En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 29 maj 2012

Hyperinflation följd av en global depression, eller deflation följd av en global depression?

De flesta investerare är oförberedda på det kommande händelseförloppet när de finansiella marknaderna kommer att kastas in i kaos. Det gamla keynesianska ekonomiska valuta-systemet är på upploppet på väg mot sin undergång. http://kingworldnews.com

Sedan 2009 har centralbankerna i världen använt massivt tryckande av pengar och stimulanspaket för att undvika det enda andra alternativet, en global depression. Låt oss ta en titt på vad hänt sedan dess, inom aktier på börsmarknaderna: 


Inom teknik: Den 9 mars 2009, bottnade Google på $ 289. Idag handlas den på $ 603.Apple bottnade på 82,57 $. Idag, trots en 10-15% tillbakadragande den senaste tiden så handlas den fortfarande på $ 561.

När det gäller olja, ekonomins viktigaste grund, handlades vid $ 33,55 per fat den 9:e februari 2009. Olja handlas nu till ungefär $ 90 per fat för exempelvis West Texas Intermediate råolja.

Guld och silver har liknande mönster. Guld slog en bottennotering på $ 801,50 den 12:e Januari 2009. Guld handlas nu på $ 1.547 trots att hysterin som sprids av medierna och makthavare som insisterar på att guld är en "värdelös, flyktig" tillgång. Silver nådde botten i december 2008 på $ 10.11. Det är nu på $ 27,54, även efter vilda attacker mot metallen. 

Det kan vara svårt för strateger att försvara innehav på kort sikt, men den grundläggande strategin och tanken bakom har fungerat bra sedan bottnarna under 2008-09. Dock beror ju mycket av uppgången på just pengatryckande och stimulanser. Den volatilitet som vi upplever på börsmarknaderna i dagsläget, kommer från flera håll. Den första är att räntorna har drivits till noll och till och med negativ ränta i vissa fall. Nollräntor gör alla tillgångar mycket mer volatila. Frågan är hur investerarna nu skall kunna kliva ut ur sina positioner och ta hem en eventuell vinst då det ekonomiska systemet kräver att någon sitter inne med sina pengar i marknaden. Ingen har någon större lust att gå in i dagsläget. Oavsett vinster så kommer dock även energibristen att äta upp eventuella fiktiva vinster när priset och kostnaden för allt skjuter i höjden. Någon måste ändå ta dessa massiva förluster när efterfrågan förväntas sjunka. Pengarna i sig har ju inget värde utan bara om de är låsta i fysiska tillgångar och verklig tillväxt i realekonomin inte inflation i finansiella instrument.

En orsak till problematiken nu är alltså att vi är i slutet av det så kallade keynesianska mynt och valuta experimentet, samt även i slutet av det globalt fungerande samhället. Det är som en dödskamp i världen med de finansiella strukturer som inleddes med Bretton Woods-avtalet. De sociala programmen har kraftigt överskridit regeringarnas förmåga att finansiera dem, genom att de inte bara kan höja skatterna. Välfärden måste monteras ned i större delen av världen. Internationella handelsmönster måste även de monteras ned, då transportkostnadernas fördyrning gör att vi inte kan motivera att varor skeppas kors och tvärs vår planet.

Några förslag på lösningar från överheten för närvarande:

Att fortsätta trycka upp pengar tills hyperinflationen sätter in. Eller att inte trycka pengar och därmed faller ekonomin in i en depression baserad på deflationen. En tredje mer omfattande och omvälvande idé, att starta om hela det globala valutasystemet. Vilket skulle vara nödvändigt men samtidigt otänkbart. Därför är det troligtvist så att man bara fortsätter att trycka pengar tills valutorna blir värdelösa. 

Samtidigt är staten på jakt efter de som tänker smita ifrån finanssystemet genom att de samlar fysiskt guld och silver. I Chicago och i Arizona säger staten nu att de måste fotografera allt guld och silver som de köper och också ladda upp dessa bilder till en särskild hemsida inom 24 timmar. Staten håller alltså på att bli mer och mer desperata över att folk försöker skydda sina tillgångar genom att äga Guld och Silver.


Frågan är hur långt bort det är innan pengar blir värdelösa och hur mycket tid vi har att förbereda oss inför detta scenario som kommer. Det finns som sagt alternativet att staten trycker mer pengar vilket gör pengarna värdelösa och att vi därför får en global depression. Eller alternativet att de inte trycker pengar och efter ett tag kollapsar världen ändå under sina skuldbördor i den deflationära ekonomin. Vilket alltså ändå leder till en global depression. 

Frågan är vilket scenario som går fortast, att vänta ut kollapsen genom att inte göra något alls. Eller att trycka pengar, dessa kanske går jämnfort fram till samma mål. Eller om "de", staten och överhögheten, kan växla mellan stimulanser och en avvaktande hållning som leder till deflation mellan stimulanserna. Detta gör att världens ekonomi kan fortsätta med sina dödsryckningar för en än längre utdragen period av tid.

Situationen kollapsar ändå frågan är bara hur mycket tid vi vill att det skall ta. Enda skillnaden egentligen mellan att låta banker, företag och stater gå i konkurs är att en konkurs straffar de som felinvesterade först. Medan en hög inflation straffar alla. Men oavsett vilket sätt som de än väljer, är resultatet som leder till en kollaps av systemet, detsamma.

5 kommentarer:

  1. Hur lång tid det tar är 10 000:- frågan. Ibland är jag skitstressad över tanken att jag upptäckte allt för sent. Hur ska jag hinna bli av med skulderna och bygga ett sparande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett antal år till borde de ju lyckas hanka sig fram tycker man ju, det är ett stort tungt maskineri och det faller inte på en dag.:)

      Radera
  2. Jag tar det lungt. Visst, kommer vi få Peakoil och det blir en hyperinflation eller depression. Men jag kan inte göra något åt det.
    Visst, spar jag ~50% av inkomsten och har inga skulder men mera kan man inte göra. Knappast någon vill lyssna så det är ingen ide att mala på åt vanligt folk.
    Jag åker ut med min tvåtaktbensinmotor och fiskar när det är fint väder. Jag tänker den dagen den sorgen, men se: Nu nappar det på kroken.

    // Mikael

    SvaraRadera
  3. Den stora frågan är, vem är den dummare ? Den som sparar och har något att förlora eller den som slösar och bara har skulder ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värdet på pengarna må raderas, men skulderna består för alltid och banken kommer fortfarande att jaga ned dig och se till att de får sina pengar tillbaka i det nya värdet, eller eventuell ny valuta. Antagligen stiger räntorna i samma takt med att värdet på valutan blir allt mer värdelös, därmed kommer den med mycket skulder få det otroligt svårt att klara sina betalningar under den tid som en hyperinflation sätter in. Denna period är ju ofta ändå under en relativt lång tid, kanske månader eller ett år som pengarna blir allt mer värdelösa innan det slutligen kollapsar totalt. Om man då har några tillgångar så kommer banken att ta dessa innan det har kollapsat totalt, så man kommer att stå där helt utblottad då röken lägger sig, fast antagligen fortfarande med skulder. Man ska inte hoppas på att skulderna bara försvinner av sig själv. Därför är det bättre att försöka betala bort skulderna innan kollapsen börjar, och försöka skapa en buffert inför sämre tider. Risken är alltid störst även för en själv att man blir arbetslös när en recession sätter in.

      Radera