En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 12 maj 2012

Varför "pappersguldet" inte kommer att lyfta till skyarna...

Det finns mängder av handlare som både försöker tala upp guldet som investering, och de som försöker säga att det är en dålig investering. Warren Buffet är en av dem som sagt att man bör hålla sig ifrån guld som en investering.

En del säger att guldet är i en bubbla precis som fastighetsmarknaden eller andra tillgångar. En del säger att det beror på manipulation av priserna på marknaden. Men det är inte omöjligt att det finns flera bidragande orsaker till det nuvarande uppskattade värdet på tillgången.

Vi vet också att pappersguld handlas i mycket låg utsträckning jämfört med efterfrågan på fysiskt guld. http://rymdiz.blogspot.se/2012/05/fysiskt-guld-har-en-mycket-hogre.html

Det här är 1 års charts för guld handlat i EUROs samt guld handlat i GBP (underst). Uppenbarligen är det inte en klassisk huvud-skuldra-formation eftersom huvudet inte är högra än de så kallade axlarna. Priset har dock rört sig mer eller mindre sidledes sedan mitten av 2011.


Guldet ligger nu nära nivåer som gällde för december och september 2011. Källa för charts:
http://www.zerohedge.com/news/gold-%E2%80%98will-go-3000-dollars-ounce%E2%80%99-rosenberg
 
Guld föll den här veckan igen, efter att aktier i Asien drabbades av J.P Morgans massiva $ 2.000.000.000 förlust, den politiska oron i euroområdet och även av svaga ekonomiska data från Kina. J.P Morgan förlusten kan även vara högre än $ 2 miljarder kronor och skulle kunna leda till skarpare säljoffs på marknader som skulle kunna leda till en ytterligare svaghet i guld då man även säljer av tillgångar i guldcertifikat för att täcka förluster på andra marknader. Det är även troligt att det blir så. Samt att om det inte är J.P Morgan som måste sälja av, så väntar vi ändå massiva nedgångar på världens börsmarknader i övrigt och detta kommer även det leda till nedgång i guldcertifikaten.

Guldaktier i gruvföretag som utvinner guld, är även de lägre trots J.P Morgans förlust, fördjupade oron för Europas skuldkris, oron för den kinesiska ekonomin och deras inverkan på den globala ekonomiska tillväxten. Man skulle annars även kunna tänka att om Guld fungerade som fristad skulle köpandet av dessa tillgångar öka, när man ser ökad systemrisk och oro i det finansiella systemet.

Guld som fristad visar igen på kort sikt en större korrelation med risktillgångar, då man säljer överriskfyllda tillgångar såsom aktier, industriella metaller och olja denna vecka. Det verkar troligt att en del mer spekulativa spelare återigen säljer guld på COMEX för att täcka förluster på andra marknader. Eller så är guld inte längre sett som en "fristad". Iallafall inte papperscertifikaten, som kan ha tappat denna status.

Guld har den här veckan, sett sin djupaste nedgång sedan början av mars. Det var även en mindre försäljning av fysiska ädelmetaller denna vecka, det var färre som "köpte nedgången" och alltså inte passade på att utnyttja "rean". På den fysiska marknaden, ledde svagare priser mest till att köpare ifrån Thailand och Indonesien samt Indien, köpte fysiskt guld.

Även guldpriset har haft kursvinster 11 år i rad men man skulle inte kunna veta det från bristen på mediabevakning. Intresset ifrån allmänheten är alltså fortsatt relativt lågt.

Kanske är detta en korrigering utifrån för högt stigande värde tidigare år, men om den sidledes kurvan gör att guldet kommer in i en squeeze snart med stödnivåer som gör att det måste välja åt vilket håll den skall fortsätta gå. Den kortsiktiga trenden är fortfarande ned vilket borde göra det meningslöst att köpa pappersguldet för närvarande. (Men man kan ju fortfarande sälja det kort, så att säga).

En del tror att certifikaten kommer visa ökad styrka då börsmarknaderna börjar falla igen senare under 2012 och att marknaden då kommer söka större säkerhet och det skulle kunna tala för guldcertifikaten. Jag kan dock tänka mig att detta skulle leda till ett ökat köp av fysiskt guld vilket varit den rådande trenden och att guldcertifikaten är i stort sett värdelösa då det är utfärdade mer certifikat än det finns fysisk leverans. Om guldcertifikaten inte längre ses som en säker investering så kommer inte köpen av dessa att öka bara för att börsmarknaderna faller. Snarare att man då även säljer sina guldcertifikat också samtidigt som övriga tillgångar.

Guld sett som en valuta så värderar man guld i form av en jämförelse kontra penningmängden och "utställda sedlar och mynt." Då kan man tänka sig att när volymen av valutorna ökar, när man använder kvantitativa lättnader och att det skulle lyfta priset på guld och silver. Detta har dock inte hänt ännu, och vi har sett enorma kvantitativa lättnader ösas in i systemet. Så detta talar inte heller för guldcertifikaten.

