En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 7 september 2013

Nynazister demonstrerade i Umeå på Rådhustorget...

En olaglig demonstration av en högerextremistisk organisation genomfördes vid 13.00-tiden på Rådhustorget i Umeå.
Polisen var snabbt på platsen för att försöka upplösa demonstrationen och fösa undan demonstranterna. Det skapades dock en hätskt stämning och spontana motreaktioner. ”Inga nazister på våra gator”, ropades det på Rådhustorget.


Samtidigt pågick nämligen VIP-galan för fullt med musik från en stor scen på Rådhustorget. Musiken upphörde och alla blickar och all energi riktades mot den olagliga demonstrationen i stället. Enligt uppgift är det Svenska motståndsrörelsen (SMR) som ligger bakom den olagliga demonstration.


Det är en organisation som är strikt hierarkisk, sluten och disciplinerad. Flera av organisationens medlemmar är dömda för grova våldsbrott och Säkerhetspolisen menar att SMR är den nazistgrupp som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet.

Poliserna föste undan demonstranterna och spärrade av Gågatan mellan Rådhustorget och Vasagatan. Därefter fördes de till Vasaplan och stoppades in i en buss som körde till Minervaskolan, där de visiterades.
Enligt uppgift var demonstranterna utrustade med stenar och utrustning för att kunna skölja ögonen med.

Demonstrationer

I en demokrati är det viktigt att skydda medborgarnas rätt att mötas i grupp och att uttrycka sin mening genom att demonstrera. Mötes- och demonstrationsfriheten är skyddad i grundlag, 2 kap. 1 § regeringsformen.

Det innebär inte att man överallt eller vid alla tidpunkter har rätt att demonstrera. Rätten att mötas och demonstrera får begränsas i lag, men bara om det är nödvändigt, till exempel på grund av rikets säkerhet.

Tillstånd för demonstration

Demonstrationer, det vill säga allmänna sammankomster, på offentliga platser, får inte anordnas utan tillstånd. En skriftlig ansökan om tillstånd ska skickas in till Polisen på den ort där demonstrationen ska anordnas. Du måste skicka in ansökan i god tid, senast en vecka innan demonstrationen ska hållas. När ansökan har lämnats in kan Polisen ta kontakt med dig som arrangör för att inleda en dialog om hur demonstrationen/sammankomsten ska genomföras.

Polisen får bara i undantagsfall vägra tillstånd för en demonstration. Skälet kan vara att det är nödvändigt, med hänsyn till ordning och säkerhet.

Polisens rätt att ställa in och lösa upp demonstrationer

Om du har sökt tillstånd för en demonstration och fått avslag från Polisen, men ändå genomför demonstrationen, har Polisen rätt att ställa in eller lösa upp sammankomsten.

Polisen har också rätt att ställa in eller lösa upp en demonstration om det uppkommer svårare oordning vid eller i anslutning till sammankomsten, enligt2 kap. 23 § ordningslagen.

Med ”svårare oordning” vid en demonstration menas att det ska vara upploppsliknande stämning. Även en demonstration som innebär avsevärd fara för de närvarande eller som medför en allvarlig störning av trafiken kan upplösas. En förutsättning för att Polisen ska ha rätt att upplösa en demonstration är att andra åtgärder inte visat sig räcka till, exempelvis avspärrningar eller avvisanden.

Som lagen säger har man alltså rätt att demonstrera, men skall ha sökt tillstånd för en sådan demonstration. Man har dock inte rätt att yttra sådant som kan tolkas som "hets mot folkgrupp". Den här gången höll de dessutom på med störande och farliga beteenden, som att kasta glasflaskor mot andra. Samt att de störde andra arrangemang som pågick samtidigt. Hade de sökt tillstånd för sin demonstration kunde de hållit den vid ett tillfälle när det inte störde andra arrangemang.

Trist också, att det numera finns en sådan organiserad nazistorganisation i min gamla hemstad Umeå. Förhoppningsvis slipper vi se mer av dem, men troligtvis så är det inte det sista vi hört från dem. 

Roligt att se dock att deras ord inte stod oemotsagda utan att folket i Umeå inte vill ha rasistiska uttryck utan vill istället se öppenhet och ett välkomnande för utrikes födda som kommer till Sverige.

2 kommentarer:

 1. Ja ojojoj. Nazisterna är en handfull förvirrade ungdomar utan inflytande. Kommunisterna är hundratusentals och har stort inflytande genom infiltration av media. Var är din oro för det verkliga hotet, kommunismen?

  Kommunisterna misshandlar och hotar regelbundet sina meningsmotståndare. Och innan du börjar bitcha om att nazisterna minsann också gör det - jo för visso gör dom det, men i LÅNGT mindre omfattning än dom röda stormtrupperna som ofta syns på gator och torg. Har du hört talas om uttrycket att sila mygg och svälja kameler? Återigen, var är din oro för det röda hotet? Åh, just det, jag glömde att du själv är en övertygad anhängare av en vansinnesideologi som orsakat oändligt lidande och misär i varje land som tillämpat den.

  Vilken ironi att vänstern hetsar upp sig över en ideologi som är snarlik deras egen! Byt ut judar mot kapitalister och vips, socialdemokrati! Det är knappast en slump att sossarna stod nazismen så nära på 40-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid trist med anonyma kommentarer.

   Nynazistiska strömningar är på fram-marsch i hela Europa, inte bara Sverige. Ungdomarna (generation-noll) är många och de här organisationerna kan växa till sig snabbt.

   Vansinnes-ideologi? Är det inte Moderaterna det? :)
   som försämrat för alla utom de rika?

   I övrigt så kände jag att ditt inlägg var fyllt av så mycket propaganda att jag inte får lust att ha någon seriös diskussion. Jag önskar dig en fortsatt skön söndag.

   Radera