En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 3 december 2014

Nyval...

Det finns inga andra alternativ till det låsta politiska läget. Vi måste våga ta diskussionerna ännu en gång, runt våra fikabord. På jobbet, hos vänner och bekanta eller på möten i föreningslivet. Enda vägen framåt till demokrati är att människor pratar med varandra och i ett låst läge duger det inte att säga att "vi måste värna om våra väljare" och därmed vägra samarbeta.

Om inget parti kan regera på egen hand så kan inte blocken sitta i var sitt hörn och säga "vi ska bara föra den politik våra väljare har valt oss till" likt alliansen gör. Problemet med denna sandlådepolitik är att om svenska folket har röstat och gett båda blocken ungefär likvärdigt med röster så är genomsnittet en mittenpolitik. Man måste alltså som parti gå in och titta på enskilda frågor och se vilka frågor är mina väljares främsta viktigaste frågor och sedan kompromissa om allt som går att kompromissa omkring. Hur länge har de tänkt fortsätta så här?


Den enda vettiga politikern just nu är Stefan Löfvén eftersom att han är den enda som frågar de andra partierna om att hitta kompromisser. De blå allianspartierna och särskilt Annie Lööf (eftersom hon för hela alliansens talan) verkar inte kunna tänka alls utan bara fortsätta slå huvudet i väggen fast det alltså inte leder framåt. FP och C är särskilt rigida och det förebådar egentligen bara slutet för dessa partier som efter nästa val förmodligen försvinner under 4% spärren och ut ur historien. Det är så det brukar gå när man inte längre har någon anpassningsförmåga. Det är en del av evolutionen. Anpassas, eller försvinna.


Så nyval är enda vägen framåt och jag hoppas att Löfvén ser att (S) har trogna väljare och nyväljarna som röstade på SD är svajiga och kan lika gärna göra andra val i ett nyval. Kanske leder det till att både S och M får tillbaka röster vid ett nyval och det ger ett mycket bättre läge för de kommande åren under denna mandatperiod.

Då spelar det ingen roll att ett nyval kommer att kosta 250 miljoner eller en kvarts miljard. Friheten har inget pris!

7 kommentarer:

 1. Nyvalet är ett faktum! Hurra! Det bästa alternativet man hade kunnat välja i detta svåra läge och Löfvén visar att han förstår att man måste göra det som krävs! Bra jobbat!

  SvaraRadera
 2. Priset är nog endast för valet från statens sida. Vet att C har gott om pengar så de kommer knappast att försvinna vid valet 22/3.

  Helt klart har de organisationer som ska integrera invandrarna i samhället svårt att hinna med sitt arbete. Bara under utredningsskedet sitter många långa tider i stort sysslolösa i förläggningar på småorter. Många är rädda för mörkare hudfärg främmande språk underliga kläder mm och andra tror att antalet arbeten är i stort oföränderligt. En risk är att SD bara får prata om invandring. Hanteras detta fel av massmedia och övriga partier växer SD en hel del.

  Skola vård pensioner kan nog gå hem. Klimatförändringar möjligen och själv ska jag plåga alla med energifrågor vilket förmodligen är helt ute med det låga oljepriset.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker mig att information är steg ett i processen att kunna prata om invandringen i Sverige. För att många som röstar på SD tror jag inte har någon aning om att "tiggarna" som är här, inte är asylsökande utan faktiskt får vara i Sverige utifrån att vi är med i EU och att det är fri rörlighet som gäller. Därmed hjälper det inte att rösta på SD därför att vi inte kommer att få gå ur EU.

   På samma sätt behöver svenskarna få veta hur reglerna egentligen ser ut vid asylsökande processen och att man därefter kan diskutera hur dessa möjligtvis kan förbättras osv. Hur kan man säkerställa asylprocessen samtidigt som den är rätts-säker och även för individen som inte behöver vara många år i Sverige för att sedan bli utvisad? Exempelvis.

   Här i Luleå ser vi också att ensamkommande barn som är en resurskrävande målgrupp kommer att öka under nästa år kommer de starta tre nya boenden för dessa. Just i skrivande stund rekryterar man 16 socionomer/beteendevetare för att jobba på just dessa boenden. Får se om man lyckas med den rekryteringen jag tror att man får vända på varje steg i skogen om man ska hitta de med dessa kvalifikationer.

   Finns det verkligen så många högutbildade som sitter här i Luleå och väntar på att de ska starta boenden?

   Så nog är det svåra frågor, svår problematik och samhället behöver mycket resurser för att ge dessa målgrupper de som de behöver för att kunna fortsätta ut i samhället där de ska kunna bo, leva och arbeta.

   Migrationsverkets boenden har möjligtvis problematiken att människor måste vara sysslolösa i åratal medan de väntar på asylprocessen. Det skapar stor social problematik vilket det skulle bli kring varje målgrupp som isolerades under miserabla förhållanden.

   /mvh
   Helene

   Radera
  2. Kunskap är bra, men hela valet kan inte fokuseras på invandrare. Bra om skillnaderna mellan alla partier kan bli tydligare.

   Kan man öka undervisningen i svenska på asylboende? Kan man sortera fram lämpliga tidigare invandrare som inte bara kan språket för att jobba med boendena?

   Om läkare och tandläkare kan expressbehandlas vinner alla. Gäller säkert också andra högutbildade, tycker det känns konstigt att åka taxi med universitetsutbildade så något behöver också göras när väl uppehållstillstånd getts. Givetvis inget bra att någon isoleras i åratal och där tror jag att en mer intensiv undervisning i svenska hjälper till.

   Skräcken för det annorlunda är besvärligt att komma åt. SD växer nästan säkert i valet för få erkänner att de är rädda. Ser det som svårt att komma åt detta problem.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Jo men detta med kunskap är ju inte politikernas ansvar enbart, vad hände med medias ansvar? ...

   Blir hur som helst spännande att se hur det går i extra valet.

   Radera
  4. Media känner nog mest ansvar mot ägarna och ägarna vill främst ha vinst alltså det som säljer dvs ger läsare lyssnare och tittare. Tråkigt nog verkar också SVT fallit in i detta. TV program görs mest för tonåringar men ses mest av pensionärer. Annonsörer vill helst nå de "formbara" unga.

   Fast även bloggar är media och vanliga samtal.

   Spännande blir det men SD växer nästan säkert.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Hurra för nyval? Näe, verkligen inte.
  Svenska folket har gjort ett val som gett ett visst parlamentariskt läge. De nyvalda ledamöterna har då att se till att vi får en regering, en politik och en budget som speglar det läget. Finns kommuner och en del landsting som klarar det galant. Varför klarar de inte det på nationell nivå?
  Pajkastning och fingerpekande modell sandlåda. Och inte har de dåliga pengar som lön heller. Att gömma sig bakom blockpolitik är inte ok. Det är tvärt om ansvarslöst.
  Ett villkor för ett nyval borde, om det skall ske, att ingen av de nu valda personerna tillåts ställa upp igen eftersom de misslyckats totalt med sitt uppdrag från oss väljare. Det behövs uppenbarligen nya krafter som har landets bästa för ögonen och inte bara sitt eget.

  SvaraRadera