En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 16 september 2014

FP och C stödjer samarbete med SD...

Finns det något annat sätt att tolka deras bestämda motstånd mot att samarbeta med S? I möjligheten att skapa en stabil regering, ser det blå blocket, alliansen, fortfarande en möjlighet att få en majoritet. Men för att få det måste de samarbeta med SD.

Kanske räknar alltså FP och C redan med att SD är ett "blått parti", när de så direkt och avgjort säger att de absolut inte kan tänka sig ett samarbete med S? Björklund och Lööf är alltså närmare högerextrema partier ute på högerkanten än den mittfåra man utger sig för att vara. Annars om man verkligen var ett "mittenparti" så borde det inte vara omöjligt samarbeta med både höger och vänster block. De är verkligen självsäkra i att SD och dem kan sitta lugnt i båten tillsammans hand i hand.

I mitt tycke hade en mittenpolitik varit att föredra före en högerextremist-politik. Eller så räknar FP och C att även om de måste möta SD i vissa av deras frågor kring invandrarpolitik så tror de kanske att det inte kommer att bli så illa ändå. Att de ska lyckas balansera mellan att gå dem till mötes och att driva deras vanliga högerpolitik?

Man hade ju fortfarande kunnat hoppas på en regering bestående av S och M. Det hade varit fantastiskt att se, trots allt är (nya) moderaterna mycket mindre galna än både FP och C, vars ledare jag inte gillar. Såklart är M ett osett kort eftersom vi inte vet hur partiledningen där kommer se ut framöver. Men i många frågor är S och M inte alls så långt ifrån varandra som man kan tro, eftersom att S rört sig till viss del högerut och M till viss del rört sig vänsterut på den politiska skalan.

Samtidigt att det är tragiskt om S inte kan driva sin politik trots att man fick ungefär var tredje röst av Sveriges befolkning och att inte ens med MP och V så räcker det hela vägen fram.


Alliansen har kört ned välfärden i botten under sina år vid makten, vi behöver förbättra arbetsrättslagstiftningen igen, och återigen minska klyftorna mellan rika-fattiga. De har också byggt upp ett underskott (mer stadsskuld) genom att de lånat pengar till sina reformer. Detta trots att de försökt att finansiera sin politik med dåliga utförsäljningar se exempelvis NUON affären, Sveriges sämsta affär genom tiderna som den ensamt kostat Sverige hundratals miljarder. Trots att man innan affären genomfördes hade varnats två gånger, en gång av en konsultfirma, andra gången av Näringsdepartementet.

Nuon skandalen som var Sveriges sämsta affär och sköttes av regeringen Reinfeldt, trots att de säger i efterhand att de inte hade kännedom om det vilket även det är häpnadsväckande och sensationellt. Hur kan man förlora 93Mdr initialt på att övervärdera kursen bara för att sedan göra ytterligare 30Mdr i förlust i driften av Nuon och sedan komma undan med att man inte hade tagit reda på ??

Danderyd är den mest bidragsmottagande kommunen, i Sverige. Varje hushåll där tar emot -7000kr/månad i skattesubventioner. Danderyd som är den rikaste kommunen i Sverige.
Ett Umeå exempel: Sänkningarna av statsbidragen som borgerligheten gjort mot Västerbotten innebar -700miljoner för landstinget för att finansiera privata sjukhus i Stockholm detta i skede då Umeå betalar mycket högre skattesats än vad man gör i Stockholm. Vart är rättvisan?

När regeringen Persson förlorade makten hade staten ca 70 Mdr i överskott, 8 år senare genom en ansvarslös skattesänkariver så har staten 90 Mdr i underskott, samt ytterligare 160Mdr i underfinansiering och sedan vill man låta påskina att man fört en ansvarsfull politik ?? Man lånar pengar för att de rikaste i vårt land skall få mer. Alliansen försöker mörka detta genom att mena på att man fortfarande har samma statsskuld mätt mot BNP. Men i faktiska pengar så har de alltså stulit nästan 300 miljarder till de rika bara genom sin skattesänkarpolitik. Omfördelningen är ojämn och mer pengar går till höginkomsttagare än den s.k. "medelklassen".

Moderaterna ville också ha 12 månaders provanställning, vilket innebär att man flyttar än mer makt till arbetsgivarna (de rika) istället för löntagarna/arbetarna. Ändå vill man kalla sig "arbetarpartiet" fast inga åtgärder som man gör gynnar egentligen vanliga löntagare. Samtidigt har vi missbruk av visstidsanställningar, som regeringen sanktionerat, som är av den värsta situationen i hela EU..
En A-kassa som inte höjts sedan 2002, men sänkts med 50kr/dag, en procentuellt växande arbetslöshet, regeringens oförmåga att tillsätta nödvändiga resurser för att styrka skolan, JB har de sämsta resultat som någon utbildningsminister haft i landet...
Man kallar sig alltså "arbetarparti" utan att man någonsin haft den minsta ambition att förbättra för löntagarna.


Så vad har vi egentligen fått ifrån alla skattesänkningar? Vi har samtidigt köpt oss en sämre skola, en sämre sjukvård och fått ett mera orättvist Sverige som också polariserats mellan landsändarna. Det är därför främlingsfientligheten växer i vårt land. När man får det sämre är det lätt att skylla på invandrarna när det egentligen är makteliten och den rika delen av Sverige som stulit våra resurser ifrån oss. Samt att de fortsätter stjäla av oss varje dag, genom att ta från de fattiga och ge till de rika. Missnöjet gör att främlingsfientligheten växer fram hos dem som inte ser det politiska sammanhanget.

Här följer valresultaten för Nationalsocialistiska Tyska Arbetarepartiet, Nazisternas framväxt i Tyskland under 1920-30 talet. Bara om någon tvivlar på hur snabbt det kan gå.

1928: 2.6 %
1930: 18.3 %
1932: 37.3 % och största partiet. Hitler blev framröstad till makten.

Fyra år tog det. Bara fyra år. Ifrån 2.6 till 37.3. Fundera på det under de här nästa fyra åren. Prata med folk. Fråga vad de röstar på. Om SD landar på 10% så känner du antagligen i alla fall någon som röstar på SD.

SD har även fört absurda krav, dra ned 90% på kostnaderna för invandringen ? Det skulle innebära att Sverige slutar leva upp till de avtal vi förbundit oss att göra internationellt. Lägg därtill ett parti som vill göra fler undantag i LAS (Lagen om anställningsskydd) och menar att att fackförbunden fortfarande har en för stark position på svensk arbetsmarknad. De som röstar på den här "enparti-frågan" har nog antagligen inte läst vad SD:s agenda är i övrigt.

Så hellre Nyval än att politiken går den högerextrema vägen direkt. Nog måste man prova på fler sätt innan politiken viker ned sig. Blir det Nyval finns alltid möjligheten att FP och C tappar en del av sina väljare vilket skulle vara tjänligt för dem, eftersom det var den möjlighet vi hade att slippa ha en SD driven politik.

Men trots att partierna säger att man tar avstånd ifrån SD så visar alltså alliansen gång på gång att makt korrumperar och att när man ser att SD stödjer det blå blocket i många av deras frågor så är man beredda att acceptera lite främlingsfientlighet och rasism. När det passar dem själva alltså.


Lista över vilka reformer högerblocket/moderaterna röstade emot under de senaste 100 åren.

1904–1918: Nej till allmän rösträtt.
1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
1927: Nej till folkskolereform.
1931: Nej till sjukkassan.
1933: Nej till beredskapsarbete.
1934: Nej till a–kassa.
1935: Nej till höjda folkpensioner.
1938: Nej till två veckors semester.
1941: Nej till sänkt rösträttsålder.
1946: Nej till fria skolmåltider.
1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
1947: Nej till allmänna barnbidrag.
1951: Nej till tre veckors semester.
1953: Nej till fri sjukvård.
1959: Nej till ATP.
1960–talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.
1963: Nej till fyra veckors semester.
1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.
1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
1974: Nej till fri abort. Den 29 maj 1974 röstade riksdagen ja till fri abort, vilket resulterade i den svenska abortlagen som låter kvinnan själv besluta om abort upp till den 18 graviditetsveckan. Moderaterna röstade nej.
1976: Nej till femte semesterveckan.

Samtidigt undrar jag om människor inte alls uppskattar att ha fått växa upp i ett socialistiskt land? Förstår de inte hur bra de haft det med gratis skola, gratis skolmat, studiemedel, "gratis" sjukvård, subventionerad barnomsorg, möjlighet till fritidsverksamhet. Omsorg och vård för funktionshindrade? Varför vill Sveriges medborgare inte längre ha ett välfärdssamhälle? Samtidigt vill en del det. Var tredje svensk röstade FÖR trygghet, jämlikhet, minskade klyftor och ett välfärdssamhälle för alla. Där alla kan ha det bra och inte bara de rikaste. 

Glöm aldrig att välfärden som vi alla njutit av, har växt fram enbart beroende på vänsterblockets politik!

33 kommentarer:

  1. Angående skuldsättningen missade du elefanten i rummet: den privata skuldsättningen som exploderat under alliansens år. Uppåt 90% av BNP nu, trots att BNP reviderats upp mha nya beräkningsmodeller :-)

    Privat skuldsättning ger samma risk för staten som offentliga skulder, men är betydligt svårare att hantera ur ett problemperspektiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo och ingen verkar ha lust att ta i bolånen med tång ens. För där sitter hela väljarkåren?

      Radera
  2. Imponerande sammanställning. Missade du att publicera den före valet:)
    Otacksamt nog ska jag bara kommentera slutklämmen, för det finns de som hävdat att den där välfärden skapats genom samförstånd också. Den så kallade Saltsjöbadsandan. Polarisering skapar vi/dom och mer motstånd än gemensam kraftsamling.
    Nu har vi, hur vi än vänder oss, att se fram emot svaga regeringsunderlag, försåvitt inte S+M kan enas, vilket känns osannolikt. Därför kommer SD fortsätta växa över tid. Blockpolitiken gynnar SD.
    Tyckte det fanns en bra debattartikel i DN kultur som beskriver det politiska misslyckande som föder SD och som SD skickligt utnyttjar. Vi behöver samling och har att se fram emot splittring. Dessvärre.
    http://www.dn.se/debatt/eliten-inser-inte-att-den-nya-tiden-kraver-starkare-stat/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att blockpolitik gynnar SD och att ett samarbete mellan S och M är enormt osannolikt. I dagsläget ställer jag mitt sista hopp till Nyval och att svenska folket ska ta sitt förnuft till fånga om vi får prata politik ytterligare en stund.

      Tack för länktipset!

      Radera
  3. oj vad bitter du verkar vara att Sossarna inte längre kan härska fritt. Den enkla anledningen till att vare sig C eller Fp just nu möter upp Löfven är helt enkelt att de lovade inför valet att det är Alliansen som gäller. Att då byta sida är väl inte speciellt ärligt mot väljarna? Jag vet att det inte är så vanligt på vänsterkanten att man håller vad man lovar, men jag tycker det är hedervärt.
    Glöm ej heller att Löfven tidigare har sagt att ett mål med årets val var att "radera C från riksdagen", men nu så duger det.

