En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 28 mars 2013

Inflationen ökar i USA...

Dagens ledare - Torsdagen den 28:e mars 2013 - Liberty Silver

"...USA uppvisar däremot, även enl. sina egna mått, en ökad inflation som inte har uppmätts på tre år och denna snabba uppgång liknar skedet innan Lehman-kollapsen. Då finns det anledning att oroa sig. Det gör ju inte saken bättre att Federal Reserve och Bernanke inte har några problem med att hylla sina egna stimulanser. Vidare tycker han att världens centralbanker är för dåliga på att förstöra sina valutor. Det här med inflation vore enl. honom särskilt bra för fattiga länder.

Galenskapen tilltar, hur ska detta sluta?


Med vänlig hälsning
Mikael From
Liberty Silver AB"


Jag brukar läsa ledarspalten på Liberty Silver då de ofta har goda insikter i sådant som händer i världens ekonomi som faktiskt kan komma och påverka oss. Idag tycker jag även det var så pass viktigt att jag därför återger här ovanför, det som står på deras sida.

Att USA har sin situation allt annat än under kontroll borde vara uppenbart. Att ta till ett sådant drastiskt mått såsom Bernanke's oändliga stimulanser som skjuts in i ekonomin månadsvis utan något tak är något sådant som visar på att de själva inte ser någon räddning framför sig. Genom att fortsätta blåsa upp ekonomin blir det som en gigantisk ballong och förr eller senare. Jag tror alla har väntat på att det skall komma att bli även återverkningar i den verkliga världen. Men först nu, så kanske det börjar visa sig att de är nära att falla över kanten.

Bensinpriset har stigit kraftigt i USA och det har lett till kraftigt ökade konsumentpriser i sin tur. "U.S. consumer prices rose 0.7% in February for the largest gain since June 2009. Gasoline prices rose 9.1%, also making the largest jump since June 2009, and accounted for almost three-fourths of February’s gain in the consumer price index. The broader price category for energy increased 5.4%."
http://www.marketwatch.com/story/inflation-highest-in-more-than-three-years-2013-03-15

Inflationen i USA var därför 2%, sett över de senaste tolvmånadersperioden. Eftersom stigande bensinpris var det som senast knäckte världsekonomin i Lehmankraschen så finns det en risk i systemet när bensinpriset nu plötsligt steg så snabbt i februari. 

Även i Sverige kan man förvänta sig ett stigande bensinpris över tid. Här kan man ju säga att bara vi dumpar skatten och momsen så är ju inte bensinpriset särskilt högt. Men sänker vi priset så förbrukar vi bara den ändliga resursen olja, än snabbare. I tider av Peak Oil borde det tvärtom vara bra att bensinpriset stiger snabbt så att vi inte använder upp resursen till onödig bilkörning utan istället till endast essentiella samhällsfunktioner. Den fria marknaden skall i teorin kunna lösa det här fördelningsproblemet, men vi får se.


Är inflation bättre för fattiga länder som Bernanke resonerade i sitt tal i måndags? Kanske om man ser det som att de tidigare rika länderna genom sin penningpolitik kraschar sina respektive valutors värde ned till noll. Så kommer det leda till att fattiga länder minskar glappet mellan fattiga och rika länder. Kanske utjämnar tiden därför alla orättvisor? Kanske borde de rika länderna förstöra sina valutor ännu snabbare i solidaritetens namn?

Blir det bättre för de fattiga, om fler blir fattiga? Ja, kanske blir det så. Därför att tidigare har västvärlden byggt sina rikedomar på att ha en ständig tillgång av gratis arbetskraft som framställt produkter och varor till den rika världen. Med skillnaderna som utjämnas kanske det äntligen är dags för den rika världen att kavla upp ärmarna och börja göra sitt eget grovjobb?

Men faktum är att plötsliga ökningen i USA:s inflation och att det nu verkar ta fart nedåt i ekonomin. Är ett orosmoment och vi får se om detta är något som kommer kvarstå och sprida sig även till fler av våra västerländska grannar. Hur som helst är det bara en tidsfråga. Det som åker upp, måste komma ned. 

Se till att fortsätta amortera på era lån och skulder. Den tid som vi har kvar innan inflation och våra livsförhållanden försämras måste vi ta tillvara på och försöka förbereda oss för en rejäl dipp i ekonomin.

onsdag 27 mars 2013

Lucky Loser? (Information kring slutbetyg)...


Jag har tidigare försökt att sammanfatta de förändrade reglerna i ett blogginlägg här:
http://rymdiz.blogspot.se/2013/03/samlade-betygsdokument-ogiltiga-efter.html

Jag tycker det är jättebra när man håller informationskvällar. Jag kan bara personligen tycka att man skulle ha varit tydligare med hur viktig den här informationen egentligen är. Att en del riskerar att i framtiden inte kunna komplettera sina betyg till en gymnasieexamen. 

Om jag såg den här postern skulle jag inte förstå hur viktig den var om jag inte hade hört mer information om det tidigare. Alla som känner någon som berörs: Uppmana dem att ta kontakt med sin lokala vuxenutbildning och studievägledare för att reda ut om detta berör dem och hur de isåfall kan göra för att komplettera sina betyg till en gymnasieexamen innan det är för sent så att de inte tappar sina möjligheter till högskolekompetens om de i framtiden kanske vill studera vidare.

tisdag 26 mars 2013

måndag 25 mars 2013

Semesterplanering...

Redan skall man ha lämnat in sin ansökan om semesterplaneringen inför sommaren. I mitten av mars brukar många företag önska att medarbetarna skall ha lämnat in sina önskemål. Även Luleå Kommun har en sådan tradition att vara tidigt ute med att planera semestern.

Det betyder att jag nu vet vilka veckor jag kommer att vara ledig i sommar. I övrigt kommer man ju till den frågan vad man skall göra på semestern. Om man är tidigt ute med att planera sin semester borde man även tänka på hur sommaren skall spenderas och kanske med vilka finansiella medel man har att röra sig.



Faktum är att man kan ha rika upplevelser även på hemmaplan om man planerar det lite. Vad tyckte ni om att göra när ni var små? Sola, bada? Ströva i skog och mark? Fiska i en sjö? Hälsa på någon i deras sommarstuga eller kanske någon släkting eller vän? Jag tittar på sådana här bilder och tänker att det vore härligt att resa utomlands. Men samtidigt är sällan de där utlandsresorna så sköna och avkopplande som man tror att de skall vara. Faktum är att man kan vara mer uttröttad när man kommer hem igen än vad man var innan man åkte..

Samtidigt så finns det mycket man kan göra som inte kostar så mycket. Har man barn finns det även ofta sommarfotboll eller andra aktiviteter att göra under sommaren. Kanske något läger dit barnen vill åka själva? Eller kanske bara besöka de olika anläggningar som kommunen har. Här i Luleå finns ju skärgården dit det går båtturer till fina sol-och-bad öar. Eller så kan man åka till Hägnan och titta på Muséet och djuren de har där ute. Vilket små barn kan vara nog så glada över. Några dagar åker man säkert till stranden. Vi har också ett gratis utebad där man kan bada i pool och åka vattenrutschbana på Aronsbadet.

Vad tänker ni själva hitta på? Är det utlandssemester som hägrar? Eller en tripp till gotland? En resa till den kungliga huvudstaden kan vara nog så givande etc. Nu när våren snart gör att snön smälter här i norr tycker jag det är trevligt att börja drömma sig bort.

Ju längre man tänker åka ju längre i förväg bör man börja planera sin resa så att man hinner avsätta finansiella medel till resan. Det är ju inte meningen att man skall få leva på hårdbröd och vatten när man väl kommer hem igen efter att ha varit bortrest...

torsdag 21 mars 2013

Nu kommer kylan...

Så kylan har hållit rubrikerna levande i aftonblaskan och x-pressen sista tiden. Här kommer några övriga förslag på vad de kunde ha haft som rubriker.


Under tiden kan man se till att man har ett bra förråd av mat och förnödenheter hemma. Jag ser att Cornucopia häromdagen skrev om hur MSB noterat att svenskarna inte har förråd hemma av det vad som de behöver och att om lastbilarna stannar så stannar Sverige.
http://cornucopia.cornubot.se/2013/03/survivalism-ater-aktuellt.html

Jag noterar även att när de senast här i Luleå körde övningar i krisberedskap, i ett scenario kring 'om dammen brister..' så visade sig det då att om dammen verkligen skulle brista så kan de inte få tag i chefer såsom rektorer som är ansvariga för sina skolbarn i skolorna. Eller chefer inom andra ansvarsområden. Man kan alltså konstatera att man inte kan lita på att samhället kommer att kunna ta hand om sina olika enheter i stunder av kris. http://rymdiz.blogspot.se/2012/12/om-dammen-brister.html

Detta var en övning men antagligen har man varken lärt eller förbättrat något kring strukturerna. Jag har också hört att det snart är dags för mörkläggning i den årliga Earth Hour. Nu på lördag den 23:e mars, kl.20.30 är det alltså dags.
http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/1415461-earth-hour-2013

Men om man ändå tänkt elda på olika värmeljus och andra energikällor så är det alltså inte så mycket sparad energi vi pratar om. De verkliga bovarna är fortfarande sådant vi gör i vardagen inte en årlig en-timmes besparingsinsats. Skippa hellre köttätandet och vardagsresorna med bilen för bättre klimat-positiv-effekt. Men faktum är att jag har små eller inga förhoppningar om att mänskligheten skall lägga om sina vanor.

Därav desto större sannolikhet att vi får se fler och mer väder-rubriker framöver när vi inom hundra år riskerar 4+ graders ökning. Då kommer dagens extremväder att verka som en promenad i parken.

tisdag 19 mars 2013

Penga trick...


...
At first I was :< but then I was ^_^

Att skriva en bok...

Hur är det att skriva en bok? Vad skall man tänka på? Jag har själv aldrig skrivit en bok men har alltid tyckt om att skriva berättelser. Oftast fastnar jag på att berättelsen inte blir nog lång tycker jag. Några gånger har jag försökt bara för att fastna på att vad skall jag skriva om, vilka sorts berättelser kan jag skriva. Kan jag hitta en trovärdig intrig? Kan jag hitta trovärdiga karaktärer?

Den här gången så har jag snart skrivit 100 sidor på min berättelse och det är ganska bra tycker jag. Särskilt med tanke på att jag började för tre dagar sedan. Jag får se om jag blir klar med mitt manus och får se om det blir en bok som någon annan vill läsa. Men annars ser jag det som en bra övning. Istället för att låta sig hindras som tidigare om vad jag skall skriva om så låter jag orden flöda. Hittar olika teman och kapitel och hoppar mellan de olika kapitlen för att få in händelser som passar till varje tid i kapitlen. Det är en skönlitterär bok jag filar på nu och ingen facklitteratur så det är bara att skriva på så man får något att jobba med i texten. Sedan kan man stryka och ändra, flytta om och skriva om delar.

Jag hittade den här sidan med lite bra information vad man kan tänka på om man vill skriva en bok: http://www.sollentunaforfattarna.se/bokutgiv.htm


Jag har nu tittat in på olika bokförlag och inser att ett manus bör vara skrivet i ca. 12 punkter och i någon lättläst sort typ Arial eller Times. Jag försöker att följa de allmänna råden så att det blir lättare om jag vill skicka in mitt manus senare. En del förlag skall sedan ha in manuset i utskriven form, andra tar det via mail. Annars kan man ju alltid samla ihop pengar och ge ut sin egen bok även om det kräver mycket mer jobb för en själv. Men det är också en möjlighet om man inte hittar ett förlag som är villiga.

Det finns tydligen också två huvudtyper av royalty - försäljningsroyalty och produktionsroyalty. Vid försäljningsroyalty utgår ett garantibelopp vid utgivandet och en årlig procent av försäljningen. Vid produktionsroyalty utgår en engångssumma enligt överenskommelse. Utöver huvudtyperna finns allehanda varianter mellan dem. Jag inser också snabbt att man inte blir rik av att vara författare men det kan vara roligt att försöka. Inte minst för sin egen skull och för att jag själv älskar böcker så mycket.

Om du så får det glädjande beskedet att ett förlag vill ge ut din bok, finns det en del att tänka på. Först och främst måste du fundera över hur mycket du är beredd att kompromisssa. Ibland vill förlaget göra stora ändringar eller kanske bara köpa en del av manuset. Ge inte besked direkt utan tänk över ordentligt hur du vill göra. Men chansen till utgivning kanske inte kommer igen.

Titta i bokhandeln och i biblioteket vilka förlag som skulle passa till ditt manus. Alla förlag har nämligen en utgivningsprofil. Vissa ger bara ut barnböcker; en del har stor utgivning av psykologiböcker, andra ger bara ut läromedel osv. Här finns en del av de större förlagens utgivningsprofiler: http://sollentunaforfattarna.se/forlagsprofiler.htm

"Lycka till med ditt manus, och kom ihåg - Det som aldrig lämnar byrålådan har väldigt liten chans att bli publicerat!" som ett citat ifrån hemsidan ovan.

Så om jag verkar lite frånvarande på bloggen så är det alltså för att det här är mitt senaste projekt. Ha en fortsatt trevlig vecka och hoppas att ni också hittar er kreativitet och gör en massa intressanta och roliga saker i ert liv. 

lördag 16 mars 2013

Estonia, snart 20 år efteråt...

Nästa år kommer det vara 20 år sedan den här hemska fartygsolyckan. Jag minns fortfarande bilderna från när jag slog på tv:n den där ödesdigra dagen. Hård sjögång och mörkt vatten, regn och kallt där ute. Orangefärgade gummibåtar på havet och helikopterräddare som arbetade utan rast för att försöka rädda så många som möjligt av människor som hamnat i vattnet.



M/S Estonia, tidigare känd som M/S Viking Sally (1980–1990), M/S Silja Star (1990–1991) och M/S Wasa King (1991–1993), var en kombinerad bil- och passagerarfärja som trafikerade mellan Stockholm och Åbo, Umeå och Vasa, Sundsvall och Vasa samt Tallinn och Stockholm. Hon förliste i Östersjön den 28 september 1994. Med 852 dödsoffer var hennes undergång en av världens värsta fartygskatastrofer efter andra världskriget.


Jag åkte själv många gånger med fartyget när den gick under namnet Wasa King. Många gånger gav man sig ut i hårt väder och hård sjögång. Ibland så illa så att människor hela resan hängde över relingen och kräktes. När det var höga vågor stängde alla butiker och affärer ombord men man kunde höra ljudet av krossat glas när glasflaskor föll över hyllkanterna inne i tax-free butikens alkoholavdelning.

Kanske hade olyckan kunnat inträffa här uppe när fartyget gick sträckan mellan Umeå och Vasa. Men ändå kanske inte? Våghöjden i bottenviken och bottenhavet är mycket lägre än vad våghöjden är ute på Östersjön.

Den 28 september 1994 klockan 01.48 EET sjönk Estonia i hårt väder under en färd från Tallinn mot Stockholm. Fler människor omkom än vid någon annan fartygsolycka i fredstid i Norden  – 852 personer. Fartygets bogvisir bröts loss i de fyra meter höga vågorna, och vatten strömmade in på bildäck. Fartyget fick en kraftig slagsida som snabbt förvärrades, vilket gjorde det svårt att ta sig ut. Mindre än en timme efter det första tecknet på att någonting var fel hade fartyget sjunkit.

Andra fartyg befann sig i närheten och nådde relativt snabbt fram till olycksplatsen, men hade inga effektiva metoder för att rädda människorna i vattnet: liv- och räddningsbåtarna kunde inte sjösättas i den hårda sjögången. Endast 34 personer räddades direkt från fartygen och ytterligare 104 personer med hjälp av helikoptrar.

Såren efter Estoniakatastrofen 1994 har ännu inte läkt. Av de svenskar som överlevde färjeolyckan hade 15 år senare drygt en fjärdedel uttalade symptom av posttraumatisk stress.

Här finns haverinkommissionens rapport i sin helhet. Jag har tidigare aldrig läst den själv men nu när det äntligen börjar bli lite tid sedan den här hemska olyckan inträffade känner jag att jag kan läsa den. http://www.havkom.se/virtupload/content/100/Estonia_JAICrapport_Sv.pdf

Efter Estonia förstärktes regler vad gäller passagerarlistor, nödutgångar, räddningsutrustning och begränsning av fria ytor på till exempel bildäck. Dessutom installerades ett extra vattentätt skott på samtliga ro-ro-färjor som skulle hålla fören vattentät även om bogvisiret skulle skadas. Förhoppningsvis kommer det inte att behöva hända igen.

5 politiska "sanningar"...




På ett sätt håller ju alla med sådana här påståenden, fast tyvärr ser ju inte verkligheten ut som att det är hälften rika och hälften fattiga. Varken på global skala eller i de olika länderna. Snarare så att på global skala sitter 1% på 90% av rikedomarna, och i olika länder handlar det oftast också om att den rikaste 1%:en har mer resurser än övriga 99% tillsammans som i USA. 

All politik handlar egentligen om omfördelning, men också att som samhälle är det billigare att organisera vissa saker som icke-vinstdrivande. Samhälleliga grundfunktioner bör få fungera utan vinst-drivning, såsom skolväsendet eller viss del inom äldreomsorg och vård när kvalitéstyrning bör vara grunden. Därav inte sagt att vi skall gå över och bli kommunister. Men de här påståendena är lite förenklande.

Men i USA är man ju mycket för "every man for himself" de har ju inte samma socialförsäkringssystem som vi har, vi har ett mycket starkare socialt skyddsnät. De har trailerparks mm. och många otroligt fattiga områden. Men de har också många enskilda personer som är otroligt rika, och som har mer pengar än ett lands hela budget. Mer pengar än de egentligen själva kan göra av med. Att inte bedriva någon form av omfördelning och beskatta även de rika skulle ju vara osolidariskt.

Men faktum är att det inte är beskattningen av de 1%.en som driver runt ett samhälle, utan beskattningen mot den stora gruppen dvs. medelklassen som betalar in mer summor i skatt då de är flest personer i den gruppen. Det är inte de rika som betalar för de fattigaste, det är medelklassen, som alltså har mindre resurser sammanräknat som grupp, än vad den sista 1%en har.

Men vad är rättvisa? Rättvisa kan ses från så många perspektiv. Det är lätt att peka på hur orättvist det är för de rika att betala mer skatt än andra. Medan vi vet att det är otroligt svårt att lämna den sociala klass du föds in i. Alla människor har inte samma möjligheter i världen, en del av rättvisa brukar kallas att försöka ge alla liknande möjligheter. Bland annat då till att skatter går till skolväsende, istället för att rika skulle gå på privatskolor och fattiga knappt skulle få någon utbildning alls då de inte skulle ha råd att betala skolavgifter. Osv.

Jag kunde också gå in på att politiska budskap som de här ovan, är ju politik skapade av de "rika". Det gör att det är propagandabudskap inbyggda i de här meningarna, som kan låta som rena fakta och enkla "sanningar" som väljarna skall ställa sig bakom och bara ta till sig.

Påståenden ovan:

1) You cannot legislate the poor into prosperity, by legislating the wealthy out of prosperity. För det första kan man titta på varför man skriver "poor" och inte "rich" som motsats, utan wealthy som är ett finare ord och därför speglar hur de rika i det här fallet också är bättre än de fattiga, genom att de är mer välutbildade. Om man valde att skriva wealthy kunde man skriva "those with lesser means" eller något som motsats. men i USA är det fult att vara just "poor", ingen vill klassificera sig in i den gruppen. Man anser att fattiga får skylla sig själva för att de inte "vill" arbeta. Samtidigt som många fattiga i USA jobbar 12h/dag eller mer på låglönearbeten, ibland med två olika arbeten men får ändå inte ihop pengar till sin hyra. Man kan också fundera över: Vad är "prosperity"? Välstånd? Har alla människor i ett samhälle rätt till det här välståndet? Skall vi garantera en grund för alla människor att stå på, eller skall en grupp ha det bra och alla andra dåligt?

2) What one person receives without working for, another person must work for without receiving. Samtidigt som vi har exemplet med låglönearbetaren ovan som sedan också får "social welfare" och foodstamps, så har vi då de rika som äger restaurangen som låglönearbetaren arbetar vid. Är det då rätt att beskatta exempelvis restaurangägaren eller butiksägaren som gör vinster på att ha låglönearbetare som arbetar nästan gratis? Eller kanske borde de höja grundlönerna i lagstiftningen och ta bort låglönearbete som människor inte kan försörja sig på.

