En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 9 januari 2015

Medborgarlön...

Verkar som att en ny spännande motion är på gång, vad tror ni?

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Ovriga-dokument/Ovrigt-dokument/Utredning-om-garanterad-inkoms_H2022526/

Motion till riksdagen
2014/15:2526
av Annika Lillemets m.fl. (MP)

Förslag till riksdagsbeslut
1) Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta utreda hur ett system med garanterad inkomst kan introduceras.
2) Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda hur försök med garanterad inkomst kan utformas.

Bakgrund

Allt färre kan producera allt mer. Det är hög tid att börja dra politiska slutsatser av detta förhållande. En arbetslinje utan arbeten i tillräcklig mängd, hotar att urarta till disciplineringsinstrument. När, vid konstant befolkning, arbetsproduktiviteten i ett land växer snabbare än BNP så minskar med nödvändighet den tillgängliga lönearbets­volymen. Just detta tillstånd kännetecknar flertalet av dagens industriländer. Den store 1900-talsekonomen John Maynard Keynes förutsåg denna utveckling och höll det för troligt att 15 timmars arbetsvecka skulle räcka för att hans barnbarn i början av det tjugoförsta århundradet skulle producera det samhälleligt nödvändiga arbetet. Vi är snabbt på väg in i ett teknikskifte. Robotar istället för människor utför allt mer av produktion och tjänster. Detta kan delvis kompenseras med kortare arbetstid. Därutöver behövs helt nya grepp för att hantera den nya situationen.

Basinkomst (på engelska basic income), även kallat medborgarlön, är i sin typiska form en regelbundet utbetalad summa pengar, från staten till samtliga medborgare (eller invånare) i landet. Medborgarna, eller invånarna, får penningsumman helt ovillkorligt och det är en lika till alla princip som gäller (men barn får oftast en lägre summa, och ibland även pensionärer). Basinkomst är i denna typiska form ett förslag på ett nytt välfärdssystem där alla ges ekonomisk grundtrygghet utan byråkrati och kontroll.
(källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Basinkomst Wikipedia)

Klicka på bilden för en större bild:
114 miljarder kostar det att införa medborgarlön i Sverige.
http://www.etc.se/analys/granskning-sverige-har-rad-med-medborgarlon

Det är en spännande tanke och skulle skapa ett helt nytt samhälle. Vad kommer politiken att svara på denna motion? 

4 kommentarer:

 1. Det nya samhället ramlar in snabbt förändras hastigt och vad jag ser nu blir många av med dagens jobb. Nyligen upplevde jag att det ungefär samtidigt skapades nya jobb när gamla försvann och nya jobb kommer fortfarande men nu försvinner de gamla allt snabbare.

  Jag tror det är ännu viktigare att ändra skatterna och arbetstid än just medborgarlön. Maskinerna utför hastigt allt mer arbete som helt låg på människor. Lägre skatt från människors arbete blir en konsekvens som kan motverkas med andra skatter. Höjs prylskatter (moms) köps mer utomlands. En skatt som borde återinföras är fastighetsskatt för den är svår att komma bort från. Nuvarande avgift till kommunen är löjligt låg dvs nästan alla fastigheter når toppen. Annars borde skatter på fossil energi som bensin och diesel höjas rejält samt skattefriheten för flyg avskaffas. Vi som mest lever på aktieinvesteringar kan lätt flytta detta utomlands så den vägen är svår att höja skatterna. Räntesnurror går nog lättare att komma åt så att inte en del bolag i princip slipper skatt.

  Jag har långt ifrån tänkt klart hur samhället ska få in skatt nu när löneskatter blir mer sällsynta framåt. Ser mer problemen att många kommer att mista sina arbeten och i grunden är det mycket av vår förmåga till att se mönster snabbt som maskinerna hastigt lär sig.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja skatterna behöver höjas något snäpp igen efter lång period av ofinansierad skattesänkningspolitik. Alliansen behöver svara på vad ytterligare inom välfärden de tycker ska bort när de propagerar för ytterligare skattesänkningar.

   Maskinerna tar över många funktioner det är sant, men samtidigt kan en maskin aldrig ta över mänskliga bedömningar och serviceyrken helt och fullt. Vi får se vad som händer med maskinutvecklingen. Mitt nästa inlägg ska handla just om det. :)

   /Rymdis

   Radera
  2. Skatt på konsumtion kan justeras och höjas. Speciellt "skadlig" konsumtion typ fossila bränslen, socker, vitt mjöl, tobak, flyg, lastbilar.
   Sen har vi nettobetalat över 300 miljarder till EU sedan vi gick med för tjugo år sedan. Ett avtal typ Norge eller Schweiz skulle ge många sköna miljarder också i stället för att subventionera okontrollerad byråkrati..
   Summan av kardemumman blir att det är läge för en större översyn av skatterna och utgifterna när basen förändras kraftigt.

   Radera
  3. Ja det blir spännande att se vad det ska hittas på, jag tror ett beslut om någon form av medborgarlön inte kommer att gå igenom nu utan att det ligger minst en 10-15 år framåt i tiden om det någonsin ska bli av. Förändring tar tid.

   Radera