    Det finns något som heter utveckling. Socialdemokratin har gjort mycket gott för Sverige, speciellt fram till 70-talet. Sedan dess har man gått I otakt med omvärlden och väljarna och det är det resultatet du nu ser. Det blir aldrig något mer samhällsbygge a la Per-Albin eller Erlander. Lev med det.
    Att hantera SD's framgångar kan bara göras på ett sätt, bjud in dem till dans och prata med dem istället för att demonisera dem och fördumma deras väljarbas. I annat fall kommer de vara ännu större nästa val. Här tycker jag alla gör samma fel. Soran Ismail är den enda som verkat fatta....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sossarna inte längre härska fritt? Så har det ju varit de senaste 8 åren och se vart det har lett oss, vinster i välfärden. Försämringar inom äldrevården se bara carema care och alla deras skandaler. Jag tänker på reformer som påverkat landsbygden, eller apoteksreform som har lett till att människor kan behöva åka till 3-4 olika apotek för att få tag på alla sina viktiga mediciner för att apoteken inte har alla mediciner i lager. Det är så otroligt myckert som har blivit sämre under den tid alliansen varit vid makten. De kan bara fortsätta på sin tidigare inslagna väg att göra Sverige sämre.

      Jag tycker absolut man kunde diskutera olika delar av invandringspolitiken, som att de största invandrargrupperna är finländare och som nummer två kommer de från polen (2013), är det dessa grupper man har tänkt stoppa? Eller tänker man på flyktingmottagandet? Menar man att man ska driva politik mot EU:s regler? Asylrätten säger att man har rätt att söka Asyl i ett land, hur ska vi "hindra" dessa grupper från att komma hit som SD vill? Vad gäller kvotflyktingar tar Sverige emot ca. 1400-1900 personer per år och det är inte denna grupp som är någon massinvandring som är ett ord SD brukar använda. Tiggare som kommer till Sverige från andra länder är också ett helt naturligt steg eftersom gränserna är öppna och det är en överenskommelse vi har inom EU och ingenting som SD kan rå på.

      Så som sagt vet jag inte varför man är rädd för att diskutera med SD för att börjar man diskutera visar det sig snabbt att det inte går så lätt att ändra på nuvarande regler utan att helt frångå mänskliga rättigheter där vi har skrivit under på att vi ska erbjuda skydd till skyddsbehövande. Vi kommer inte kunna skicka tillbaka folk som riskerar döden i deras hemländer exempelvis.

      Radera
  4. S kan samarbeta med Alliansen. Att bryta upp samarbetet med hänvisning till SD är s-taktiska önskedrömmar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut kan de samarbeta, men tyvärr fortsätter då den mer högerdragna politiken vilket leder till splittringar i samhället, större klyftor och motsättningar och i slutändan får vi ett helt annat samhälle med större utslagna grupper och segregering. Det är inte den sortens samhälle jag vill ha. Dessutom gynnar högerpolitik generellt sätt enbart höginkomsttagare eller de med löneinkomster uppåt 50-60 000 kr i månaden eftersom att på sikt leder nedmonteringen av samhället till högre privata kostnader för sjukvård, skola, privata försäkringar, barnomsorg, pension mm. Så i slutändan är det inte lönsamt för det som idag är medelklass. De nedmonterar systemet som har gjort att de själva har haft det bra.

      Radera
    2. De djupaste klyftor som jag har sett finns gentemot de invandrare som har kommit till mitt "utanförskapsområde" Skäggetorp under det senasta halva decenniet. Ett problem som inte hade uppkommit med SD politik men sådan politik hade haft sönder så mycket annat.

      För mig förefaller det som att du är skrämd av ett spöke, många låginkomsttagare har hittat arbete eller startat eget under alliansåren.

      Radera
    3. Arbetslösheten har ökat under moderaternas och alliansens styre, så trots deras "arbetslinje" där de straffat sjuka och arbetslösa med lägre eller ingen ersättning så har de fortfarande inte fått fler ut i arbete.

      Absolut finns det en segregering till de flyktingar som kommer till Sverige då de inte har några resurser eller medel då de kommer eftersom de flytt och lämnat allting bakom sig. Däremot gruppen "Invandrare" där den största gruppen är finländare så har de ett bättre utgångsläge eftersom de kanske flyttar till Sverige från Finland men kanske har med sig vissa resurser, ägodelar, skolgång och utbildning.