Vad vi dock kan veta nästan säkert är att de stora centralbankerna kommer att fortsätta att trycka mer pengar/använda mer kvantitativa lättnader samtidigt som de kommer att hålla realräntorna negativa under så lång tid som de lyckas ha systemet under kontroll. Så länge som marknaden ger ett sken av kontroll kommer inte intresset för guld heller att öka explosionsartat och det är alltså osäkert om allmänheten kommer att upptäcka detta förrän möjligtvis nära slutet inför finansmarknadernas kollaps, och då är det nog sent för att den breda massan skall hinna köpa fysiskt guld.

Så just nu finns det inget som jag ser det, som talar för att guldcertifikaten kommer att få ny ökad fart, då alltså intresset för dessa har sjunkit och intresset för pappersguld 2011 var detsamma som under 2004 och trenden sjunkande. Kanske har man genomskådat att papperscertifikaten inte har något underliggande värde och därmed kommer de alltså inte att gå någonstans utom nedåt.

Detta kommer att ses som att intresset för guld även fysiskt guld, i stort också är lågt, men jag skulle fortfarande säga att fysiskt guld fortfarande kommer att vara en värdebevarare, även om det är svårt att säga hur mycket "vinst" som ligger i denna investering. Men under lång sikt borde den som tidigare kunna fungera som inflationsskyddad investering och till viss del kunna skydda mot finansmarknadernas krasch, men bara om man är beredd att sitta på sin investering under en väldigt lång tid.

Guld skapar inget värde i sig, men är en passiv form av investering. Det är därför Warren Buffet har sagt att han inte gillar den. Efterfrågan på fysiskt guld kan öka när finansmarknaderna börjar ytterligare kollapsa och då kan dess rätta värde visa sig bättre. Jämfört med hur mycket minus andra former av tillgångar kan komma att gå, så skulle även en +/- 0 investering i fysiskt guld kunna vara en enorm vinst.

2 kommentarer:

  1. Hej Rymdis,

    > "Guld som fristad visar igen på kort sikt en större korrelation med risktillgångar, då man säljer överriskfyllda tillgångar såsom aktier, industriella metaller och olja denna vecka."

    En bra poäng. Jag gillar i synnerhet att du pratar om just _kortsiktig_ korrelation. Många pratar bara om "korrelation", när det faktiskt är så att vissa tillgångsslag har drastiskt olika korrelationer på dagsnivå respektive kvartalsnivå. Sambanden är därför mer komplicerade än vad man tror... egentligen kan man tänka sig att det vore intressant med ett 3D-diagram där vi på ena input-axeln har tidpunkt och på andra input-axeln har sampellängden (30 dagar vs. 60 dagar vs. 180 dagar, o.s.v.), och där output blir korrelationen i procent.

    Men nog om denna teknikalitet, guld har ibland starkt samband med börsen och ibland svagt till negativt samband. I perioder då många blir tvingade att likvidera sina portföljer sjunker guldet tillsammans med börsen, medan stunder med mer "långsiktig" pessimism till aktiemarknaden ger en lägre korrelation (vissa kanske omviktar från aktier till guld). Även oljans korrelation med börsen är ganska komplex - om världsekonomin saktar in sjunker efterfrågan på olja, fast ett högre oljepris är samtidigt negativt för tillväxten/börsen, o.s.v. ... generellt gäller att ju längre tidshorisont man väljer, desto svagare blir samvariationerna mellan börsen och råvaror.

    Slutklämmen håller jag också med om. Man gör sig inte av med hemförsäkringen bara för att man tror att det blir färre åskväder och bränder just denna säsong. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Notering till folket som läser: Mengerian anser jag vara mer påläst och insatt i guld som investering än jag själv är, så läs gärna hans eminenta blogg för mer om ädelmetallerna.:)

      Han är även gästskribent till Liberty Silver.

      I övrigt: Som sagt tror jag pappersguldet snart borde ha spelat ut sin roll, bland annat på grund av all manipulation på marknaderna, men också för att det handlats mest spekulativt i detta, och ingen någonsin begär fysisk leverans samt att det finns så mycket mer kontrakt än fysisk metall så leverans ändå är en omöjlighet. Så vad ska vi med pappersguld till? Intresset är sjunkande osv. Frågan är egentligen om inte pappersguldet egentligen bara håller ned värdet på den fysiska råvaran, som borde ha ett högre värde om dessa kontrakt försvann? Men som sagt, även om inte guldet plötsligt får mer fart uppåt, så även +/- 0 borde man vara nöjd med, med tanke på det som kommer att hända i världen både på kort sikt och omställningen som måste komma att ske. Det finns så många som kommer gå så enormt mycket minus på andra investeringar så de skulle önskat att de hade köpt guld istället.

      Radera