En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 26 september 2014

Ebola spridningen fortsätter...

Ebola krisen fortsätter i det tysta. Fortfarande ligger spridningen på en konstant fördubbling och dödligheten är fortfarande hög och visar fortfarande inga tecken på avmattning. Tidigare utbrott har efter en tid fått mindre dödlighet och med fler och fler överlevare av de som drabbats av sjukdomen i varje led. Den här varianten biter sig fast envist och det gör den potentiellt otroligt farlig.

I dagsläget så sker en fördubbling av antalet Ebola fall i Liberia och Sierra Leone ungefär var 20:e dag. Alltid när det sker fördubblingar så kommer antalet fall att öka lavinartat på bara några månader. Vi som människor har alltid svårt att bedöma exponentiell tillväxt. Vi brukar alltid underskatta hur snabbt ökningarna egentligen sker.

Ett annat bekymmer är även bristen på läkare och sjukvård vilket också såklart bidrar till den här exponentiella tillväxten. Man kan säga att det här utbrottet har en perfekt grogrund för att sprida sig.


Om exponentiell tillväxt:


Vattenliljor på dammen
En viss typ av vattenliljor introduceras till en damm. Just denna art växer exponentiellt. och fördubblas varje dag. De kommer att täcka hela dammen efter 30 dagar. Efter hur många dagar täcks hälften av dammen?
Många kanske tänker att dammen borde vara halvfull efter halva tiden, dvs efter 15 dagar. Detta är dock fel: dammen kommer vara halvfull den 29:e dagen och vara helt full nästa dag.

Det är det vanliga fel som vi gör när vi ska tänka på något som växer exponentiellt. 
Vetekorn på schackbrädet
Denna historia handlar om uppfinnaren av schack, en man från Indien. När han visar upp sitt påhitt för kungen så frågar kungen vad han vill ha som belöning. Mannen svarar att han vill att kungen ska ge honom vete, ett vetekorn på första rutan, 2 på den andra, 4 på den 3:e, osv, en fördubbling för varje ruta. Kungen tycker sig lätt kunna avvara några få vetekorn så han går snabbt med på förslaget. Detta visar sig snabbt vara en dålig idé, då fördubblingarna snabbt drar iväg.  På den 4 rutan läggs 8 riskorn, men på den 16:e rutan måste läggas 65536, på den 32:e rutan 4294967296 riskorn, och på den sista rutan 9,223,372,036,854,775,808 riskorn, något kungen verkligen inte har råd med.

Så skulle vi se dubbleringar i enbart ett antal månader gällande fallen av Ebola, så ligger vi alltså redan där illa till.
Vad som gör den här krisen värre än andra är också brist på vårdplatser som skulle krävas för att hålla karantän och att man inte har en allmänkunskap bland befolkningen om hur de kan minska spridningen. Begravningsritualer kräver att anhöriga ska tvätta kroppen vilket gör att många riskerar att komma i kontakt med de smittsamma kroppsvätskorna.

Det är svårt för oss att förstå omfattningen för de som lever i de här regionerna. Endast i  Sierra Leone ska flera områden omedelbart sättas i karantän för att bekämpa ebolaepidemin. Karantänen gäller i fem av landets 14 distrikt och drabbar 1,2 miljoner människor. Räknar man med områden som sedan tidigare är satta i karantän kan nu en tredjedel av landets befolkning inte röra sig fritt i Sierra Leone. Total befolkning i Sierra Leone är ca. 6.1 miljoner.

Guinea har 9.6 miljoner och Liberia runt 3.5 miljoner invånare. Man kräver alltså mycket nu av dessa länder där befolkningen helt skall avstå från att resa och vänta på att eventuellt bli smittade. Blir situationen värre och mer hotfull är det inte orimligt att anta att många skulle önska fly landet eller iallafall till en region inom landet med färre smittade upptäckta fall.


Men som andra mänskliga katastrofer är det i slutändan tragedier. Barn som förlorar sina släktingar och föräldrar i sjukdom och som lämnas ensamma. Elvaåringar som tvingas bli familjeöverhuvuden och får ta ansvar för småsyskonen sedan föräldrarna dött. På sjukhusen föds mycket färre barn, eftersom människor inte vågar åka dit i rädsla för att bli smittade eller att felaktigt få en eboladiagnos, trots att de egentligen har malaria eller vanliga förkylningar. Med sämre sjukvård för allmänbefolkningen är det fler som dör i barnsäng under barnafödande eller av andra sjukdomar för att de inte söker sig till sjukhusvården.

I Freetown, Sierra Leone så ser man att viruset drabbat fler kvinnor än män, eftersom det är kvinnorna som vårdar de sjuka, och också tar hand om de döda kropparna. Sjukvårdspersonalen drabbas också hårt av många dödsfall när de löper stor risk att bli smittade i vårdarbetet och det kommer att ta många år att bygga upp hälsosystemen igen,

Ebolaviruset är mycket mer explosivt än man tidigare har trott, visar alltså också en ny studie av WHO. Runt 20.000 personer i Västafrika kan insjukna redan i början av november, rapporterar Reuters. Fakta är helt enkelt att epidemin kommer att växa logaritmiskt så länge virusets "reproduction rate" (dvs antal smittade per sjuk) ligger över 1,0 denna siffra är nu i skrivande stund på 1,4-1,7.

Så hur man än ser på det så är risken stor att miljontals människor kan komma att dö. Trots detta är panik inget som WHO vill se. I dagsläget skickar man mer personal, bland annat bistår USA med 3000 soldater för att hjälpa till att upprätthålla ordningen och överse läget. Förhoppningsvis lyckas man hålla karantän kring de största riskområdena.

WHO fortsätter att posta aktuella siffror över läget med siffror och kartor över drabbade områden. Uppdateringar skedde först en gång i veckan, sedan var fjärde dag och nu varannan dag. Världen håller andan: http://www.who.int/csr/disease/ebola/situation-reports/en/

När H1N1 svepte över världen så hade de veckovisa rapporter när WHO skulle följa läget, detta säger ändå något om hur allvarligt man ser på det här utbrottet för WHO, nu när man uppdaterar varannan dag.

Det man kan se är att även om världssamfundet utåt sett försöker vara positiv på det sätt att man tror att det här utbrottet ska minska i dödlighet likt andra utbrott innan det här. Så är det inte säkert att man utgår ifrån rätt premisser. Vi har egentligen ingen garanti att sjukdomen "dör av" av sig själv. Skulle den istället behålla nuvarande dödlighet, så närmar sig en punkt utan återvändo eftersom antalet Ebola fall i Liberia och Sierra Leone alltså fördubblas var 20 dagar. Dödligheten för detta Ebola utbrott är fortfarande 71% av alla som drabbas och fortsätter den sig att sprida sig som en löpeld, kommer vi även se en global spridning under nästa år. 

Sen i slutändan har vi bättre förutsättningar och sjukvård i västvärlden, men trots detta blir det svårt att hantera om sjukdomen får härja fritt i dessa tre afrikanska länder.

7 kommentarer:

 1. http://www.svt.se/nyheter/varlden/experter-ebola-ett-hot-mot-varlden

  SvaraRadera
 2. Fy fanken men bara en tanke, tänker på hur harpesten drabbade Gotland. Var någon sjuk typ som ville minska kaninpopulationen där.

  SvaraRadera
 3. Ebola är ett virus och muterar ofta. Kommer då någon enstaka gång ett effektivare virus kan det lättare spridas. Svårt att hindra en stark ökning, jag hoppas världens ledare kan samverka bra att stödja all medicinsk personal. Tillverkning av skyddsmaterial måste underlättas och snabbutbildning av personal i främst alla berörda länder. Tror de berörda länderna riskerar att snabbt öka i antal.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. De behöver sätta in mycket resurser nu medan det fortfarande är tidigt. Som jag skrev i texten ovan är det redan nu en mycket omfattande karantän som blir svår att hålla (över 1.2 miljoner bara i Sierra Leone).

   Radera
 4. Inga paralleller i övrigt, men den där skogsbranden i Västmanland larmades det om tidigt och den hade lätt kunnat släckas om myndigheterna bara reagerat och satt i resurser direkt visade det sig i en utvärdering kort efteråt. Myndigheter har inte för vana att reagera snabbt och kraftfullt. Även Västmanland ligger ju dessutom lite långt från maktens centrum..........

  SvaraRadera
 5. Jag tror det är nästan omöjligt att ha nog bra karantän. Man behöver lära alla som riskerar drabbas hur de ska skydda sig för att få stopp på ebolan.

  Om bara myndigheterna börjar öva lite mer på olika katastrofer kommer de också i skarpt läge bli betydligt snabbare och effektivare. Verkar ju som att bara en helikopter tidigt skulle varit nog. Möjligen ser man brandmän nere på marken som kostnader som redan finns medan luftburen utrustning rubbar budgeten.

  Jo visst finns en del makt hos oss 08-or men här är det förmodligen Karlstad som sköter hur vanliga små katastrofer ska hanteras.

  Gissar att viss planering pågår inför de fall av ebola som kommer hit också om nu de få platser för högriskvård som finns inte är nog.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg nyss två militärhelikoptrar som flög på rad. Estonia är nog orsaken till övning idag på 20 års dagen.

   Radera