Religiösa lagar och seder eller s.k. "Blue Laws" lever kvar på många ställen i världen även i de sekulariserade samhällena. I USA, Skandinavien, Israel, m.fl. länder har man restriktioner eller traditioner som gör att affärer exempelvis har "söndagsstängt". Enligt marknadskrafterna kanske detta skulle ses som ett handelshinder för frihandeln och något man skulle vilja avveckla och ta bort för att öka inkomster av handel.
Problemet är kanske när dessa traditioner och lagar lever kvar på isolerade ställen. I Bergen County, USA får man som bilden visar inte sälja husgeråd såsom hushållsmaskiner på söndagar, även om affären i övrigt håller öppet. Men Bergen County, USA ligger 30-minuters bilresa från affärer som håller öppet i New Jersey, där man inte har dessa restriktioner. Det gör att shoppingsugna människor åker och handlar på andra ställen och området tappar inkomster ifrån försäljning och skatteinkomster för staten. Man funderar nu därför på att ta bort restriktionerna via en lagändring.
http://blog.nj.com/jerseyblogs/2010/03/bergens_blue_law_brawl_blogger.html
I Sverige lever ju också traditionen kvar att många affärer har stängt på söndagar och man istället vilar i hemmet. I Norge har man restriktioner på alkoholförsäljning på söndagar. I Israel är det lördagar som man istället håller stängt på.
I den muslimska världen är det exempelvis förbjudet att äta mat offentligt under dagtid under fastemånaden Ramadan.
Trots att vi själva har vissa traditioner kring söndagsstängt så studsar jag ändå till då jag ser restriktionen att man just inte får sälja hushållsapparater. "Hur kan de ha restriktion på just hushållsapparater. Ha-ha", vilket religiöst påfund, kan man skratta inombords. Trots att vi själva har en liknande syn i grunden, och hushållsapparater används för att hushållsarbeta. Något man alltså skall hålla sig ifrån på söndagar, vilket alltså borde göra att vi skulle förstå denna restriktion utan vidare eftertanke. Men det är så traditioner i sekulariserade samhällen fungerar, vi kommer inte längre ihåg ursprunget till varför vi gör på ett visst sätt, då vi tycker att vi lämnat religionen bakom oss. Men i traditionerna lever de kvar.
Kanske är det trots allt bra för oss människor att vi har en vilodag, där vi inte behöver uppleva världens stress och hets. Oavsett om denna vilodag har ett religiöst betingat ursprung i grunden. Eller så kanske det är farligt med vilan, eftersom att statistiskt sett så sker de flesta hjärtinfarkterna på måndagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar