En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 5 augusti 2014

VMA - Viktigt meddelande till allmänheten...

Viktigt Meddelande till Allmänheten

Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) är en varning till allmänheten vid till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka. Via sidan sosalarm kan du även prenumerera på dessa VMA uppdateringar via mail för att få de VMA som sänds ut. Det kan vara ett komplement till att följa radioutsändningar och media. http://www.sosalarm.se/113-13/Viktigt-Meddelande-till-Allmanheten1/
VMA - Allmänheten varnas genom varningssignalen Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA).
Under minst 2 minuter ljuder en 7 sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad.
När du hör signalen ska du:
  • Gå inomhus.
  • Stänga dörrar, fönster och ventiler.
  • Lyssna på radio för information.
Faran Över signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.
Signalerna Viktigt Meddelande och Faran Över provas klockan 15.00 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid prov ges även information i radion.
På SVT:s Text-TV sidan 100 anger man när en VMA-situation pågår och hänvisar för mer information till Text-TV sidan 599 där samma meddelande som läses i radio publiceras skriftligt.

Exempel på VMA meddelanden som gått ut via mail under den pågående skogsbranden i Sala:
"Skogsbrand är otäcka saker: Evakuering pågår: 
"Boende i Ängelsberg i Västmanlands län ska evakuera sina fastigheter och omedelbart bege sig till Fagersta kommunhus på grund av skogsbranden. "

" Alla boende i Västervåla, Ängelsberg vidare upp längsmed väg 668 till Hästbäck, och boende längs väg 256 till Hönsjöfors ska utrymma sina fastigheter. Bussar finns vid Örbäck, Ängelsberg och Västervåla. Kriscenter finns i Västerfänebo och kommunhuset i Fagersta. Kontakta era anhöriga som finns i området för att delge informationen."

"I avvaktan på beslut om evakuering av Norberg så kan du förbereda dig på följande sätt: - Bege dig själv (om du kan) till vänner eller släktingar. Du behöver inte meddela Räddningstjänst eller annan om var du befinner dig. - Bussar kommer att finnas på fastställda platser. Platserna meddelas vid beslut om evakuering. - Vid busstransport kan du endast ta med dig 2 väskor. Glöm inte viktiga mediciner. - Speciella bussar kommer att finnas för dig som vill ta med ditt husdjur. - Tänk på att ta hand om dina grannar, knacka på och försök hjälpa varandra. - Äger du större djur behöver du själv förbereda för evakuering redan nu. Besked om eventuell evakuering går ut via media. Lyssna på Sveriges radio P4 Västmanland"

Det kan vara ett sätt att få ytterligare information om saker som händer, även om de inte berör just ditt närområde så kan det vara bra att känna till. Kanske har man anhöriga i ett drabbat område.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar