En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 8 januari 2013

Världen går emot en ny sorts socialism...

Socialism är en ideologi som har sin tilltro till att gruppen, kollektivet och ev. även staten har bäst förmåga att lösa ekonomiska och politiska problem. En grundsten i denna ideologi är att kollektivets bästa är överordnat individen.

"Vanligtvis omskrivs idag Socialism som en politisk och ekonomisk doktrin som syftar till att skapa det klasslösa samhället. I den Kommunistiska inriktningen så ägs produktionsmedlem av den offentliga makten. Dess omedelbara strävan är att upprätta arbetarmakt, en planerad hushållning och gemensamt ägande av produktionsmedlen (näringslivet). Olika varianter av socialism beskriver detta gemensamma/kollektiva styrande och ägande på skilda vis. En del betonar mer lokalt och autonomt självstyre över företagen emedan andra vill se en mer centraliserad maktordning i en statlig eller halvstatlig organisationsform." (Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Socialism)


Här kan man konstatera att den nya socialismen, istället för att bryta ned klass-samhället, handlar om att bevara klass samhället samtidigt som samhället (utom de rikaste) är ansvariga för att betalat och bevara de rikastes tillgångar. Samtidigt som de fattigare accepterar att bli allt fattigare.

Så när EU och USA:s politiska elit försöker rädda banksystemet genom att tvinga på betalningen på medelklassen genom ökat skattetryck för dem i framtiden, så kommer alltså den nya socialismen vara att medelklass och arbetarklass blir allt fattigare medan de rikaste tillåts bevara sina rikedomar. En spännande utveckling inte sant?

Frågan är om detta skall ses som en ny ideologi, eller om handling går före tanke i det här fallet? I många fall har ju tanke och ideologi sedan lett fram till handling, genom idéhistorien, men i vissa fall som det här verkar det alltså som att historien skriver sig själv medan folket varken reflekterar eller gör motstånd mot förtrycket från överheten. Det som är spännande är ju att både EU och USA gått i samma riktning trots kulturella och nationella olikheter. Eller korrumperar makten överallt, på lika sätt?

Frågan är vad som hände med världens rättvisor eller orättvisor? För oavsett om kapitalismen även den kan ses som till viss del orättvis, så anser jag ändå att den har en högre grad av rättvisa än den här nya socialismen där vi andra skall ha solidaritet enbart med de rika.

5 kommentarer:

 1. Spelar ingen roll vad det kallas, allt måste ha ett säljande brandname.
  När det blir rörigt eller riskerar avslöjas är det bara byta beteckningarna.
  Huvudsaken är att det ger mest rättvisa åt mig.
  Med risk för viss synisk ironi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller lura de som luras kan om vad det egentligen är som pågår.

   Radera
 2. den sortens socialism stavades mången år för aristokrati(och i vissa fall kommunism), en sorts dekadensens mecka. där respekten för andras rättigheter och ägande är lika med noll, måtte alla intellektuella krafter nu hjälpas åt, att vrida oss tillbaka, till den dära gammel-hederligheten, som har gjort vårt västbaserade samhälle så framgångsrikt, iallafall fram till (nästintills) dags datum/...bankunion, nej tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gammel-hederlighet, var det 60-70tal eller ännu tidigare? :)

   Radera
 3. (11.33) kanske någonstans innan villapriserna började dra förbi kpi, tillväxt baserad på en ökad skuldkvot känns kanke inte så äkta genuint, och nu när peak-debt står för dörren så blir det mest mest för mången falukorv och fiskpinnar till middag, rätt så gott faktiskt, men kanske inte alltid.

  SvaraRadera