En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 6 juni 2014

Den europeiska centralbanken inför negativ räntepolicy...

Det är sorgligt, men inte särskilt förvånande att vi nu går mot en tid där tidigare ekonomiska möjligheter att få sina tillgångar att växa med hjälp av ränta inte längre kommer att finnas. Nollränta är världens utveckling i stort när vi kommer till en stagnation i världsekonomin.

På grund av Peak oil kan vi inte längre ha en en utveckling som under den tid när energi var "gratis". I framtiden kommer ekonomin istället att tvingas falla tillbaka. Tillgången på energi sätter en gräns för produktion i världen eftersom allt vi tillverkar, bygger, konsumerar kommer ifrån en kedja som bygger på tillgång på energi. Det gör att även ekonomin tvingas till att falla tillbaka.


Att europiska centralbanken inför en negativ räntepolicy är därför egentligen något "positivt" på sikt, även om det drabbar småsparare och den lilla medborgaren värre än de som har större möjligheter att placera sina tillgångar och undvika förlusterna som uppstår när allt ska tvingas till att "minska i värde". Det är alltid svårt att se det positiva i något negativt som drabbar en. Vi som är unga nu kommer inte ha någon pensionsförsäkring likt den som våra föräldrar hade. Deras livslånga sparande förräntade sig mångdubbelt och de hade stora ökningar i löner att se fram emot. Vi kommer istället att få se en allt plattare löneutveckling när ekonomin stannar av.

Vad som skulle hända om inte centralbanken försökte få till en så kallad successiv "pyspunka" på ekonomin är istället en global kollaps av det ekonomiska systemet. Då vi når världens gränser av de resurser vi inte längre har tillgång till, så finns det en extrem stor risk i systemet då ekonomin för närvarande är en "jätteballong" uppblåst med marknadsbubblor. Då kan vi annars få se resultat i stil med den stora depressionen förra århundrade med global kollaps av marknaderna.

Därför är det ingen utveckling som vi bör stoppa. Eftersom alternativet är värre om vi inte börjar ta konsekvenserna redan nu...

5 kommentarer:

 1. Vi är överens om att peak oil finns mycket nära i tid och att vi behöver energi för samhällets behov. Varför ny flödande energi ses så negativt av en del personer kan vara värt att fundera på. Gläder mig nu åt IKEAs lilla provlansering i Älmhult av en elcykel i byggsats. Kommer förmodligen brett nästa år. Ur energisynpunkt bor vi i rätt land. Måste nu arbeta med annat en stund men återkommer senare idag.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut jag är också glad över att se el-cykeln, ett bra alternativ till fordon för enklare transporter... :)

   Radera
  2. Är ingenjör men har läst lite ekonomi också. Tycker företagsekonomi är ganska vettig och korrekt men när det gäller nationalekonomi bygger det väldigt mycket på om om ... om och sedan bestämda slutsatser. Sällan alla dessa om existerar vilket gör att höga beslutsfattare lätt hittar nationalekonomer som kan vittna om det de vill höra.

   Betyder att jag är osäker på vad som händer framåt ekonomiskt i Sverige med i princip nollräntan. Enklare är att uppskatta vad som troligen händer med enskilda företag. Stiger energipriserna kommer företag som jobbar med energibesparing eller tex vindkraft att gå bättre. Blir många arbetslösa minskar förmodligen dyrare utlandsresor i antal men krogbesök och bio kan öka.

   Oberoende fortsätter den tekniska utvecklingen med små framsteg till vardags och plötsliga större mer sällan. Datorerna utvecklas programmen blir fler och ibland effektiva för företagen. Mobiltelefoner i tredje världen ger kraftig ekonomisk förbättring. 28 miljoner nya abonnemang i Indien första kvartalet i år. Solceller batteri och ledlampor ger barnen i bostäder utan elnät bättre möjlighet till läxläsning. Fick för ett par timmar sedan det glädjande beskedet att min brorson fått klart en nätkurs på Stanford. Bara 3% fullföljer dessa nätkurser så vanliga universitetskurser är definitivt inte mogna att skrotas. Direkt kontakt mellan lärare och elever behövs helt klart även på universitet. Robotar är på väg att bli mer rörliga och min uppfattning är att de står inför en bred och kraftfull utbredning i närtid. De industrirobotar som står i burar för att inte råka skada människor är snart få i jämförelse med de små rörliga försiktiga nya robotarna som kan lära nya arbetsuppgifter mycket snabbare. Många företag kommer att vinna på detta och andra förlora.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. Skrev ett långt inlägg men fick inte in det.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ditt andra inlägg var långt nog må jag säga. Bra synpunkter och inlägg, alltid intressant att läsa! :)

   Radera