En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 23 september 2013

Polismyndigheten kartlägger Romer...

Först när jag hörde om den här nyheten, så tänkte jag "det här kan inte vara sant". Jag har sedan under dagen försökt att tänka ut anledningar till varför man skulle ha ett sådant register? Att försöka rättfärdiga att detta kunde ske. Inte ville jag tro detta om Sverige. Ett land som tror på rättvisa, demokrati och frihet. Att kanske var det ändå i bästa vilja, bara ett försök att kartlägga kriminella? Kanske fanns det något som låg bakom? Jag är en sådan som vill tro det bästa. Att det inte skulle vara så illa som det faktiskt lät.

Men sedan när jag i lugn och ro har haft tid att läsa nyhetsrapporteringen så kommer jag till slutsatsen att "Det är sant!". Det här händer i Sverige, år 2013. Samt insikten att det inte finns några skäl till varför man har upprättat det här registret. Inga andra skäl än rasism och fördomar. När man kartlagt helt vanliga familjer till och med deras nyfödda barn. Bara för att de har en härkomst som av myndigheten inte uppfattas som "svensk".

En statlig myndighet som på stor skala ägnar sig åt olaglig kartläggning av etnicitet och förföljelse av en hel folkgrupp. Samtidigt som man startat projekt för Romsk Inkludering till det svenska samhället från regeringshåll, så pekar man hos en statlig myndighet ut över 4000 individer och säger att "de är inte som vi".

För information om projektet se: http://www.regeringen.se/sb/d/15731 eller så har jag även skrivit om det tidigare, här: http://rymdiz.blogspot.se/2013/05/romsk-inkludering.html


På bild: Tanja Hagert, ansvarig för projekt "Romsk Inkludering", Luleå.

Det känns i och med den här skandalen. Att vi gått nästan 100 år tillbaka i tiden. Hur skall vi kunna få människor att lita på våra myndigheter, som varit förföljda av desamma. När de gör på det här viset? Över 70 personer minst, hos polismyndigheten, har känt till det här registret. Förmodligen många, många fler. Det kommer visa sig i internutredningen som polisen måste göra. Kanske kommer heller inte allt fram i internutredningen. När polismyndigheten även måste bära skammen för vad som de gjort.

Skandalen kommer även inte bara få konsekvenser inom vårt land, men även i våra internationella relationer är det en skandal. Sverige som brukar vara bra på att följa de mänskliga rättigheterna. Men inte nu längre. 

Nu är vi på en glidande skala från demokrati till diktatur, på Freedom House Frihetsindex. Vi kommer antagligen att falla i placeringarna på deras lista till nästa gång den upprättas. 
http://www.freedomhouse.org

Tidigare har exempelvis poäng för pressfriheten i Sverige sjunkit några poäng från 2010 och framåt.

Sammanfattningsvis kan man konstatera ~ Att förfölja en folkgrupp, hotar allas våran frihet!

11 kommentarer:

 1. Ja det är pinsamt minst sagt att vara svensk idag. Pinsamt hur människor försöker rättfärdiga det hela också. Men som den banan-republik vi är, så får väl någon/några en smäll på fingrarna och blir på sin höjd omplacerade, alternativt en spark uppåt i karriären. Allt medans Svenska folket säger som Kungen: "Nu vänder vi blad".

  Möjligen kan de i någon efterkonstruktion hävda att de följde någon terroristlag... Tvivlar på att huvuden kommer att rulla.

  Kul blogg btw! Hittade hit via Cornucopia. Som förövrigt sjönk som en sten i mina ögon efter det blogginlägget.

  Trevlig kväll,

  //Johnny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr så tror jag det inlägget var nog inte så genomtänkt ifrån hans sida. Samhällskonsekvenserna blir enorma i ett rättslöst samhälle.

   Radera
  2. Cornu skrev att han stängt kommentarsfunktionen till texten ”Omvänd rasism och moralpanik stoppar polisens brottsutredningar”, eftersom han ”inte har lust att radera fler försök till hets mot folkgrupp”.

   Jag tror att det mer handlade om att han inte ville stå för sin egen text, och speciellt inte då den snabbt var på väg upp i listan ”veckans populäraste inlägg”. Vem vet, kanske hade den kletat sig fast sig i listan ”populäraste inlägg sedan start”? Det ville han nog inte, eftersom det är svårt att förutse de långsiktiga politiska följdverkningarna av polisens zigenarregister. Glöm inte hur länge han fick ångra sin kategoriska text efter massakern på Utöya, då han förutspådde att högerextremismens smekmånad var över (sedan dess har (SD) ökat från 5,6% till 8,6%). Det inlägget kletade sig fast, till hans stora förtret, i listan ”populäraste inlägg sedan start” i över två års tid.

   Så han stängde av kommentarerna redan efter 4 timmar och riktade strålkastarljuset, och därmed sidvisningarna, mot inlägget ”Nya förbättrade kommentarsregler”. Jag tror inte att han kommer kunna hålla så strikta kommentarsregler i längden. Jag ser det inlägget mest som en rökridå.

   Radera
  3. Man kan ju bara gissa anledningen. Jag börjar dock tro att han verkligen köpt argumenten för sidan "den här typen av spaningsregister behövs verkligen", vilket är synd, eftersom jag inte håller med.

   Jag tror att detta kommer vara den enskilt största internationella skandalen på länge som Sverige kommer att få stå till svars för. Risk att vi blir dömda även i internationella domstolar mm. Även inom polismyndigheten måste någon stå till svars och avgå troligtvis.

   Jag mår illa över de här händelserna eftersom romer i Luleå (har jag hört via vårt romska projekt) nu drabbas ytterligare genom att folk kommer fram till dem i mataffären med spott och spe och säger "åt hem" eller liknande. Med en markant ökning efter att den här nyheten började spridas.

   Orsaken är att eftersom polisen hela tiden försöker försvara sig med att säga den här gruppen är alla kriminella, så får ju höger-rasism-sidan vatten på sin kvarn och tar det som ett fakta. Det värsta verkar flyta upp till ytan i diskussionerna i följden på den här nyheten.

   Förhoppningsvis kommer även något positivt av det också genom att man kanske får fokus på hur illa den här grupper behandlas av myndigheter.

   Radera
 2. Är man kriminell så får man finna sig i att bli kartlagd! Polisen kartlägger knappast någon i onödan. Men multikultursälskarna vill väl helst att man skall göra utlänningar och allehanda tycka-synd-om-grupper helt immuna mot åtal. Det är inget annat än fruktansvärt att vänstern försöker skydda misstänkta brottslingar mot polisen!! Vad är ni ute efter egentligen? Krossa hela samhället? Göra Sverige till ett kriminellt helvete? Är ni själva kriminella? Hur mycket NI än älskar resandefolket så kan dom inte få slippa undan lagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att kriminella skall kartläggas, men tyvärr bryter den här kartläggningen mot en hel mängd lagar. http://www.dn.se/nyheter/sverige/forbjudet-registrera-pa-etniska-grunder/ här kan du läsa mer om det.

   Radera
 3. Vad är det för fel i huvudet på er vänsterextremister? Är ni så in i h-e dumma att ni tror att myndigheter ägnar sig åt något som hysteriska vänsterterrorister dregglar efter att få anklaga dom för? I dagens hysteriska rasisthetsjakt där till och med glassar anklagas för rasism? Man tar sig för pannan över er ofattbara naivitet! Det kan inte finnas någon liten anledning? Ni borde förklara er, tycker ni att kriminella skall slippa kartläggning om dom bär romska kläder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börjar tro att du är samma anonym som står för en hel mängd arga inlägg på olika inlägg jag har gjort. Om du inte har något mer konstruktivt att säga så att vi kan föra en sansad debatt där du sakligt kan lägga fram hur du tänker istället för påhopp både på mig och du börjar närma dig "hets mot folkgrupp" så hoppas jag att du kan "resa vidare" till en annan del av internet där du kan ägna dig åt att bara diskutera med likasinnade. För då kan vi inte föra någon dialog.

   Radera
 4. Med 4000 personer i samma register kan man dock inte tala om en polisiär utredning. Jag hade köpt en del av de här argumenten om det bestått av en hel mängd mindre analysfiler där man kanske kartlagt högst 100 personer i varje. Om man ska kartlägga 4000 personer undrar man ju vilket brott de misstänks för? Tror de att det är ett stort terroristnätverk här mitt i Sverige i storleksordning som Al-Qaida? För de verkade ju inte som de var klara med den här filen, de fortsatte att lägga till personer...

  Sen har vi som sagt andra rättigheter, som människor som också är grundlagsskyddade. Rätt till vårt privatliv och integritet. Vi skall inte misstänkas för brott utan goda skäl och inte registreras utan att det finns någon anledning.

  De rättigheterna har alla, inte bara de som du uppfattar som svenska.

  Förresten undrar jag varför du kallar mig vänsterextremist och vänsterterrorist, kriminell, med mera rätt sjuka påhopp som det inte finns fog för. Ingen kan ju ta något du säger på allvar när du inte kan hålla dig ifrån personangrepp.

  SvaraRadera
 5. Anonym 20:48. Definiera kriminell? Seriöst vad är definitionen på kriminell?? Frihetsberövande? Samhällstjänst? Böter?

  Och i övrigt... Rikspolischefen uttalar sig och verkar ha en annan åsikt än dig. I detta fallet har polisen kartlagt människor helt i onödan. Och enligt vad de flesta bedömare bekräftar, olagligen så.

  "Men multikultursälskarna vill..." Likhet inför lagen anser jag och jag tror nog att du håller med. Detta ska enligt mig gälla multikulturälskare, invandringsfientliga, Romer, poliser, kulturmarxister, kapitalister, skomakare och alla de övriga. Sedan finns det inom lagen en del undantag, så som minderåriga etc.

  "vänstern försöker skydda misstänkta brottslingar mot polisen.." Talar vi fortfarande om detta fall??? Vad jag vet så är ingen åtalad för något brott, alternativt ärendet är nedlagt.

  "Krossa hela samhället?" Vet ej vad vänsterextrema vill men oppositionen och många i mitten vill hålla ihop samhället, inte krossa det. Solidaritet skulle min morfar, som var rallare, kalla det. Sunt förnuft kallar jag det.

  "Göra Sverige till ett kriminellt helvete?" Se likhet inför lagen strax ovan.

  "Är ni själva kriminella?" Åter igen, definition. Den människa som inte bryter mot någon lag under ett år ligger förmodligen i koma. För egen del har jag aldrig varit i domstol, förutom vid studiebesök. Däremot är mina fingeravtryck hos polisen efter en blöt svensexa. De tyckte de var bäst att jag slaggade där. Gör det mig till en kriminell? Bedöm du.

  "Hur mycket NI än älskar resandefolket så kan dom inte få slippa undan lagen!" Nu har du förlorat mig helt... Men så här. Vilken lag smiter de ifrån??? Är "resandefolket" som grupp/etnicitet misstänkta för något? Åtalade för något? Vad är Romer anklagade för enligt svensk lag? Vad är småbarnen anklagade för? Säljer de information till "Rom´s liberala" Europa?

  Ingen av oss två har någon exakt sanning just nu. Men det förefaller sig som en överväldigande majoritet av myndigheter och svenska folket är "vänster" enligt er uppfattning. Och detta under en höger regim.

  Johnny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johnny! Fantastiskt att du orkade svara på alla konstiga argument. Jag själv brukar se det som en nästan omöjlig uppgift då det är svårt att argumentera när man inte kommer med något konkret.

   Du lyckades dock svara, på ett klart och pedagogiskt sätt. Bra. :)

   ps. jag håller med om allt du skrev. ds.

   Radera