En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 8 januari 2013

Nytt år, nya utmaningar...

Faktum är att många människor, inklusive jag själv, känner sig lite vilsna så här i början av året. Man har just haft en tydlig målsättning, slutet på året, julfirande, aktiviteter. Nu så här några dagar in på det nya året har man ännu inte hittat kursen för styrningen framåt. Detta gäller både arbetsplatser och individer som ännu inte har sin privata planering klar. Kanske är man fortfarande yr av julens alla intryck och frossande i julmaten.

Jag har själv svårt att se vad jag skall skriva om på bloggen det här året som kommer. När jag började skriva så såg jag många utmaningar, som jag tänkte att det vore bra om människor fick upp ögonen för, peak oil, skuldkrisen, miljö, sparande, samhällets förfall. Men hur det nu kom sig så har jag genom att följa nyhetsmedia fått bilden av att trots att många människor är medvetna om problematiken så görs inget.

Jag blir själv less på att skriva om saker som man inte kan påverka, för det händer ju inget? USA:s skenande skuldberg, växer fortfarande. Europas skenande arbetslöshet, skulder som döljs via kapital injektioner och avskrivande av skulden samtidigt som man ger banker kompensation för deras förluster. Inget nytt under Greklands sol.

Faktum är att vi blivit så fastlåsta vid vår egen livsstil som varit och livet vi levt i konsumtions och kapitalistsamhället att fast denna livsstil får sådana enorma konsekvenser för livet på hela planeten, samt vår egen framtid på den, så har vi inte möjlighet eller vilja att förändra vår livsstil frivilligt.



Ett annat sätt att få något gjort är att göra listor över saker som behöver göras, samt peka ut någon som skall vara ansvarig för det. Har ni saker i hemmet som skall göras kanske ni kan göra en gemensam lista, och sedan göra en ansvarsfördelning.

Jag tycker att göra Listor är ganska bra, för att se vad som man vill få gjort under det nya året. Om man redan nu börjar se över vad man vill åstadkomma under år 2013 så blir väl sannolikheten högre att man tar itu med de här sakerna.

Lite spontana förslag jag själv vet det börjar vara dags för är bland annat följande. Jag har gjort några punkter för att sedan avsätta någon tid till när det skall göras. Man kan försöka dela upp det i mer fysiska åtgärder som att städa, eller renovera något, samt mer saker man måste se över såsom ekonomi och annat, ja ni förstår idén.

Renovering och underhåll:

- Serva bilen (första halvåret)
- Byta spotlights i köket (hela året)
- Stämma pianot (första halvåret)

Ekonomi:

- Öka sparandet (hela året)
- Se över fasta kostnader, och se om det är något mer som går att minska kostnaden för (första halvåret)
- Se över pensionsfonderna (första halvåret)

Hälsa:

- Träna regelbundet (hela året)
- Äta hälsosamt (hela året)
- Laga bättre mat, och minska mängden halvfabrikat (hela året)

Städning:

- Städa ur förråd samt garderober (så snart som möjligt)
- Städa ur kyl och frys samt skafferi (så snart som möjligt)
- Sälja bort onödiga prylar, Blocket, Tradera mm.
- Sortera in papper som ligger i högar, till pärmar (så snart som möjligt)
osv.

Genom att bygga på den här listan kan jag se vad som behöver göras och sedan kryssa av det när det är gjort. Nu önskar jag bara det fanns en mer ordnad "global lista" över vad som skulle göras globalt så att vi kunde avsätta ansvariga i det fall de inte sköter sin del av samarbetet.


Vad skulle behöva göras globalt? Sluta slösa, sluta låna, sluta miljöförstöra, sluta överfiska, sluta skövla regnskogen, sluta överkonsumera, sluta köra onödiga sträckor med bil (och andra fordon), öka effektivitet och resursanvändande, öka återanvändande, antagligen finns det mängder som både länder och individer skulle kunna göra för att förbättra världen globalt och kollektivt. Men vad gör vi för att förändringen till ett mer "hållbart samhälle" skall gå lite fortare?

Frustrerande är ju den del som säger att man inte kan påverka så mycket vad andra gör, men bara vad man själv gör. Samt att så länge andra fortsätter livet som idag, vill man kanske inte själv minska sin bekvämlighet och överkonsumtion.


Så vad är svaret, skall vi bara lägga oss ned på sofflocket, sluta ögonen och vänta på slutspel? Vem kommer vinna då? I ekonomins sista utslagningsturnering?

6 kommentarer:

  1. När jag först förstod vad som väntade oss med klimatförändringarna fick jag en chock. Tittade ut från mitt köksfönster och såg alla bilar ringla på E4:an långt borta. Tänkte att de var nog inte där om något år. Men i stället ska de bygga Förbifart Stockholm. Inget har hänt mer än att vi fått strömsnåla glödlampor. Allt rullar på som vanligt. Tror inte det händer något förrän tecknen blir så tydliga att den stora massan börjar begripa och begära åtgärder. Men å andra sidan har jag själv steg för steg börjat anpassa mig. Hade odlingar i somras på balkongen och ett söderfönster. Har skaffat inackordering i mitt gamla vardagsrum där jag glodde på TV och hade främmat. Köper numera bara ekologiskt nästan. Försöker knipa käft inför familjen där det köps Landrover och flygs över hela världen. Har gett upp att påverka dem. Fast igår gav jag bort Björn Forsbergs bok på ett 48-årskalas, som belöning till mig själv för ha tigit så länge. Summa summarum så är min filosof att själv göra rätt och hoppas på så sätt få andra att undra och leta sig fram till sanningen.
    Tack för en trevlig blogg. Du kommer säkert igång igen.
    Moventia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande, vad odlades för något?

      Jag har också börjat köpa mycket mer ekologiskt, från början förstod man kanske inte vad som var "meningen" med ekologiskt, att det var mer av en trend som veganer ägnade sig åt. Men efter att ha läst på om "svart jord" och hur modernt jordbruk faktiskt ödelägger odlingsbar mark, har jag också börjat satsa pengar på ekologiskt. Det är det faktiskt värt.

      Radera
  2. Var inne i stora växthuset i förgår och konstaterade topptemp 17,2 grader 1,7 m upp. Snart kan vi börja fika där ute och förbereda våren. Lilla 25 år gamla växthuset behöver ny takbalk och isolerglas istället för glas i taket. (Snölasten blev för stor i december) Tulpanerna blir nog inte så tidiga där som vanligt. Ser fram mot hemodlade tomater.

    Fick förhållningsorder att imorgon köpa krossade tomater i paket istället för plåtburk. Tydligen någon olämplig isolering på insidan av plåtburkar.

    Läser annars med lite avbrott för bra bloggar om värsta risker som tagits fram av WEF (World Economic Forum) inför mötet med höjdare senare i januari. (Bäst att tala om att jag inte är inbjuden - än) Skriften är på 80 sidor och riktigt intressant.

    Tar ett litet citat: "This year’s Special Report examines the increasingly importantissue of building national resilience to global risks. It introduces qualitative and quantitative indicators to assess overall nationalresilience to global risks by looking at five national-levelsubsystems (economic, environmental, governance, infrastructure and social) through the lens of five components: robustness, redundancy, resourcefulness, response and recovery. The aim is to develop a future diagnostic report toenable decision-makers to track progress in building nationalresilience and possibly identify where further investments are needed. The interim study will be published this summer, and we invite readers to review the proposed framework and to share ideas and suggestions with the Risk Response Network."

    50 olika risker för världen har man tagit upp och rangordnat på olika sätt, sett hur de påverkar varandra och sedan har man låtit tidskriften Nature lägga till ett gäng mer oväntade risker. Där finns bla runaway klimatförörändring och bekräftelse på aliens någonstans i världsrymden.

    Ser fram från nya blogginlägg från dig Rymdis.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec


    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nanotec, hoppas att du hittat dina mål för iår! :)

      Radera
  3. Hittat och hittat inte måste jag ändra målen från förr eller kan de behöva omprövas? Har sett att du nu också tagit upp motiverande samtal, men ska läsa det inlägget efter att ha svarat här.

    "Tyst vår" var en bok som fick mig att se vad vi höll på med. Nobelpristagare Hannes Alfvèn fick mig att byta från stark kärnkraftsympatisör till motståndare. Senare framkom att hela skälet till kärnkraft i Sverige var just önskan om kärnvapen. Kom in djupare på datorer via tidig kontakt med digital ljudteknik. Läste mycket Science Fiction under främst tonåren vilket jag haft nytta av senare. Hjälpte till att se mer vad som är möjligt, se en del konsekvenser framåt och vad som inte går. Allt detta och en del mer styrde nog mycket av mest omedvetna mål.

    Med barnens ankomst förändrades tillvaron och ansvaret för en så bra nu- och framtid som möjligt för dem. Nu sedan förra året finns ett barnbarn och perspektivet riktas mest på honom. 200 års levnad för en del nyfödda sades nyligen från forskare och kanske ingen stoppgräns för möjlig livslängd. OK det kräver att hantera de kommande klimatförändringarna, trolig kraftig nära ekonomisk nedgång och ny teknologi mm (Nu sa de på skyNews att hälften av maten vi köper kastas. Får lite ökat dåligt samvete för vi tömde kylen och kastade allt för mycket utgånget igår.)

    Men ok ett litet personligare mål finns i år. Vi ska äta lite nyttigare än tidigare och hittills går det hyfsat. Ska nog försöka få till stånd en bättre ordning på att äta det vi köpt i tid. I övrigt som tidigare.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. och glöm inte att ha roligt under tiden :)

      Radera