En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 25 juni 2014

Bechdel-testet...

Bechdeltestet är ett test (från 1985) med vilken en films framställning av kvinnor kan bedömas. Fortfarande finns det mängder av filmer (och litteratur) som inte klarar det här enkla testet. Testet är väldigt enkelt: För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande kriterier: 

ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
… som pratar med varandra
… om något annat än män.

Problemet är att mängder av filmer idag inte ens klarar det här enkla testet, följ länken för en lista över populära filmer... http://bechdeltest.com/
Jag vet att feminism-debatten har tagit många otrevliga svängar de senaste åren och folk är redan trötta på att höra om jämställdhetsperspektiv. Men så länge problemet kvarstår måste vi kunna fortsätta prata om det. En viktig faktor är ändå hur kvinnor framställs inom populärkulturen eftersom det ändå är en del av vår kultur så upprätthålls stereotypa könsroller där utan variation så cementerar det gamla tankesätt.

I övrigt är jag som alla andra människor, otroligt ojämn. Trots att jag tycker det är viktigt med en förändring så går jag själv runt och framhäver mina feminina sidor. Sminkar mig exempelvis och irriterar mig lite på tjejer som inte sminkar sig, för, bryr de sig inte om hur de ser ut?

Att utseende är en faktor för hur vi blir bemötta i vårt samhälle är också en tråkig sanning. Men själv har jag alltid sedan jag insåg vilka fördelar det ändå är att upprätthålla den feminina rollen som omvärlden förväntar sig, också kunnat dra fördelar av de sidorna i olika sammanhang. Delvis genom att då exempelvis klä sig kvinnligt, eller genom att sminka sig och fixa håret. Därför att det trots allt ges fördelar och att omvärlden belönar det beteendet.

Men utseende är en sak och beteende är en annan och jag förväntar mig att även om kvinnor ser ut som 'kvinnor' och gör typiskt kvinnliga saker, som att de bakar eller stickar. Så bör de kunna få ges mer utrymme i filmer och på tv, än som enbart ett kärleksobjekt till en man. (Se Bechdel-testet återigen). Sorgligt nog klarar alltså populära filmer som är bioaktuella just nu inte heller de här enkla kriterierna.

2 kommentarer:

 1. Dagens feminism och kulturmarxism är det värsta jag vet-men jag tycker också sällsynt illa om alla (de flesta tror jag) aktionfilmer där kvinnor oftast framställs som dumma, oförsiktiga, hysteriska och hjälplösa. Värst är de amerikanska filmerna som naturligtvis är de vanligast förekommande i svensk tv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr tog ju FI vägen ut till extremparti och galenskap trots att det i grunden borde vara en god tanke så är det ju också alltid genomförandet som gäller. Så jag håller med dig om att dagens feminism lämnar en hel del att önska.

   Tänk att HBTQ rörelsen kunnat röra sig framåt utan att sparka ned alla heterosexuella. Märkligt inte sant? :)

   Radera