      Vilka låginkomsttagare känner du som startat eget under alliansåren och vad för typ av företag pratar vi om? Det är inte så vanligt eftersom man måste oftast ha egna medel för att kunna starta företag.

      Radera
    4. I min bekantskapskrets är det högutbildade som har börjat konsulta och troligtvis inte högutbildade som har startat hemserviceföretag.

      Radera
    5. Inget fel på hushållsnära tjänster, men jag hade föredragit 6h arbetsdag och alla arbetstillfällen som skapats därigenom.

      Radera
    6. Nu förutsätter du att jobb är delbara, tyvärr är det ofta fel men det funkar i jobb där det är vanligt med deltid.

      Radera
  5. Ett stort problem är att flyktingar placeras i förläggningar under lång utredningstid. Min uppfattning är att detta är förödande. Det är bättre att de får någon sorts beredskapsarbete samtidigt med svenskundervisning.

    Många, förmodligen de flesta som röstar på SD, har den galna uppfattningen att antalet jobb är konstant och någon måste bort för att en arbetslös ska få platsen.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, förläggningsboenden gör dessutom att integrationen försenas eftersom de inte får så mycket kontakt med samhället. Samma sak i invandrartäta förorter. Det bästa för ett samhälle är att se till att bostadssituationen i kommunen samordnas med migrationsverket så att man sprider bostäder över hela kommunen så att det inte blir koncentrerat till ett bostadsområde. Så har man gjort här i Luleå som styrs av S i de senaste 10 + åren och den bostadspolitiken har fungerat bra.

      Flyktingar läser SFI - svenska för invandrare. Denna utbildning ges på halvtid och är oftast förlagt på den kommunala vuxenutbildningen. De har rätt att läsa den utbildeningen som är på A, B, C, D nivå. Men även på en 1,2,3 nivå. Högutbildade går fort igenom systemet då de börjar på nivå 2 eller 3, de får alltså en studietakt som passar individen. Är man analfabet och aldrig har gått i skolan börjar man på SFI 1:1A. Där får man börja med att lära sig bokstäver och så vidare.

      När kommunerna hade ansvaret för flyktingmottagandet så hade ALLA kvotflyktingar i Luleå Kommun praktik efter 6 månader. De hade sedan praktik hela tiden fram till de första två åren var avslutade.

      Med alliansens reform "Etableringsreformen" där istället arbetsförmedlingen har ansvaret för flyktingmottagandet/samordningen är endast ca. 1/10 personer ute i praktik inom de första två åren. Detta ger ökade kostnader för kommunerna eftersom integrationen förlängs, språkinlärningen tar längre tid. Personen står längre ifrån arbetsmarknaden och hela reformen är ett misslyckande vilket var väntat av oss som arbetat inom flyktingmottagande inom kommunen.

      Efter att jag slutade jobba som flyktingsekreterare med kvotflyktingar arbetar jag idag med kommunens arbetsmarknadsfrågor därför ser jag att de inte kommer ut på praktik och även att det ger ett enormt socialt lidande eftersom att arbetsförmedlingen inte har någon som helst vana av att arbeta med andra delar som social problematik, stor psykisk och fysisk ohälsa och samordnandet mot andra myndigheter som de familjer behöver som kommer som kvotflyktingar. (Kontakt med försäkringskassan, socialtjänsten, landstinget, vård och omsorg, barnomsorg, skola mm. Allt från brevöppning till information om samhället. Nyanlända behöver jättemycket stöd och får de det så minskar man kostnaderna på sikt).

      Men Alliansen satte alltså punkt för kommunernas goda arbete och kostnaderna för detta kommer att visa sig senare.

      Beredskapsarbete är en subventionerad anställning där arbetsförmedlingen går in med ett stöd till lönekostnaden. Som nyanländ har man rätt till stöd från AF till det som heter Instegsjobb under de första 3 åren, samt Nystartsjobb. Dock krävs att någon annan ska betala en del av lönekostnaden som inte AF betalar, så kommunen har tyvärr inte möjlighet att anställa alla som har rätt till Instegsjobb.

      Radera
    2. Tja, i Sverige har väl antalet privatanställda varit konstart sedan femtiotalet?

      Radera
    3. Vi behöver anställa fler vuxna i skolan om vi ska komma till rätta med problemen där. Mindre klasser och mer stöd till de elever som behöver det. Vi behöver också anställa mer sjuksköterskor till vården samt undersköterskor till äldreomsorgen. Det är brist på händer överallt.

      Radera
    4. Japp, det finns stora och ökande brister och behov. Samtidigt påpekade du i huvudtexten att det är såväl budgetunderskott (90 Mdr) som kapitalunderskott (160 Mdr). Om vi nu betänker utsikten av krympande BNP eftersom evig tillväxt inte är möjlig längre så har vi en ekonomisk balans som inte ens återställandet av skattenivåer till före alliansens "rån". Oräknat negativa effekterna av sådant skattetryck.

      Den stora uppgiften blir att klara den stora operationen utan att patienten avlider under tiden. Det gäller faktiskt oavsett regering.
      Vi måste få mer för varje satsad krona, vi måste skatteväxla flera saker, vi måste investera väldigt rätt och vi måste sluta överkonsumera. Gör vi det på ett sätt som flertalet upplever som rättvist kommer vi klara det. Gör vi det på flertalets bekostnad kommer det inte fungera. De flesta av oss betalar nog skatt om vi känner att det är rätt och befogat.

      Radera
    5. Jo jag tror precis som du att utmaningarna för framtiden är enorma, tänk bara det uppbyggda renoveringsbehovet av våra järnvägar, resurser måste användas effektivt . Jag har inget emot höga skatter, om jag känner att pengarna kommer dit där de behövs och att man inte gör helt vanvettiga felinvesteringar. Men jag höll med dig i allt du just sa. Dessutom kan man inte tvärhöja skatterna hur mycket som helst för då dör ekonomin eftersom man nu anpassat sig till nya nivåer.

      Men en mittenpolitik vore som sagt inte det sämsta alternativet. Dessutom tjatar ju Annie Lööf och C själva om närodlat så det är ju en miljöparti fråga om inte annat. Någonstans borde ju partierna kunna hitta sina likheter istället för sina skillnader.

      Radera
    6. Det finns ingen brist på jobb, det som saknas är pengar till lön som räcker till den resurskonsumtion som förväntas. Pengarna är egentligen bara ett mellansteg...

      Radera
    7. På olika sätt behöver konsumption bytas mot investeringar som avkastar nyttor. Typ att en medelklassfamilj skippar ett par thailandsresor och köper en värmepump. I den stora skalan behöver skattepengar styras om till investeringar vilket inte blir smärtfrit.

      Radera
    8. Magnus Redin, bra synpunkter. Uppnår vi det med frivillighet eller tvång? Lär behövas bred politisk enighet för att få tyngd till det.
      Vi behöver väldigt mycket mer investeringar och motsvarande mindre konsumtion. Nä, smärtfritt blir det inte, men nödvändigt.

      Radera
    9. Desto mer frivillighet desto bättre, tvång är nödlösningen.

      Radera
    10. Sedan har vi bobubbla och andra bubblar som kastar en lång skugga på ekonomin. När vi pressat ekonomin till dess gräns, finns det kvar resurser för de reformer som behövs och omställningar som behövs göras. Kommer vi att få bättre prioriteringar snart?

      Radera
  6. Stöd till barnen i skolan kommer mest först på högstadiet. Det barn som inte kan läsa efter första klass borde direkt få hjälp innan de betraktar sig själva som misslyckade.

    Vi har minst antal sjukhussängar i västvärlden per invånare. Många sjuka hamnar därför på fel avdelningar och skrivs ut lite för tidigt.

