En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 1 januari 2015

Kaffe...

Jag trodde aldrig att jag skulle lära mig att tycka om eller uppskatta kaffe. Men med tiden förändras smaklökarna i munnen och man lär sig nya smaker. Jag kommer ihåg att vin var något som tog mig lång tid att uppskatta och fortfarande tycker jag inte om allt för starka viner. Helst tycker jag om fruktiga viner med en lättare eftersmak. 

Kaffe har andra typer av aromatiska smaker som också tar lång tid att vänja sig vid. Jag tror att det beror på att mycket kaffe i automater och annat är så bittert och jag har svårt för den bittra smaken. Medan jag på senare år fått möjlighet att smaka "bättre" kaffe med mindre bitterhet och mer aromer och även med mjölk eller grädde som ger smaken en rundhet som jag tycker behövs.

Så kort och gott har jag under 2013-2014 sakta vant in mig med olika varianter av kapselmaskiner, latte macchiato och cappuccino, caffe latte på café och så vidare. Nu kände jag mig redo att investera i en bättre kaffemaskin eftersom att det största lyftet med att åka till Stockholm och umgås med den ingifta familjen där har varit att dricka deras kaffe. Eftersom de har en Jura så tittade jag mest på det märket. Man dras ju lätt till sådant som är bekant.


Får se när den här skönheten dyker upp, det är en Jura Impressa A9 och ska enligt specifikationerna ha en hel drös av specialitéer.

1 latte macchiato
1 cappuccino
2 kaffe
1 kaffe
2 espresso
1 espresso
2 ristretto
1 ristretto
Mjölkskum

Jag kan nu ingenting om kaffemaskiner så det är ju svårt att veta om man gör ett bra köp eller inte. Men nu går jag mer på känslan av att jag hoppas Jura är ett klassiskt märke som vet vad de gör.

En helautomatisk maskin valde jag eftersom den maler bönerna när kaffet tillreds vilket gör att så mycket smak som är möjligt bevaras. Jag tror inte jag skulle ha tålamod att mala mina egna bönor så det här blir en bra kompromiss då den kan göra det mesta som jag behöver. Den lär hur som helst vara ett steg upp från kapselmaskinerna jag använt tidigare (Dolce Gusto). Antagligen ska jag också ha några smaktillsatser/sirap till den här maskinen då jag gillar caramelsmak eller vaniljsmak på latte macchiato. Jag ser fram emot att prova den!

4 kommentarer:

 1. Jaha hur går det med sparandet? Högre månadslön och genast ny bil och nu en lyxmaskin. Fast å andra sidan är kaffe viktigt för oss beroende. Blir lite impad av bilden. Vill också ha.

  Beroende är speciellt. Jag låg länge på sjukhus för några år sedan och åt via armen en lång tid. Svårt att sedan få igång ätandet och när det funkade märkte jag att jag inte behövde kaffe. Fick jobba hårt för att medvetet åter bli kaffeberoende. Varför? För att jag ville.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har helt rätt nu måste jag börja spara igen för min London-resa till sommaren (och annat som behöver sparas till!) :)

   Smaker och upplevelser är ju en stor del av det som gör oss till människor, klart du ville kunna dricka kaffe igen!

   God fortsättning!

   Radera
 2. Jaha ja. Mycket gott som kommer från Stockholm.
  Ursäkta, kunde inte låta bli. Straffsparksläge.
  Klart man ska unna sig. Antagligen välförtjänt om det inte sker med lånade pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, har levt som en snål-ål otroligt länge nu så visst är det väl roligt att kunna köpa nått man länge velat ha. :)

   Radera