Ett av våra växande problem är ju pensionskostnader för de äldre som bara blir fler och fler. Men här kommer den så kallade "bromsen" in och räddar oss. Eller den ser till att det finns pensioner till så många som möjligt men i framtiden kommer vi antagligen inte att få en pension även om vi idag får bidra till att betala pensionerna för de födda på 40-talet.
Bromsen, även kallad balanseringen, sänker nivån på inkomstpensionen och sänker också värdet på de pensionsrätter vi alla tjänat ihop i vår inkomstpension. Bromsen slår till när inflödet av avgifter till systemet bedöms bli för lågt för att möta pensionsåtagandena, det vill säga de pensioner som svenska folket har tjänat ihop till (systemets ekonomiska balans beräknas varje år av Pensionsmyndigheten, enligt en komplicerad modell). När ekonomin i systemet återhämtar sig, återgår pensionerna och värdet på pensionsrätterna till den nivå de hade varit på om bromsen aldrig hade slagit till. (Tyvärr kommer ju aldrig ekonomin riktigt att återhämta sig mer, inte enligt den tillväxtmodell som tidigare varit gällande).
Se även "Pensionsbluffen - tryggheten som gick upp i rök."
SVT har ett spännande inslag med författaren till boken. Han konstaterar att systemet ger låga pensioner, oavsett långt arbetsliv och att man inte kan vara säker på att man kommer att kunna leva på den pension man får.
Det ser alltså mörkt ut kan man konstatera.
Även blivande pensionärer får lägre inkomstpension på grund av bromsen och som det ser ut nu gäller detta i synnerhet personer födda på 1950-talet. Värdet på deras pensionsrätter har sänkts med cirka 6 procent och kommer enligt prognoserna att sjunka ytterligare. För många 50-talister kan det handla om mellan 100 000 och 200 000 kronor som försvunnit. Även 60-talisterna kan drabbas men sannolikt inte i samma utsträckning.
http://www.svd.se/naringsliv/investera/pensionsfragor-svdse_7186271.svd
Även blivande pensionärer får lägre inkomstpension på grund av bromsen och som det ser ut nu gäller detta i synnerhet personer födda på 1950-talet. Värdet på deras pensionsrätter har sänkts med cirka 6 procent och kommer enligt prognoserna att sjunka ytterligare. För många 50-talister kan det handla om mellan 100 000 och 200 000 kronor som försvunnit. Även 60-talisterna kan drabbas men sannolikt inte i samma utsträckning.
http://www.svd.se/naringsliv/investera/pensionsfragor-svdse_7186271.svd
Vad kan man göra?
Svd skriver även "Många har kanske också ett privat sparande i form av aktier/fonder eller bostad som kan dryga ut pensionen. Men för en normal löntagare utan större förmögenhet och med en normal tjänstepension kan bromsen mycket väl ta bort merparten av det tillskott som tjänstepensionen skulle ha gett. Då bör man överväga om man är beredd att förlänga sitt yrkesliv för att dryga ut pensionen. Ett par års extra arbete ger stor effekt på pensionsnivån."
Huvudsaken är förstås att man är beredd på detta så det inte kommer som en obehaglig överraskning och att det är viktigt att vara medveten om att pensionssystemet inte kommer att fungera. Prognosen som du hittils fått, är just en prognos och din framtida pension kan (och förmodligen kommer) att bli betydligt lägre än vad som prognosen hittils har sagt.
Bli alltså skuldfri, så att du har ett billigt boende vid din pension. Se till att ha någon form av eget sparande för dåliga tider som kanske, eller förmodligen kommer. Allt som är säkert är death and taxes som man brukar säga.
Vad spelar det för roll för dom som är 30 idag och aldrig kommit in på arbetsmarknaden?
SvaraRaderaVad spelar ett privat sparande i aktier för roll i ett scenario där skuldbubblan och finansmarknad kollapsat förresten?
Svårt att egentligen lämna några som helst råd, personligen utgår jag ifrån att all trygghet i form av pension inte existerar.
/Tompan
Jag har svårt ändå att tro att hela finansmarknaden kommer att utraderas. Aktiemarknaden borde finnas kvar vad gäller stabila företag. Däremot kanske en del av derivaten avvecklas som investeringsform då dessa i högre grad känns "spekulativa". Utvecklingen på aktiemarknaden kommer dock inte generera sådan hög avkastning som den gjort de senaste 30 åren och det blir svårt basera en fullgod inkomst på avkastning därifrån.
SvaraRaderaOm pensionen helt avskaffas i framtiden, så kommer det innebära en återgång till att familjen själv får försörja sina gamla, och en återgång till en familjestruktur där man lever i storfamilj. En stor förändring för Sverige som lever i flest singelhushåll i världen.
Har politikerna samma regler som oss andra eller slår bromsen till anorlunda eller inte alls
SvaraRaderaBo
http://www.dn.se/ekonomi/politikerpensioner-for-miljoner
SvaraRaderaUnder första halvåret 2011 fick fler än 450 kommun- och landstingspolitiker dela på mer än 42 miljoner kronor i politikerpension. Det visar en granskning som Sveriges Radios lokala kanaler gjort.
Politikerna är i många fall garanterade 100.000-tals kronor om året i politikerpension tills det att de fyller 65 år.
Enligt SKL:s grundavtal kan politiker som avgår eller tvingas bort få visstidspension från det att de fyllt 50 fram till ålderspension. Före detta kommunalrådet i Leksand, Bertil Daniels (C), har de senaste 12 åren fått cirka 250.000 kronor om året i politikerpension. Han valde själv att lämna sitt uppdrag när han var 51 år och tycker inte att ersättningen, som ges utan krav på att söka nytt jobb, står i konflikt med arbetslinjen som hans parti driver.
– Men alltså kära vän, jag har ju inga dagar att sitta och rulla tummarna. Jag är engagerad i många olika saker i det här sammanhanget. Det här är ett avtal som är tecknat mellan svenska kommunförbundet och Sveriges kommuner då, och jag har ingen anledning att bryta det på något sätt, säger Bertil Daniels till P 4 Dalarna.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4792765 ..de, i det här fallet SKL skall "se över" detta i framtiden. Det hade ju varit trevligt med en förändring, men jag tror inte att förändringen kommer.
SvaraRadera