En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 30 september 2013

Budgetbråk...

På tisdagsmorgonen den 17:e oktober, svensk tid löper USA:s budgetår och de tillfälliga lösningar som hållit ihop statsfinanserna ut. Enligt amerikansk lag måste då en ny budget redan finnas på plats och ha godkänts av såväl presidenten som de båda kamrarna i kongressen. Om inte en ny budget klubbats igenom måste stora delar av landets offentliga verksamhet stängas, och omkring 800 000 statsanställda tvingas stanna hemma. Trots de besvärliga konsekvenserna tycktes en lösning på måndagen vara långt borta och klyftan var djup mellan Demokrater och Republikaner.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17572829.ab

I ett sent utspel på måndagen sade president Barack Obama att han inte tänker ge upp och stänga ned de federala myndigheterna i fall kongressen inte kan enas. Obama hoppas på en tillfällig finansiering som föreslagits av kongressen.Republikanerna vill lösa problemet genom att skära i presidentens omfattande sjukvårdsreform och minska dess poster i budgeten. Obama vägrar däremot att rucka på reformen och lägger in sitt veto om finansieringen stoppas. Om det blir nedstängning av offentlig verksamhet så kan ju Obama helt enkelt skylla på republikanerna. För Obama är det extra viktigt att Obamacare går igenom som planerat, och dessutom behöver han inte tänka på att bli omvald. Han har inte särskilt starka skäl att ge efter till republikanerna, så när republikanerna för en lika hård linje blir det ett riktigt dödläge.

Men budgetbråket är ett väldigt litet problem jämfört med det faktum att USA är nära att slå i sitt så kallade skuldtak redan 17 oktober. Taket ligger i dag på 16 700 miljarder dollar – lån över den nivån får inte tas. Budgetbråket innebär minskad tid för de viktiga förhandlingarna om skuldtaket.

Om det inte når fram till en lösning inom två veckor måste alla pengar till offentlig verksamhet omdirigeras till att betala räntor och amorteringar. Då får det allvarliga konsekvenser för den amerikanska tillväxten och hela världen.

Nu börjar maskineriet gnissla igen. Man har kunnat sparka burken nedför vägen ännu en tid, hur länge kan världen fortsätta leva på lånade pengar, från framtiden som inte finns? Var tar det slut?

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, hur ska världen egentligen krypa ur den här globala skuldfällan?

      Radera