Ännu en bild som talar sitt tydliga språk, världens länder har kört sitt budgetunderskott i åratal, och alltså inget underskott som har uppstått alldeles nyligen.
Det är tilltalande att tänka sig att det finns ett härlig smärtfritt alternativ till åtstramning i Europa, om bara de envisa politikerna skulle välja att följa det. François Hollande uppmanade till denna uppfattning under sin presidentvalskampanj där han påstår att han är för tillväxt och mot åtstramning, som om det vore två val som är möjliga att välja mellan. Greklandsväljare, numera väl inne i en lågkonjunktur som kan pågå i flera år, skulle gärna vilja ha ett alternativ. Tyvärr vilar denna idé på ett antagande: att länder kan spendera stort nu, köra upp stora budgetunderskott för att kompensera för den svaga efterfrågan i den privata sektorn. Så göra den själva åtstramningen några år senare när den värsta krisen passerat. Båda dessa diagram tyder på att i goda tider likväl som i dåliga, kommer regeringarna att hitta anledningar till att spendera mer än de får i intäkter.
http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2012/05/daily-chart-4
En kraftig depression är i antågande, allt annat är nonsens. Har man inte köpt på sig riktig valuta nu är det kört./Guld och silver
SvaraRadera"Kört" än skulle jag inte säga, med tanke på att valutorna inte kraschat ännu. Dock så utifrån att skulderna är för stora för systemet att hantera så återstår bara en krasch av finansmarknaden. Som du säger är det läge att dra sig in i reala tillgångar..
SvaraRaderaEtt problem med guld är att det inte går att äta. Kraschar valutor så kraschar finansmarknader, och kraschar betalningssystemen så kraschar alla transporter. Med JIT-tänket så är det tomt på hyllorna i din lokala butik snabbare än du hinner ta på dig skorna för att gå dit och handla.
SvaraRaderaJag skulle hellre utöka mina förråd av konserver än fantisera om fortsatt rikedom nånstans efter en depression, skillnaden mellan den som är i antågande och t ex 1929 är att den här gången finns ingen billig olja som kan dra igång en ny tillväxtperiod. He jer schlut på industriåldern serru.
/Tompan
Hej Tompan! Jag skulle heller inte säga "slut på industriåldern" eftersom den tekniska utvecklingen som vi redan uppnått, finns kvar. Däremot så är som du säger, den billiga energin slut. Så vi kan fortsätta ha industriell produktion, men däremot kommer -överkonsumtionen- att tvingas till sitt slut. Detta innebär inte automatiskt att vi helt kommer sluta ha maskiner, teknik eller elektricitet.
SvaraRaderaNä, men utan billig energi så kommer depressionen att bli permanent, möjligen avbruten då och då av kortare perioder av andhämtning. Vi kan inte räkna med att infrastruktur på nuvarande nivåer upprätthålls, fjärrtransporter typ supertankers, containerfartyg mm blir allt sällsyntare, dieseln som driver 95 procent av alla transporter i Sverige lär vara svår att få tag i, asfalt som vägbeläggning? Ett högt mekaniserat jordbruk utan fossila drivmedel? Nja.
SvaraRaderaJag tror man underskattar problemen om man tror att man kan "rädda" sin egen välfärd genom att köpa på sig guld, det är lika utopiskt som att tro att teknik kan lösa problemet med att vi förbrukat det mesta av de lättåtkomliga fossila fyndigheterna, vi kommer att radikalt ändra vårt sätt att leva vare sig vi vill det eller inte. Men det kommer förmodligen inte att vara en smärtfri process.
/Tompan
Problemet med att äga guld är ju att många kan tycka att ditt guld är värdefullare än vad du är. Så fort du försöker byta guldet mot något användbart talar du om att du har det.
SvaraRaderaAnonym; Det beror ju på om man tror att all lag och ordning i samhället också skall falla och vi skall ha något slags mad max samhälle där gängen styr?:) Fattigdomen har varit stor, många gånger under samhällets livstid, och ändå har samhället lyckats upprätthålla många funktioner. Vi får hoppas att det inte blir så illa som du verkar tro att det skall bli. Att även om vi upplever en lång tid av finansiell instabilitet att vi ändå kommer upprätthålla samhällets funktioner och att inte tex. staten heller går in och konfiskerar privata tillgångar eller företags tillgångar. Vilket inte heller varit helt okänt igenom historien.:)
SvaraRadera