3) The government cannot give to anybody, anything that the government does not take from somebody else. Återigen ser man att politiken är skriven av de rika och bemedlade. Eftersom här låter det som att staten är något som är emot folket. När staten skall representera folket. Tyvärr så är det inte den stora massans åsikter och behov som representeras inom politik. Det har alltid varit de vältaliga, och välutbildade oftast från den högre klassen som kommer till politiken och blir politiska ledare. De representerar i första hand sin egen klass och sitt eget synsätt för vad som är bra för dem själva. Inte nödvändigtvist vad som är bra för folket, även om de är valda av folket. Är inte statens roll att alla i ett samhälle skall ha det så bra som möjligt? Om man utan socialförsäkringssystem och trygghetssystem skulle ha människor som rent ut sagt skulle bo på gatan. Är det då fel av staten som representerar folket, att se till att alla människor har en grundtrygghet. Staten kan inte fördela något den inte tar in, men samtidigt är inte staten någon som samlar skatterna på hög för att bli rik, utan samlar in medel för att förändra samhället till samhällets bästa. Staten skall ägna sig åt infrastruktur, och samhällets grundsystem men samtidigt skall marknadsekonomi råda.

4. You cannot multiply wealth by dividing it. Återigen är det mer rättvist att de rika får vara rika och de fattiga får fortsätta vara fattiga? Och vad menar man egentligen med det här påståendet. Om man fördelar resurserna från 1% av de rika som har mer pengar än vad de kan göra av med, och gör att 50% av folket kan ha en väldigt bra levnadsnivå, har man då inte "multiply wealth"? Är välstånd för många inte mer värt än "rikedom" för några få? Visserligen kan man inte skapa mer pengar och resurser än vad som redan finns i systemet, men man kan absolut se till att fler har det bra, än att några få har det bra och resten har det dåligt.

5. When half of the people get the idea, that they do not have to work, because the other half is going to take care of them; and when the other half gets the idea that it does no good to work because somebody else is going to get what they work for, that is the beginning of the end for any nation. Här har vi ett otroligt dramatiskt påstående som slutkläm. Kanske så att de som läst alla fem påståenden kommer bli lite uppjagade, och kanske lite arga. De vill inte att deras nation, eller land skall kollapsa. Det gör att de enklare vill ta till sig detta att det är fel att ta hand om andra, och att naturligtvis måste de rika få behålla sina orimliga vinster för sig själva annars kollapsar ju landet. Naturligtvis tycker jag inte heller att modellen man använde i det gamla Ryssland/Sovjetunionen är rätt modell eftersom att med planekonomi händer precis det som man säger här i exemplet ovan. Om alla har lika lön så tappar man motivationen att arbeta eller göra något bättre än de andra. Om man inte får ta ut vinster tappar man innovation och entreprenörskap. Samtidigt som vi har kunnat ha precis den utvecklingen av goda idéer i en tid då inkomstskillnaderna var mycket mindre än vad den är idag. De rikaste löneutveckling, som chefer över företag, som ledare är mångdubbelt högre idag än den var när världens ekonomiska utveckling hade en större "boom" och tillväxt under tex. 80-talet.

Jag tror ärligt talat det finns böcker att skriva bara om de här fem påståendena för det är otroligt mycket politik, värderingar, och slutresultat man kan diskutera och visa siffror på. Tyvärr blir det så att när den ledande massan vill nå ut till folket gör man det i kraftfulla kärnfulla budskap. Dessa budskap är skrivna för att stödja dem själva. Politikerna stödjer alltså den högsta 1%:en på bekostnad av de andra 99%en. 

En politiker som inte arbetar för den styrande eliten blir snabbt avsatt ifrån sin tron, eftersom politik backas upp av stödjande ekonomiska bidrag från de rika. Ni kan alltså vara lugna i förvissningen om att ingenting kommer förändras. Pengar styr världen, kanske som den alltid gjort och revolutionen är långt borta.

fredag 15 mars 2013

Läkare utan gränser: Syrien...


Nu finns det ett enkelt sätt att hjälpa de behövande i Syrien. Ring 0900 35 90 för att skänka 100 kr via din telefon. Ingen registrering krävs och det fungerar både från mobil och hemtelefon. Du kan rädda liv!

Din gåva används i första hand till hjälp i Syrien och flyktingar från Syrien i kringliggande länder. I andra hand till andra akuta kriser. För frågor ring vår givarservice på 010 199 33 00.
http://www.lakareutangranser.se/gava/Stod-var-fond-for-akuta-insatser/

Det går också att skänka pengar till Syrien, via Röda Korsets insamling här:
http://www.redcross.se/teman/mellanostern/hjalp-syriens-folk/?gclid=CMHj7_7D_7UCFUcV3godyBsA_A



Det här kan din gåva räcka till:


42 kr
En yllefilt.
56 kr
En madrass.
200 kr
Köksutrustning för fem personer.
280 kr
Matpaket för fem personer för en månad.


torsdag 14 mars 2013

Internet vs. Sömn 1-0...


Based on a true story.

Krigets lagar...

...reglerna i krig är till för att skydda soldaten, inte fienden. Redan de gamla romarna hade lagar för krigsföring. Om krigsfångar och hur man behandlade civilbefolkningen i landet man krigade emot. Orsaken är att redan då insåg man att det finns något som är värre än döden för en soldat. Nämligen att tappa sin humanitet. Att soldater som tillåts begå grymma handlingar gentemot andra människor, förlorar något oersättligt.

Man kan kalla det en "krigar kodex" eller "krigsheder". Denna existerade i olika former i olika kulturer såsom vikingar, samurajer, romare och indianer. Koden är till för att skydda både segrare och den besegrade i ett krig.

Krigets lagar är internationell lagstiftning idag, det är ett folkrättsligt uttryck,och utgörs av en samling internationella konventioner tillkomna för att reglera krig och andra väpnade konflikter. De regler inom den humanitära rätten som är relevanta just för väpnade konflikter syftar till att skydda personer som inte deltar i striderna. Soldater som deltar i strid får dödas om godkända vapen används. Reglerna återfinns i de fyra Genévekonventionerna från 1949, där den första Genèvekonventionen ska skydda sårade och sjuka vid stridskrafterna i fält, andra Genèvekonventionen ska skydda sårade, sjuka och skeppsbrutna tillhörande stridskrafterna till sjöss, tredje Genèvekonventionen ska skydda krigsfångar samt den fjärde Genèvekonventionen ska skydda civilbefolkningen (icke-kombattanter) under krigstid. Det finns också ett par sentida tilläggsprotokoll. De äldre delarna av krigets lagar består av regler som syftar till att förbjuda eller reglera användandet av vissa vapen i väpnade konflikter, och i vissa fall bestämma hur soldater får föra strid. http://sv.wikipedia.org/wiki/Krigets_lagar


Krigets lagar kanske i första hand ses som ett sätt att skydda oskyldiga civila från att drabbas av grymheter. Men på ett djupare plan så skyddar det alltså även människorna som utför själva striderna.

Att tortera fångar, vanhelga fiendens kroppar efter de dött, eller stycka kropparna är alla beteenden som urholkar en soldats mänsklighet och medmänsklighet. Dessa regler är gamla som civilisationen självt. Redan i Homeros episka dikt "Iliaden", så är det den grekiska hjälten Akilles som bryter koden när hans törst efter hämnd leder honom att vanhelga kroppen av hans dräpt fiende, den trojanska hjälten Hector.

De flesta krigarkulturer delar denna tro att "det finns något värre än döden, och en av dessa saker är att helt förlora din mänsklighet." Därför behövs de här lagarna i kriget även idag.


Man har sett ifrån bland annat tusentals amerikanska soldater som återvänder ifrån krigen i Irak och Afghanistan som kämpar med posttraumatiskt stressyndrom. Några har sett, och har gjort, saker som är oförståeliga. Man har studerat orsakerna till detta posttraumatiska stressyndrom och sett ett samband mellan soldaternas psykiska hälsa även efter att kriget upphört, och de upplevelser de haft under kriget. Den psykiska ohälsan förstärktes om de under kriget utfört handlingar som de senare ångrade.

En studie av veteraner ifrån Vietnamkriget visade även att de som kändes som om de hade deltagit i s.k. vanhedrande beteende under kriget eller såg vietnamesiska människor som mindre värda, hade ett starkare posttraumatiskt stressyndrom.

Den nya krigsföringen med "Drone's" eller fjärrstyrda 'drönare' innebär ett nytt hot mot soldaternas mänsklighet. Genom att de sitter bakom en dataskärm kan de utföra mer grymheter än de kanske skulle göra om de var ute själv i kriget?

Pentagon meddelade nyligen för övrigt att de ska utfärda en ny krigsmedalj till just de soldater som styr drönare och cyberattacker. Medaljens värdering, skulle rankas högre än den så kallade Brons-stjärnan och Purple Heart, dessa två medaljer ges till dem som verkligen själv deltagit i kriget. Att en medalj för de som själva suttit i trygghet på avstånd och som inte själva riskerat sig själva och sina liv i kriget, skulle värderas högre är även det märkligt. Någonstans är det väl den personliga uppoffringen man skall premiera och det egna personliga modet?


Här är för övrigt två rörande berättelser, en om två fiender som möttes under brinnande krig och som efter kriget blev djupa vänner, som bröder. 


...och den här historien, om den enda hunden som fått ett "Purple heart". http://news.yahoo.com/honoring-only-dog-awarded-purple-heart-095606961.html

Må vi få uppleva minst 200 år ytterligare av fred och välstånd här i Svedala. Förhoppningsvis skall vi även få minska på de väpnade insatserna i andra länder. Önska går ju...

onsdag 13 mars 2013

Game of thrones, 1995 style...

Ibland glömmer man hur saker såg ut tidigare, vi har ett väldigt kort minne för sådana saker och estetik och vad vi tycker är vackert förändras över tid. Klippning, och hur man framställde tv-program är en annan sådan sak som förändrat sig över tid. Här är en jättefin återblick på hur t.ex. omåttligt populära "Game of thrones" hade sett ut om tv-serien producerats under 90-talet.

Håll till godo!


Vi har som sagt ett väldigt kort minne för hur det var förr i världen. Därför behöver vi bibliotek och olika sätt att spara våra minnen, foton, texter om hur det var tidigare och om hur man upplevde saker då. Vi kan aldrig stiga ned i samma flod två gånger och vi har alla vår egen upplevelse av allt som händer.

Vi normaliseras ju även till att tycka att allt är normalt som vi har det idag, även om det inte alltid varit likadant som nu. Ta bara hur kostnaderna för nöjesindustrin skenat, och hur filmer och produktioner som exempelvis "Sagan om ringen" kostade lika mycket som det en gång kostade att skicka någon till månen.

Undra om vi i framtiden kommer att klara av att sänka våra förväntningar och standard på hur mycket något egentligen får kosta?

måndag 11 mars 2013

Nytt informationsnummer vid större kriser och olyckor

På måndag får Sverige ett nytt informationsnummer, 113 13, som ska komplettera larmnumret 112.
Man kan ringa 113 13 om man vill få information om en större storm, en influensaepedemi eller en översvämning. Man kan också ringa in och lämna information på det nya numret.
http://www.sosalarm.se/11313



113 13 är ett nytt nationellt informationsnummer som kommer att införas i hela Sverige med start den 11mars 2013.

Ring alltid 112 i en nödsituation när det är fara för liv, egendom eller miljö.

112      Nödnummer vid fara för liv, egendom eller miljö
1177      Sjukvårdsrådgivning
114 14      Polisens nummer vid icke akuta händelser
113 13      Informationsnummer vid allvarliga olyckor och kriser


Numret ska vara ett stöd för kommuner och andra ansvariga aktörer och förmedla information till allmänheten vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Det kan till exempel handla om en större storm, översvämningar eller en storbrand. Allmänheten ska också via tjänsten kunna lämna information om allvarliga olyckor och kriser.

söndag 10 mars 2013

Sociala orättvisor, ger ökad ohälsa och sämre sociala relationer...

Sveriges goda välfärdssystem medför att Svenskar litar ovanligt mycket på varandra. Vi deltar även i större utsträckning i föreningsliv och har bättre sociala relationer. Detta har i sin tur betydelse för folkhälsan då vi mår bättre och lever längre. I europeiska länder med svaga sociala skyddsnät är människors sociala relationer desto sämre och de befinner sig i botten när det gäller hälsa och livslängd. Det finns dock farhågor då det sociala livet minskat i omfattning i Sverige sedan den ekonomiska krisen på 1990-talet. Detta visar ny forskning i boken ”Social capital and health inequality in European welfare states” (Palgrave MacMillan). 
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/battre-sociala-relationer-i-socialdemokratiska-samhallen_7979482.svd

De som lever i ett samhälle med stora orättvisor och bristande stöd från de statliga institutionerna utvecklar lätt en mörk människosyn. Men de som känner förtroende för staten och välfärdssystemen tenderar att utveckla goda sociala relationer som präglas av tillit och ömsesidighet. Detta förbättrar vår hälsa och minskar hälsoskillnaderna mellan fattiga och rika i samhället.


De bästa sociala relationerna finner man i länder där socialdemokrater under lång tid har haft makten och utvecklat ett välfärdssamhälle som bygger på begrepp som rättvisa, jämlikhet och solidaritet – alltså den sortens samhälle som vi har haft och delvis har kvar i Sverige.

