"...USA uppvisar däremot, även enl. sina egna mått, en ökad inflation som inte har uppmätts på tre år och denna snabba uppgång liknar skedet innan Lehman-kollapsen. Då finns det anledning att oroa sig. Det gör ju inte saken bättre att Federal Reserve och Bernanke inte har några problem med att hylla sina egna stimulanser. Vidare tycker han att världens centralbanker är för dåliga på att förstöra sina valutor. Det här med inflation vore enl. honom särskilt bra för fattiga länder.
Galenskapen tilltar, hur ska detta sluta?
Med vänlig hälsning
Mikael From
Liberty Silver AB"
Jag brukar läsa ledarspalten på Liberty Silver då de ofta har goda insikter i sådant som händer i världens ekonomi som faktiskt kan komma och påverka oss. Idag tycker jag även det var så pass viktigt att jag därför återger här ovanför, det som står på deras sida.
Att USA har sin situation allt annat än under kontroll borde vara uppenbart. Att ta till ett sådant drastiskt mått såsom Bernanke's oändliga stimulanser som skjuts in i ekonomin månadsvis utan något tak är något sådant som visar på att de själva inte ser någon räddning framför sig. Genom att fortsätta blåsa upp ekonomin blir det som en gigantisk ballong och förr eller senare. Jag tror alla har väntat på att det skall komma att bli även återverkningar i den verkliga världen. Men först nu, så kanske det börjar visa sig att de är nära att falla över kanten.
Bensinpriset har stigit kraftigt i USA och det har lett till kraftigt ökade konsumentpriser i sin tur. "U.S. consumer prices rose 0.7% in February for the largest gain since June 2009. Gasoline prices rose 9.1%, also making the largest jump since June 2009, and accounted for almost three-fourths of February’s gain in the consumer price index. The broader price category for energy increased 5.4%."
http://www.marketwatch.com/story/inflation-highest-in-more-than-three-years-2013-03-15
http://www.marketwatch.com/story/inflation-highest-in-more-than-three-years-2013-03-15
Inflationen i USA var därför 2%, sett över de senaste tolvmånadersperioden. Eftersom stigande bensinpris var det som senast knäckte världsekonomin i Lehmankraschen så finns det en risk i systemet när bensinpriset nu plötsligt steg så snabbt i februari.
Även i Sverige kan man förvänta sig ett stigande bensinpris över tid. Här kan man ju säga att bara vi dumpar skatten och momsen så är ju inte bensinpriset särskilt högt. Men sänker vi priset så förbrukar vi bara den ändliga resursen olja, än snabbare. I tider av Peak Oil borde det tvärtom vara bra att bensinpriset stiger snabbt så att vi inte använder upp resursen till onödig bilkörning utan istället till endast essentiella samhällsfunktioner. Den fria marknaden skall i teorin kunna lösa det här fördelningsproblemet, men vi får se.
Är inflation bättre för fattiga länder som Bernanke resonerade i sitt tal i måndags? Kanske om man ser det som att de tidigare rika länderna genom sin penningpolitik kraschar sina respektive valutors värde ned till noll. Så kommer det leda till att fattiga länder minskar glappet mellan fattiga och rika länder. Kanske utjämnar tiden därför alla orättvisor? Kanske borde de rika länderna förstöra sina valutor ännu snabbare i solidaritetens namn?
Blir det bättre för de fattiga, om fler blir fattiga? Ja, kanske blir det så. Därför att tidigare har västvärlden byggt sina rikedomar på att ha en ständig tillgång av gratis arbetskraft som framställt produkter och varor till den rika världen. Med skillnaderna som utjämnas kanske det äntligen är dags för den rika världen att kavla upp ärmarna och börja göra sitt eget grovjobb?
Men faktum är att plötsliga ökningen i USA:s inflation och att det nu verkar ta fart nedåt i ekonomin. Är ett orosmoment och vi får se om detta är något som kommer kvarstå och sprida sig även till fler av våra västerländska grannar. Hur som helst är det bara en tidsfråga. Det som åker upp, måste komma ned.
Se till att fortsätta amortera på era lån och skulder. Den tid som vi har kvar innan inflation och våra livsförhållanden försämras måste vi ta tillvara på och försöka förbereda oss för en rejäl dipp i ekonomin.