En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 28 oktober 2014

Reporäntan slog i golvet...

Lägre än så här blir inte det berömda "räntevapnet", nu är den på noll, i golvet och kan inte sänkas mer än så här. Den sista stimulansen till en döende ekonomi kan man kalla den. Trots detta kommer inte ekonomin att ta fart, motorn håller på att dö ut. (Eller ok. den kan sänkas till negativt värde men det gissar jag på att man inte kommer att göra).

Riksbanken har nu sagt att reporäntan ligger still fram till 2016. Bankerna kan nu för första gången låna pengar till en historiskt låg ränta. Pengarna är alltså i stort sett gratis och har inte längre något värde.
http://www.tv4.se/nyheterna/artiklar/repor%C3%A4ntan-s%C3%A4nks-till-0-procent-historiskt-544f5562c459484ad800010e

Hushållen förväntas nu låna mer till sitt boende, vi som redan har en av de största bostadsbubblorna i världen och den bara fortsätter stiga, stiga mot skyn.
Förväntningarna på en räntesänkning fick nytt bränsle för bara två veckor sedan, då konsumentprisindex visade att priserna föll oväntat mycket i årstakt i september. Inflationstakten i Sverige har varit negativ under sju av de nio första månaderna i år och inflationen har inte varit uppe i närheten av inflationsmålet på 2 procent på över tre år. I Sverige fortsätter konjunkturen att förbättras uppger Riksbanken på sin hemsida. Och den är framför allt driven av en god tillväxt i hushållens konsumtion och bostadsinvesteringarna. Exporten, som har hämmats av den relativt svaga ekonomiska utvecklingen i omvärlden, ökar snabbare framöver när aktiviteten stiger i de länder Sverige handlar med. Arbetsmarknaden stärks ytterligare de kommande åren och arbetslösheten sjunker tydligt.

Men samtidigt, hur länge kan då detta hålla ekonomin flytande? Trots upprepade sänkningar har ekonomin ändå inte tagit fart utan rör sig som bäst i sidled. Stagnerande ekonomi.Ohälsosamt är vad det är, som att försöka ge knarkare bara ytterligare lite knark till medan de redan ligger ned utslagna på golvet. Knarkarna i det här fallet är vi konsumenter.

Kan vi sluta överkonsumera så länge "knarket" finns tillgängligt. Kan vi frivilligt försöka bromsa karusellen? Kan vi börja amortera utan att det är av tvång ifrån banker eller stat?


Samtidigt som det ser ut just nu så är vi på sista versen i vår kära marknadsekonomi och ingen säger det bättre än pjäsen ÄGD. Henrik Schyffert och Fredrik Lindström slog verkligen huvudet på spiken när de satte upp den här pjäsen. Likt Romarriket går vi mot vår undergång, festen är nu som en dålig efterfest, klockan är 04.00 och du önskade egentligen att du skulle gått hem redan kl 02.00. Nu är det några olidliga timmar kvar, sen måste du möta gryningsljuset vare sig du vill eller inte.

Sverige äger över en miljon studsmattor i sina villaträdgårdar. Är det inte bara ett av alla domedagstecken? Liksom på Titanic är musiken igång och spelar medan vi alla sjunker i ishavet och fortsätter ta det lugnt. Ingen vill liksom stressa till livbåtarna...


Turnéplan ÄGD: Örebro 31/10, Örnsköldsvik 7/11, Gävle 8/11, Linköping 14/11, Jönköping 15/11, Västerås 20/11, Karlstad 21/11, Luleå 27/11, Umeå 28/11, Halmstad 5/12, Malmö 6/12.

Bara ett tips så här i väntans tider på den stundande ekonomiska kollapsen. Se till att ha en stabil ekonomi och minska redan nu dina fasta utgifter och eventuella överkonsumtion. Andra tider kommer!

Själv går jag helt mot strömmen och satsar på att helt amortera bort mitt bostadslån. Utveckling i omvärlden gör mig helt säker på att det är rätt stund att kliva av en karusell som bara snurrar fortare och fortare och fortare...

2 kommentarer:

 1. Tror det är bra för dig att du amorterar bort lånet. Är mer säker att det är bra för Sverige. Hoppas du ändå har en sparad reserv om något händer.

  Vi som investerar i aktier är kanske också en sorts knarkare. Följer min viktigaste aktien i princip varje börsdag +- 0 idag. Har amorterat bort allt lån utom en liten del för att inte banken helt ska tappa bort mig. (Mest skedde det för att min fru var orolig för lånet, men jag vet att en svart svan kan ge plötsliga problem. Kan nog blivit påverkad av Cornucopia? när det gäller bostadsbubblan också. Vi blev ense sålde en del aktier och amorterade).

  Ekonomiska kollapser har för vana att komma då och då. Politikerna samlar sig normalt när kollapsen börjat och fattar beslut som inte är särskilt populära. Vi hade en inhemsk fastighetskollaps i början av 90-talet. Den drabbade många småföretag när bankerna fick panik och bara satsade på de största kunderna.
  Hade då en arbetskamrat som stängde dörren till sitt rum när börsrapporten kom på radio. Han ägde då ett hyreshus med sund ekonomi som extraknäck och hade god kontakt med en storbank. Erbjöd sig att ta hand om förvaltning (eftersom han hade en bra vaktmästare och ett diplomatiskt sinnelag när det gällde sina hyresgäster) av någon grannfastighet åt banken när krisen tog fart och snart arbetade han helt med fler bankhus för att hantera driften av bankens snabbt växande fastighetsbestånd. Kan du sälja någon av fastigheterna frågade banken och han anställde snabbt en erfaren mäklare. Han levde gott på detta och ökade efter hand sitt eget fastighetsägande.

  Själv satsade jag helt på it-aktier under 90-talet och var år 2000 på nyår enligt min måttstock ekonomiskt oberoende men hade inte förstånd till annat än att snabbt avveckla alla aktielån när fallet kom. IT var ju framtiden jag jobbade med IT och visste hur mycket som var på gång. Nedgången kunde bara vara några dagar som vanligt men så var det inte. Fast det var inte lika omstörtande, när aktierna föll flera hundra tusen varje dag och ibland en miljon, som hösten 99 när de steg lika snabbt.

  Bättre ekonomiskt rustad nu med obelånat lantställe och under 10% av dagens marknadsvärde på villan. Fast blir det nu liknande år 2000 löser jag det sista lånet också. Sedan får vi se hur mycket jag har kontroll över mitt aktieknarkande dvs klarar jag att sälja allt i någorlunda tid. Får intala mig att de går teoretiskt att köpa åter på botten när blodet flyter och alla skriker sälj sälj SÄLJ.

  Oljepriset har fallit mycket senaste tiden. USA har skrivit upp sina tillgångar på olja enligt Affärsvärden. Kina expanderar inte lika starkt. Andelen av världens befolkning som lever i absolut fattigdom har minskat starkt. Indien tar bort subventioner på oljeprodukter. Mycket påverkar oss också.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande reflektioner du kommer med, var lite orolig där en stund för din arbetskamrat som stängde dörren tänkte det kanske var en dålig sak, men tydligen löste han det bra. En riktig entreprenör ser bara möjligheter såklart och är man inte rädd för en kollaps och stor förändring kommer det finnas många möjligheter efter det här fallet också.

   Balans i livet är ju det viktiga så klart, att man har hälsan, fortsätter vara positiv och är beredd på att göra förändringar. Då tror jag att man klarar det mesta som kommer. :)

   Radera