En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 26 september 2013

Manifestation i Luleå, 12.00 imorgon fredag 27/9, Gula Paviljongen...

Imorgon kan du samlas med andra och visa ditt stöd för romer i Luleå. Romska projektet för inkludering, tillsammans med kommunalråd Karl Petersen och Yvonne Stålnacke håller tal.

Se nyhet: http://www.nsd.se/nyheter/lulea/artikel.aspx?ArticleId=7874985


Även Länspolischefen har bekräftat nu att han kommer att delta, samt även Piratpartiet kommer att komma dit för att bara allmänt visa sitt stöd för manifestationen. Piratpartiet har ju en intressefråga i integritetsfrågor i informationshantering särskilt, så det är kanske inte förvånande att de direkt sagt att de skall delta.

Länspolismästare Håkan Karlsson uttalade sig tidigare i veckan i Nordnytt och förklarade då att det inte existerar något register över romer i Norrbotten.
– Rent generellt är det förkastligt att vi ska ha register på grund av människors ursprung, sa Karlsson.

Det är förbjudet att registrera människor på etniska grunder, se nyhet:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/forbjudet-registrera-pa-etniska-grunder/

Jag har själv försökt att skicka informationen vidare till så många jag kan, men vet du någon som borde tipsas, så skicka gärna informationen vidare. Sprid den i era organisationer, eller på era arbetsplatser.

Vi hoppas på att så många organisationer, föreningar, och privatpersoner som bara kan, kommer till den här manifestationen! Är du i krokarna så kom och visa ditt stöd du med!

21 kommentarer:

 1. Registrering förekommer ju av många olika orsaker och i många sammanhang. Det finns på det sättet många "drabbade" grupper. I själva verket vi alla mer eller mindre. Varenda unge är ju t ex registrerad med sitt DNA genom blodprov från BB sedan 70-talet någon gång. Marknadsförare älskar att samla data om potentiella kunder och registeruppgifter säljs och samkörs på korsen och tvärsen.

  Att någon i sin överambition, eller lathet att gallra gamla uppgifter, samlar på sig lite för mycket, är ju ingen ursäkt, men det förekommer naturligtvis på väldigt många fler ställen än i en brottsutredning hos polisen. Det viktiga måste ju vara att uppgifterna inte kan spridas utanför den krets som av fullt lagliga skäl och enligt gällande regler samlat på sig dem i första vändan.

  Att blanda registreringsproblemet, för ett problem är det naturligtvis, med frågan om en viss grupps historiska och nuvarande utsatthet kan då lätt framstå som att man blandar äpplen och päron och då är det inte helt säkert att någon av frågorna tjänar på det.

  SvaraRadera
 2. Det är väl detta brott polisen försökt reda ut med hjälp av registret: En kvinna hölls inlåst misshandlades och våldtogs i 16dygn.
  https://www.flashback.org/t2225331

  Hoppas ni tar avstånd från det och liknande brott samtidigt samt för ett resonemang hur polisen borde göra istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. varför skulle någon tycka att det var "ok" med dylika brott? konsensus i samhället är att det är ett brott, därför är det olagligt.

   Radera
  2. Du verkar ju göra det när du försvårar polisens arbete genom att hävda att det är ett etniskt register istället för ett register över kriminella och deras kontakter.

   Radera
 3. Om det nu skall ifrågasättas om polisen vid brottsmisstanke, får eller inte får uppråtta ett spaningsregister mot etnisk grupp, gäller det också arier ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Romer (ursprungligen från Indien med ett namn liknande zigenare) är väl arier?

   Radera
  2. Man får upprätta register som råkar vara över människor i en viss etnisk grupp men under tiden en utredning pågår, "särskilda utredningar" skall pågå högst ett år, i det här fallet var registreringen märkt som en särskilt utredning men hade pågått sedan 2005-2013, Man får inte föra register vars enda syfte är att hålla span på en viss etnisk grupp.

   Det handlar ju om syftet inte att de skulle ha något slags avancerat släktträd där de kunde gå in och kolla när/om någon rom någonstans skulle begå ett brott.

   Dvs. man får inte förfölja folk i syfte "om" de ska begå något brott någongång i framtiden. Man får inte misstänka folk hur som helst.

   Jämför med om polisen plötsligt skulle börja följa efter en enskild bil runt och överallt var den bilen körde. Någongång någonstans kommer den personen (om inte bara för att den blev stressad) tex. bryta mot någon trafikregel, eller köra för fort.

   Därför får ju polisen inte bara börja följa efter folk om de inte har någon särskild anledning till det.

   Radera
  3. Det är enkelt. Polisen, eller någon annan, får inte upprätta ett register mot etnisk grupp. Däremot får polisen upprätta register i samband med brottsutredning. Enligt uppgift var så fallet i Skåne-exemplet. Var gränsen för omfattning och tidsutdräkt går kan antagligen diskuteras, men det är väl därför det finns granskning av sånt. Etniska grupper har väl förekommit i andra sammanhang typ "Jugge-maffian", kurder i samband med Palmeutredningen, Sydamerikaner i knarkmål, vissa östeuropeer i prostitutions- och kopplerisammanhang, m fl.
   Finns inga indikationer att någon av dessa grupper kartlagts och registrerats på grund av sin etnicitet i sig utan utifrån brottsutredningar.

   Romernas historiska och nutida utsatthet förtjänar givetvis att uppmärksammas utifrån vad det är, vilket även gäller flera andra grupper. Att försvåra polisens arbete genom att på detta sätt blanda bort korten gagnar i det sammanhanget egentligen enbart brottslingarna.

   Radera
  4. Blanda bort korten?

   Jag tror jag håller med dig delvis, som sagt att de får ju starta utredningar men att när det inte behövs ska de inte registrera uppgift såsom etnicitet.

   Fast din slutkläm låter ändå som att man inte får kritisera de här registren som nu uppdagats trots att det ser ut som att de bryter emot en hel mängd svenska och internationella lagar vi förbundit oss att följa.

   Radera
  5. Jag menar alltså att jag tror att registren just de här som ifrågasatts uppkommit just på grund av den strukturella rasism som finns i vårt land och även i hela europa.

   Radera
  6. Tyvärr gynnas bara SD av skriverierna när det gällde etniska romer. Journalister skriver för en ökad lösnummerförsäljning. Sedan är nog inte polisen på fältet så naiva så man inte vet att vissa etniska grupper springer till media så snart tillfälle ges. Detta utnyttjar sverigdemokraterna i sin tur. Resultatet blir att partiet får 12-18 % av platserna i parlamentet vid valet om ett år.

   Skyll inte på väljarna, skyll på att grundorsaken till att det getto och klansamhälle som nu breder ut sig inte får bebatteras.

   Radera
  7. Slutklämmen betyder att jag tror att om man vill lyfta fram romernas situation så förlorar den frågan på att blandas ihop med registren eftersom registren dels är en legitim polisiär arbetsmetodik och dels därför att det faller på sin egen dumhet att ens polisen skulle vara så korkade att de registrerade romer bara för att de är romer.

   Polisen arbetar med brott och tjänar ingenting på en sådan registrering i sig. De använder även en rad andra register för att hantera sina spaningar och det inkluderar register där både du och jag finns med och naturligtvis även romer. Det är all registrering generellt som håller på att gå över styr, speciellt om man börjar korsköra registren. Finns mycket sådant.

   Radera
  8. Här är en kommentar i ämnet som jag tycker är bra.
   http://www.attila.tecknare.se/ar-romlistan-oetisk/

   Radera
  9. Här är dessutom ett register med romer som man kan undra mer över även om det är historia nu.
   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stockholmsregister-over-romer_8558416.svd

   Radera
  10. Grönvit: jo eftersom att som registret i stockholm som ett exempel, där man registrerade alla romer. Drevs ända in till år 1996, så sitter de här traditionerna i "väggarna" hos svenska myndigheter. Det är inte långsökt att tänka att man har en vana hos myndigheter att registrera romer att man skall fortsätta med det.

   Eftersom det registrerats så många prominenta helt vanliga samhällsmedborgare i det register som vi pratar om, författare, föreläsare, journalister mm, bara för att de varit romer så tror jag alltså inte att de varit misstänkta för något brott. Utan helt enkelt registrerats bara för att de varit av romsk härkomst så att säga.

   Radera
 4. https://www.facebook.com/events/161186154089677/

  SvaraRadera
 5. Vilken tur att vi har en massa självutnämnda experter som kan trakassera polisen för att dom gör sitt jobb! Annars skulle dom bara sitta och registrera romer i onödan. Polisen registrerar givetvis romer helt i onödan, bara för att vara elaka. Det är skönt att det finns så många representanter för avgrundsvänstern som värnar om (andra) kriminella. Givetvis skall man kunna leva utanför samhället på bidrag och bedriva kriminalitet utan att bli registrerad! Detta är en mänsklig rättighet! Allt annat är oerhört kränkande! Och ingen vill väl bli kränkt? Att bli gruppvåldtagen är INGENTING mot att bli kränkt! Vi måste hjälpa alla kriminella att klara sig undan polisen. Utredningar och register är kränkande! Vi måste stoppa alla utredningar mot utlandsfödda! Lagen skall endast gälla svenskar! Allt annat är rasism!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är ditt problem? Du behöver inte ha den här tonen och var vänlig sluta vara anonym. Jag tycker att man skall stå för det man säger vilket man alltså inte gör om man hela tiden för en debatt som anonym och utan att vara saklig i det man skriver.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Det ligger inte i fascistiska SD-sympatisörernas intresse att erkänna att strukturell rasism existerar.

  Om inte strukturell rasism existerar så kan heller inte riksdagspartiet (SD) vara rasister och då är alla orättvisor minoriteternas eget fel, vilket legitimerar SD:s generaliserande påhopp på allehanda minoriteter. Det är också därför man så rabiat försvarar ett uppenbart felaktigt register. Ett permanent, etniskt register som inte – jag upprepar – som inte innehåller några uppgifter om brott. Istället har det används som en generell nätverksreferens närhelst en rom blivit misstänkt för vadsomhelst.

  För övrigt så är gruppen fascister grovt överrepresenterad inom polismyndigheten, men det är inte unikt för Sverige. I alla europeiska länder är acceptansen för extremhögern mer utbredd inom polisen och militären. Så har det alltid varit. Det är inte en organisation som odlar mjuka värden eller hyser någon förståelse för pluralism. Alla människor ska in i det fyrkantiga hålet – även de runda, om så med våld.

  De som inte passar in hamnar i ett permanent register.

  SvaraRadera