En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 24 september 2013

Skulder...

Så ett av mina bostadslån gick ut och jag kunde binda om det till lägre ränta. Man tackar och tar emot. Jag har fortsatt att amortera i en sådan hög takt som jag bara kan och det är tillfredsställande att se skuldsaldot minska. Ser fram emot den dag då aktuell skuld kommer att vara 0:-

Jag hade inte tittat på summan på ett antal månader och plötsligt hade summan sjunkit med
-40 000 kr. En härlig känsla. Visserligen är det flera år av avbetalningar kvar, men då lånen är uppdelade på tre med olika bindningstider så kan jag iallafall roa mig med att se att det dyraste lånet 'strax' är avbetalt.

Så här spännande kan lånen se ut. När jag började betala på mitt dyraste lån och amortera mer aggressivt så var även det lånet på runt 150 000 kr. Det har ändå gått mycket snabbare än jag trodde att återbetala. Jag menar att man tittar på sina uträkningar på papper och det låter som det kommer gå långsamt. Men sedan går tiden fortare än man tror och då känns det ändå bra att det tickar på så pass snabbt.

Om en månad sänks även räntan på det lånet med det största beloppet och då går den räntan ned med ca.1% (vilket alltså känns bra) till 3,17%. Visserligen kan man tänka att det är dumt att ha lånekostnaden bunden till en viss procent. Men jag antar att jag tycker om att ta det säkra före det osäkra. Eftersom jag också bor själv så vill jag inte att räntorna plötsligt skall skena iväg till 500% (man vet ju aldrig?) så att jag måste gå från hus och hem. Då kan jag betala lite för den försäkringen så att säga. Att jag inte kommer drabbas av någon plötslig höjning av utgifterna.

Nuvarande lån hos Stadshypotek:

4,64% 66 000,00

4,16% 100 000,00

 4,20% 152 079,00

Total aktuell skuld 318 079,00I övrigt har jag inga andra skulder utöver bostadslånet vilket känns positivt. Även om världsekonomin har stabiliserats sig så vet man ju inte vad som händer sedan. Kanske är man trots allt, bara dum som betalar av skulderna? Kanske kommer det en massavskrivning av alla världens skulder? Kanske blir det en ekonomisk revolution... Vem vet? En del av de som tar på sig lån som inte kommer att gå att betala tillbaka på 400 år verkar resonera så.

Aktuella räntor hos Handelsbanken ser för närvarande ut så här:

Bindningstid* Räntesats Bunden till Senaste förändring
3 månader 2,87 % 2014-01-01 -0,03 %      2013-07-13
1 år 2,91 % 2014-09-30 +0,06 %      2013-08-26
2 år 3,11 % 2015-09-30 +0,05 %      2013-09-05
3 år 3,27 % 2016-09-30 +0,05 %      2013-09-05
5 år 3,72 % 2018-09-30 +0,07 %      2013-09-05
8 år 4,27 % 2021-09-30 +0,07 %      2013-09-05
10 år 4,47 % 2023-09-30 +0,07 %      2013-09-05

Har även sett några avsnitt på senaste säsongen av Lyxfällan och som vanligt blir man lite mörkrädd. Hur kan man låta det gå så långt som en del i programmet gör. Förmodligen är det köpberoenden som gör att människor hamnar där. Ett sätt att inte handla i onödan är ju annars att aldrig gå till affären bara för att man har tråkigt. Att inte surfa så kallade shoppingsiter på internet utan att ha ett tydligt syfte med vad man letar efter. Använda shoppinglista när man väl går till affären och att man inte köper saker i onödan.

Jag tror att jag fortfarande skulle kunna använda mina pengar mer effektivt. Bland annat genom att veckohandla i större utsträckning och minska ned på de mindre "små-inköpen" som egentligen är ganska onödiga. Det går många mindre summor men i slutändan blir det naturligtvis pengar det med.

Vi hade även lönesamtal nyss och jag kommer att få +2,3% på min lön i år. Jag antar att det ändå är bra med tanke på löneutvecklingen i övrigt på arbetsmarknaden. Även om man alltid kan tänka att vad kunde jag ha gjort för att få ännu högre lön. Men kanske kan man tänka på det till nästa år.

Det enda som oroar mig är såklart ändå bostadsbubblan, att när man betalar av lånen på sin bostad kanske det i slutändan kommer bli så att bostaden inte kommer att vara något värd i framtiden. Jag bor i en sådan där bostadsrätt.

Samtidigt trivs jag ju så bra i min bostad och vill inte flytta för allt i världen. Jag tycker så mycket om planlösningen och här känner jag mig hemma. Jag skulle inte känna mig hemma i en av de hyresrätter som jag hittils har sett. De har haft opersonliga materialval som alla känns "standard". Så kanske är det ändå värt att betala för den här känslan som jag får av min bostadsrätt.

5 kommentarer:

 1. Man kan ju aldrig veta vad våra folkvalda tar sig till om och när krisen kommer. Själv har jag en del lån men ffa. i jordbruksmark. Om krisen kommer kan ju våra folkvalda istället för att betala mig för grödan helt enkelt konfiskera min mark för allmännyttan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den risken finns alltid om staten ska se till att folket inte svälter kan de ju konfiskera vilka egendomar de vill. Även i händelse av krig som staten vill föra kan de ju gå in och konfiskera egendomar för att finansiera sina galenskaper.

   Så 100% säker kan man ju aldrig vara. Sådan trygghet ändå att äga mark, så länge som äganderätten består så har man ju alltid marken oavsett om den skulle anses "värdelös" ur ett kapitalperspektiv så kan man odla och använda den. Men jag får väl satsa på att köpa mark i framtiden när jag är ....rik och berömd. :)

   Radera
 2. Fin plan. Berömvärda ambitioner.
  Skuldavskrivning kommer knappast omfatta privatpersoner.
  Ökande amorteringskrav och minskade ränteavdrag ligger närmare till där.
  Att trivas och må lite bra är verkligen inte fel. Så ska man leva också.
  En ständig balansgång mellan förnuft, ansvar och livsglädje.
  Kanske mer en mental process än en ekonomisk i alla fall. Annars blir det lyxfällan.
  Kul med löneförhöjning! Glöm inte att fira det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, ha roligt är otroligt viktigt. Först när jag började läsa mer om Peak Oil och inse att ett stort paradigm skifte står inför dörren, samt alla ekonomiska konsekvenser detta kommer att få. Så kände jag en stor nedstämdhet.

   Men nu absolut, så har jag roligt igen. Allt kan inte bara vara en oro inför den eventuella framtiden utan man måste ju fortfarande leva i nuet. :)

   Radera
 3. Framtiden skapar vi hela tiden med våra beslut. Mer kunskap ger bättre beslut. Jag är glad att du lyckas minska dina lån och tror att det är en bra strategi.

  Det kommer ständigt ny information om framtiden och hur Peak Oil kan hanteras. I dagens Ny Teknik finns en liten notis: "100 miljoner till svenska solceller" Pengarna ska gå till en pilotfabrik i Lund för tillverkning av solfångande nanotrådar. Dessa läggs sedan som en vätska på vanliga kisel- eller tunnfilmssolceller så ska verkningsgraden öka 25 %. Kommersiell tillverkning är planerad till 2015.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera