En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 25 juni 2014

Är förädlade frukter/grönsaker något negativt?


Ser att den här bilden förekommer på sociala medier som Facebook där folk menar på att det är något negativt att vi förädlat frukter och grönsaker så att de idag inte längre ser ut som de skulle gjort om de växt i ett helt vilt tillstånd. De verkar tycka att vi skulle ha lämnat allt i det skick vi fann det.

Förädling är alltså något som vi hållit på med i tusentals år ända sedan vi började med odling och blev bofasta har människan valt ut de sorter vi tyckt smakat bäst och därmed gynnat en viss utveckling. Själv tror jag att de här exempelfrukterna och grönsakerna på bilden inte alls är lika goda som våra frukter och grönsaker samt bär som vi köper i affären. Det är alltså inte samma sak som att genmodifiera grönsaker, utan alltså en naturlig förädling där vi förstärkt de egenskaper vi vill att frukten eller grönsaken ska ha. Smak, färg, form, antalet frön i dem så att vi slipper "pillra bort frön" och istället kan äta frukten, bäret eller grönsaken direkt. Detta är egenskaper som kan vara väldigt praktiska och göra smakupplevelsen bättre för oss människor.

Ett exempel på förädling som varit av godo: Mannen som räddade en miljard liv, Norman Borlaug. http://www.huffingtonpost.com/david-macaray/the-man-who-saved-a-billi_b_4099523.html

Hur tänker ni själva när ni er ser en sådan här bild? Tycker ni att vi skulle lämnat grönsakerna som de såg ut som från början?

3 kommentarer:

 1. Klart vi ska förädla växter och djur. Även med genmanipulation efter noggrann genomgång av oberoende experter. Om vi kan få fram mer tåliga grödor eller tex bättre klorofyll får vi en bättre tillvaro. Menar då inte tåligare mot bekämpningsmedel och absolut inte det konstiga system med ägande av dna.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra sagt! :) men om vi inte hade förädling skulle vi inte ha våra olika katt och hundraser eller hästraser eller vad det månne vara heller.

   Radera
 2. Grejen är att hade vi "lämnat grönsakerna som de såg ut som från början" så hade de flesta av oss inte kunnat tänka någonting.

  För utan tusentals år av förädling och domesticering av växter och djur i vår miljö hade de stora flertalet mäniskor inte ens kunnat existera.

  SvaraRadera