Marknadsliberala länder som Storbritannien och Irland intar en mellanställning i Europa när det gäller tillit och sociala relationer mellan invånarna. Där är alltså invånarna i allmänhet mer misstänksamma mot varandra än i Sverige och övriga Norden. Det hänger samman med att inkomstklyftorna är större och att staten i mindre grad har lagt sig i vad som sker på marknaden. I dessa avseenden finns det likheter mellan Storbritannien och USA. Och där har både umgänget och tilliten mellan invånarna minskat stadigt under efterkrigstiden, det har bland andra den världsberömde statsvetaren Robert Putnam vid Harvarduniversitetet skrivit om i boken ”Bowling Alone”. Den moderne amerikanen träffar sällan sina vänner och deltar i samhällslivet genom teven, telefonen eller datorn, han till och med bowlar ensam.


Det finns även en avhandling "Healthy bridges – Studies of social capital, welfare, and health" på samma ämne. Skriven av Rostila, Mikael (Stockholms universitet, Samhällsvetenskapliga fakulteten, Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa (CHESS)) http://su.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:198385


Avhandlingen skriver bland annat att trots välutvecklade sjukvårdssystem och god materiell levnadsstandard finns fortfarande stora sociala hälsoskillnader i västerländska samhällen, däribland Sverige. Avhandlingen av Mikael Rostila visar att det finns stora skillnader mellan invandrares och svenskföddas sociala umgänge. Invandrare umgås i mindre utsträckning med vänner och släktingar och deltar i mindre omfattning i föreningsliv jämfört med svenskfödda. Liknande skillnader finns även mellan sociala klasser.

Det är dock viktigt att även uppmärksamma de negativa sidorna av sociala relationer enligt Mikael Rostila. Sociala nätverk i Sverige är segregerade då svenskar och invandrare umgås med varandra i liten utsträckning. Avhandlingen visar att invandrare som till övervägande del umgås med andra invandrare i slutna nätverk har en sämre hälsa än andra invandrare.

En förklaring är att invandrare i sådana nätverk har sämre möjligheter på arbetsmarknaden. En annan förklaring är att skadliga hälsobeteenden och sociala förhållanden sprids och upprätthålls i sådana nätverk. Hälsa är därmed inte enbart ett individuellt fenomen utan även ett socialt – som kan spridas i sociala nätverk.

Vad vi alltså kan fundera över är hur den kommande ekonomiska krisen, och åtstramningar kommer slå mot vårt samhälle. När välfärdsnätet glesas ut och klyftorna i samhället ökar, kommer alltså även ohälsan att öka och engagemang i tex. ideella föreningar och föreningsliv kommer att minska. Med sämre sociala relationer och tillit minskar stödet mellan exempelvis släktingar, vänner, grannar. Man kanske blir mindre benägen att hjälpa sina medmänniskor.

Kanske går vi ett hårdare samhällsklimat till mötes på många sätt.

torsdag 7 mars 2013

Samlade betygsdokument ogiltiga, efter 2015...

En annan stundande katastrof väntar även runt hörnet för ungdomar och unga vuxna som inte läst klart gymnasiet och har ett så kallat "samlat betygsdokument".

I den nya skollagen, gjordes många förändringar i studiesystemet och nu under en övergångsperiod går det fortfarande bra att komplettera gamla studier och gamla betygsdokument. Men efter 2015 förfaller poäng gjorda enligt det gamla gymnasiesystemet. När det gäller de som ej har komplett gymnasieexamen.

I det nya blev Svenska A och Svenska B till Svenska 1 och Svenska 2. Men kursinnehållet och kursupplägg ser annorlunda ut i den nya läroplanen och kanske är det därför som man ser svårigheter att väga samman dessa två system. Oavsett vad orsaken egenligen är så blir denna förändring katastrofal för den enskilde. Det drabbar dem som är födda ca. 1978 och senare (och är yngre) och som gick ut gymnasieskolan före 2011. Har man ett samlat betygsdokument och alltså inte en komplett gymnasieexamen, så kommer dessa gymnasiepoäng alltså att bli värdelösa och ej gå att komplettera i framtiden.


Så om en person har fullgjort 2000 gymnasiepoäng och bara har 500 poäng kvar så kommer de alltså efter 2015 att behöva läsa om hela gymnasietiden för att kunna få ut en gymnasieexamen. Kurserna ifrån gymnasiet får heller inte får vara äldre än åtta år för då får man heller inte tillgodoräkna sig dem när man ska göra om, ett samlat betygsdokument till ett slutbetyg.

Man vill tro att detta är ett skämt, men tyvärr inte. Kommunala vuxenutbildningen i Luleå kallar ungdomar till informationsmöten kring detta. Bland annat 12/4 och 26/4. Kontakta gärna din lokala studieanordnare i din stad för att få mer information om detta. Det börjar alltså bli bråttom för de som vill komplettera sina studier.

Vad som händer med dem som exempelvis håller på att komplettera betyg när det blir 2015 men som ännu ej då är klara, och är inskrivna på exempelvis vuxenutbildningen är ej ännu fastställt.

Ekonomins dilemma...

Som det ser ut skall aktiemarknaden fortsätta att stiga mot skyarna, trots en allt mer vikande realekonomi. Trots orosmoln iform av skenande statsskulder och banker som är insolventa. Kapitalinjektioner i ekonomin och tillfälliga stimulanser har blivit mer eller mindre permanenta. 

Under tiden urholkas värdet i den finansiella världen. Visserligen är aktiemarknaden allt mer uppblåst av injektioner, men samtidigt sjunker valutornas värde i en kapplöpning mot botten. Just nu ignorerar de flesta skuldberget som ligger och jäser, medan man inte åtgärdar eller försöker betala av på skulderna. De flesta fortsätter sitt liv som vanligt här i de delar av världen där det inte börjat kollapsa på allvar ännu. Men man kan säga som DN, resonerar att den politiska kollapsen och förtroendet för politikerna är närmare än den faktiska ekonomiska kollapsen (som kommer senare). http://www.dn.se/ekonomi/politisk-kollaps-narmare-an-ekonomisk

I USA försöker man fortfarande hitta ett trollspö som skall lösa situationen med det fiscala stupet som kommer dra ned världsekonomin under ytan.


Samtidigt som man dividerar över detta, och världens skuldberg så sjunker även värdet på andra tillgångar, mätt i valutorna. Så även om något på papperet ser ut att ha samma värde som igår så är värdet på allting ständigt sjunkande. Fastigheter som ändå kan anses värdebevarande pyser långsamt ur samtidigt som värdet på valutan gör det. Skulderna finns kvar. Vi har inget sätt att släcka ut skulderna utan att systemet kollapsar som det ser ut idag.

