En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 5 augusti 2014

Hjälpsändningar i vår tid: Skogsbranden 2014...

Apropå skogsbranden som fortfarande rasar för fullt så mobiliseras samtidigt hjälp i alla dess former. Vi är inte vana att se bistånd gå till våra egna medborgare som nu blivit flyktingar ifrån hus och hem. I dagsläget är det alltså 1000 personer som tvingats lämna sina hem. Om dessa sedan kommer se sina hem eller sommarstugor totalförstörda är osagt, men säkert är det många vars hem inte kommer finnas kvar efter branden rasat färdigt.

Ser att det startas Facebookgrupper till höger och vänster där olika medborgare försöker hjälpa till på alla sätt och vis. Vilket naturligtvis är behjärtansvärt. Men samtidigt är jag lite bekymrad om att en del av biståndet kommer i fel skede.

https://www.facebook.com/groups/881499941879435/?fref=ts Hjälp finnes

https://www.facebook.com/groups/311917025636749/?fref=ts  Skogsbranden VästmanlandStår de 1200 personer som evakuerats kvar vid någon parkering och väntar på vattenflaskor? Jag vet inte riktigt men tänker mig att de först och främst behöver ett akut boende. Sedan om några veckor när skadorna blir mer tydliga om människor kan flytta tillbaka till sina bostäder kan man se vilken typ av stöd och hjälp som de behöver?

Just nu pågår så många olika insamlingar att jag blir alldeles matt. Det är inte det att hjälpen kanske visst behövs, men själv undrar jag hur familjer som är tillfälligt inhysta hos vänner eller släkt har möjlighet att åka och ta emot bistånd och har de någonstans att lagra alla gåvor de får, nu när det samlas i stora högar på alla möjliga ställen? Är det dryck som saknas? För nu verkar man lägga dryckeslager överallt på parkeringar. Med tanke på att Sverige har otroligt fint vatten i närmsta vattenkran som är dricksfärdigt så kan jag inte tänka mig att de 1200 evakuerade behöver en cocacola flaska som första insats?

Vissa gåvor är helt fantastiska såklart, särskilt de som ställer upp med stallplats för djur som behöver få mat och skydd. Lantmännen som gav 1,5 ton djurfoder till de drabbade tamdjuren. De som ställt upp och hjälpt till med transporter av desamma.

Vi ser även att det finns mängder med frivilliga arbetare som anmält sig till Sala Kommun och civilförsvaret som samordnar insatser på plats med sin tid, boende, transporter, mm.
http://www.sala.se/Information/Alla-nyheter/Nyheter---kris--sakerhet/Skogsbranden-har-spritt-sig/Frivilliga-resurser/

Sammanfattningsvis tror jag nog att den bästa hjälpen är nog att gå via insamling som civilförsvarsförbundet har startat. Då kan människor få bistånd när de väl hittat en plats där de kan dra nytta av biståndet, vilket nog blir svårt direkt på en parkeringsplats någonstans i närområdet. Betalas till Civilförsvarsförbundet PG 900287-4 eller BG 900-2874 märk din gåva med "Skogsbranden".


Folksam skadereglerare har också gått ut och sagt att Folksam ersätter brand på sina hem och villaförsäkringar. Det var ett modigt uttalande. Själv skulle jag ha gissat att dylik skogsbrand skulle gå under Force Majeure och att försäkringsbolag skulle vilja friskriva sig ifrån mängder av försäkringsärenden som kan handla om otroliga mångmiljonbelopp.
http://www.svd.se/naringsliv/pengar/forsakring/evakuerade-kan-fa-hjalp-via-forsakring_3800212.svd

Brand ingår i definition av Force Majeure.https://www.insplanet.com/ordlista/force_majeure/ men det vore ju fint om försäkringsbolaget bortser från det.

2 kommentarer:

 1. Jag är imponerad av vad du hinner med och alla insamlingar. Du drog rätt slutsats i detta fallet behövs inte mer läskflaskor på parkeringsplatser. Men hjälp behövs.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo skador på skogen är offantlig, många bondgårdar har drabbats hårt ekonomiskt och kommer behöva främst finansiellt stöd om de inte ska tvingas till konkurs.

   Det är svårt att överblicka alla skador, men som vanligt gäller rädda livet först, sedan människors boende och levebröd. Följt av övriga behov som andra saker som förlorats i elden. Men när människor nu återvänt hem kommer vi att se om vilken hjälp eller stöd som de efterfrågar.

   Radera