik gynnar endast det allra rikaste toppskiktet. Övriga får en mycket större kvalitésänkning än vad de sedan kan köpa sig när man privat skall bekosta skola, vård och omsorg. De uträkningar jag har sett är att visserligen har vi genomsnittligt fått några hundralappar mer i plånboken. Men det innebär att om vi skall köpa samma tjänster som just plockats bort så har vi möjligtvis 50 kr kvar i plånboken. Samtidigt som vårdköerna sträcker sig milslånga och service inte längre är ett begrepp.

  SvaraRadera
 9. Alltså för de allra flesta är det mest lönsamt att samhället organiserar tjänster och att de bekostas gemensamt. Det är ju bara att titta på avregleringarna inom vården där man plockar ut miljarder i vinster ur skattefinansierade företags verksamheter. Om samhället hade fortsatt organisera vård och omsorg som tidigare hade de pengarna stannat kvar i verksamheterna istället. (allt blir dyrare genom de här reformerna)...

  SvaraRadera