En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 13 juni 2014

Datorägare slipper betala TV-licens...

Det blir ingen tv-avgift för de som endast tittar på tv via en dator. Det slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i dag. Den som redan betalat tv-avgift för sin dator får inte tillbaka pengarna, enligt Radiotjänst.


En dator med internetkoppling är ingen tv-mottagare. Därför behövs ingen tv-licens för den som bara tittar på tv via en dator, enligt ett avgörande i dag.

Radiotjänst har tidigare beslutat att tv-avgift ska utgå för den som har en dator med internetuppkoppling. Detta eftersom SVT gjort sitt schemalagda programutbud tillgängligt via SVT-play. Ett antal personer som krävts på avgift av Radiotjänst har överklagat beslutet. Både förvaltningsrätten och kammarrätten gick på Radiotjänsts linje. Men när översta instansen, Högsta förvaltningsdomstolen, tittade på ett beslut om en person som krävts på tv-avgift för en dator under februari till maj 2013 rev man upp domarna.

2 kommentarer:

 1. Klyftigt beslut av Högsta förvaltningsdomstolen. Ett ännu bättre av riksdagen skulle vara att ta hela avgiften via skatten. Det skulle inte drabba fattiga men givetvis fuskare och de som av annan anledning saknar tv. Nedlagd radiotjänst i Kiruna kan ge mer personal till LKAB eller frigöra bostäder i Kiruna och spara in ett antal hundra miljoner i onödig byråkrati.

  Problemet är att riksdagen inte vill höja skatter men avgifter ses med blida ögon utan tanke på att det kan vara mycket för en utsatt småbarnsfamilj men mindre betungande för oss med utflugna barn och hyfsad ekonomi.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Det kommer antagligen en lagändring på området på sikt, jag tror inte de är beredda att införa en allmän skatt ännu, men vi får väl se. :)

  SvaraRadera