    Svenska privata företag hade på 50-talet mest anställda med 6-7 års utbildning. Under årtiondena därefter har utbildningen förlängts och företagens omsättning produkternas höjd och givetvis lönsamhet ökat kraftigt samt givetvis de anställdas löner. Infrastrukturen och samhällets övriga service till företagen har också ökat.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller inte riktigt med om din skönskrivning. Produkternas höjd har definitivt inte ökat då de då var världsledande på väldigt många områden. Idag ett fåtal och oftast utlandsägda. Nu talar politikerna alltsom oftast om turism som framtiden. Men det beror nog på deras utbildningsnivå. Det man inte vet kan man inte tänka.

      Inflationen i utbildningen har varit enorm.
      Lönerna har minskat väldigt.
      Allt relativt omvärld och teknisk utveckling.

      Men den viktiga stötestenen är att trots dubblad befolkning är det lika antal i privat sektor, vilket betyder att skatterna måste öka för att försörja de andra serviceinriktade och det blir mindre kvar att utveckla och investera för. Dessutom så fort någon, ickefotbollsspelare har pengar över kommer någon annan och berättar hur de skall fördelas. Jämför ovan med att det man inte vet kan man inte tänka. (Socialism och planekonomi kräver en allvetande despot.)

      Vi har för få tekniskt intresserade barn till välbeställda ingenjörer med stora garage i Sverige.


      Angående fler i skolan så håller jag heller inte med. Jag anser att vi behöver lära barnen att var sak har sin tid. Lek sin, skola sin och att man beter sig olika på de olika aktiviteterna. Dessutom tycker jag inte om att skolan trycks nedåt i åldrarna, mer lek och fritid (dötid) åt barn så de för utveckla fantasin.

      För övrigt ett otäckt inlägg, ett exempel på vänsterns vanliga så ont blodsmetod och att någon blir skyldig genom associationer.

      Radera
    2. kgb35 du får givetvis tycka att allt var bättre förr. Min åsikt är att mycket är bättre nu.

      Turismen till Sverige ökar. Jag har själv tjänat en del på den med uthyrning av boende för utländska turister i Värmland och så småningom försäljning av några fastigheter på export som jag brukar säga.


      Lek är ett bra sätt att lära sig. Fantasin måste stimuleras både hos barn och äldre. Samtidigt måste skräcken för andra annorlunda människor dämpas.

      Mina barn har mycket fantasi och det har gett dem mycket glädje jobb flera patent och royalty. Ser barnen som det viktigaste jag åstadkommit givetvis i samarbete med min fru.

      Vad var så otäckt i mitt inlägg?

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    3. Gullig hund gör läsning till lek för barn. Just nu i nyheterna. Hjälper barn med svårigheter.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    4. Allt var inte bättre förr, missförstå rätt. Men möjligheterna för en driftig pojk att stanna och verka i den levande hembygden var bättre med samhällsystemet som det var för drygt ett halvt sekel sedan. Så att man slapp exportera fastigheter till folk med lägre fastighetsskattetak. Nu åker unga driftiga från Göteborg till Stockholm och de från Stockholm till London. Träffade ett gäng häromhelgen. En annan anekdot är uppfinnaren som lade produktion och patent i usa för att slippa betala över hundra procent skatt. Men det var på sjuttiotalet och har blivit lite bättre. Fast privatpersoner är fortfarande dignande under skatter och regler. En bekant berättade i helgen om vedermödorna med matproduktion och försäljning. Ett regelverk skräddarsytt av storbolagen för att hindra uppstickare?

      Det är en lögn att sossarna har byggt upp Sverige, det gjorde folket innan, med hjälp av det liberala synsättet som rådde under andra halvan av 1800talet och första delen av 1900 talet. Det är ingen slup att 20talshus anses bäst. Sossarna skördade men sådde inget nytt.

      Det var blogginlägget som var otäckt fö.