Guld och silver, som investering i ädelmetaller skulle i teorin kunna vara värdebevarande men likväl som andra tillgångsslag sjunker de ändå i värde. Jag tror att den trenden även kommer att fortsätta. När börsmarknaden ser ut att vara på väg uppåt säljs det guld nu mer än aldrig förr. Men även i en sjunkande börsmarknad verkar guld och silver belastas av att det handlas som pappersderivat och därmed kan det aldrig ha det reella värde det borde ha. http://www.di.se/artiklar/2013/3/7/guldfonder-dumpar-guld/ 

När väl röken lägger sig och finansvärlden kollapsar så kommer guldtåget inte ha räddat spekulanter som förväntar sig en raket mot skyn när allt annat faller nedåt i värde. Jag tror att guldet kommer följa med nedåt på den resan tills det återigen övergår till att handlas utifrån guldets egentliga egna värde. Men det är en lång väg kvar tills att dess guldet skulle återfå en äkta status som monetär valuta och värdebevarande.

Tillgångarna i världen är det som egentligen måste avgöra hur realekonomin ser ut. Världens samlade energi som finns som färdiga tillgångar som fossila bränslen minskar ständigt. Enda förhoppningen som det ser ut just nu är ju att med en ekonomisk tillgång bromsa hastigheten i vilken vi uttömmer våra tillgångar medan vi behöver förändra samhället och den ekonomiska aktiviteten från grunden. Det finns inte politiskt mandat till att förändra vårt levnadssätt och inställning till hur vi förbrukar världens resurser. Vi fortsätter leva i vår dröm om det 'rika livet' även om det rika livet är en illusion byggd på lånade resurser från framtiden.

Så fastän börsmarknaden stiger idag så är jag mer bekymrad över skuldberget. Privat sett amorterar jag även på skulder så fort jag bara kan och min förhoppning är att vara helt skuldfri när det väl brakar samman i   både trygghetssystem och annat. Vart man skall få resurser ifrån i framtiden, och hur man skall kunna leva när det väl blir dags för pension, eller när jag väl kommer behöva samhällets trygghetssystem är det nog ingen som vet. Hur balanserar vi det ekonomiska systemet? Gasa och bromsa samtidigt? Går det ens?

Hur tänker ni själva? Känner ni er trygga när ekonomin nu ser ut att vara på återhämtning, eller tänker ni som jag att det bara ökar farten mot den stundande "bergväggen" när vi når realekonomins gränser? 

onsdag 6 mars 2013

Läs en serie medan du väntar...?

Manga och Anime, som japanska fenomen har spridit sig över västvärlden och vid det här laget antar jag att de flesta vet vad det är för något. Kanske behöver inte genren en närmare presentation, men tänkte jag skulle lista några läsvärda manga-serie-favoriter.

När jag har varit sjuk (dödsförkylning) har jag läst en del serier som omväxling. Jag har alltid läst mycket och har väl genom mina år läst igenom allt som jag finner läsvärt på de lokala biblioteken. Att läsa serier ger en annan berättarstil än att läsa en bok. En del känslor och händelser kan framhävas väldigt väl med bilder, och ger en annan reaktion när man läser det, än när man läser en bok och skall skapa världen själv.

Med bildernas hjälp kan man istället fokusera på berättelsen och sjunka in i världen som serietecknaren valt att skapa.

Som yngre  läste jag gärna exempelvis X-en, Spindelmannen, Marvel Mutanter, Marvel Universum där någonstans på 90-talet. Kanske för att jag hade en fyra år äldre bror så fick jag nöjet att läsa om Wolverine och Xavier, Jean Grey senare känd som Pheonix/Dark Pheonix. Men också Storm, Gambit, Cyclops, Kitty Pride och alla de andra. Jag hittade en del gamla serietidningar när jag var i Stockholm nyligen. Kanske får jag ta mig tid och läsa dem också snart.


Fortfarande en viss nostalgi även om jag inte gillar tecknarstilen i de serier som gjorts efter 90-talet. De är helt enkelt för stilistiska och moderna för mig. Eller så har jag blivit för gammal. En annan grafisk novell eller serie jag gillar i serietidningsform är The Walking Dead. Som också gjort sig mycket bra som tv-serie.

Nu på senare tid har jag läst en del manga, kanske för att det är en populärkultur vi inte varit lika "utsatta" för under uppväxten, så det finns en hel del klassiker i den genren som man kan ta sig tid att "läsa upp på".

Så här kommer en typ av Mangalista av en del klassiker i genren som jag rekommenderar.

Wolf Guy, manga, 'något' våldsam, grafisk om en varulv. Tog med den här för att representera lite olika genres i mangavärlden. Finns även Vampire Knight, som är mycket populär manga, just nu när det är lite 'inne' med varulvar och vampyrer i populärkulturen.


Gakuen Alice, manga som sedan blev anime. Extremt söt, shojo manga, riktar sig till yngre tjejer. Men tecknarstilen och historien är ändå söt och oemotståndlig. På en magisk skola har alla en "alice" eller inneboende kraft. Det finns de som har mer användbara 'alice' som att kontrollera eld, eller uppfinnar-alice som en kraft att kunna uppfinna vad som helst. Rör både lättsamma och mer allvarligare ämnen ibland i serien.


Kodocha, eller Komodo do Omocha, manga som senare blev anime. Otroligt fascinerande blandning mellan humor och djup drama som ändå vågar hantera riktigt svåra, allvarliga ämnen och familjeproblematik. Med de stora växlingarna lockar historien fram förvånansvärt starka känslor genom sin berättarteknik.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kodocha


Skip Beat, manga samt en 25 delar lång anime. Långsam början men historien blir sedan intressant och ta fart. Handlar om en tjej som ger sig in i nöjesindustrin och blir skådespelerska för att hämnas på en kille som en gång svek henne. Men handlar även om att hitta olika sidor av sig själv.


Goong, finns även som tv-serie. Koreansk Manhwa som sedan blev en koreansk tv-serie med stor inhemsk framgång, samt i asien. http://rymdiz.blogspot.se/2013/02/koreanska-tv-serier.html

Inu Yasha, ursprungligen en manga, finns som anime. En portal till en annan värld, där det finns demoner som alla är ute efter en särskild kristall som ger särskilda krafter. En vanlig flicka från den här världen faller in i den okända världen och visar sig ha ett nästintill identiskt utseende med en känd pilbågsskytt som också var  en kvinna som levde tidigare i den världen. De flesta som ser dem tror att det är samma person. En lättsam historia, med komedi och mysterier.


Hikaru no go, ursprungligen en manga, finns som anime. Handlar om en ung pojke som hittar ett go-bräde på sin farfars vind. Väl där väcker han upp en ande som lever i go-brädet. Anden är själen efter Honinou Shuuzaku, en av historiens bästa go spelare som någonsin levat. Den lär honom och även oss läsare att spela go. Har väckt intresset hos mängder av nya spelare som hittat till spelet genom att de läst den här mangan.
http://rymdiz.blogspot.se/2013/01/ready-set-go.html

la Corda d'Oro, manga, samt en anime. Handlar om en tjej som går på en skola med både en ordinarie del och en del avsett för musikeleverna får en magisk fiol. Genom att spela på den, men använda sina egna känslor, berör hennes musik andra människor på olika sätt.

Hana Kimi, ligger bland annat till grund för filmen "She's the man". Hollywood sneglar ibland på manga för att få inspiration till sina berättelser. Manga som handlar om en tjej som klär ut sig till kille för att gå på en internatskola för enbart pojkar. Komisk/romantisk.


Hana Yori Dango, ursprungligen en manga, finns nu som en japansk tv-serie. Har skrivit om denna lite grann i det här inlägget. http://rymdiz.blogspot.se/2013/02/koreanska-tv-serier.html

Battle Royale, manga som senare blev japansk spelfilm. Ligger till grund för den liknande historien "Hunger Games", böcker som sedan blev hollywood film. Väldigt grafisk/våldsam, men fängslande historia.


Imadoki, manga som skrivits av författaren Yu Watase som även gjort Fushigi Yugi (en annan välkänd manga). Den här handlar om skollivet på en prestigefylld privatskola, och att man inte alltid behöver vara som andra förväntar sig av en att man skall vara.


Ett sätt att läsa serier är att läsa s.k. "Scanlations" där fans översätter serierna från exempelvis japanska och koreanska på sidor på internet. Seriösa sidor tar sedan ned översättningarna när serierna blir licenserade i USA eller Europa och därmed finns tillgängliga för att köpa översatt till ett språk man kan förstå. Nackdelen med scanlations är dock att de inte alltid är översatta perfekt och man kan upptäcka språkfel här och där, samt estetiskt lay-out-mässigt är det heller inte perfekt. Men det är ändå ett sätt att hitta kulturuttryck som annars aldrig kanske ens skulle ges ut här i västvärlden. En sådan sida tidigare hette 'Mangafox'.

Vad gäller serier och vilka som är bra eller inte får man väl säga beror mycket på ens humör för tillfället. Men det är väl samma när man ser tv, och film. Att ibland vill man se drama, ibland komedi, ibland action, ibland sci-fi osv. Har ni några favoritserier?

I övrigt verkar världsekonomin vara väldigt nära toppen. Kan vi förvänta oss ett ras när vi kommer dit? Lite spekulerande kring hur det ser ut framöver kommer i mitt nästa inlägg.

tisdag 5 mars 2013

Radiotjänst följer inte lagen...

Återger här en viktig inlaga i debatten, ursprungligen från: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/radiotjanst-foljer-inte-lagen-i-synen-pa-dator_7968578.svd

Radiotjänst AB hävdar att personer som inte betalar radio- och tv-avgift ska omfattas av denna om de har dator, datorplatta eller mobiltelefon som kan ta emot tv-program via internet. Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson uppskattar att de följaktligen har fått en ökning med cirka 6000 personer som betalat avgiften (enligt TT 4/3). 


Lagen definierar tydligt vad som är en avgiftsbelagd mottagare: 2 § En tv-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).

Nyckelordet är utsändning. Det är ett tekniskt begrepp som innebär att en och samma signal når alla mottagare inom räckhåll, oavsett om de tar emot signalen eller inte. På engelska kallas det broadcasting, ett mer beskrivande ord. Utsändning sker via markbundet radionät (drivs av Teracom i Sverige) eller satellit. Vidaresändning som tekniskt begrepp är samtidig och oförändrad återutsändning i kabelnät.

Internet stöder inte utsändning: Data sänds enbart på begäran och når endast den mottagare som begärt det, ingen annan. På engelska benämns detta unicast. Så en internetansluten dator, datorplatta eller mobiltelefon är inte en tv-mottagare enligt definitionen ovan därför att strömning av video över internet inte är utsändning eller vidaresändning av tv-program i teknisk mening.


Ursprunglig inlaga återgiven ordagrant ifrån: GUNNAR KARLSSON, professor KTH (se nyhet: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/radiotjanst-foljer-inte-lagen-i-synen-pa-dator_7968578.svd)

När jag läser hans tolkning av lagstiftningen tycker jag den låter som en klockren tolkning och skulle gärna se denna testad i en domstol. Är detta det som står i lagboken (Sveriges Rikes Lag) så är det enligt mitt tycke inte möjligt för Radiotjänst i Kiruna AB att kräva licensavgifter för de som även fortsättningsvis saknar tv-mottagare.

Vad tror ni? Kommer vi få se några domar på det här området?

måndag 4 mars 2013

Effektivisera språket..

Är det bara jag som önskar reklamen ska börja använda "hen" också då kunde de istället för skriva "kläder som passar både henne och honom" skriva "kläder som passar hen". Med ett effektivare språk, skulle jag slippa läsa reklamens budskap lika länge då "hen" tar mindre plats än att skriva honom och henne. Ja det är sant, idag är jag på ett "sånt" humör. Det handlar nog mer om att jag är less på reklamen än att jag tänker börja använda ordet "hen". Men här är lite repetition för de som hunnit glömma detta fantastiska ord:


Inte han, inte hon – men ’hen’, för både han och hon. Ordet ’hen’ skulle göra det lättare att slippa säga ’han’ om alla, i perceptionsstudier har man även sett att val av pronomen har stor betydelse för hur vi uppfattar något. Så kanske är det viktigt?

En annan 'hen' ser man här nedanför. Googlar man på "hen" får man upp bara bilder på fantastiska hönor. Kändes också viktigt, än har vi alltså ingen bild av hur en "hen" ser ut. 

I övrigt har man sett att när man gör jämförelser med språk och kulturer där könsbestämda pronomen helt saknas antyder att en sådan avsaknad inte korrelerar med ökad jämställdhet. Så har vi hen istället för han och hon kommer vi alltså inte bli mer jämställda. Generellt sätt.
http://www.svd.se/kultur/understrecket/hen-kulturer-ar-inte-mer-jamstallda_6927977.svd


Professionella råd angående användning av ordet "hen": http://www.sprakradet.se/12729

Språkrådet avråder inte från att använda hen om sig själv eller andra, för att ge uttryck för könsidentitet eller för en ideologisk hållning. Däremot rekommenderar det att använda formuleringar som "När kunden har fått hem varan ska den källsortera emballaget", alltså den istället för hen, när det handlar om att undvika omständliga formuleringar (som "han eller hon") när man talar om personer i allmänhet.

Språkrådet avråder även från objektsformen henom då de anser att det ser ut som en variant av honom samt att andra objektsformer av pronomen i det svenska språket inte längre lever. Språkrådet rekommenderar istället att använda hen utan objektsform, så som den och det används i svenskan.

Genitivformen blir hens. http://www.sprakradet.se/12729

Japp, det kändes som en viktig paus i måndagsmörkret. Ha en trevlig start på veckan! (helst en bättre än mig, då jag har förkylning, halsinfektion och hostar 'bollar' samt att min son började morgonen med att riva sin ipad i golvet och krossa glaset) :) God fortsättning som det heter.