En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 7 september 2014

Dagens bild: Född 2010 - hur mycket finns kvar på planeten?


Klicka på bilden för att få en större bild.

Världens naturresurser utarmas i en allt snabbare takt samtidigt som tillgången hela tiden minskar. Ingenting försvinner men däremot blir alla ämnen enligt lagen om entropi, mer och mer utspridda i jord, luft, vatten. Oordningen ökar och vi har ingen möjlighet att samla in ämnet igen efter att vi spritt ut det. När ämnet blir så okoncentrerat tar det mer energi att samla ihop det igen än. Vilket gör att då är ämnet inte längre användbart för oss. 

Så även om ingenting försvinner och allt finns kvar som restprodukter och annat så berhöver vi alltså nya energikällor. Det är en enormt stor omställning som vi måste göra och kanske särskilt våra barn. Som får betala priset för hur vi använt världen fram tills nu.

1 kommentar:

 1. Kunskapen ökar snabbt. Våra fördomar och missuppfattningar om världen minskar. Inte alla ämnen blir dyrare att få fram även om hinder ibland verkar stoppa mer framställning. När ångmaskinen kom kunde plötsligt gruvor bli djupare med de ångdrivna pumparna som ersatte de muskeldrivna blev det betydligt enklare och billigare att komma djupare. Väderkvarnarna i Holland vet alla gav mer mark från havet men att de också gav en stat med betydligt billigare båtar vet få. Dessa mängder av skepp gav en enorm handel.

  Som jag ser det är våra största problem energi och föroreningar. Olja kol och gas måste vi bort ifrån. Har vi energi är problemen med tillgång på andra mineralresurser inte så stort. En miljon kg sten i jordskorpan är ungefär en kub med sju meters sida och innehåller i snitt 278000 kg kisel vilket räcker till en mycket stor mängd datorer eller för den delen solceller. 81000 kg aluminium 50000 kg järn osv ner till tex platina som det bara finns 1,5 kg av. Nu tar vi fram dessa grundämnen från mer tätare formationer för att det är mer ekonomiskt.

  Föroreningar är ett enormt problem där nu klimatet är centralt. Var nyligen på några föreläsningar på Karolinska Institutet och lärde att ca 5000 dör per år i Sverige av luftföroreningar. Dagen efter när jag handlade passad jag på att fråga det enda parti MP som hade en valstuga (Container) på parkeringen om en del och nämnde detta. Nu borde Carl Schlyter som suttit in Europaparlamentet varit här han vet allt om föroreningar sa mannen där. Några minuter senare kom han plötsligt och lärde mig att bilar dödar fler med sina avgaser från bensin och diesel än de som dör i trafikolyckor.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera