En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 25 januari 2013

Bahnhof vill ha valfrihet angående tv-licens avgiften för datorer...

Det är inte säkert att detta skulle hålla i rättslig process mellan Radiotjänst i Kiruna AB, och abbonenten på internetabbonemanget. Men som ett steg i valfrihetens anda, har Bahnhof hittat ett sätt att blockera SVT Play och därmed visa på att man inte har tillgång till Tv visad via Internet.
se bakgrundhttp://www.dn.se/nyheter/sverige/nu-ska-du-betala-tv-avgift-for-din-dator

Bakgrunden är alltså den nya tolkningen av lagen om tv-licens som nu även kommer att inkludera datorer och surfplattor. För att förhindra Radiotjänst att ta ut licensavgift för TV så har Bahnhof alltså tänkt kunna blockera den här internet-tjänsten.
http://bahnhof.se/priv/filestorage/userfiles/Bahnhofintyg_exempel.pdf


Bahnhof själva kallar detta Tv stopper och är en spärr man kan begära via dem, och få ett intyg (se ovan) som man då skulle kunna uppvisa för Radiotjänst för att just påvisa att man faktiskt inte har tillgång till den tjänsten som de säger sig ta betalt för.
http://bahnhof.se/priv/tvstopper


Orsaken skulle då vara att man vill kunna välja om man har en tv eller inte, och på samma sätt välja om man har tillgång till Svt:s utbud på nätet eller inte. Heja valfriheten.

Får se i framtiden hur detta spelar ut sig, så att säga. Om Radiotjänst skulle godta en sådan spärr eller ej. Framtiden får utvisa.

9 kommentarer:

 1. Men det avgörande är ju inte om man har tillgång till TV-utbudet eller ej. Det avgörande är ju om man innehar en apparat som möjliggör tittandet på TV. Om du bor mitt ute i skogen , utan el, utan mottagningsmöjligheter för Tv-program,men där har en TV-mottagare så är du skyldig att betala TV-licens. Samma borde ju gälla dator som ju kan återge Tv-program. Så även om SVT inte sändet programutbudet på nätet, o man inte har internetanslutning men väl dator så ska man betala TV-avgift

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)

   ..själv har jag alltid tyckt de borde föra in bidragen till SvT i de vanliga svenska skatterna. Så länge som vi nu vill ha public service.

   Radera
  2. resultatet i någon snabbtest för en tids sedan visade även den, att en förkrossande majoritet ville ha en finansiering via skattsedlen och så tycker även jag, sedan är det ju samtidigt naturligvis jätteviktigt att public services hålls politiskt oberoende, men det kan väl inte vara så svårt att ordna.

   Radera
  3. Jo risken är ju annars att det blir som tex. kommunisternas propagandakanal mm. Att det är viktigt att den information som förs ut belyser olika vinklar, och inte favoriserar ett särskilt ideal/inriktning.

   Samt att en del av våra dagstidningar har ju en politisk agenda vilket märks när man följer främst kanske nyhetsrapportering, och hur man väljer att vinkla olika nyheter. Om Public Service också hade en särskild politisk "färg" så hade detta slagit igenom på allt från nyhetsmorgon, till debattprogram.

   Men som sagt, det borde inte vara omöjligt ha en politisk oberoende styrelse som styr svt och de som beslutar om program upplägg.

   Sedan kan man ju aldrig komma ifrån att journalisters egna politiska åsikter kommer speglas i de artiklar eller reportage som de gör, men det är inte ett problem så länge som alla politiska åskådningar representeras på en redaktion så det blir en bra blandning. Ledningen är ju viktig för att åstadkomma detta. :)

   Radera
  4. alltid så klok, visst är det så, makt korrumperar oavsett färg (eller för den sakens skull färglöshet) speciellt om den har varit sedimenterad långvarig.

   Radera
 2. Det kostar en hel del att ha en svärm licenshanterare i Kiruna, kanske 50-100 miljoner i löner, men detta är den lilla kostnaden. Gruvpersonal måste pendlas in från långt håll för det finns för lite bostäder. För oss som betalar licens betyder en överföring till skatt dessutom en skattesänkning eftersom en stor andel av befolkningen ser på tv men inte betalar licens.

  Annars kan man fundera vidare på avgifter. Det mesta av Operans kostnader finansieras via skatt och varför ska just jag subventionera den verksamheten, för en kriminell fd kuturminister, när det är många år sedan jag besökte Operan?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

 3. Jag har aldrig besökt Operan, men tvingas ändå betala det mesta av elitens biljetter.

  Om kriminella skickar mig en falsk faktura kan jag bestrida den, men jag kan inte bestrida skatten som staten påtvingar mig till något som jag inte utnyttjar...

  SvaraRadera
 4. ska bli intressant att få frågan prövad i domstol ...
  av flera skäl ...

  vad är "en dator"? är det hårdvaran (nätverkskort, modem, sim-kort, kabel) eller mjukvaran (flash, operativsystem etc) som ger utslaget till att något klassas som "dator"? är ALLA hastigheter lika grundande?

  Då jag bygger mina datorer själv, kan jag typ tänka mig att nedgradera, kan tänka mig att byta till uppringt 020-internet igen och skapa datorer baserade på kolibri-OS (från floppy disk), kan tänka mig att i värsta fall betala för att få SVTs alla nät blockerade

  men jag TÄNKER INTE BETALA FÖR NÅGOT JAG AVSKYR OCH INTE VILL HA ATT GÖRA MED!

  Gör om det till en skatt om man som konsument inte längre kan välja bort skiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. mmm, det kanke hade räckt med en kanal.

   Radera