      Radera
    5. Och backar vi ett drygt sekel fick normalt en driftig pojk emigrera till amerikat eller möjligen Norrland om han nu inte var den äldste som fick överta gården. Norrland skrek efter rallare och gruvarbetare.

      Bäst att förklara det där med exporterade fastigheter. Jag sålde svenska fastigheter utan hjälp av mäklare. Betydde att jag undersökte vad mäklare sålde motsvarande fastigheter till för pris och sedan begärde betydligt mer. De potentiella köparna var från andra länder och när vi var överens så båda parter var nöjda skrevs kontrakt. Jag gav en lista på fel i husen och köparna var inte vana vid detta från sina hemländer. Tror det betydde mycket. Alla fastigheter fortsatte att hyras ut på veckobasis men nu med lite högre pris och något bättre beläggning. Export är nog inte så illa.

      Dignande under skatter beslutar man själv om. 22% är väl ok för aktievinster.

      Men många företagare störs av lite för mycket regler eller väntan på samordnade internationella regler. Försökte själv starta ett företag med radiostyrda zeppelinare med reklam och för fotografering av fastigheter i konkurrens med bemannade flygplan och helikoptrar för 10 år sedan men luftfartsverket ville invänta EU. Idag skulle det givetvis ha varit drönare.

      Visst växte Sveriges ekonomi snabbt under andra halvan av 1800-talet och jag lärde mig i skolan att det berodde på skogen och malmen. Senare fick jag kännedom om att bönderna i allt större utsträckning gick ifrån odling av många sorters växter mest för eget bruk till bränsleodling åt Europas storstäder. Den plötsliga rikedomen placerades ofta i nya företag som ångsågar och dylikt. Ja städerna i Europa exporterade och importerade allt mer industrivaror med fartyg och järnväg. Innan bilen kom behövdes den svenska havren för att klara de korta transporterna internt i städerna.Ja havrebönderna köpte annan mat av bönder som inte var riktigt lika smarta men ändå glada över de stigande penninginkomsterna.

      Visst kopierade Lars Magnus 1876 den amerikanska telefonen och förbättrade den lite och gjorde Stockholm till världens främsta telefonstad. Telefonen betydde en del för snabbare kommunikation inom och mellan företag och budpojkarna drabbades negativt.

      1842 års folkskolestadga, finansminister Gripenberg, kommunala musikskolan, förbättrat kullager, utbyggt bredband och att vi klarat oss från krig så länge påverkade också den snabba utvecklingen från efterblivet uland till dagens stora omvandling till allt större export av 100110..

      Idag betyder tjänstesamhället med handel och finans mer än 50% av ekonomin med måttet BNP. H&M, royalty, turism, musik, dataspel mm.

      Illa att dagens bönder drabbas av för mycket regler. Fler bönder behövs precis som fungerande brandkår eller sjukhussängar i enbäddsrum. Fast ibland är det för lite regler som för privatägda skolor eller inom äldreomsorg. Blev nog lite kortslutning i hjärnorna hos alliansen där.

      Vi hade för övrigt en mycket stark tillväxt från 1945-1973 vilket nog mest berodde på att allt vi kunde tillverka gick att exportera till återuppbyggnad av de krigsdrabbade ekonomierna.

      När det gäller hus är 1914 års modell mest kvalitativ. Min villa fyller 100 i år och har en stabil trästomme och bastanta träväggar istället för tunna gipsskivor.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    6. Oj vad ni har diskuterat. Jag kan inte svara på allt, men håller med om att det finns olika infallsvinklar och att era inlägg är intressanta.

      Radera
  7. Här har du en debattartikel till som ger perspektiv på frågan. Hur man än vänder sig har man ändan bak.
    http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article19545127.ab

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar. :) ....Löfvén får bilda regering, antar att budgeten röstas ned och att SD ser till att vi får nyval. Sedan får SD än mer röster ifrån M och S går marginellt framåt med kanske några röster ifrån FI till V. Det är som att sia i kaffesump.

      Radera