En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 10 oktober 2014

Malala får fredspriset...

Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi får Nobels fredspris 2014. Det meddelade Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland klockan 11 i Oslo.

En fantastisk människa och jag känner för en gångs skulle att fredspriset inte kunde ha kommit i mer rätta händer. Tyvärr är Kailash Satyarthi inte lika välkänd för mig, men jag är säker på att vi kommer att få veta mer om dem under de närmaste dagarna.

Malala skrev jag om förra året då hon vann Sacharovpriset för tankefrihet. 

Jag vill härmed åter uppmärksamma hennes intervju hos Jon Stewart, efter att hon skrivit sin bok "I am Malala". Malala är vår tids Gandhi.Nobels fredspris delas alltså i år av två personer. Dels den 17-åriga pakistanskan Malala Yousafzai, dels Kailash Satyarthi från Indien, som i decennier har kämpat mot barnarbete. De får priset för sin kamp mot förtryck av barn och ungdomar, och för alla barns rätt till utbildning. "Barn måste få gå i skolan och inte bli ekonomiskt utnyttjade", står det i prismotiveringen.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5987755


Nobelkommittén ser det som en viktig punkt att en hindu och en muslim, en indisk och en pakistansk , går med i en gemensam kamp för utbildning och mot extremism, sade Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland under presskonferensen.

Malala Yousafzai är bara 17 år, vilket gör henne till den yngsta fredspristagaren någonsin. Enligt NRK befann sig Malala i skolan när hon fick beskedet. Hon sade då att hon vill vänta till efter skoldagens slut med att kommentera priset. Detta väntas ske vid 17.30.

Ha en härlig fredag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar